donderdag 28 april 2011

Bladerdeegtaartjes met gehakt, lente-ui en kerstomaatjes

Ideaal voor op een brunch, lunch, receptie, buffet, een leuke avond onder vrienden of gewoon als hapje tussendoor.  Elke reden is eigenlijk goed om deze taartjes eens uit te proberen want ze zijn gemakkelijk te maken en heel erg lekker... en bovendien zien ze er nog leuk uit ook, zo in hun papieren cakevormpje!


Dit heb je nodig:
(voor 10 stuks)

10 vierkante plakken bladerdeeg (uit de diepvriesafdeling)
6-7 lente-uitjes
200g kerstomaten
2 teentjes knoflook
500g gemengd gehakt (b.v. kalf-varken)
2 theelepels gehaktkruiden of andere kruiden naar keuze
3 eetlepels paneermeel
100g volle kwark / plattekaas / verse kaas
2 eieren + 1 eidooier
50g geraspte kaas naar keuze
+/- 2 takjes verse peterselie
nootmuskaat
zout en peper

EXTRA: muffinbakblik (voor 12 muffins) + 10 papieren cakevormpjes

Eerst en vooral (en dat doe je dus best een hele tijd op voorhand) laat je het bladerdeeg op kamertemperatuur ontdooien.  Ik moet toegeven dat ik dit al enkele keren erg kort en op lage temperatuur in de microgolf heb gedaan ook.  ideaal is dat niet, maar het lukt wel.


Snijd dan de lenteuitjes in ringetjes en was ze in een vergiet.  De uiteinden langs beide kanten snijd je eraf en de rest kan je allemaal gebruiken (wit én groen).


 Was de tomaatjes en snijd ze in vieren.


Pel de knoflookteentjes en pers ze door een knoflookpers.  Heb je dat niet, dan kan je ze eventueel ook gewoon heel fijn snijden.


Nu mag je ongeveer 2 eetlepels olie verhitten in een pan.  Wanneer de olie heet is, doe je het gehakt in de pan en doe je het tijdens het bakken in kleine stukjes ("rullen" wordt dit ook wel genoemd).


Bak de lente-uitjes en de knoflook kort mee en roer dan de tomatenpartjes erdoor, MAAR hou wel 10 stukjes apart voor de garnering.  Roer ook de gehaktkruiden erdoor.  Ik had geen gehaktkruiden in huis, dus voegde ik maar wat kruiden toe die ik op m'n kruidenrekje tegenkwam... zelfs kipkruiden belandden er in mijn gehakt! (waarom ook niet hè)


Verwarm nu de oven voor op 200°C.

Zet vervolgens in je muffinbakblik 10 papieren vormpjes en bekleed deze met de bladerdeegplakjes, zodat de hoeken er nog bovenuit steken (zie foto).



Strooi op elke bodem wat paneermeel.  Dit doe je - veronderstel ik toch - om ervoor te zorgen dat de bodem ook krokant wordt en niet te veel vocht opneemt...


Dan schep je het gehaktmengsel uit over de bakjes.


Nu bereid je nog even de saus: gewoon de kwark en de eitjes door elkaar roeren en op smaak brengen met een beetje nootmuskaat, zout en peper.  Dan kan het mengsel over de gehaktvulling in de bakjes...


Tenslotte strooi je nog wat geraspte kaas eroverheen en bestrijk je de bladerdeegranden met losgeklopte eidooier.  Dit doe je best met een borsteltje (al dan niet met siliconen haartjes), maar een stukje keukenrol kan hier zeker ook wel dienst doen.  Dankzij de eidooier krijgt het bladerdeeg in de oven een mooie goudbruine glans.


Nu bak je de taartjes nog 25 à 30 minuten in de op 200°C voorverwarmde oven en tenslotte versier je ze met wat fijngehakte peterselie en met de opzij gehouden stukjes kerstomaat.


SMAKELIJK!!!

Ook de volgende dag zijn de taartjes zeker nog lekker (opgewarmd OF koud!), maar bewaar ze natuurlijk wel afgedekt in de koelkast.




(receptje uit het maandblad "Koken & Genieten")

woensdag 27 april 2011

Waterkerssoep met gepocheerd eitje

Een eitje in een soep?  Ja hoor, bij dit lekker fris waterkerssoepje past het in ieder geval uitstekend!!  Dit is voor mij een superlekker lentesoepje, en ook de kindjes - toch niet de gemakkelijkste etertjes - vonden het smaken naar meer ("Mama, mag ik nog een beetje?  ... En nu nog een beetje? ...).  Zeker uitproberen dus!  Je zal er beslist geen spijt van hebben!  En dat gepocheerd eitje?  Tja, dat moet er niet per sé bij natuurlijk, maar ik vond het in ieder geval een leuk extraatje voor de twee "grote mensen" in ons gezin.


Dit heb je nodig voor 4 porties:

2 bosjes waterkers (van +/- 100g) - zie hieronder voor het verschil met tuinkers
1 middelgrote ui
2 eetlepels bloem
2 groentenbouillonblokjes
4 eetlepels (= 60 ml) room
1 eetlepel citroensap
zout en peper
snuifje suiker

voor de eitjes:
4 verse eieren
2 eetlepels wittewijnazijn
1 eetlepel zout

Pel en snipper eerst de ui.  Ik maak het mezelf gemakkelijk, en gebruik hiervoor mijn groentenmolentje.


Fruit nu de ui in +/- 1 eetlepel bakboter.  Voor de beginners: fruiten is kort laten bakken op een zacht vuurtje, al roerend best.  Zo komt het aroma van de ui het best tot z'n recht.


Strooi de bloem erbij en bak deze kort mee.


Voeg nu 1 liter water en de bouillonblokjes toe, breng de soep aan de kook en laat ze 10 minuten zachtjes koken.


Houd wat blaadjes waterkers apart voor de garnering.  Roer de rest van de blaadjes én steeltjes (indien nodig eerst wassen!) door de soep, voeg ook de room toe en pureer de soep met een staafmixer.  Breng ze tenslotte nog op smaak met (indien gewenst) wat zout, peper, 1 eetlepel citroensap en een klein beetje suiker.

Bij deze zoals beloofd dus ook even het verschil tussen waterkers en tuinkers...  Waterkers heeft grotere blaadjes dan tuinkers en de smaak van waterkers is minder scherp dan die van tuinkers.  Persoonlijk hou ik eigenlijk meer van waterkers, maar ik ben dan ook niet echt te vinden voor super afsmakende (en pikante) producten.  Ieder zijn smaak uiteraard!


Als je graag een volledig gladde soep hebt, dan kan je ze nog door een zeef gieten, maar ik vind dat persoonlijk niet nodig.

Voor het pocheren van het eitje heb ik niet echt dé methode, want ik kan niet beweren dat mijn eitjes perfect gelukt waren... al waren ze gelukkig wél heel lekker!!

Ik probeerde eerst gewoon de manier van in mijn receptje uit (en zo deed ik het voorheen ook al een keer):
breng ongeveer 1 liter water, 2 eetlepels azijn en 1 eetlepel zout aan de kook.  Doe een eitje in een kopje en laat het in het water glijden.  Om er iets zekerder van te zijn dat mijn eitje bij elkaar bleef, heb ik eerst door met een lepel te roeren een soort draaikolkje gevormd en het eitje daarin gegoten.
Laat het eitje dan 4 minuten stollen op een vrij hoog vuur (tegen de kook aan).  Je kan het best uit de pan scheppen met een schuimspaan.
Bij mij vormden er zich veel slierten en veel schuim en was het eindresultaat geen perfect "bolletje" ei, maar het was zoals eerder gezegd wel lekker en dat lijkt me toch het voornaamste!


Dan ging ik nog even wat research op internet doen, en vond ik een andere methode, waarmee je trouwens gemakkelijk meerdere eitjes tegelijkertijd kan pocheren:
je bekleedt eerst een kopje met huishoudfolie, waarna je je eitje daarin doet en de folie bovenaan dichtvouwt.  Zo leg je het eitje 4 minuten in kokend water... en klaar!  Dit werkte vrij goed, al had ik denk ik mijn bundeltje te klein gemaakt waardoor het eitje niet echt mooi van vorm was.  Bovendien kleefde het een beetje tegen de kanten...


Alle tips i.v.m. eitjes pocheren zijn dus zeker welkom!!!

Nu komen we dus uiteindelijk bij het garneren van de soep... Eerst leg je voorzichtig het gepocheerd eitje in het midden, en tenslotte bestrooi je het geheel met enkele blaadjes waterkers.

SMAKELIJK!!!



(receptje uit het maandblad "Koken & Genieten)

dinsdag 19 april 2011

Paascupcakes met marsepeinen kuikentje / paashaasje

Sinds ik onlangs voor het eerst marsepein heb gekleurd en gevormd (voor m'n paascakejes met kokosspekken) liet het "decoreren met marsepein me niet meer los en ben ik met eigen inspiratie aan de slag gegaan... Met als resultaat mijn schattige zelf uitgewerkte én natuurlijk ook superlekkere paascupcakes!!  Zijn het geen schatjes?



Voor de cakejes zelf gebruikte ik mijn reeds op deze blog vermelde cupcake-receptje.

Voor de versiering gebruikte ik marsepein + voedingskleurstoffen, voor de oogjes en de snorhaartjes gesmolten chocolade en voor de neusjes van de paashaasjes nam ik suikerhartjes uit een busje met decoratie voor op gebak (merk Vahiné).

Ik beschrijf hieronder even hoe ik te werk ben gegaan... Ik zei het al, het was nog maar de tweede keer dat ik met marsepein werkte op die manier, dus allicht zijn er nog betere methoden waar ik nog geen ervaring mee heb!  Alle tips zijn trouwens welkom...

Ik geef hier even dezelfde fotootjes mee als bij de paascakejes met kokosspekken... Daarvoor gebruikte ik tenslotte ook gekleurde marsepein.

Om te voorkomen dat je achteraf met gekleurde handen zit, kan je best wegwerphandschoenen aandoen.
Mijn kleurstofjes kocht ik gewoon bij GB.  Ik vond ze tussen de bakspullen, bij de nootjes e.d.


Eerst druk je de marsepein wat plat en voeg je enkele druppels kleurstof toe, die je er goed door kneed.


Je voegt gewoon kleurstof toe tot je de gewenste kleur bekomt.

Dan leg je de gekleurde marsepein tussen 2 diepvrieszakjes of tussen 2 velletjes vershoudfolie en rol je hem met een deegrol uit tot de gewenste dikte.


Het "basisrondje" voor deze cupcakes stak ik uit met behulp van een glas en de rest van de versiering sneed ik allemaal uit met een aardappelmesje.  Tijdens het werken met de marsepein hield ik mijn handschoenen aan om vingerafdrukken te voorkomen.
De gemolten chocolade drupte ik op de cakejes met de achterkant van een klein lepeltje en de snorhaartjes "sneed" ik erop met een aardappelmesje.

Er komt wel wat geduld bij kijken, maar ik vind het resultaat toch echt wel euh... om op te eten!