woensdag 29 juni 2011

Afscheid van de juffen: met ganache gevulde cupcakes met geboetseerde roosjes en kleurpotloodjes uit rolfondant

Jaja, het einde van het schooljaar is daar al...  Wat is het weer voorbij gevlogen zeg!  Omdat onze jongens zo'n fantastische juffen hadden wilde ik gerust wat moeite doen voor hun afscheidscadeautjes.  Ik leefde me weer helemaal uit met rolfondant, en dit werd het resultaat:... en om het goed tot bij de 3 juffen (Lucas' juf & Jolans 2 juffen) te krijgen, knutselde ik zelf kartonnen doosjes in het juiste formaat.  Binnenin wat aluminiumfolie, vershoudfolie erover, een kaartje erbij en de cakejes konden veilig naar school:


Hoe je de cupcakes zelf maakt, leg ik je HIER uit.

Ik liet het mengen van het beslag over aan de kindjes... Lekker gemakkelijk en welk kind vindt het nu niet leuk eens te mogen roeren in een kom vol lekkers? ;)


De grote cupcakes heb ik gevuld met ganache van pure chocolade.  Dit is een mengsel van gesmolten chocolade en room (verhouding 50/50 of iets meer chocolade als je het minder lopend wil).  Je kan er ook een klontjes boter en/of wat suiker aan toevoegen, naar keuze.  Weet je niet goed hoe eraan te beginnen, dan kijk je HIER maar eens.

Het was eigenlijk nog maar de eerste keer dat ik cakejes vulde. 
Daar zijn verschillende manieren voor.  Je kan tewerk gaan met b.v. een appelboor: een gaatje maken in het midden van het cakeje, dat vullen met een vulling naar keuze, een stukje van het cakecilindertje (gemaakt met de appelboor) eraf snijden en de rest terug op de vulling in de cake duwen.
Ik koos voor de spuitzak.  Je hebt een spuitmondje met een zeer fijne opening nodig.  Dat stop je gewoon in het cakeje en je spuit er een beetje vulling in.  De cake is luchtig genoeg zodat er dus nog plaats over is vanbinnen waar de vulling tussen kruipt.  Ik begon met telkens 3 gaatjes en bij mijn laatste cupcakes spoot ik enkel in het midden een beetje meer ganache.  Het verliep zeer vlotjes, dus voor mij is dit zeker voor herhaling vatbaar!


Ik bekleedde de cakejes met een laagje marsepein (onder een diepvrieszakje uitgerold met de deegroller en daar rondjes uitgedrukt met behulp van een glas) en daarop legde ik mijn versieringen uit rolfondant.

Hoe je juist roosjes uit rolfondant kan maken - zonder mold/vormpje natuurlijk - leg ik je hieronder zeer gedetailleerd uit... Ik weet dat er verschillende manieren voor zijn, maar ikzelf heb alleen nog maar deze geprobeerd en vind ze best handig!

Eerst ga je natuurlijk je fondant kleuren.  Ik gebruik hiervoor kleurstoffen in gelvorm.  Deze zijn te koop in gespecialiseerde bakwinkeltjes.  Je hebt er maar zeer weinig van nodig en het doseren lukt het best met behulp van b.v. een tandenstoker.  Om de kleurstof door de rolfondant te kneden doe ik steeds dunne doorzichtige wegwerphandschoenen aan.  Zo krijg ik zeker geen gekleurde handen!


Eerst maak je het hartje van de roos.  Daarvoor rol je een klein stukje fondant tot een balletje.  Ik leg het daarvoor op mijn handpalm en met mijn wijsvinger van de andere hand kan ik het dan goed rollen.


Dat balletje druk je plat tussen b.v. twee helften van een diepvrieszakje.


Vervolgens rol je het op.  Dan is het hartje van de bloem al klaar.


Voor de blaadjes neem je telkens een stukje van ongeveer dezelfde grootte, maar dat rol je dan tot een langwerpig balletje.  Ook dit druk je plat tussen het diepvrieszakje.


Dit blaadje druk je gewoon tegen het hartje van de bloem.  Je vormt het met je vingers precies zoals je het wil hebben.  Normaal blijft het er vanzelf tegen plakken.  Is dat niet het geval, dan kan een piepklein beetje water helpen om het beter te laten plakken, maar kijk uit want het wordt algauw een plakkerige boel zo! 

Alle volgende blaadjes laat je licht met elkaar overlappen en druk je er op dezelfde manier tegen.  En zo ga je dan door tot je zelf tevreden bent over het uitzicht en formaat van je roosje!


 Tenslotte dien je nog een stukje van de onderkant te snijden zodat het roosje wat minder "hoog" komt.


 Voila... De roosjes zijn klaar!


Om een nog mooier effect te krijgen, kan je ook nog blaadjes maken natuurlijk!
Ik deed dit als volgt...

Eerst kleurde ik uiteraard op dezelfde manier een stukje rolfondant groen.  Daarvan nam ik telkens een langwerpig balletje (iets groter dan de balletjes waarmee ik de rozenblaadjes maakte) dat ik ook platdrukte tussen m'n diepvrieszakje.


Om het uiteinde wat puntiger te maken drukte ik langs elke kant wat met een mesje


Tenslotte sneed ik voorzichtig nerven in de blaadjes... en plooide ik ze uiteindelijk wat op de middelste nerf voor een nog mooier effectje! (op deze foto is dat nog niet gebeurd)


De blaadjes bleven mooi kleven op het marsepeinlaagje.  De roosjes kleefde ik vast met wat glazuur (beetje poedersuiker met slechts één of enkele druppeltjes water erbij).

Knap hè...


Wat denken jullie?  Ook eens proberen?  Je stopt er wel wat tijd in, maar het loont toch de moeite vind ik!


donderdag 23 juni 2011

Cakeje met een lopend hartje: moelleux van melkchocolade met een hartje van aardbei

Zin in een heerlijk snel te maken chocoladebommetje met een lekker frisse toets?  Bingo!  Deze moelleux is werkelijk fantastisch lekker en je hebt er niet al te veel tijd voor nodig.  Enige moeilijkheidje: je moet er je oven goed voor kennen want het kan op één minuutje aankomen of je chocoladevulling al dan niet nog vloeibaar is.

Bij deze moelleux heb je overigens sowieso een vloeibaar hartje want de gepureerde aardbei stijft natuurlijk niet op.  Is er echter ook nog vloeibare chocolade vanbinnen, dan is het gebakje helemaal onweerstaanbaar!


Deze ingrediënten heb je nodig:
(voor 6 stuks)

100g melkchocolade (ik gebruik steeds Côte d'Or)
100g aardbeien
2 hele eieren + 2 eierdooiers
50g bloem
100g poedersuiker
100g (zachte) boter
beetje boter om de schaaltjes in te vetten

EXTRA: staafmixer en 6 redelijk diepe ovenbestendige schaaltjes, type ramequin bijvoorbeeld (zoals ik gebruikt heb)

Ik bereidde slechts 3 moelleux-schaaltjes, dus het is normaal dat je slechts kleine hoeveelheden op de fotootjes ziet... kwestie van je niet ongerust te moeten maken dat er bij jou iets niet klopt! ;)

Eerst was je de aardbeitjes, snijd je de kroontjes eraf en pureer je ze even met de staafmixer.


Je kan de oven nu ook al voorverwarmen op 210°C.  Lang ben je immers niet bezig met de verdere bereiding.

De chocolade en de boter doe je in stukjes en smelt je al roerend au bain marie: in een hittebestendige kom boven een pot met een bodempje kokend water.


In een andere kom klop je ondertussen de eieren en de eierdooiers op.  Zeef er dan de bloem bij en klop het geheel nogmaals stevig op.


Voeg de poedersuiker toe en schep deze door het eiermengsel.


Tenslotte voeg je ook het gesmolten chocolademengsel toe en meng je alles tot een egaal geheel.


Vet de ovenschaaltjes in met boter en vul ze met het beslag.  Voeg dan in het midden van elk schaaltje 1 flinke theelepel aardbeienpuree toe.


De moelleux moeten +/- 10 minuten in de oven op 210°C.  Ik weet dat mijn oven er altijd wat langer over doet, dus bij mij zijn dat 12 minuten... Het zal voor elke oven een beetje verschillend zijn en is dus een kwestie van ondervinding.  De bedoeling is in ieder geval dat de buitenkant eruit ziet zoals een soort cakeje en dat de binnenkant nog heerlijk vloeibaar is. 
Blijf zeker bij de oven staan als je nog niet zeker bent over de juiste tijd: als de bovenkant er nét gaar uitziet, dan mogen de moelleux al uit de oven!

Wat vinden jullie trouwens van het schattige aardbeihartje in mijn moelleux?  Puur toeval, maar wel heel leuk natuurlijk!
Meteen opdienen en niet te lang onaangeroerd laten staan!  Smakelijk!!!uit het boek:


zondag 19 juni 2011

Pralines met een pure cointreau-ganache op een bodempje van sinaasappelschil & pralines met een ganache van melkchocolade en speculaas


Vier ijverige handen, een keuken vol lekkers en een vleugje creativiteit... Meer hadden vriendin Ilse en ik niet nodig om er een geslaagde "chocoladecreatie- en baknamiddag" van te maken!  Ze had nooit eerder pralines gemaakt, maar Ilse heeft het er - zoals verwacht - ook heel goed van afgebracht!

Ziehier onze creaties...

de mijne, puur omhulsel met een pure cointreau-ganache:die van Ilse, puur omhulsel met een ganache van melkchocolade en speculaas:


Ook proberen?
Hoe je de pralines zelf maakt en versiert, en wat je ervoor nodig hebt kan je uitgebreid HIER lezen.

Voor de vulling geef ik je in deze blogpost de ingrediënten en de beschrijving per soort...

Cointreau-pralines
(voor +/- 15 stuks)

- 85g pure chocolade (mijn voorkeur = Côte d'Or Noir de Noir met 54% cacao)
- 85g room met vetgehalte 25 - 30%
- 1,5 eetlepels (of iets minder, naar eigen smaak!) Cointreau

Eerst breng je voor de ganache de room even aan de kook in een kleine kookpot.  Dan voeg je de chocolade toe en roer je het geheel van het vuur door elkaar.  Lukt dit nog niet zo goed, dan zet je het even terug op het vuur.  Let wel op dat de chocolade zeker niet verbrandt!

Hou je van zeer zoet, dan kan je desgewenst ook wat suiker toevoegen (max. 40g), maar ik vond het in dit geval niet nodig (aangezien de Cointreau ook zoet is).  Ook een klein klontje boter mag je eventueel toevoegen.  Ook dit deed ik niet bij deze vulling.


Laat de ganache even afkoelen tot +/- kamertemperatuur en voeg dan de Cointreau toe.  Voeg het niet in 1x toe, zo kan je tussendoor af en toe eens proeven en uiteindelijk exact een hoeveelheid naar jouw smaak toevoegen.


Nu kan je de pralines vullen met de ganache en ze verder afwerken.  Hoe je dat juist doet, staat beschreven in mijn basisuitleg over pralines maken. 
Wil je op de bodem graag wat sinaasappelschil, dan rasp je eerst de (goed gewassen!) schil van een sinaasappel.  Dit doe je met behulp van een "zesteur" of gewoon met een rasp of met een mesje.  Deze stukjes schil voeg je dan toe aan de gesmolten chocolade waarmee je de pralines dicht maakt.  Zo simpel is het!


Een overschotje ganache kan je in de koelkast bewaren, maar hou er dan wel rekening mee dat hij hard wordt.  Ik verwarm een overschotje ganache soms heel even in de microgolfoven zodat het weer wat lopender wordt.  Je kan het natuurlijk ook au bain marie (boven een pan/pot met kokend water) verwarmen.  Zo ben je zeker dat er geen chocolade aanbrandt.

Speculaas-pralines
(voor +/- 15 stuks)

- 85g melkchocolade (mijn voorkeur = Côte d'Or)
- 85g room met vetgehalte 25 - 30%
- speculaas, hoeveelheid naar keuze (b.v. 3 koekjes)

Ook hier breng je voor de ganache eerst de room even aan de kook in een kleine kookpot, voeg je van het vuur de chocolade toe en roer je het tot een egaal geheel.  Lukt dit nog niet zo goed, dan zet je het even terug op het vuur, maar let erop dat de chocolade zeker niet verbrandt!  Hoe meer suiker hij bevat, hoe groter die kans.


Om er een speculaasvulling van te maken, dien je de speculaas eerst te verkruimelen.  Je kan dit natuurlijk op verschillende manieren doen, maar wij kozen voor de deegroller: stop de koekjes in een diepvrieszakje of iets dergelijks en rol er met de deegroller over tot de kruimels fijn genoeg zijn.  Zo te zien ging dat best vlotjes bij Ilse...


Voeg de kruimels toe aan de ganache en roer ze er goed door.  Ook hier kan je het best in kleine hoeveelheden toevoegen, en tussendoor eens proeven tot de smaak volgens jou goed zit.


Tenslotte vul je hiermee je pralines.  Hoe je dat juist doet en hoe je ze verder afwerkt, lees je ook weer in mijn basisuitleg over pralines maken. 
Ilse had handige flesjes bij waarmee de pralines gemakkelijk te vullen waren.  Ik doe dit meestal met een lepeltje, en wil je het echt helemaal "juist" doen, dan gebruik je een spuitzak.  Het voornaamste is natuurlijk dat de pralines gevuld geraken, gelijk hoe je dat juist aanpakt!


Daarna hebben we ook nog samen heerlijke "cake pops" gemaakt (hoe je dat doet lees je hier).  Handig, zo had ik meteen uitdeelcadeautjes voor de kindjes die twee dagen erna op Jolans verjaardagsfeestje kwamen!  Een papiertje en een strikje errond, ballonnetje toevoegen... kindjes reuzeblij!


't Was een fijne, creatieve namiddag!  Voor herhaling vatbaar!

En wie heeft er nu ook zin gekregen om eens zelf pralines te maken?