dinsdag 30 augustus 2011

Mijn eigen boek!

Neen, het heeft absoluut niets met eten te maken, maar toch kon ik het niet laten ook hier even reclame te maken voor één van mijn andere creatieve projecten.  Ik heb namelijk een boek geschreven!  Jawel, een écht boek.  Voorlopig nog in eigen beheer, maar 'proberen gaat mee' dus binnenkort vertrekt er ook een exemplaartje naar een uitgeverij... Je weet maar nooit!
Mijn boek heet 'Zoon met een gebruiksaanwijzing' en gaat over - je raadt het al - mijn zoon.  Mijn vijfjarige zoon heeft namelijk een vorm van autisme.  Neen, je hoeft je hier zeker geen indrukwekkende scenario's bij voor te stellen zoals het beeld dat in veel films naar voren komt.  Meestal valt het namelijk zelfs niet eens op en lijkt hij een doodnormaal kind.  Dat is hij ook in vele opzichten.  Wat hem dan toch zo bijzonder maakt?  Tja, dat heb ik dus getracht onder woorden te brengen in mijn boek.  Het is zeker geen zware lectuur vol wetenschappelijke termen.  Ik heb geprobeerd aan de hand van talrijke anekdotes recht uit ons dagelijkse leven aan te tonen waarom mijn zoon zijn 'labeltje' draagt.
Op UniBook kan je een fragmentje lezen (eigenlijk enkel de inleiding) en daar is het boek vanaf vandaag ook te koop.  Via DEZE link kom je meteen op de juiste pagina terecht.
Het is ook te vinden via zeer veel Belgische en Nederlandse multimedia-webwinkels en het is eveneens bestelbaar bij iedere boekhandel via het ISBN-nummer.  Men zegge het voort! ;)

zaterdag 27 augustus 2011

Gehakt met een verrassing: Italiaanse vogelnestjes

Zoek je een leuk receptje dat zowel bij volwassenen als bij kinderen in de smaak valt?  Bingo!  Een lekker smeuïge heerlijk gekruide gehaktbal met daarin een hardgekookt eitje en dit alles overgoten met een superlekkere tomatensaus... Wie zegt daar nu 'nee' tegen?!



Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

500g kalfsgehakt of gemengd gehakt (ik nam ditmaal varkens-rundsgehakt)
200g ricotta (zachte kaas, eventueel te vervangen door cottage cheese)
4 theelepels fijn geraspte parmesaanse kaas
2 eetlepels paneermeel
1 eetlepel verse peterselie
1 eetlepel verse basilicum + wat extra voor de afwerking
4 eieren
peper en zout
olijfolie om in te bakken

voor de saus:
1 kilo tomaten
1 takje rozemarijn (of gedroogde rozemarijn uit een potje)
1 teentje knoflook
1 dl rode wijn
olijfolie om in te bakken

Eerst bereid je de hardgekookte eieren.  Daarvoor leg je ze 8 à 10 minuten in kokend water.

De oven mag je voorverwarmen op 180°C.

Dan doe je het gehakt in een mengkom en voeg je de ricotta, de parmesaan en het paneermeel toe.
De peterselie en de basilicum snijd of knip je fijn en voeg je ook toe.  Hou wel enkele blaadjes basilicum bij voor de afwerking!
Tenslotte meng je dit alles.  Je kan dit met een vork of met behulp van je handen doen, maar ik deed het met de deeghaken van de mixer: zeer handig!


Als de eieren hardgekookt zijn, laat je ze best even schrikken onder koud stromend water (om een zwarte kring rond de dooier te vermijden), pel je ze voorzichtig en laat je ze even afkoelen.

Je kan ondertussen best al beginnen aan de tomatensaus want die moet een halfuurtje op het vuur staan.
Snijd daarvoor de tomaten en de knoflook in grove stukken en laat deze even fruiten (bakken) in 2 eetlepels verhitte olijfolie, best in een diepe pan.  De saus moet achteraf nog gezeefd worden dus de stukken moeten echt niet te klein zijn en ontpitten of ontvellen is zeker niet noodzakelijk.
Voeg dan de wijn en de rozemarijn toe en laat het geheel 30 minuten koken op een laag vuurtje.  Zorg ervoor dat het nooit helemaal droog komt te staan en draai dus tijdig het vuur nog wat lager indien nodig!


Het gehakt verdeel je nu in 4 porties (in mijn geval 3 want ik maakte dit gerecht klaar voor 3 personen... nu ja: 2 volwassenen en 2 kindjes dus...) en je stopt een eitje in het midden van elke portie.
Hiervoor druk je best het gehakt wat plat, leg je het ei erop en plooi je het gehakt er overheen.  Druk het voorzichtig wat aan zodat het niet meteen kan open vallen. 
De foto's hieronder zijn een beetje raar van kleur, maar ze tonen wel goed aan hoe ik het ei telkens in het gehakt heb gestopt...


Dan verwarm je een eetlepel olijfolie in een pannetje en bak je de gehaktballen rondom even (in het totaal ongeveer 2 minuten) aan zodat ze een mooi lichtbruin korstje krijgen.


Nu kunnen ze in een ovenschoteltje voor zo'n 20 minuten de voorverwarmde oven in op 180°C.


Na 30 minuten pruttelen is de saus klaar.  Je hoeft ze nu enkel nog te zeven.  Om dat wat te vergemakkelijken heb ik eerst de tomaten al wat platgedrukt met behulp van mijn pureestamper.  Zo was het al iets fijner om door de zeef te drukken.


Tenslotte leg je op elk bordje / schaaltje een gehaktbal, overgiet je deze met de tomatensaus en werk je het geheel af met enkele blaadjes basilicum.



Mmmmmm!!!!!!!

woensdag 24 augustus 2011

Fish 'n' chips (maar dan gezonder en lekkerder!)

Fish 'n' chips is een typische Britse fastfood-maaltijd: gefrituurde vis met gefrituurde aardappelreepjes (een soort frieten dus)... lekker vet!  Deze versie bestaat uit gebakken vis en in de oven met olijfolie gebakken aardappelpartjes.  Overgoten met een heerlijk yoghurt-kruidensausje vormt dit gerecht een fantastisch geheel!  Dit is één van de receptjes waar ik toch zeker enkele keren per jaar terug naar grijp.  Veel te lekker!



Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

750g aardappels
600g witte visfilet (ik gebruik altijd pangasius-filet en kan dat dan ook absoluut aanbevelen!!!)
1 kleine ui
1 citroen (eigenlijk maar 1 eetlepel nodig)
6 kleine augurken
1/2 bosje bieslook
2 takjes peterselie
150 ml magere natuuryoghurt (mag eventueel licht gesuikerd zijn, dat past er eigenlijk ook wel bij)
5 eetlepels mayonaise of halvanaise
1 à 2 theelepels mosterd (afhankelijk van hoe sterk hij is)
2 eetlepels bloem
4 eetlepels olijfolie
(zee)zout en peper

extra: velletje bakpapier

Ik maakte een portie voor 2 personen en mijn verhoudingen aardappel - vis zaten deze keer niet helemaal juist.  We hadden iets te weinig vis in huis gehaald.  Maar hoe dan ook, 't was nog steeds heel lekker hoor!!

Voor de aardappelen heb je wel wat tijd nodig.  Nu ja, qua werk valt het reuzegoed mee, maar ze zitten gewoon nogal lang (50 minuten) in de oven.  Begin er dus zeker tijdig aan!

Verwarm meteen de oven voor op 200°C.
Eerst schil je de aardappelen en snijd je ze in dikke partjes.  Ze moeten dikker zijn dan normale Belgische frieten. 


Spoel de partjes even af onder de kraan, dep ze droog en verdeel ze over een met bakpapier bedekte bakplaat.

Verstuif of druppel er zo'n 2 eetlepels olijfolie over.  Heb je een verstuivertje, dan is dat natuurlijk handig.  Maar rechtstreeks vanuit de oliefles (+ even mengen met behulp van een lepel) lukt het ook prima hoor!  Zorg er zeker voor dat de olie goed over de aardappelpartjes verdeeld is zodat ze mooi goudbruin kunnen bakken.


Hierover strooi je ook nog peper en zout.  Ik gebruik hier steeds zeezout, maar je mag uiteraard zelf kiezen.


Bak ze nu 45-50 minuten in de op 200°C voorverwarmde oven.

Ondertussen begin je aan het sausje.
Pel en snipper de ui.  Ik gebruik hiervoor zoals altijd mijn handige groentenmolentje...


De augurken mag je ook in kleine blokjes snijden.  Normaal haal ik ze meteen mee door mijn molentje, maar dit keer heb ik ze om de ene of andere reden zo gesneden. ;)


Ook de peterselie en de bieslook mag je versnipperen.  Hiervoor gebruik ik mijn superhandige kruidenschaar.  Maar een normale schaar doet ook perfect dienst uiteraard!


Meng nu de ui, de stukjes augurk, de peterselie en bieslook, de mayo-/halvanaise, de yoghurt en de mosterd door elkaar.  Breng het (heerlijke!) sausje op smaak met zout en peper.


Nu nog de vis bereiden en we zijn klaar!
Eerst snijd je hem in blokjes en bedruppel je deze met enkele druppeltjes citroensap.  Strooi er eventueel ook een klein beetje zout over.


Voeg de bloem toe en meng deze goed met de vis zodat de blokjes mooi omhuld zijn met bloem.


Verhit tenslotte 2 eetlepels olijfolie in een pan met anti-aanbaklaag (!) en wanneer de olie goed heet is, voeg je de vis toe.  Bak hem al roerend zo'n 4 à 5 minuten.


Nu nog alles samen serveren en SMULLEN MAAR!!!



(receptje uit tijdschrift "Foodies")

Fris slaatje met knapperige worteltjes, blauwe druiven en munt

Een zonnige zomer kunnen we het niet bepaald noemen dit jaar, maar met dit slaatje haal je wél meteen de zon in huis!  Een heerlijke smakencombinatie, absoluut de moeite om eens uit te proberen!  Bij ons komt het alvast vaker op 't menu!  Je kan er ook alle kanten mee uit: als lunchgerechtje, als bijgerecht of zelfs als tussendoortje...


Wij hadden nog een overschotje tortilla wraps liggen en maakten hiervan in combinatie met wat kipblokjes en dit slaatje een heerlijke maaltijd!

Dit heb je nodig:
(voor 3 à 4 personen)

1 bos jonge worteltjes (= dunne wortels die je normaal met loof eraan koopt)
250g pitloze blauwe druiven
2 lente-uitjes (= pijpajuintjes, bosuitjes, 'schanulekes')
2 eetlepels verse muntblaadjes
1/2 citroen
mespuntje komijnpoeder
mespuntje gemalen koriander
peper en zout
3 eetlepels olijfolie + extra om in te bakken
1 gedroogd klein chilipepertje (maar dat heb ik er niet bij gedaan)

Eerst schil je alle wortels (met de dunschiller) en snij je ze in fijne plakjes.  Spoel ze nog even na zodat zeker al het zand verwijderd is.


Stoof ze dan zo'n 5 minuten aan in (+/- 1 eetlepel) olijfolie.  Kruid met zout en peper en voeg er een scheutje (half glaasje) water aan toe.  Laat ze nog zo'n 5 minuten koken tot ze knapperig gaar (niet meer echt hard, maar ook nog niet zacht) zijn en laat ze afkoelen.


Ondertussen kan je de druiven al voorbereiden.  Pluk ze allemaal van hun steeltjes en was ze goed.


De lente-uitjes mag je in ringetjes snijden.  Daarbij snij je eerst de bodem van de ui en ook het laatste deel van het groen dat wat taaier is, mag weg.  Al de rest mag je versnijden: zowel wit als groen.


De muntblaadjes snijd je in reepjes.  Hou wel enkele blaadjes achter voor de afwerking.


Bereid dan de dressing: meng 3 eetlepels olijfolie met het sap van de halve citroen.  Roer er flink wat komijnpoeder en gemalen koriander door en breng het geheel op smaak met wat peper en zout.  Door tussendoor eens af en toe te proeven, kan je het sausje volledig naar eigen smaak bereiden.


Tenslotte meng je voorzichtig de wortelschijfjes, de druiven, de ringetjes lente-ui en de muntblaadjes door elkaar.  Giet de dressing erover en verkruimel eventueel de chili erover.

Koel te serveren!  Smakelijk!!!!!!




(receptje uit "Kook", het magazine van Spar)