dinsdag 27 september 2011

Soufflé van kwark met rode vruchten


Soufflé... een dessertje dat velen niet durven te maken omwille van het "instortingsgevaar"... oftewel: het risico dat hij helemaal inzakt van zodra hij uit de oven komt!  Ik had tot nog toe - vreemd genoeg - enkel hartige soufflés gemaakt en dit was dus mijn eerste zoete exemplaar.  Heerlijk... én hij is goed gelukt!


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

250g halfvolle kwark / plattekaas / verse kaas (is allemaal hetzelfde)
3 eieren
1 citroen (bij voorkeur bio)
2 eetlepels maïszetmeel (Maïzena)
1 zakje (8g) vanillesuiker
3 eetlepels witte suiker
1 eetlepel poedersuiker
2 bakjes rode vruchten (b.v. frambozen, bosbessen, rode bessen, bramen)
boter om in te vetten
snuifje zout
enkele verse muntblaadjes ter decoratie

EXTRA: 4 individuele (redelijk diepe) ovenschaaltjes

Verwarm meteen de oven voor op 180°C.  De bereiding duurt niet zo lang dus dat kan nu al.

Ik heb dit gerechtje voor slechts 2 personen gemaakt. De porties op de foto's zijn dus allemaal wat kleiner...

Splits de eieren en roer de dooiers los in een kom.
Rasp daarboven de citroenschil zo fijn mogelijk.  Zorg ervoor dat je enkel het geel eraf raspt en niet het witte deel want dat is bitter.


Voeg ook de maïzena, de vanillesuiker en een snuifje zout toe en klop het geheel op met de mixer.


Roer de kwark wat los in een schaaltje zodat er zeker geen brokjes in zitten en roer hem dan door het eiermengsel.


Klop in een andere kom de eiwitten samen met 3 eetlepels witte suiker tot sneeuw (stijf dus).


Schep dit voorzichtig onder het eier-kwarkmengsel.  Voorzichtig omdat er zo weinig mogelijk lucht mag verloren gaan uit het geklopte eiwit...


Dan beboter je de schaaltjes (ik doe dit met behulp van vloeibare bakboter + een velletje keukenrol) en neem je de rode vruchten erbij.  Doe ze samen in een schaal en meng de poedersuiker erdoor.  In mijn receptje was trouwens sprake van witte kristalsuiker... Maar uiteindelijk denk ik dat poedersuiker beter is omdat een deel van de vruchten niet wordt verwarmd en de suikerkorreltjes blijven daar dus intact.  Het lijkt me leuker dat de (poeder)suiker zich vermengt met het fruit.


Schep de helft van de vruchten op de bodem van de schaaltjes en schep het luchtige eier-kaasmengsel erover.


Zet de schaaltjes 12 minuten in de onderste helft van de op 180°C voorverwarmde oven.

Neem ze uit de oven en verdeel meteen de resterende vruchten over de soufflés.  Werk het geheel af met muntblaadjes...

Serveer warm!  SMAKELIJK!!!



(receptje uit het Carrefour-magazine "Simply You")

zondag 18 september 2011

Heerlijke Amerikaanse chocoladekoekjes: Chocolate Crinkles

'Chocolate Crinkles'... Ik had er eerlijk gezegd  nog nooit van gehoord, TOT mijn collega Shana verjaarde en trakteerde met zelfgemaakte koekjes!  En ze was dan ook nog eens zo lief me het receptje te geven.  Deze koekjes hebben eigenlijk het meest weg van brownies: heerlijk zacht en smeuïg binnenin en net iets steviger aan de buitenkant.  Ze zijn echter een pak 'properder' te eten (ze brokkelen niet zo) en ze moeten qua smaak zeker niet onderdoen voor brownies!  Bovendien zijn ze gemakkelijk te maken... 't Zal zéker niet de laatste keer zijn dat ik ze op tafel tover!


Dit heb je nodig:
(voo 35-40 koekjes)

225g pure chocolade (ik nam Noir de Noir van Côte d'Or)
56g ongezouten boter (tja, raar gewicht... maar 't originele receptje is met Amerikaanse maten, vandaar)
100g witte suiker
2 grote eieren
2 theelepels vanille-extract
195g bloem
1/2 theelepel bakpoeder
snuifje zout
+/- 20g poedersuiker

Breek de chocolade in stukken en smelt hem samen met de boter au bain marie.  Daarvoor plaats je een hittebestendige kom bovenop een kookpotje met een bodempje kokend water.  Je kan de chocolade en de boter ook samen in de microgolfoven smelten, maar dan heb je iets meer kans dat de chocolade verbrandt.  gebruik in ieder geval een zo laag mogelijke wattage als je het op die manier doet.


Ondertussen klop je de eieren en de suiker goed op met de mixer of keukenmachine tot het een lichtgele (bijna witte) massa is geworden.


Meng er ook het vanille-extract (of vanille-essence) door.


Meng daarna voorzichtig het afgekoelde chocolademengsel erdoor.


In een andere kom roer je bloem, bakpoeder en een flinke snuif zout door elkaar.  Schep daarna dit alles voorzichtig (niet te hard roeren zodat je niet alle lucht uit het mengsel klopt) bij het chocolademengsel.


Bedek het mengsel en plaats het voor minstens 1,5 uur in de koelkast (in het recept staat zelfs 3-4 uur, maar 1,5u bleek bij mij voldoende om een vaste structuur te krijgen).  Ik legde hiervoor een velletje vershoudfolie op het mengsel.  Zo kan de bovenkant zeker niet uitharden.

 Als het mengsel hard genoeg is om er balletjes van te kunnen rollen, verwarm dan de oven alvast voor op 170°C en bedek een bakplaat met bakpapier.

Doe de poedersuiker in een kommetje.  Schep telkens met een kleine lepel een hoopje uit het beslag, rol hiervan tussen je handpalmen balletjes van 2,5 cm doorsnede en rol ze telkens door de poedersuiker tot ze volledig met suiker zijn bedekt.  Schudt het teveel aan suiker er lichtjes af.


Leg de balletjes met voldoende tussenruimte op de bakplaat.  Een drietal cm tussen elk balletje is toch een minimum want ze zetten nog wel wat uit! 


Laat ze nu zo'n 10 minuten bakken in de op 170°C voorverwarmde oven.


na zo'n 8 minuten in de oven... bijna klaar!
Laat de koekjes heel even afkoelen op de bakplaat zelf en haal ze er dan voorzichtig af (niet meteen want dan kleven ze aan het bakpapier!).  Laat ze verder afkoelen op een rooster.


SMAKELIJK!!!



donderdag 15 september 2011

Ovenschoteltje met gehakt, erwtjes, courgette, spinazie en ricotta-muntpuree

Een heerlijk fris ovenschoteltje, niet te zwaar met een leuke smakencombinatie... Zegt het je wat?  Dan zit je hier aan 't juiste adres!  Dit schoteltje hoeft eigenlijk helemaal niet lang in de oven te staan.  Je hoeft het slechts 5 minuutjes onder de grill te plaatsen en 't is klaar!  Nu ja, uiteraard gaat daar wel wat voorbereidend werk aan vooraf...


Dit heb je nodig:
(voor 2 à 3 personen)

375g aardappels
1,5 eetlepel olijfolie
1/2 ui
1 teentje knoflook
330-350g gemengd gehakt naar keuze
klein snuifje cayennepeper
1 kleine eetlepel rozemarijnnaaldjes (vers of uit een potje)
190 ml droge witte wijn
1 grote courgette
90g spinazieblaadjes (vers)
90g diepvriesdoperwten
30g ongezouten boter
90g ricotta-kaas
2 eetlepels verse muntblaadjes
peper en zout

EXTRA: 2 à 3 kleine ovenschoteltjes (of 1 grote natuurlijk)

Schil en was eerst de aardappels en kook ze in 15-20 minuten gaar.


Pel en versnipper de ui en pers de knoflook.
Voor de ui gebruikte ik zoals steeds mijn handige groentenmolentje...


Verhit de olijfolie in een grote (diepe) pan en fruit daarin de ui.  Voeg na een halve minuut ook de knoflook toe en laat deze nog een halve minuut fruiten.


Voeg het gehakt, de rozemarijn en de cayennepeper (klein snuifje) toe en bak het gehakt rul.  Dat wil zeggen dat je het in kleinere stukjes hakt terwijl je bakt.


Schil ondertussen de courgette en rasp deze grof.

  
Na 3-4 minuten bakken voeg je de wijn aan het gehakt toe.  Laat deze 1-2 minuten koken tot het vocht bijna verdampt is.


Voeg dan de geraspte courgette toe.

Doe de (taaie) steeltjes zoveel mogelijk van de spinazie en voeg de blaadjes toe aan het gehaktmengsel.  Voeg ook de erwtjes toe en laat dit alles nog zo'n 5 minuten bakken.  Kruid het met flink wat peper en zout.


Ondertussen kan je de puree bereiden.  Stamp daarvoor eerst de gekookte aardappelen fijn met een pureestamper.


Roer dan de ricotta erdoor.  Snijd de muntblaadjes fijn (doe ik met mijn handige kruidenschaar), smelt in de microgolfoven de boter en voeg deze er samen met wat peper en zout aan toe.

Laat ondertussen de grill van de oven reeds voorverwarmen op de hoogste stand.


Nu wordt het tijd om je ovenschoteltjes te vullen.

Verdeel met een schuimspaan de gehaktvulling over de schoteltjes.  Zorg dat je zo weinig mogelijk vocht toevoegt.  Strijk daarover de puree uit en maak er streepjes in met een vork.


Laat de gerechtjes zo'n 4-5 minuten lichtjes bruinen onder de hete (voorverwarmde) grill.

Laat het je smaken!!!



(gebaseerd op een receptje uit het maandblad "Delicious")