zondag 30 oktober 2011

Koekjes met gekleurde snoepvenstertjes

Super gemakkelijk te maken (samen met de kindjes!) en met een indrukwekkend resultaat... wat wil je nog meer?!  In het hartje van deze koekjes zit een gesmolten snoepje dat is uitgehard tot een dun doorzichtig knapperig laagje.  Leuke koekjes om cadeau te doen... of om tijdens de feestdagen op tafel te zetten!


Dit heb je nodig
(voor +/- 12-15 koekjes)


175g bloem
75g boter (gekoeld)
3 eetlepels witte kristalsuiker
1 ei (enkel het wit nodig)
2 eetlepels sinaasappelsap (= 30 ml)
12-15 harde snoepjes ("zuurtjes")










EXTRA: leuke koekjesuitsteker(s) of eventueel gewoon 2 glaasjes van een verschillend formaat
+ deegroller


Weeg de bloem af in een mengkom.  Snijd de boter in kleine blokjes en voeg deze eraan toe.  De boter kan best gekoeld en dus hard zijn.  Anders wordt het deeg te zacht en is het niet meer goed bewerkbaar.


Voeg 3 eetlepels suiker toe.



Splits een eitje en voeg enkel het eiwit toe.  Ook de 2 eetlepels sinaasappelsap mogen erbij.


Roer dan alles goed door elkaar en kneed het verder kort met je hand(en) tot het een samenhangend deeg vormt.  Kneed best niet te lang want zo worden de koekjes te taai.
Vorm een bal van het deeg.


Bestuif nu je werkvlak (tafel in ons geval) en de bovenkant van het deeg rijkelijk met bloem en leg het deeg erop.  Rol het met de deegroller uit tot een dikte van 3 mm.  Zorg ervoor dat het zeker niet dunner is want dan kom je zo meteen in de problemen (zie verder... bij mij was het deeg namelijk iets te dun bij m'n eerste lading koekjes). 
Zoals je ziet gebruikten wij echt veel bloem... Ik heb geleerd uit m'n vorige koekjes-experimenten: gebruik je niet voldoende bloem dan kleven de koekjes gewoon aan de tafel en kan je er geen mooie vormpjes uitsteken.

Ondertussen kan je trouwens de oven al voorverwarmen op 200°C.


Heb je een plak deeg van 3 mm dikte, steek er dan een vormpje uit, leg het op de (met bakpapier bedekte) bakplaat en steek daarna nog een kleiner vormpje uit het midden.  Wij gebruikten een glaasje en een stervormpje.


Neem de overschot van het deeg telkens terug samen en rol het weer uit.

Bak de koekjes een 9-tal minuten in de op 200°C voorverwarmde oven en neem ze dan uit de oven.  Laat de oven aan staan want de koekjes zijn natuurlijk nog niet klaar!

Leg dan in elk koekje een snoepje en plaats ze terug zo'n 5 minuten in de oven zodat de snoepjes smelten.  Zoals reeds gezegd waren mijn eerste koekjes te dun... Ik laat je meteen zien wat er vervolgens gebeurde!

Volgens mijn receptje dien je trouwens de koekjes eerst 4 minuten in de oven te plaatsen en ze daarna met de snoepjes nog 10 minuten terug te plaatsen... Ik vond 9 & 5 minuten beter.  De snoepjes hebben immers absoluut geen 10 minuten nodig om te smelten!  En zo heb je minder kans dat ze door het  hoge"schuimen" (wanneer ze volledig gesmolten zijn) over het koekje heen lopen.


Aangezien mijn koekjes te dun waren en de snoepjes vrij lang in de oven stonden (en erg begonnen te "schuimen") gebeurde dit:


Best bovenstaade instructies volgen dus ;)

Laat de koekjes dan nog even afkoelen op de bakplaat.  Bij het afkoelen stijven ook de snoepjes terug op.


Neem de afgekoelde koekjes voorzichtig van de bakplaat... Klaar!!!




receptje uit het boek:

zaterdag 29 oktober 2011

Dé winnaar..........

Jullie hadden tot 18u vandaag de tijd om deel te nemen aan mijn wedstrijdje en daarbij enkele leuke pralinevormpjes + voedingskleurstofjes te winnen... Ik kreeg 14 superleuke reacties en daar ben ik uiteraard héél blij mee! :)

En dan nu... tromgeroffel... de bekendmaking van de winnaar!

Als ingrediënten nemen we 14 deelnemers afgedrukt op een blad papier...


Vervolgens laten we een vijfjarig kindje deze deelnemers zorgvuldig van elkaar losknippen...


Dan halen we er een driejarig kindje bij om alle kaartjes goed door elkaar te roeren...


We vragen de vijfjarige om er één kaartje uit te vissen. Dat blijkt niet zo evident...


Maar uiteindelijk lukt het wel...


Tadaaaaaa.................


Van harte gefeliciteerd Kreatita!!!  En heel veel plezier gewenst met je pakketje!  Laat je me via het contactformulier nog even je adres weten? :)


PS: gisteren liep het bezoekersaantal nog op tot 678 (!!!) en vandaag zit ik om 19u40 al aan 551!  Mijn blogje is blijkbaar plots wel erg populair... Bij deze dus nog eens bedankt aan al mijn lezers!!!

vrijdag 28 oktober 2011

Tijd voor een wedstrijdje!

Joepie, ik bekeek net m'n statistieken en voor het eerst sinds de start van m'n Smulhuisje (maart 2011) heb ik meer dan 300 bezoekers op 1 dag, véél meer zelfs... De teller staat momenteel op 393 en de dag is nog niet eens om! (meer dan 400 zal dat dus zeer waarschijnlijk zelfs worden!)

Een schitterend excuus om eens iets weg te geven!  Wil je graag je kans wagen om dit pakketje te winnen? 


Laat dan gewoon hier onderaan OF op mijn Facebook-pagina een leuke reactie achter.  Je hebt nog tot morgenavond (zaterdag) 18u de tijd om te reageren.  Uit alle deelnemers wordt door een onschuldige hand een winnaar getrokken en die wordt in de loop van morgenavond op mijn blog bekend gemaakt.

Te winnen: de pralinevormpjes van op de foto + 3 tubes vloeibare kleurstof (die nog tot september 2012 goed zijn)

De winnaar vraag ik na de bekendmaking uiteraard om zijn/haar adres en het pakketje wordt dan zo spoedig mogelijk verstuurd!

Succes!

Eva

Gefrituurde kabeljauwreepjes met tartaarsaus

't Was weer even geleden dat we nog eens iets gefrituurds hadden gegeten, maar zo af en toe kan dat toch wel smaken!  En zo'n lekker zelfgemaakt tartaarsausje maakt dit gerechtje helemaal af natuurlijk!


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

500g kabeljauwfilet (of eventueel andere witte vis)
8 eetlepels mayonaise
2 eieren
1 uitje
3 augurkjes
enkele takjes verse peterselie
peper en zout
bord gevuld met bloem (om de visreepjes door te rollen)
bord gevuld met paneermeel (ook om de visreepjes door te rollen)

EXTRA: friteuse gevuld met frituurolie
(of eventueel pan met flinke bodem olie)

Zet eerst 1 eitje in een bodempje water op het vuur en laat het zo'n 10 minuten koken zodat het hardgekookt is.  Laat het dan schrikken onder koud stromend water (om een zwarte rand om de dooier te voorkomen).  Pel het eitje en laat het nog wat verder afkoelen.


Terwijl het ei kookt kan je de rest van de tartaar bereiden: schep 8 eetlepels mayonaise in een schaaltje.  Snijd de peterselie fijn en voeg hem eraan toe.  Ik gebruikte hiervoor mijn handige kruidenschaar, maar een gewone schaar, een kruidenmolentje of gewoon een scherp mes kan ook perfect dienst doen natuurlijk.



Snipper de ui en de augurkjes fijn en voeg ze toe aan het mengsel.
Voor de ui gebruikte ik zoals steeds mijn molentje...



Als het ei wat is afgekoeld dan mag je het prakken met een vork en de stukjes ei mogen dan ook door de saus gemengd worden.

Tip: wil je graag een nog wat "rijkere" saus, dan kan je ook een eetlepel mosterd toevoegen en nog wat meer verse tuinkruiden (bieslook en dragon bijvoorbeeld).  Als je er dan bovendien nog wat gemalen ansjovis of ansjovispasta aan toevoegt dan heb je "remouladesaus".



De visfilet kruid je eerst met wat peper en zout.  Dan snijd je hem in reepjes, die je dan achtereenvolgens door de bloem, door een losgeklopt eitje en tenslotte door het paneermeel wentelt.



Frituur de reepjes goudbruin in olie van 170°C (slechts een tweetal minuutjes) en serveer ze samen met de tartaar.


Smakelijk!

(receptje uit Flair)

dinsdag 25 oktober 2011

Schattige spinnen-cupcakes voor Halloween

Op 31 oktober is het alweer Halloween.  Ik heb deze datum moeten opzoeken, want eerlijk gezegd behoort hij niet zo tot mijn parate kennis.  Vroeger ("in mijn jonge tijd", goh wat klinkt dat oud zeg) werd dit feest bij ons in België immers nog niet gevierd.  Tegenwoordig duiken er rond deze tijd overal pompoenen, vleermuizen, spinnen, heksen, spoken en allerlei andere griezelige toestanden op en ook op de scholen lijkt dit "feest" niet meer weg te denken.

Ik was dus niet meteen van plan om mee te doen met het hele Halloween-gebeuren... tot ik op de blog van Bakerella DEZE fantastische cake-pops tegenkwam.  De zin om te bakken en schattige spinnetjes te creëren nam het van me over en al gauw toverde ik deze cakejes tevoorschijn...


Ok, ik weet het, met Halloween zou alles ENG moeten zijn en niet zozeer SCHATTIG, maar ik vond ze toch wel erg leuk zo...

Het basisrecept van de (mini-)cupcakes vind je HIER.

Verder maakte ik een simpele glazuur van poedersuiker met een heel klein beetje water (het mengsel mag niet te lopend zijn, anders loopt het dus gewoon van je cupcake).  Hoeveel suiker ik hiervoor juist gebruik kan ik moeilijk in gewicht uitdrukken... Ik doe dat eigenlijk altijd op gevoel.

Aan de glazuur heb ik kleurstof toegevoegd.  Je kan vloeibare kleurstof nemen, maar daar heb je vrij veel van nodig om een mooi kleurtje te krijgen en ik vrees dat het glazuur dan wel eens te lopend zou kunnen worden.  Ik gebruik tegenwoordig steeds kleurstofgel (te koop in gespecialiseerde bakwinkels of bij Aveve of Pipoos b.v.).


Je hebt daar slechts een klein beetje van nodig en je gebruikt dus best een tandenstokertje om de kleurstof aan je glazuur toe te voegen...


Ik gebruikte voor het oranje kleurtje uiteraard rood en geel.  Voor het paarse glazuurlaagje (dat er op foto wat anders uitziet dan in 't echt) gebruikte ik violet en een beetje rood.

Voor de spinnen heb je nog volgende 3 ingrediënten nodig:
- Smarties (of M&M's) voor de lijfjes
- eetbare zwarte stift voor de oogjes (gesmolten donkere chocolade kan hier ook dienst doen eventueel)
- chocolade hagelslag voor de pootjes

Met een portie geduld erbij en wat prutswerk krijg je dan zoiets...


En dan restte voor mij nog de vraag wat ik met al die cakejes kon doen.  Een Halloween-feestje houden?  Hmm, toch maar niet... Maar het antwoord diende eigenlijk zichzelf aan: Jolan leert deze week op school over spinnen en kwestie van meteen in te spelen op dit weekthema nam hij dus vandaag een trommeltje met 20 spinnencakejes mee naar school om aan al z'n vriendjes uit te delen!  De juf leek er alvast blij mee!

vrijdag 21 oktober 2011

Toffe kippenpasteitjes: kip, champignons en prei onder een hoedje van bladerdeeg

Bladerdeeg... ik ben er altijd al gek op geweest.  Een heerlijke smaak, aangenaam knapperige structuur en eindeloos veel mogelijkheden om het te gebruiken!  Hier vormt het deeg een hoedje bovenop een kommetje met een zalig romig mengsel van kip, champignons en prei.  Ik gaf er nog een flinke schep appelmoes bij en de kindjes waren tevreden! (de mama en de papa ook overigens ;))


Dit heb je nodig:
(voor 4 bescheiden porties)

400g kipfilet
250g champignons
1 à 2 stengels prei
1 teentje knoflook (gemiddeld formaat)
1/2 kippenbouillonblokje
1 eetlepel bloem
50 ml room met 30% vetgehalte (staat op de verpakking vermeld)
200 ml lichte room (lager vetgehalte dus)
+/- 250g bladerdeeg --> rol uit de koeling of (ontdooide) plakjes uit de diepvries
50g geraspte kaas (b.v. emmentaler)
peper en zout
1 ei

EXTRA: 4 ovenbestendige (liefst diepe) potjes/schaaltjes

Giet eerst 200 ml water in een kookpotje/-pannetje, voeg het bouillonblokje eraan toe en breng dit samen aan de kook zodat het blokje oplost.


Snijd ondertussen de kip in hapklare blokjes en leg deze tenslotte in de kokende bouillon.  Laat de kip in 15 minuten gaar worden met het deksel op de pot.  Het was voor mij eigenlijk de eerste keer dat ik kip kookte (en niet bakte) maar voor dit gerechtje is dat natuurlijk ideaal.  Het vlees neemt de smaak van de bouillon goed op en het blijft lekker zacht...
Is de kip klaar dan giet je het vocht af door een vergiet.


Terwijl de kip kookt maak je de champignons schoon (met een champignonborsteltje of met keukenpapier, maar NIET met water want zo zouden ze te veel vocht opslorpen) en snijd je ze in blokjes.


Snijd de prei in schijfjes en snijd deze desgewenst nog wat kleiner.


Tenslotte pers je nog de knoflook (of snijd je hem en hele kleine stukjes).


Verhit een eetlepel boter in een grote (diepe) pan en voeg - als deze goed heet is - de prei toe.  Bak ('fruit') deze 2 minuutjes al roerend en voeg de laatste halve minuut ook de knoflook toe.


Voeg dan ook de champignons toe en bak ze al roerend zo'n 2 à 3 minuten.  Ze mogen zeker nog wat knapperig blijven.
Doe er een eetlepel bloem bij en bak deze kort mee.  Dit dient om zo meteen de roomsaus wat te binden.


Giet nu beide soorten room in de pan en voeg ook de geraspte kaas toe.  Roer alles goed door elkaar.
Breng het geheel op smaak met flink wat peper en zout.


Verdeel dit mengsel over vier ovenbestendige schaaltjes/potjes.

Verwarm ondertussen ook de oven voor op 200°C.

Snijd het bladerdeeg in 4 gelijke stukken (of neem 4 plakjes ontdooide bladerdeeg) en maak er vierkantjes van.  Ik deed dit door eerst een afgerond hoekje wat langer te trekken, het verkregen vierkantje te plooien tot het iets groter was dan de bovenkant van mijn potjes en dan drukte ik het nog wat aan.  Kijk maar naar onderstaande fotootjes... Dat verduidelijkt deze uitleg misschien wat.


Leg de bladerdeegplakjes over de potjes en druk de randen wat aan.


Het is niet noodzakelijk, maar wil je een mooi glanzend laagje op je bladerdeeg, klop dan nog even een eitje los en strijk het deeg ermee in.


Plaats de gerechtjes dan zo'n 20-25 minuten in de op 200°C voorverwarmde oven.  Het bladerdeeg moet mooi goudbruin (en helemaal doorbakken) zijn.


SMAKELIJK!!!


(receptje uit Libelle)