woensdag 28 december 2011

Fruitsalade met Cointreau en chocolade-mascarponemousse

Zoals je zag in mijn vorige blogpost maakte ik voor Kerst een tapasversie van dit dessertje.  Iedereen was er zeer enthousiast over, inclusief mijn kinderen (al kregen die uiteraard een versie zonder Cointreau!).  Het ziet er erg simpel uit, en dat is het ook wel, maar het proeft echt heerlijk!  Een 'gepimpte' fruitsalade dus eigenlijk...


Dit heb je nodig:
(voor 4 porties)

1 sinaasappel van gemiddeld formaat
150g pitloze (of zelf ontpitte) witte druiven
1 kleine rode appel (b.v. 'Pink Lady')
1 kleine rijpe banaan
2 theelepels witte suiker
2-3 eetlepels sinaasappellikeur, b.v. Cointreau
1 zakje vanillesuiker (= 8g)
125g mascarpone - best op kamertemperatuur
100 ml slagroom (30-35% vetgehalte - staat steeds op de verpakking vermeld)
eventueel wat cacao om te decoreren (+ een zeefje om deze te verstuiven)

voor de chocoladesaus:
25g (extra) pure chocolade
70 ml melk
1 theelepel witte suiker
1 theelepel maïszetmeel (= maïzena)
EXTRA: spuitzak (maar zonder kan het ook)


Eerst maak je de chocoladesaus zodat ze voldoende kan afkoelen tegen dat je ze nodig hebt.

Daarvoor doe je de melk, de suiker en de chocolade samen in een pannetje en verwarm je deze al roerend op het vuur.  Als de chocolade begint te smelten dan mag je de pan gerust even van het vuur nemen (blijven roeren).  Dan ben je zeker dat er niets aanbrandt.  Breng het geheel weer even aan de kook en voeg dan een (kleine) theelepel maïzena toe.  Laat deze even doorkoken zodat de saus wat dikker wordt en neem de saus van het vuur.  Roer ze tijdens het afkoelen af en toe nog eens door.


Schil dan de sinaasappel met een scherp mesje zo dik dat ook de witte huid van de vrucht wordt verwijderd.  Snijd vervolgens de partjes sinaasappel uit de vliesjes.  Knijp het sap uit het vlies en vang het op in een kom.
Nu ja, zo klinkt het in theorie... Ik moet eerlijk bekennen dat het schillen en versnijden van een sinaasappel niet echt mijn sterkste punt blijkt.  Ik heb uiteindelijk toch partjes sinaasappel gesneden (niet zo'n mooie, maar kom) en heb die dan nog eens in stukjes gedaan zodat er geen te grote stukken in de fruitsalade terecht kwamen.  Ik heb ook een stuk sinaasappel (iets kleiner dan de helft) over gehouden en heb daaruit gewoon het sap geknepen.  Zo lukt het dus ook wel.


Was de druiven en snijd ze in twee.  Was ook de appel, verwijder het klokhuis en snijd hem in blokjes.  De banaan pel je en snijd je in schijfjes.  Wil je kleinere stukjes dan snijd je de schijfjes banaan nog in twee of zelfs in vier stukken.  Al het fruit mag bij elkaar in een kom.


Meng nu de vier soorten fruit met het sinaasappelsap, met 1 theelepel witte suiker en met de Cointreau.


Verdeel het fruit over vier kommetjes en plaats ze even in de koelkast.
Roer 1 theelepel witte suiker en heel het zakje vanillesuiker door de mascarpone.  Dat lukt het best als de mascarpone ongeveer op kamertemperatuur is.  Klop dan de slagroom stijf en spatel hem voorzichtig door het mascarponemengsel.  Voorzichtig omdat je de lucht die je net in de slagroom hebt geklopt er natuurlijk niet meteen weer mag uit kloppen.

Om de slagroom goed te kunnen kloppen kan je deze best eerst goed koelen.  Bij voorkeur doe je de room in een roestvrijstalen kom (die neemt de koude goed op) samen met de kloppers van de mixer en zet je dit geheel enkele minuutjes samen in de koelkast zodat alles goed koud is.  Dan kan je hem zeker stijf kloppen.


Roer nu ook kort de chocoladesaus erdoor.  Je mag gerust nog bruine en witte lijntjes zien, dat zorgt voor een mooi effect!


Doe nu de chocolade-mascarponemousse in een spuitzak met gekartelde spuitmond en spuit een mooie 'toef' op de fruitsalade.  Als je geen spuitzak hebt dan kan je gewoon een lepel gebruiken om de mousse te verdelen.  Verstuif er indien gewenst ook nog wat cacao over.

Smakelijk!


(receptje uit het maandblad 'Koken en Genieten')

maandag 26 december 2011

Ons 12-gangen (tapas)kerstmenu in foto's...

Zoals ik eerder al vertelde stellen mijn mama en ik sinds enkele jaren een eigen tapas-kerstmenu samen zodat we om de beurt de keuken induiken en een hele namiddag gezellig kunnen smullen terwijl we tussendoor onze cadeautjes openmaken.  Het meeste werk doen we natuurlijk al vooraf zodat we de dag zelf niet al te lang meer in de keuken moeten doorbrengen.  Ons tapas-menu zag er dit jaar zo uit:

(van de hapjes waarvan al een receptje op deze blog staat is de foto aanklikbaar... de recepten van mijn andere gerechtjes komen binnenkort zeker nog online!)

Nestje van gerookte zalm met gerookte forelmousse (door mama)

Mini-soesjes met geitenkaas, radijs en bieslook (door mij)

Soepje van gerookte paling (door mama)

Aardappelsoepje met kaas, Italiaanse ham, appel en peterselie (door mij)

Tonijn met zelfgemaakte ruwe pesto en Sovranokaas (door mama)

Pastinaak-rozemarijnpannenkoekje met gebakken champignonmengeling (door mij)

Scampi met kruidenroom en sherry (door mama)

Kroketje met kastanjechampignons, Italiaanse ham en lente-ui (door mij)

Dolma (gevulde wijngaardbladeren) van het huis met tomaten-basilicumsausje (door mama)

Gegratineerde abrikozen met geitenkaas en verse tijm (door mij)

Fruitsalade met Cointreau en chocolade-mascarponemousse (door mij)

Smoothie van bevroren bosbessen (door mama)


Mmmmmmmmmmm! :)

vrijdag 16 december 2011

Gegratineerde abrikozen met geitenkaas en verse tijm

Ben je nog op zoek naar een héél simpel en natuurlijk ook lekker dessertje of hapje voor tijdens de feestdagen?  Krijg je mensen op bezoek die niet zo houden van mierzoete desserts terwijl andere gasten wél van een zoet accentje houden?  Geen probleem, dit gerechtje is ideaal!  Ik vond het alvast zeer geslaagd! :)


Dit heb je nodig:
(voor 14 gevulde halve abrikoosjes)

1 blik abrikozen op sap
50g geitenkaas (b.v. Chavroux)
enkele sprietjes verse tijm
peper en zout

EXTRA: ovenvaste schaaltjes met lage rand, b.v. crème brûlée-schaaltjes

Verwarm al meteen de oven voor op 200°C + ook de grill mag je ondertussen voorverwarmen op de hoogste (of bijna hoogste) stand.

Laat de abrikozen in een vergiet of zeef uitlekken en vang het sap op in een kom.


Verdeel de abrikozen dan over de schaaltjes en giet 2 eetlepels sap in elk schaaltje naast de abrikooshelften.
Ik legde - zoals in het receptje - 7 stuks in 1 schaaltje, maar je kan er gerust ook minder nemen (in kleinere schaaltjes) of ze achteraf verdelen op bordjes.  Het hangt er natuurlijk vanaf hoeveel honger je / je gasten nog hebt / hebben.


Leg ongeveer 1 koffielepel geitenkaas op elk abrikooshelftje.


Rits de tijmblaadjes van de takjes en verdeel de tijm over de abrikozen.  Kruid af met wat peper en zout.


Zet de schaaltjes tenslotte zo'n 5 minuten onder de grill van een op 200°C voorverwarmde oven.

Dien warm op.  Smakelijk!!!



(receptje uit Libelle - Licht & lekker gezond)

woensdag 14 december 2011

Aankondiging: mijn tweede blogje!

Misschien weten jullie het al, misschien ook niet maar ik heb eerder dit jaar een boek uitgebracht over mijn zoontje met autisme.  Ik bracht het uit in eigen beheer via de website van UniBook.  Je hebt dan wel een echt boek, maar in principe kan iedereen op die manier een boek uitbrengen en het publiek dat je bereikt is sowieso beperkt. 
Ik heb dus op goed geluk mijn bundel opgestuurd naar twee uitgeverijen en vorige maand kreeg ik schitterend nieuws: er is er een die met mij in zee wil gaan!  In het najaar komt 'Zoon met een gebruiksaanwijzing' uit via de uitgeverij en zal het boek dus in iedere boekenwinkel te vinden zijn!  Joepie!

Ondertussen dient er natuurlijk nog vanalles te gebeuren.  Tegen begin januari dien ik mijn uiteindelijke versie klaar te hebben.  Ik moet namelijk hier en daar nog iets veranderen aan het huidige werk en er komen nog wat stukjes bij.  En dan wordt het nog door heel wat verschillende mensen nagelezen, bespreken we wat er op de cover komt enzovoort... Spannende tijden dus!

Voor wie graag mee wil volgen hoe mijn 'uitgeef-avontuur' verloopt en voor wie graag nu en dan een boeiende anekdote over mijn zoon wil lezen, heb ik een nieuwe blog gemaakt.

Ga gerust eens kijken op http://zoon-met-een-gebruiksaanwijzing.blogspot.com/
Als je een Google account hebt kan je op die manier volgen, maar je kan ook je e-mailadres opgeven zodat je bij iedere update een mailtje ontvangt (dat is ook zo op deze blog trouwens :)).

Welkom en veel leesplezier!

donderdag 1 december 2011

Kruidnoten met zelfgemaakte speculaaskruiden

Sinterklaas is al een tijdje in het land en komt weldra ook langs bij alle brave kinderen... Tijd om eens een typisch koekje van deze periode uit te proberen!  Kruidnoten zijn hier in België nog niet zo heel bekend, terwijl ze in Nederland niet meer weg te denken zijn uit de hele "Sinterklaastraditie".  Jammer eigenlijk, dat ze hier niet vaker gegeten worden want ze zijn toch wel érg lekker, zeker de zelfgemaakte versie!  Bovendien zijn ze zeer gemakkelijk en snel te maken en heb je de meeste ingrediënten waarschijnlijk al in huis.

Speculaaskruiden zijn hier in België niet zo gemakkelijk te vinden, maar je kan ze evengoed gewoon zelf maken (of samenstellen dus eigenlijk).


Kruidnoten worden trouwens vaak verward met pepernoten.  Maar er is wel degelijk een groot verschil.  Pepernoten zijn koekjes die gemaakt worden van roggemeel en anijs en ze zien er ook heel anders uit.  Op de foto hieronder (die ik even van internet geplukt heb) zie je links een kruidnoot en rechts een pepernoot.  Het verschil lijkt me duidelijk.


Wat je heb je nu nodig om zelf kruidnoten (en speculaaskruiden) te maken?
(voor zo'n 25 koekjes van 3 cm doorsnede)

50g zelfrijzend bakmeel (of bloem + bakpoeder)
25g bruine suiker
20g koude (goede) boter
1 eetlepel melk
een snuifje zout
voor de speculaaskruiden
(Je kan natuurlijk ook een pakje speculaaskruiden nemen als je dat hebt - je hebt slechts 1/2 theelepel nodig.)

3g kaneelpoeder
1g kruidnagels (liefst ineens gemalen en anders maal je ze zelf)
1g nootmuskaat
0,5g witte peper
0,5g korianderpoeder
0,5g anijszaad (maar dat deed ik er niet bij aangezien ik het gewoon niet in huis had)

--> Voor alle duidelijkheid: dit is méér dan wat je nodig hebt.  Bewaar de rest in een goed afgesloten potje.

Eerst roer je alle specerijen voor de speculaaskruiden goed door elkaar.  Indien de kruidnagels nog niet gemalen zijn, dien je ze natuurlijk eerst even te malen (b.v. pletten met behulp van een vijzel + dit daarna door een zeefje halen).


Dan doe je alle ingrediënten (1/2 theelepel speculaaskruiden inclusief) bij elkaar in een mengkom.  De boter snijd je in kleine blokjes voor je ze toevoegt.



 Roer alles goed door elkaar en kneed het mengsel kort verder met je hand(en) tot het een mooi geheel wordt.



Verwarm de oven voor op 175°C en bedek een bakplaat met een velletje bakpapier.

Rol nu tussen je twee handen balletjes van het deeg ter grootte van knikkers.  Ik maakte er van +/- 2 cm breed en mijn uiteindelijke koekjes werden zo'n 3 cm breed. 
Druk de balletjes een beetje platter.



Bak de koekjes zo'n 20 minuten in een op 175°C voorverwarmde oven.  Laat ze even rusten op de bakplaat en leg ze dan op een rooster om ze verder te laten afkoelen.


SMAKELIJK!!!


(recept van Kookse.tv - online recepten)