dinsdag 31 januari 2012

Snelle luchtige quiche met feta, rode ui en erwtjes

Bij het woord quiche denk ik aan een vrij 'zwaar' gebak met veel eieren erin verwerkt.  Deze quiche is gemaakt met luchtig bladerdeeg en met weinig eieren. Is het dan wel een échte quiche? Tja, wat maakt het eigenlijk uit? Hij is in ieder geval wél lekker!! Bovendien bevat hij geen vlees of vis en af en toe een vegetarische maaltijd moet wel kunnen, toch?



Wij eten deze quiche steeds met een bordje lekkere soep ervoor. Het is namelijk niet al te veel en je wil natuurlijk niet met honger van tafel gaan ;)  Als lunchgerechtje kan je de quiche trouwens ook perfect serveren!

Dit heb je nodig:
(voor 3 à 4 personen)

1 rol bladerdeeg uit de koeling
3 lente-uitjes
1 rode ui
150 ml room
2 eieren
peper en zout
nootmuskaat
3 à 4 eetlepels diepvrieserwten
100g feta

EXTRA: ovenbestendige schaaltjes

Verwarm al meteen de oven voor op 200°C.

Snijd de lente-uitjes in ringen. De 'baard' en de taaie groene stengels verwijder je.  Je houdt dan nog witte en lichtgroene ringen over.


Pel de rode ui en snijd ook deze in ringen.


Rol het bladerdeeg uit en snijd het in 3 à 4 stukken.  Ik sneed het in 2 grote stukken voor mezelf en mijn man en 2 kleine stukken voor de kinderen.
Verdeel dan het deeg over de schalen en prik de bodem en de randen in met een vork.  Dat doe je om te voorkomen dat het deeg helemaal bol komt te staan in de oven.

  
Roer dan de eieren door de room en breng dit mengsel op smaak met peper, zout en een snuifje nootmuskaat.


Verdeel nu de ringen van de lente-uitjes en de erwten over de schaaltjes. Giet het eimengsel erover uit. Brokkel daar de feta overheen. Je kan deze gewoon in je hand nemen en verbrokkelen. Leg tenslotte nog de rode uiringen erop.


Laat de quiches nu 25-30 minuten bakken in de op 200°C voorverwarmde oven. Klaar!


(recept uit het maandblad 'Koken & Genieten')

maandag 30 januari 2012

Chocolademoelleux met pure chocolade: onweerstaanbaar!

Een onweerstaanbare drang naar chocolade? Check! Je wil niet te lang in de keuken staan? Check! Ook nog eitjes, bloem, boter en poedersuiker in huis? Check! Klaar om deze onweerstaanbaar smeuïge moelleux te maken? Kom, we beginnen eraan...


Dit heb je nodig:
(voor 3 porties)

50g pure chocolade (hoe hoger het cacaopercentage, hoe beter)
1 heel ei, 1 eidooier
25g bloem
50g poedersuiker
50g boter (ongezouten of halfgezouten (met zoutkristallen))

EXTRA: 3 kleine ovenbestendige schaaltjes

Verwarm al meteen de oven voor op 210°C. De bereiding van de moelleux duurt niet zo lang.

Breek de chocolade in stukken en snijd de boter in blokjes. Smelt ze samen au bain-marie. Dit doe je door een bodempje water aan de kook te brengen en daarop een hittebestendige kom (roestvrij staal of glas) te plaatsen waarin je de ingrediënten legt.  Af en toe roer je best even.

Ik had enkel ongezouten boter in huis, maar ik vind wat zout in deze bereiding wel leuk en voegde daarom een snuifje grof zeezout toe. Je kan natuurlijk (indien gewenst) ook een beetje gewoon tafelzout toevoegen.


Terwijl het chocolade-botermengsel smelt, klop je het eitje + de dooier wat op. Zeef er de bloem bij en klop dit stevig op. Ik gebruikte hiervoor mijn keukenmachine, maar dat is eigenlijk niet nodig. Je kan het gemakkelijk gewoon met een garde doen.
Zeef vervolgens ook nog de poedersuiker erbij en schep hem door het mengsel.


Schep tenslotte het (wat afgekoelde) chocolade-botermengsel erdoor tot je een egaal beslag hebt.


Verdeel het mengsel over de (met wat boter ingevette) ovenschaaltjes en plaats deze zo'n 8 minuten in de op 210°C voorverwarmde oven.  Bij mijn oven zijn dit 9 minuten, bij de jouwe kan het nog iets korter of langer zijn... Hiervoor moet je je oven wat kennen.  De bedoeling is in ieder geval dat de bovenkant doorbakken is (en er ongeveer uitziet zoals een cakeje) en dat het gebakje binnenin nog vloeibaar is.


Meteen opdienen en... genieten maar!



(receptje uit het boek 'Verleidelijke moelleux' van Isabel Brancq-Lepage, uitgeverij Deltas)

zondag 29 januari 2012

Dessertje uit de oven met dronken peer en cacao-amandelmengsel

Peer en chocolade, mmm... En daar dan ook nog eens een scheutje rum bij, dubbele mmm... Bovendien is dit dessertje ook helemaal niet moeilijk te maken, dus waar wacht je eigenlijk nog op? ;)


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

2 à 3 rijpe peren
1 eetlepel (donker)bruine suiker
1 eetlepel citroensap
2 à 4 eetlepels rum (witte of bruine)
50 poedersuiker
1 eetlepel cacao
2 eetlepels amandelpoeder
1 eiwit van een groot ei

EXTRA: 4 kleine ovenbestendige schaaltjes

Schil de peren en verwijder de klokhuizen.  Snijd het vruchtvlees dan in (hapklare) blokjes.


Breng de blokjes peer zachtjes aan de kook in een kleine pan en voeg ook de bruine suiker en het citroensap toe.  Roer alles goed door elkaar en laat het 10 minuten garen.  Je kan best af en toe nog eens roeren tussendoor.


Ondertussen meng je in een schaal de poedersuiker met de cacao en het amandelpoeder.  Om klontertjes te voorkomen kan je de eerste twee best eerst even zeven.

Je kan ook de oven al voorverwarmen op 170°C.


Klop nu het eiwit stijf en voeg al kloppend het suiker-cacao-amandelmengsel toe.  Ik deed dit met de keukenmachine, maar je kan natuurlijk ook gewoon de mixer nemen of het eventueel zelfs met de hand doen. (goed voor de armspieren ;))


Verdeel nu de peerblokjes over de vier ovenschaaltjes en giet indien gewenst in elk schaaltje 1/2 tot 1 eetlepel r(h)um.  Ik nam bruine rum, maar witte is uiteraard ook perfect!

(verschil tussen witte & bruine rum (even gegoogled): de kleur ontstaat doordat de rum bijvoorbeeld rijpt op eikenhouten vaten en/of er wordt karamel (gebrande suiker) toegevoegd.)


Verdeel nu nog het cacao-amandelmengsel over de peerblokjes en bak het geheel 20 minuten in de op 170°C voorverwarmde oven.
Mmm...


(receptje uit 'Simply You', magazine van Carrefour)

zaterdag 28 januari 2012

Ovenaardappelen en -wortelen met (overheerlijke!) paprika-amandelpesto


Ovengebakken aardappelen en groenten vind ik sowieso al best lekker en als ik ze dan ook nog eens kan dippen in een fantastisch sausje... Geweldig!  Deze paprika-amandelpesto is écht wel de moeite om eens te maken.  Het zal voor mij alvast niet de laatste keer zijn!  Met de hoeveelheden van in dit receptje had ik trouwens best wel wat pesto over, maar hij is nog wel even houdbaar in de koelkast dus zeker geen probleem!



Ik maakte dit gerechtje met gehaktballen erbij.  Ze passen er perfect bij en ze maken het meteen tot een volwaardig hoofdgerecht!

Dit heb je nodig:
(voor 2 à 3 personen)

250g wortelen (2 à 3)
500g aardappelen (4 à 5)
tijm (2-3 takjes verse of gedroogde)
1,5 eetlepel olijfolie
eventueel wat (grof zee)zout

voor de pesto:
2 grote of 3 kleine rode paprika's
40g amandelpoeder (of eventueel hele gepelde amandelen)
1 eetlepel olijfolie
1/2 ui
1 teentje knoflook
1/4 theelepel komijnpoeder
een snuifje kaneelpoeder
1 theelepel citroensap
1/2 eetlepel grenadinesiroop
peper en zout


In mijn recept heeft men het over een pot geroosterde paprika's (185g), maar ten eerste heb ik dat in de supermarkt nergens gezien en ten tweede geef ik sowieso nog wel de voorkeur aan verse groentjes... Dus geen nood, je kan ook gemakkelijk zélf paprika's roosteren!  Reken er zo'n 40 minuten de tijd (maar zeker géén 40 min. werk!) voor en het komt helemaal goed.

Je verwarmt hiervoor de oven voor op 200°C en je legt gewoon de paprika's op de bakplaat (op een bakmatje of stukje bakpapier).  Plaats ze dan 30 minuten in de oven.  Geen zorgen als ze wat zwart blakeren... Dat is perfect normaal!


Neem ze vast met behulp van b.v. een keukentang en stop ze in een plastiek (diepvries)zakje dat je dichtknoopt.  Laat ze even afkoelen en haal ze dan weer uit het zakje.  Je kan ze nu probleemloos pellen!  Nu nog even doorsnijden en de witte zaadlijsten eruit halen.  Klaar! 
Ik hield ze daarna ook nog even onder een koude kraan en liet ze uitlekken op keukenpapier.  Ze waren namelijk nog niet helemaal afgekoeld bij mij.


Terwijl de paprika's in de oven staan, kan je uiteraard al aan de rest beginnen! 

Verwarm meteen al de oven voor op 200°C.

Schil de wortelen en de aardappelen, was ze en snijd ze allebei in (redelijk grote) stukken.  Neem een formaat dat aangenaam is om te dippen en om zo van te knabbelen.


Meng in een schaaltje de 1,5 eetlepel olijfolie met de tijm en meng dit door de aardappelen & wortelen.  Verdeel ze over de met bakpapier beklede bakplaat (of ovenschaaltjes) en strooi er eventueel nog wat (grof zee)zout overheen.
Bak dit zo'n 40 minuten in de op 200°C voorverwarmde oven.


Ondertussen maak je dan de paprika-amandelpesto.

In mijn receptje heeft men het over een mengbeker en een staafmixer, wat ik aanvankelijk ook wou doen... Maar gaandeweg ondervond ik dat het veel te veel werd om met de staafmixer fijn te malen, dus koos ik uiteindelijk voor mijn (nieuwe :)) foodprocessor.  Heb je dit niet, dan kan de staafmixer uiteraard wél dienst doen, maar dan zal je best de ingrediënten eerst mengen in een andere schaal en ze dan met porties fijnmalen in een mengbeker.

Dit mag allemaal samen fijngemixt worden:
- de geroosterde paprika's
- 1/2 ui (eerst snipperen of minstens in stukjes snijden)
- teentje knoflook (teentje pellen, maar het mag heel blijven)
- 40g amandelpoeder (of eventueel hele amandelen)
- 1/4 theelepel komijnpoeder
- snuifje kaneel
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 theelepel citroensap
- 1/2 eetlepel grenadinesiroop

Breng het geheel daarna nog even op smaak met wat peper en zout.



Presenteer alles samen op een groot bord.  Smakelijk!



(receptje uit het maandblad 'Koken en Genieten')