zaterdag 25 februari 2012

Chocoladesabayon met kaneel

Chocolade, kaneel, champagne (of cava), eidooiers en suiker... Dat is al wat je hiervoor nodig hebt. Geef nu toe: met deze ingrediënten kan een dessertje toch niet anders dan overheerlijk zijn? En ja hoor, dat is deze sabayon dan ook! Mmmmm.......


De hoeveelheden voor 2 personen:

3 eieren (enkel de dooiers nodig)
75g poedersuiker
1/2 eetlepel gemalen kaneel (ja, dat is best veel, maar als je van kaneel houdt is het perfect zo)
25g pure chocolade, bij voorkeur Callebaut Callets
125 ml roze champagne/cava (of gewone champagne/cava of witte wijn)

Als je een chocoladetablet gebruikt, dan dien je eerst de chocolade grof te raspen of in kleine stukjes te breken. Als je callets gebruikt (zoals op de foto hieronder) dan hoef je niets meer voor te bereiden aan de chocolade.


Splits de eieren en doe de dooiers in een hittebestendige schaal (die je daarna op een kookpot zal zetten om de sabayon dan 'au bain marie' te verwarmen). Dit kan b.v. een roestvrij stalen of een glazen schaal zijn.
Doe de poedersuiker en de kaneel erbij en klop alles goed op met een garde.


Doe een bodempje water in een kleine kookpot en plaats daar je schaal bovenop. Breng het water aan de kook en zet dan het vuur lager. Voeg langzaam en onder constant kloppen met de garde de champagne toe.
Je kan het best kloppen in de vorm van een 8. Blijf (met snelle bewegingen) kloppen en werk vanuit je pols.


Voeg dan ook de chocolade in enkele keren toe en blijf kloppen. Hij zal al snel smelten en in het mengsel worden opgenomen.

 
Je kan het vuur gerust wat hoger zetten als je al even geklopt hebt, maar draai het best weer lager als het mengsel goed begint te binden (dikker wordt). De alcohol kan je trouwens echt niet weglaten, want die heb je nodig voor de binding met de eidooiers.

Je kan als je dat wil ook perfect sabayon kloppen rechtstreeks op het vuur (i.p.v. 'au bain marie' zoals hier). Hou er dan wel rekening mee dat je zéér goed moet blijven kloppen en dat het vuur op lage temperatuur moet staan om te voorkomen dat het mengsel aanbakt/stolt. Je kan dan ook de pot best af en toe even van het vuur nemen om de voorkomen dat de bodem al te warm wordt.

De gewenste dikte van de sabayon kies je zelf. Hoe langer je klopt, hoe dikker hij wordt. Ik ben gestopt met kloppen toen de lijnen van de garde duidelijk een tijdje zichtbaar bleven in het mengsel.


Klop nog even (een halve tot één minuut) verder als de schaal al van het vuur is. De buitenkant van de schaal is immers nog warm en het mengsel kan anders beginnen stollen.

Giet de sabayon in glaasjes en dien lauw op.
Genieten maar!




(receptje uit 'Simply You', het magazine van Carrefour)

vrijdag 24 februari 2012

Visfilet in Italiaanse ham met rode wijnsaus, erwtjes en aardappelpuree

Vis verpakt in Italiaanse ham: een supercombinatie! Giet daar dan ook nog eens een lekkere rode wijnsaus over en het wordt helemaal een tongstrelend gerechtje. Welke vis je gebruikt, kies je zelf. Je kan gaan voor een witte vissoort (kabeljauw, pangasius of nog een andere soort), maar ook zalm kan perfect! Ik koos voor pangasiusfilet en het resultaat was heerlijk...


Dit heb je nodig:

(voor 2 personen)

2 visfilets
2 sneden Italiaanse ham (of parmaham)
diepvrieserwtjes (hoeveelheid naar keuze)
1/2 kleine (rode) ui
aardappelen (hoeveelheid naar keuze)
scheutje melk
peper en (zee)zout

voor de saus:

1 sjalot of kleine ui
200 ml (krachtige) rode wijn
100 ml groentefond uit een bokaal (heb ik niet gevonden in de supermarkt, zie hieronder voor de uitleg --> ik heb groentenbouillon(blokje) genomen)
1 teentje knoflook
gedroogde of verse tijm (1 takje)
1 klein laurierblad
50g koude goede boter

Schil voor de puree de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook ze zo'n 20 minuten in gezouten water. Als ze klaar zijn dan giet je ze af en hou je ze even warm met het deksel op de pot.
 Ondertussen maak je de saus. Die dien je dan straks enkel nog even opnieuw op te warmen en af te werken.
Snipper hiervoor eerst de ui. Laat dan wat boter goed heet worden in een sauspan en bak de uisnippers daarin al roerend een minuutje.

 
Voeg de knoflook (gepeld, niet gesneden of geperst), de tijm, de laurier, de wijn en de fond toe.
Zoals hierboven al gemeld heb ik in de winkel geen groentefond gevonden. Ik heb de saus dan maar met groentenbouillon (1/4 van een bouillonblokje + 100 ml water) gemaakt. Beter nog is het om 200 ml groentenbouillon te nemen en die voor de helft te laten inkoken. Zo maak je eigenlijk een soort groentefond.


Laat alles nu ongeveer voor de helft inkoken en giet de saus dan door een zeef.


Terwijl de saus op het vuur staat, kan je al aan de erwtjes en de vis beginnen.

Snipper eerst de (al dan niet rode) ui. Zet ook de erwtjes al klaar zodat je ze zo meteen enkel nog maar hoeft te nemen.

Draai rond elke visfilet een plakje Italiaanse ham.


Verhit ruim wat (bak)boter in een pan met anti-aanbakbodem en gaar de vis op middelmatig vuur goudbruin. Zo'n 3 minuten aan elke kant zou voldoende moeten zijn. Het hangt natuurlijk ook wat af van de dikte van de vis. Kruid de vis met wat peper. Zout hoeft niet want de ham is al vrij zout.


Terwijl de vis bakt, maak je ook de erwtjes klaar.
Verhit wat bakboter in een pannetje en bak daarin al roerend de uisnippers een halve à één minuut.

Voeg dan de erwtjes (diepgevroren) eraan toe en breng ze op smaak met wat peper en (zee)zout.
Volgens mijn receptje laat je ze zo bakken, maar ik voegde er ook nog een scheutje water aan toe (en het eindresultaat wat heerlijk). Laat ze 3 à 4 minuten zachtjes koken/stoven.


Werk ook nog de puree af door de aardappelen fijn te stampen, er een scheutje (in de microgolfoven opgewarmde) melk aan toe te voegen en hem op smaak te brengen met wat zout.

Ondertussen mag je ook de saus terug opwarmen. Haal ze van het vuur als ze bij het kookpunt is en roer er de in blokjes gesneden boter door tot deze helemaal gesmolten is.


Leg alles op de borden en giet de saus over de vis. Smakelijk!!



(receptje uit 'Kook', het magazine van Spar)

vrijdag 17 februari 2012

Zelfgemaakte gnocchi van aardappel met lekkere tomatensaus

Gnocchi is een pastasoort, meestal gemaakt van aardappelen, maar soms ook van tarwe.  Eerlijkgezegd had ik het nog nooit gegeten, maar mijn nieuwsgierigheid was groot ik en móést het natuurlijk eens uitproberen!  Verrassend hoe iets dat gemaakt is op basis van aardappel toch zo sterk naar gewone pasta kan proeven.  En de saus maakt het gerechtje helemaal af!


Dit heb je nodig:
(voor 2-3 porties)

voor de gnocchi:
500g aardappelen
15g goede boter, op kamertemperatuur
125g (tarwe)bloem
1 ei

voor de saus:
1/2 ui
1 kleine stengel selder
1 wortel
+/- 425 tomatenblokjes uit blik
1/2 theelepel witte suiker

voor de afwerking:
geraspte kaas

Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in 20-25 minuten zeer goed gaar. Laat ze uitlekken en stamp ze fijn.


Laat de puree goed afkoelen. Om dit sneller te laten gaan kan je hem uitstrijken op een bord (en dat eventueel zelfs in de koelkast zetten). Het is echt nodig dat de puree goed is afgekoeld, anders kan je geen mooie gnocchi's vormen straks.


Ondertussen kan je aan de voorbereidingen van de saus beginnen (dat kan je eigenlijk ook al doen terwijl de aardappelen koken :))

Eerst snipper je de ui. Een groentenmolentje is hierbij heel handig. ;) Maar met de hand kan het natuurlijk ook.
Ook de wortel en de selder mag je in blokjes snijden.


Verhit dan ongeveer een halve eetlepel (olijf)olie in een diepe pan (waarvan je ook een deksel hebt) en fruit hierin al roerend de ui. Voeg na een halve minuut de wortel en de selder toe en bak alles al roerend ongeveer vijf minuten.


Voeg dan de tomatenblokjes uit blik toe. Doe de 1/2 theelepel suiker erbij en kruid het af met wat peper en zout naar smaak. Breng het mengsel aan de kook, draai het vuur dan heel laag en laat de saus zo'n 20 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan.

Let wel: het maken van de gnocchi duurt langer (toch zeker als je dit voor het eerst doet en je de handeling nog niet zo gewend bent), dus misschien kan je dit best pas doen wanneer je al wat op weg bent met het gnocchi maken, zodat je saus niet te snel klaar is (en dus afkoelt). Ik vond de timing eigenlijk best moeilijk bij dit gerecht.
Ik leg in ieder geval toch eerst even uit hoe je de saus afwerkt en ga dan verder met de aardappelen...


Laat de saus wat afkoelen en pureer ze dan in de foodprocessor of met een staafmixer.
Ik deed dit de eerste keer dat ik dit gerechtje maakte met de staafmixer en de tweede keer met de foodprocessor. Op de eerste manier wordt de saus fijner gemalen, maar moet je wel opletten voor spatten enz, op de tweede manier wordt de saus iets minder fijn maar het is natuurlijk wel handiger zo.


Roer nu de boter en de bloem door de afgekoelde aardappelen en roer vervolgens ook het ei erdoor. Breng het mengsel op smaak met wat zout.


Schep het mengsel op een rijkelijk met bloem bestoven oppervlak (anders blijft het kleven aan de ondergrond) en verdeel het in verschillende porties die je dan uitrolt tot een worst. Snijd de worst in hapklare stukjes.


De volgende stap is niet noodzakelijk, maar het maakt de gnocchi's wel veel mooier.
Leg een vork ondersteboven en rol de stukjes deeg erover zodat je mooie ribbeltjes bekomt.


Breng gezouten water aan de kook en kook de gnocchi's in porties in ongeveer twee minuten gaar. Je kan zien dat ze klaar zijn wanneer ze boven komen drijven. Haal ze dan met een schuimspaan uit de pot.


Serveer de gnocchi met de tomatensaus en strooi er wat geraspte kaas overheen. Smakelijk!


(recept uit het boek '1, 2, 3, 4 Koken met plezier!' gecombineerd met tips van hier en daar op internet)

PS: je kan i.v.m. de timing ook de gnocchi's eerder op de dag maken (nog niet koken) en je op het moment zelf vooral op de saus en het koken van de gnocchi's concentreren.

donderdag 16 februari 2012

Appelbeignets: pure verwennerij voor jong en oud

Het is zo eens wat anders dan die eeuwige pannenkoeken (nu ja, niets tegen pannenkoeken hoor ;)) én het smaakt minstens even lekker! Appelbeignets zijn heel gemakkelijk te maken en vallen bij zowat iedereen in de smaak. Ideaal voor op (kinder)feestjes, als lekker tussendoortje of zelfs voor bij de maaltijd wanneer je ze serveert met wat andere fruitsoorten. Dat laatste idee voerde ik onlangs uit en mijn kinderen waren in ieder geval zéér enthousiast over hun avondmaal! Mama en papa stiekem ook wel eigenlijk... ;)


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

50g bloem + nog wat extra
50g maïszetmeel (Maïzena)
1 theelepel bakpoeder
1 ei
1,5 dl ijskoud water
een snuifje kaneel, indien gewenst
5 stevige appels (zoals Jonagold, Elstar, Cox)
poedersuiker om te bestrooien

EXTRA: een appelboor + een friteuse gevuld met frituurolie

Verwarm al meteen je friteuse voor op 180 à 190°C.

Zeef de 50g bloem, het maïszetmeel en het bakpoeder in een mengkom. Je kan ook een snuifje kaneel toevoegen, maar dat hoeft niet.
Doe het ei en het water erbij en roer alles goed door elkaar met een garde tot er geen klontertjes meer in het beslag zitten.


 Haal het klokhuis uit de appels met behulp van een appelboor, schil de appels en snijd ze in schijven.


Doe wat bloem in een schaaltje en wentel de appelschijven erdoor. Haal ze vervolgens door het beslag zodat ze helemaal bedekt zijn. Dat je vingertoppen dan mee onder het beslag zitten, moet je erbij nemen ;)


Leg ze nu in de friteuse en laat ze goudbruin en krokant bakken in voorverwarmde olie van 180 à 190°C.

Let wel op dat je ze niet te veel op elkaar legt want zo gaan ze aan elkaar kleven. Je kan ze dus best in verschillende porties bakken. De baktijd bedraagt zo'n 4 à 5 minuten normaal gezien.


Bestrooi ze met goed wat poedersuiker (mag zelfs meer zijn dan op mijn foto hieronder) en dien ze warm op.

Heerlijk!!!!!