woensdag 28 maart 2012

Frangipanetaartjes

Voor mijn verjaardag onlangs kreeg ik - zoals verwacht ;) - de twee boeken van 'Goe Gebakken' door Sofie Dumont. Toen ik het afgelopen weekend op zoek ging naar een recept voor een leuk gebakje om mee te nemen op de koffie bij mijn bomma, was de keuze al snel gemaakt!  De frangipanetaart van Sofie Dumont zou het worden, maar dan in verkleinde versie... En de taartjes waren - ook zoals verwacht - erg geslaagd!


Dit heb je nodig:
(voor 1 grote taart of voor 8 à 10 kleine taartjes)

1 vel kant-en-klaar bladerdeeg
enkele eetlepels abrikozenconfituur
200g fijne witte suiker
200g amandelpoeder (of eventueel 200g gepelde amandelen die je zelf fijn maalt)
200g goede boter op kamertemperatuur
3 eieren (150g) + 1 eidooier
200g bloem
1 vanillestokje
een scheutje melk
wat poedersuiker voor de decoratie

Vet de taartvorm(en) in met wat boter. Neem je een grote taartvorm, leg dan heel het vel bladerdeeg erin en druk de randen af met je handpalm. Neem je kleine vormpjes, dan kan je best eerst rondjes uit het deeg drukken. Ik nam rondjes die net iets te klein waren en rolde ze wat verder uit met behulp van een deegroller.

Zie foto's hieronder voor de werkwijze...


Prik het deeg dan hier en daar wat in met een vork. Zo zal de bodem niet bol komen te staan bij het bakken.
Laat de bodems rusten.


Snijd van de rest van het deeg bandjes die je straks kan gebruiken om bovenop de taartjes te leggen. Ik drukte de overschot van het deeg bij elkaar, rolde het weer uit en sneed daar bandjes van, maar de meeste van mijn bandjes bleken te dik (en werden érg dik tijdens het bakken). Het best is het om het bladerdeeg in zijn originele dikte (of zelfs wat dunner uitgerold) te gebruiken.
Je kan snijden met een pizzaroller of een deegrollertje (bij voorkeur gekarteld) of gewoon met een scherp mes.


Nu de vulling...

Meng amandelpoeder en suiker goed door elkaar. Dit mengsel (gelijke delen amandelpoeder en suiker) noemt men een 'broyage'.


Roer de boter goed mals en romig. Ze dient hiervoor op kamertemperatuur te zijn. Is dat niet zo, zet ze dan even op een laag wattage in de microgolfoven maar zorg er zeker voor dat ze NIET smelt!

Snijd het vanillestokje in twee met een scherp mes en schraap het merg er uit. Voeg het merg bij de boter en meng alles goed door elkaar.


Meng hier één voor één de eieren en ook telkens 1/3 van het amandel-suikermengsel door. Maak je geen zorgen als je merkt dat de boter en de eieren niet goed te mengen zijn. Dat is normaal. (zie eerste foto hieronder) Uiteindelijk komt het wel goed. Voeg echter niet meteen alle eieren in één keer toe.


 Zeef de bloem er tenslotte nog bij en spatel deze ook goed door het beslag.


Smeer nu met een (keuken)borsteltje (of eventueel met een lepeltje) de deegbodem(s) in met een laagje abrikozenconfituur.


Je kan nu de oven al voorverwarmen op 190°C.

Schep het frangipanebeslag in de deegbodem(s) en strijk het lichtjes hol naar de randen toe. (zodat het midden holler is en de randen van deeg en beslag mooi bij elkaar aansluiten) Dit lukt perfect met een plastic patisserieschraper, maar als je dat niet hebt kan een lepel of spatel ook dienst doen.


Versier nu de taart(jes) met de deegrepen die je al gesneden hebt.
Klop een eidooier even los met een scheutje melk en strijk hiermee de deeggbandjes in met behulp van een borsteltje of eventueel een lepeltje of een stukje keukenrol.

Zoals al gezegd waren mijn deegbandjes eigenlijk wat te dik...


Bak nu de taartjes zo'n 30 minuten in een voorverwarmde oven op 190°C. Bak je een grote taart, laat ze dan ongeveer 40 minuten in de oven staan.

Ontvorm de taart(jes) meteen (let hierbij op voor je vingers - warm!) en plaats ze op een rooster.
Bestrijk de nog warme taart(jes) meteen met wat abrikozenconfituur.


Wanneer ze zijn afgekoeld kan je de randen nog bestrooien met wat poedersuiker. Doe dit door een plastic schraper of klein bordje boven de taart(jes) te houden zodat énkel de randen worden bestrooid.


Smullen maar!!!


zondag 25 maart 2012

Kiwi-ijslolly's (heel gemakkelijk, gezond en lekker!)


Wat een geweldig leuk (en simpel!) idee: je snijdt een kiwi in schijfjes, legt de schijfjes in de diepvriezer, doopt ze in chocolade en je hebt een knapperige, gezonde ijslolly! Ik kwam het idee tegen op deze blog en ik wist meteen dat ik het ook eens moest uitproberen! Mmm...


Dit heb je nodig:
(hoeveelheden naar keuze)

rijpe kiwi's (lichtjes indrukbaar, niet overdreven mals/sappig)
pure chocolade

EXTRA: houten stokjes, te koop in gespecialiseerde bakwinkels e.d. maar ik verzamelde gewoon stokjes van mijn kinderen hun ijsjes... (kunnen zelfs in de vaatwasmachine!)

Om de kiwi te pellen, snijd je eerst beide uiteinden (met harde witte kern) eraf. Die mogen weg. Dan ga je voorzichtig met een lepel langs de randen aan beide kanten tot je de kiwi volledig hebt losgewerkt.


Snijd hem vervolgens in schijfjes. Maak ze niet al te dun zodat je er gemakkelijk nog een stokje in kunt schuiven. Dat mag je dan ook meteen doen... Schuif het stokje tot aan het midden van de kiwi (of iets verder).


Leg de lolly's nu op een bordje in de diepvriezer en laat de kiwi's bevriezen. Hoe lang dat exact duurt weet ik eigenlijk niet. Ik liet ze er een halve dag in en uiteraard waren ze dan wel bevroren. Leg ze in ieder geval niet tegen elkaar aan want dan zouden ze wel eens aan elkaar kunnen gaan kleven.

Tenslotte dien je nog de chocolade te smelten. Dit gaat het best 'au bain marie': zet een potje met een bodem water op het vuur, plaats daarop een hittebestendige (roestvrij stalen of glazen) schaal waarin je de chocolade legt. Breng het water aan de kook en laat al roerend de chocolade smelten. Wanneer ongeveer 2/3 van de chocolade gesmolten is, mag je de schaal van het vuur nemen en de rest erdoor roeren tot hij helemaal gesmolten is. Zo krijgt je chocolade een mooie glans.

Om de kiwilolly's goed te kunnen onderdompelen, kan je de chocolade best even in een bekertje of iets dergelijks gieten. Dompel elke lolly onder tot aan het stokje, neem hem weer uit de chocolade en laat hem erboven goed uitlekken. Ik verwijderde alle overtollige chocolade door het stokje met één hand goed vast te houden en met mijn andere hand wat te tikken tegen deze hand (als je begrijpt wat ik bedoel). Zo kwam de chocolade er goed af. Je zal zien dat het laagje chocolade vrijwel meteen begint te stollen. Ik plaatste mijn lolly's in een speelgoedmandje van de kinderen. Daarin kon ik ze mooi rechtop plaatsen zodat ze nog even volledig konden uitharden.



Je kan ze nu meteen opsmullen, of je kan ze terug in de diepvriezer plaatsen. Let wel op: als je ze er dan uit neemt, kan je ze best nog enkele minuutjes laten rusten zodat de kiwi een klein beetje zachter wordt. Zo zijn ze op hun lekkerst!

vrijdag 23 maart 2012

Mozzarellakuikentjes en tomaathartjes op een stokje

In mijn vorige blogpost liet ik je al kennis maken met de schattige (en natuurlijk ook lekkere!) olijfpinguins. Bij deze wil ik je graag voorstellen aan mijn minstens even schattige mozzarellakuikentjes, die trouwens ook niet zouden misstaan als onderdeel van een paasbrunch! :)


Dit heb je nodig:
(hoeveelheden naar keuze)

langwerpige kerstomaatjes
mozzarellaballetjes
kerriepoeder
wortel
maanzaadjes

EXTRA: cocktailprikkers (of satéstokjes als je meer op een stokje wil)

Eerst laat je de mozzarellaballetjes een tijdje (30 tot 60 minuten) weken in een mengsel van water en kerriepoeder. Ik nam 100g water en 15g kerriepoeder en dat bleek een goede verhouding, al wordt er in het originele receptje wel véél meer kerrie gebruikt.
Je doet dit niet enkel voor de smaak, maar ook om de kuikentjes (licht)geel te kleuren.


Voor de tomaathartjes neem je telkens twee kerstomaten van ongeveer gelijke grootte en van allebei snijd je een hoekje af zoals op de foto hieronder.
Dan breng je de twee grootste delen bij elkaar en... je bekomt een hartje!


Als je mozzarellabolletjes lang genoeg in het kerriemengsel hebben gelegen dan mag je ze in een vergiet of zeef leggen en ze onder de koude kraan spoelen.

Tenslotte dien je ze nog tot kuikentjes om te toveren...Voor het bekje neem je een geschilde wortel, waaruit je een driehoekige reep snijdt (zie foto).


Die 'reep' snijd je in zeer fijne plakjes. Kerf nu met een aardappelmesje voorzichtig een klein sneetje in de mozzarella op de plaats waar het bekje moet komen en stop daarin twee (flinter)dunne driehoekjes wortel.


Voor de oogjes neem je twee maanzaadjes die je met behulp van een cocktailprikkertje wat in de mozzarella duwt. Je kan eerst gaatjes prikken en dan de zaadjes erin duwen, maar ik vond het gemakkelijker om de zaadjes er gewoon op te leggen en dan met een prikker even te duwen.

Klaar!


(ideetje van op deze blog: http://eyecandy.nanakaze.net/)

woensdag 21 maart 2012

Olijf-pinguins met Philadelphia en wortel

Vorig weekend vierde ik mijn 30ste verjaardag met wat vrienden en familie en maakte ik hun mondjes en buikjes blij met maar liefst 10 verschillende soorten zelfgemaakte hapjes. Enkele daarvan staan al op deze blog en de andere wil ik jullie natuurlijk niet onthouden! Bij deze het receptje voor mijn leuke olijf-pinguins, voor zover je het een 'recept' kan noemen want eigenlijk is het heel eenvoudig. Zien ze er niet geweldig schattig uit?


Dit heb je nodig:
(hoeveelheden naar keuze)

zwarte ontpitte olijven (ik nam gewoon een blik uit de supermarkt)
een doosje Philadelphia-kaas natuur (al dan niet light)
wortelen van gemiddelde dikte (eerder dun dan dik eigenlijk)

EXTRA: cocktailprikkertjes

De wortelen schil je eerst en dan snijd je ze in schijfjes (niet al te dun, zie foto). Snijd dan uit elk schijfje wortel een klein driehoekje. Zo vorm je de voetjes van de pinguin en heb je meteen een stukje dat voor zijn snavel kan dienen. Als je driehoekje te dik blijkt, dan snijd je het uiteraard gewoon nog wat dunner.


De olijf voor het lijfje van de pinguin snijd je aan één kant in de lengte in en houd je wat open tussen twee vingers. Dan neem je bijvoorbeeld de achterkant van een kleine lepel, waarmee je een schepje Philadelphia in de olijf duwt. De kaas mooi vlak krijgen, is wat oefenen, maar je kan natuurlijk gewoon met je vingers en/of met de steel van een lepeltje wel wat helpen.


Voor het hoofdje neem je een andere olijf (bij voorkeur een iets kleinere dan die van het lijfje) en in het kruisvormige gaatje stop je het wortelsnaveltje.

Prik dan nog een houten prikker door het geheel... Klaar!