woensdag 18 april 2012

Pittige gehaktballetjes met passievrucht-kerriedip

Lekker gekruide, licht pikante gehaktballetjes met daarbij een zachte originele dip met passievrucht en een subtiele kerriesmaak... Het water loopt me alweer in de mond wanneer ik terugdenk aan dit zéér geslaagde gerechtje. Het is een ideaal aperitiefhapje, maar met wat rauwkost en stokbrood erbij tover je in een handomdraai een voor- of hoofdgerecht!


Dit heb je nodig:
(voor zo'n 25 kleine gehaktballetjes)

250g gemengd gehakt (ik nam varken/rund)
1 sneetje (oud) brood
1 à 1,5 eetlepels verse peterselie
1/2 kleine ui
1/2 ei (klutsen en de helft nemen)
paprikapoeder
1 theelepel sambal oelek (= gepureerde piments uit een potje - zie foto verder)

voor de dip:
160g volle yoghurt
55g mayonaise
1,5 eetlepels melk
1,5 à 2 rijpe passievruchten (schil is indrukbaar)
flinke snuif kerriepoeder
peper en zout
snuifje witte suiker

Week het sneetje brood in een beetje water.


Begin dan eerst aan de dipsaus zodat ondertussen het brood goed kan weken.
Roer hiervoor de yoghurt, de mayonaise en de melk door elkaar.


Snijd de passievruchten doormidden en lepel de pitten eruit. Deze mogen bij de dipsaus.
Voeg ook flink wat kerrie aan de saus toe (roeren en proeven tot je een aangename, lichte kerriesmaak proeft).

Breng de saus tenslotte nog op smaak met peper, zout en een snuifje suiker.



Tijd om aan de gehaktballetjes te beginnen!

Snipper de ui mooi fijn. Een groentenmolentje is hierbij heel handig...


Doe het gehakt, het goed uitgeknepen brood (iets minder dan 1 sneetje vond ik voldoende), de gesnipperde ui, de gehakte (of fijngeknipte) peterselie en het 1/2 ei allemaal in 1 kom.
Kruid het geheel met peper, zout en een snuif paprikapoeder. Voeg ook nog 1 theelepel sambal oelek toe.



Kneed alles goed door elkaar. Je kan hiervoor bijvoorbeeld twee vorken gebruiken, maar met je handen lukt het nog vlotter!


Vorm nu van het gehakt zo'n 25 balletjes van +/- 2,5 cm doorsnede. Dit lukt het best met vochtige handen (geregeld terug even onder de kraan houden).


Bak de balletjes in een flinke scheut (ongeveer 1,5 eetlepels) olijfolie rondom in zo'n 7 minuten. Keer ze geregeld om. Dit lukt het best door af en toe even met de pan te schudden. Zet het vuur eerst goed hoog en zet het na een minuutje wat lager.


Neem ze met een schuimspaan uit de pan en serveer de balletjes samen met de dip... lekker!!!!



(receptje uit de mailinglist van maandblad 'Koken en genieten')

maandag 16 april 2012

Chocolade-snoeplepels


Nog op zoek naar een leuk zoet hapje voor op een kinderfeestje of een toffe snoeptraktatie om aan klasgenootjes uit te delen? Stop dan gerust met zoeken want deze chocolade-snoeplepels zullen gegarandeerd een succes zijn! :) En ook de grote mensen mogen meesmullen natuurlijk ;)
Je kiest zelf welke chocolade je gebruikt en ook de decoratie kan je naar eigen smaak invullen... al passen de 'Haribo Dragibus' snoepjes die ik gebruikte er wel bijzonder goed bij! Harde of erg taaie snoepjes zou ik zeker vermijden.

Het idee komt van deze site en ik wist meteen dat ik het zelf ook eens moest proberen! Geslaagd!


Dit heb je nodig:

chocolade naar keuze
decoratie / snoep naar keuze

+ lepels (bij voorkeur van plastiek - de chocolade lost veel beter zo!)

Eerst smelt je de chocolade au bain marie. Dat doe je door een bodempje water aan de kook te brengen en een hittebestendige schaal met de chocolade daarboven te plaatsen zodat hij geleidelijk aan smelt. Je kan voor een mooi glanzend resultaat best slechts 2/3 van de chocolade smelten en de resterende 1/3 er naast het vuur door roeren.


Leg de lepels klaar zodat het 'heft' van de lepel een beetje hoger ligt. Zo zal de chocolade mooi horizontaal komen te liggen.
Giet de chocolade vervolgens in de lepels. Ik deed dit met behulp van een kleinere lepel. Daarna 'schudde' ik nog even met de lepels om de chocolade wat egaler te verdelen.



Terwijl de chocolade nog vloeibaar is, voeg je de decoratie toe.


Laten opstijven... klaar!!!

zondag 15 april 2012

Overheerlijke chocolade-kruimeltaart met amandelschilfers

Een heerlijk smeuïge bodem met een rijke chocoladesmaak en daar bovenop een lekker knapperige laag dikke chocoladekruimels, overgoten met enkele strepen pure chocolade... Een taart als deze kan niet anders dan heel erg lekker zijn! En dat is ze dus ook :) Mmmmm


Dit heb je nodig:

225g (goede) boter
325g bloem
80g cacao
325g witte suiker
snuifje zout
100g amandelschilfers (of eventueel volledige amandelen die je zelf in fijne stukken hakt)
250g pure chocolade
2 theelepels bakpoeder
3 eieren
1 zakje vanillesuiker (8g)
125g slagroom
poedersuiker om te bestrooien

EXTRA: een springvorm van 26cm doorsnede,
een klein diepvrieszakje of spuitzakje met zeer fijne spuitmond

Smelt 125g (niet alle!) boter in de microgolfoven of in een pannetje op een laag vuur.


Meng 250g van de bloem, 30g (gezeefde) cacao en 100g suiker. Voeg een snuifje zout en de gesmolten boter toe. Kneed alles door elkaar met de deegha(a)k(en) van de mixer of de keukenmachine. Maak achteraf nog even met je vingertoppen de grootste 'kruimels' wat fijner.



Hak 100g van de chocolade in stukken en smelt deze samen met 100g boter au bain marie. Dit doe je door in een pot een bodempje water aan de kook te brengen en een hittebestendige pot met de chocolade en de boter daarop te plaatsen.
Je kan eventueel ook chocolade + boter op een laag wattage in de microgolfoven smelten. Roer alles nog eens goed door tot de chocolade helemaal gesmolten is.



Laat het mengsel een tiental minuten afkoelen.

Meng ondertussen 75g bloem met 50g (gezeefde) cacao en de 2 theelepels bakpoeder.

Klop de eieren samen met 225g suiker, de vanillesuiker en een snuifje zout (quasi) wit en schuimig. Dit kan je doen met de handmixer of met de keukenmachine in een 6 à 8 minuten.



Voeg dan al roerend (of in de keukenmachine op een lage snelheid en met de K-klopper) het afgekoelde chocolade-botermengsel toe. Indien dit mengsel niet voldoende afgekoeld zou zijn, dan kunnen er zich klonters gaan vormen (= ei dat stolt).

Roer vervolgens ook nog het bloemmengsel en de slagroom erdoor en spatel tenslotte nog de amandelschilfers erdoor.


 Tijd om de oven voor te verwarmen! Zet hem aan op 175°C.

Vet de springvorm goed in met boter. Strijk het chocoladebeslag erin en strooi het kruimeldeeg er gelijkmatig overheen.




Bak de taart nu zo'n 45 minuten in de voorverwarmde oven op 175°C. Bij mij werden het uiteindelijk zelfs 65 minuten! Gebruik een (houten) prikker om te testen of je taart klaar is. Komt de prikker droog uit de taart dan mag ze uit de oven.

Snijd de taart dan los van de rand en laat ze helemaal afkoelen. Snijd de taart in (16) stukken.
Hak de overige chocolade in stukken, laat deze au bain marie smelten en giet de chocolade in een  diepvrieszakje (of spuitzakje). Knip een klein puntje van het zakje en versier de taartpunten met streepjes chocolade. Laat de chocolade drogen en bestrooi de taart dan nog met poedersuiker. Dit kan je doen met behulp van een fijn zeefje.



Smullen!!!!!



(receptje uit het maandblad 'Koken en genieten')