zondag 27 mei 2012

Zachte sinaasappelkoekjes met roomkaas

Afgelopen woensdag besloot ik nog eens koekjes te bakken met de kinderen. Het was een heerlijk warme dag en we gingen gezellig aan de slag ons op ons terrasje. Zoals je zal zien op de foto's hebben mijn helpertjes me supergoed geholpen. En de koekjes zelf? Ja, die maken we zéker vaker! Ze waren overheerlijk: zacht van textuur en met een heerlijke sinaasappelsmaak! De korreltjes rietsuiker bovenop de koekjes zorgen dan ook nog eens voor een leuk knapperig effectje... Eén nadeel: deze koekjes zijn op voor je het weet! ;)


Dit heb je nodig:
(voor ongeveer 20 stuks)

125g boter
100g rietsuiker + wat extra om te bestrooien
42g roomkaas
1/2 ei
175g bloem
1 sinaasappel
1/2 theelepels natriumbicarbonaat (= baksoda) - zie foto hieronder


Doe de boter, de suiker en de roomkaas in een mengkom en klop alles goed door elkaar. De boter dient hiervoor op kamertemperatuur te zijn. Komt ze toch uit de koelkast, verwarm ze dan lichtjes in de microgolfoven maar zorg ervoor dat ze niet smelt!



Klop het eitje los, giet 1/2 weg (tenzij je dubbel zoveel koekjes maakt :)) en voeg het toe aan het mengsel.



Zeef de bloem erbij en voeg natriumcarbonaat toe.

Rasp de schil van de sinaasappel en voeg daar 1/2 theelepel van bij het mengsel. Pers de sinaasappel en voeg dan ook 1/2 eetlepel van het sap toe. Meng alles goed.



Je kan de oven nu al voorverwarmen op 190°C.

Schep dan een 20-tal eetlepels op een met bakpapier bedekte bakplaat. Zorg zeker voor voldoende tussenruimte want de koekjes zetten serieus uit! Strooi dan ook nog goed wat rietsuiker over de koekjes. Hoe meer suiker je bovenop strooit, hoe meer suikerkorreltjes je op de koekjes zal terugvinden.



Bak de koekjes dan 10-12 minuten in de op 190°C voorverwarmde oven, tot de randen mooi lichtbruin gekleurd zijn.
Op de foto hieronder zie je dat ik mijn koekjes (deeghoopjes) toch iets te dicht bij elkaar had gelegd...

Laat ze afkoelen op een rooster.



Smakelijk!!!


(receptje uit 'Simpelweg lekker - Muffins')

woensdag 16 mei 2012

Romige suikersnoepjes: borstplaat

Borstplaat... Een van mijn lezers had het een tijd geleden als suggestie opgegeven via mijn enquête, maar ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. Borstplaat blijkt een snoepgoed te zijn dat in Nederland vooral rond de periode van Sinterklaas wordt gegeten. De recepten die ik hier en daar tegenkwam leken me best ingewikkeld en blijkbaar speelt de juiste temperatuur een grote rol bij het maken van deze lekkernij. In een kookboek dat ik uit de bibliotheek leende, kwam ik een recept van borstplaat tegen dat er erg simpel uitzag en waar men niets over temperaturen vermeldde. Ik had er mijn twijfels bij of het dan ook daadwerkelijk zou lukken, maar ik waagde m'n kans! En na een ietwat mislukte poging, toverde ik bij mijn tweede poging deze overheerlijke snoepjes tevoorschijn:


Ze zijn niet helemaal perfect van uitzicht (achteraan hebben ze zelfs een grote bobbel ;)), maar die smaak... Zéér verslavend!!! 'Wauw, deze snoepjes zijn écht lekker!', riep Jolan meteen uit toen hij ervan proefde en ja, ik en de rest van het gezin deelden zeker zijn mening! Ze waren dan ook binnen de kortste keren op... Een van de dagen maak ik ze zeker nog eens. Ze zijn gelukkig ook heel erg snel te maken!

Dit heb je nodig:
(voor zo'n 12 stuks)

125g witte suiker
45 ml slagroom
10g roomboter
(eventueel 1 eetlepel cacaopoeder of wat voedingskleurstof)

EXTRA: siliconen vormpjes of ringen/uitsteekvormpjes (best aan beide kanten open)

Beboter de uitsteekvormen (met siliconen vormen hoeft dit niet) en zet de vormen klaar op een velletje bakpapier.

Doe alle ingrediënten (behalve cacao/kleurstof als je dat gebruikt) samen een een kookpotje en breng het samen al roerend aan de kook. Laat de massa 3-4 minuten koken. Je zal zien dat het mengsel geleidelijk aan bruin wordt.




Haal de pot van het vuur en blijf goed roeren. In mijn recept staat dat je nog 2 minuten moet roeren, maar toen ik dat deed, kreeg ik volgend resultaat:


Zo ziet het er dus wel goed uit (bij poging 2 heb ik maar heel even van het vuur geroerd):


Giet het mengsel dan in je vormen (doe er eventueel eerst nog cacao/kleurstof bij, maar ik deed dit niet). Gesloten vormen, zoals degene die ik gebruikte, zijn hiervoor eigenlijk niet ideaal, want na een tijdje komt er door de warmte een grote bobbel op de snoepjes te staan, en die gaat ook niet meer weg. Neem je vormen die aan beide kanten open zijn, laat de borstplaat dan even opstijven en van zodra hij een beetje stijf is (en dat gaat snel) dan kan je de vormen rechtop zetten zodat de warmte aan beide kanten goed weg kan.


Haal de borstplaat uit de vormen van zodra de snoepjes helemaal zijn afgekoeld.

Smullen!!!!

zaterdag 12 mei 2012

Mijn eigen boek over pralines maken...

Sinds enkele jaren maak ik zelf pralines. Niet extreem moeilijk, maar om chocolade correct te verwerken en om geschikte vullingen te maken, dien je toch wel rekening te houden met bepaalde technieken en is enige ingrediëntenkennis zeker niet overbodig. Erg veel informatie bleek er over dit onderwerp niet te vinden, dus experimenteerde ik er maar wat op los, tot ik beetje bij beetje meer voeling kreeg met de typische kenmerken van chocolade en ook vullingen samenstelde waar ik zelf maar niet genoeg van kreeg. Je kan eindeloos blijven experimenteren met verschillende smaken en texturen en dat maakt deze materie natuurlijk erg boeiend.

Aangezien ik op mijn praline-recepten op deze blog reeds zoveel leuke reacties kreeg en aangezien ik dit jaar ook al een eigen boek op mijn naam zal hebben staan, besloot ik deze twee passies te combineren en ben ik begonnen aan mijn eigen boek over zelf pralines maken. Ik werk momenteel nog volop aan het manuscript en ik heb er ook nog geen idee van of er een uitgeverij geïnteresseerd zal zijn, maar het boek komt er zeker (desnoods in eigen beheer) en uiteraard hou ik jullie op de hoogte! Er staan me alvast nog leuke tijden te wachten: een heleboel nieuwe smaken uitbroberen en combineren, alles in mooie receptjes gieten, ... Geweldig!
Enige nadeel: voorlopig zullen er op mijn blogje geen nieuwe recepten voor pralinevullingen meer verschijnen. Die verzamel ik vanaf nu uiteraard voor mijn boek. Al zit de kans er natuurlijk wel in dat ik toch nog een of twee receptjes hier zal lossen... ;)

woensdag 9 mei 2012

Chocolade-kruimeltaart met een marsepeinen Woezel & Pip

Toen Lucas me een tijdje geleden hielp bij het maken van deze chocolade-kruimeltaart, was hij meteen zeker: déze taart wou hij ook voor op zijn vierde verjaardagsfeestje.
Enkele dagen voor zijn feest liet hij me dan ook nog eens weten dat hij dolgraag een Woezel & Pip taart wou krijgen... Nu, ik vind het geweldig al die met suikerfondant en marsepein beklede taarten die je overal op internet kan vinden te bewonderen en ik waagde me vorig jaar voor Jolans verjaardag ook aan een soortgelijk project met deze cupcakes. Maar om nu nog eens urenlang te zitten prutsen aan iets dat op een mum van tijd weer wordt opgegeten? Hmm, ik was er nog niet meteen van overtuigd.

Daarom kwam ik met deze tussenoplossing: de beloofde chocoladetaart (die hij ditmaal ook samen met mij maakte) mét een geboetseerde Woezel & Pip... Wat zien ze er schattig uit hè :)



Ik vulde de taart nog aan met wat chocolademuffins... en ja hoor, de jarige was zéér tevreden! :) En de gasten natuurlijk ook ;)



woensdag 2 mei 2012

Mini-chocoladebroodjes met banaan

't Is eigenlijk amper een receptje te noemen omdat het zo gemakkelijk is, maar het resultaat is er zeker niet minder om! Dit ga ik alvast vaker maken... mmm, heerlijk! En ben je niet gek van banaan? Dan laat je ze toch gewoon weg... of je vervangt ze door een stukje peer of een andere vrucht naar keuze!


Dit heb je nodig:
(voor zo'n 20 mini-broodjes of voor ongeveer 10-12 grotere broodjes)

een vel bladerdeeg uit de koeling (40x40 cm of een rond vel)
ongeveer 10g pure chocolade per mini-broodje of 20g per groter broodje (dus: +/- 200g in het totaal)
1 eidooier
een scheutje melk

voor de banaanvulling:
1 rijpe (tot zeer rijpe) banaan
een snuifje fijne witte suiker
10g honing (bij voorkeur vloeibare, maar het kan ook met vastere)
1/2 van een kleine citroen

Voor de banaanvulling pel je de banaan en snijd je ze in schijfjes die je in een kom doet. Dan prak je ze redelijk fijn samen met de witte suiker, de honing en het sap van ongeveer een halve citroen (of iets minder om het niet té zuur te maken).


Snijd het bladerdeeg in rechthoekjes van ongeveer 6 à 7 op 4 à 5 cm (of 12 op 8 voor de grotere broodjes). Neem je een rond stuk deeg, laat de afgeronde randen dan over. De overschot leg je gewoon weer tegen elkaar aan; je rolt er even over met een deegroller en je kan ze zo dan ook gebruiken om rechthoekjes uit te snijden.
Strijk met een borsteltje (of eventueel met een lepeltje of een stukje keukenrol) een beetje water uit over het deeg. Zo zal je het beter kunnen dichtkleven.


Op elk stukje leg je een stukje chocolade en schep je een beetje bananencompote. Blijf wat van de randen af zodat de inhoud niet uit de broodjes kan lopen. Dan rol je de deeglapjes (in de lengte) om de chocolade en de banaan. Druk de rolletjes goed toe, anders zal de chocolade 'ontsnappen'! ;)

Druk dan ook nog de twee zijkanten lichtjes dicht.

Schik de broodjes op een met bakpapier bedekte bakplaat.


Klop de eidooier los samen met een scheutje melk en strijk de broodjes hiermee in. Dit zorgt dan uiteindelijk voor een mooie glans op de chocoladebroodjes.


Laat de broodjes nu liefst 30 minuutjes rusten en plaats ze dan zo'n 15-20 minuten in de op 190°C voorverwarmde oven.

Laten afkoelen... SMAKELIJK!!!



(gebaseerd op het recept van Sofie Dumont in 'Goe Gebakken 1')