zaterdag 30 juni 2012

Heerlijke erwtensoep met munt

Erwtensoep klinkt voor sommigen misschien nogal winters, maar dankzij de verse munt wordt dit een heerlijk fris soepje dat ook bij warm weer uitstekend smaakt! Ook onze kindjes smulden er met volle teugen van. Deze soep zal hier vaker op tafel komen!


Dit heb je nodig:
(voor 4 porties)

300g diepvrieserwten
1 ui
200g aardappels
1 kippenbouillonblokje
3 takjes verse munt
100g room
snuifje witte suiker
snuifje kerrie
peper en zout

Pel en snipper eerst de ui. Schil ook de aardappels en snijd ze in blokjes.
Verwarm een eetlepel olie in een soeppot en bak hierin al roerend de ui en de aardappelblokjes ongeveer een minuut.



Voeg de erwten (diepgevroren) toe en bak ze kort mee. Voeg dan 750 ml water en het bouillonblokje toe en breng dit aan de kook.


Draai het vuur lager en laat de soep zo'n 12 minuten zachtjes koken.

Was ondertussen de munttakjes en pluk de blaadjes eraf. Heeft de soep 12 minuten gekookt, neem ze dan van het vuur en roer de muntblaadjes erdoor.


Tijd om de soep te pureren met behulp van de staafmixer... Roer er daarna de room, de kerrie, de suiker en wat peper en zout door.



Klaar!



(receptje uit het maandblad 'Koken en Genieten')

donderdag 28 juni 2012

Nieuwe Facebook-groep: creatief met en voor kinderen!

Zoals jullie ondertussen wel weten heb ik twee lieve zoontjes die ik graag laat helpen in de keuken. Daarnaast houden ze ook van knutselen met papier, karton en andere leuke knutselspullen. En ook hun mama helpt hen daar natuurlijk graag bij. ;)

Om andere ouders, grootouders en misschien ook wel juffen te helpen aan leuke ideetjes en ook om zelf nog wat meer inspiratie op te doen, richtte ik enkele dagen geleden een nieuwe Facebook-groep op. In 'Creatief met en voor kinderen' nodig ik iedereen uit om foto's te posten van allerhande creaties. Dit kan gaan van kookideetjes voor of samen met kinderen, knutseltips, handwerk enz. Uiteraard kun je ook tips vragen aan andere leden of vragen stellen als je ergens niet alleen uit geraakt. We zijn er om elkaar te helpen!
Er zijn absoluut geen verplichtingen aan deze groep verbonden en je kunt er ook op elk moment zonder problemen weer uitstappen.

Bij deze is iedereen dus van harte uitgenodigd om deel te nemen aan mijn Facebook-groep. KLIK HIER indien je geïnteresseerd bent! :)

Groetjes,
Eva

woensdag 20 juni 2012

Coole gebakjes en leuke hapjes voor een flinke jarige zoon!

Jolan werd 6 vorige week en dat werd natuurlijk uitgebreid gevierd! Op woensdag hielden we een kinderfeestje en op zondag kwam de familie bij ons feesten. Het was een superleuke week!

Hieronder een overzicht van alle hapjes die ik serveerde...

KINDERFEESTJE








FAMILIEFEESTJE
(sinaasappelcupcakes & aardbeientaartjes)









Sinaasappelcupcakes met oranjebloesemwater en sinaasappel-botercrème

Hou je van sinaasappel? Dan hou je ook van deze cupcakes! Wat zijn ze lekker zeg, en ook helemaal niet moeilijk te maken. Absoluut voor herhaling vatbaar!!!


Dit heb je nodig:
(voor 12 cupcakes)

125g witte suiker
125g goede boter op kamertemperatuur
2 eieren
125g zelfrijzende bloem (of bloem + bakpoeder)
1 sinaasappel (enkel de schil nodig)
1 eetlepel oranjebloesemwater (gewoon in de supermarkt te vinden)

voor de botercrème:
170g poedersuiker
110g goede boter op kamertemperatuur
2 à 3 eetlepels melk
1 sinaasappel

als decoratie:
rest van de schil van de sinaasappel (van de botercrème) OF de schil van een mandarijn

EXTRA: fijne rasp, muffinbakvorm voor 12 muffins/cupcakes, 12 papieren vormpjes

Verwarm al meteen de oven voor op 170°C en zet eventueel ook al een muffinbakvorm klaar met 12 papieren vormpjes erin.

Klop met een mixer of in de keukenmachine de boter samen met de suiker tot een luchtige crème. Voeg tijdens het kloppen één voor één de eieren toe. Ook het oranjebloesemwater mag erbij.



Stop even met mixen en rasp de schil van de sinaasappel boven het mengsel. Voeg ook de bloem toe.
Meng dan alles met een spatel of mix het kort door elkaar.



Het cupcakebeslag is nu klaar. Schep het in de papieren vormpjes met behulp van bijvoorbeeld een ijsschep. Vul de vormpjes maar voor 2/3. Het beslag zal immers nog heel wat rijzen.


Plaats de cupcakes voor ongeveer 20 minuten in de op 170°C voorverwarmde oven. Als je er een houten prikker in steekt, moet die er droog weer uitkomen. Is dat niet het geval, dan moeten de cupcakes nog iets langer in de oven.

Laat ze afkoelen op een rooster.

Voor de botercrème ga je als volgt te werk:

Doe de boter, de poedersuiker en de melk samen in een mengkom en mix alles goed door elkaar tot je een egale massa bekomt. Rasp er ook nog de schil van de sinaasappel over en schep deze er goed door met behulp van een spatel.



Strijk de botercème met behulp van een spatel uit over de afgekoelde cupcakes en rasp er nog wat schil van een sinaasappel of mandarijn over. Klaar!!!




Wil je de cupcakes met botercrème-topping bewaren? Dan kan dat best in de koelkast. Neem ze er dan wel minstens een uur op voorhand weer uit zodat de botercrème terug zacht wordt.

zaterdag 9 juni 2012

Aardbeientaartjes met banketbakkersroom

Na een minder geslaagde poging met een of ander mengsel op basis van kwark, waagde ik me afgelopen week voor de tweede keer aan aardbeientaartjes. Ditmaal gevuld met banketbakkersroom... En dat heb ik me absoluut niet beklaagd. Op deze manier zijn de taartjes echt héél erg lekker en zo zal ik ze zeker nog maken!


Dit heb je nodig:
(voor 4 taartjes)

1 rol kruimeldeeg
250 ml melk
50g witte suiker
1/3 van een vanillestokje
25g bloem
2 eidooiers
+/- 12 aardbeien van gemiddeld formaat
1 eetlepel rode bessengelei

EXTRA: bakvormen voor kleine taartjes

Verwarm je over alvast voor op 180°C.

Rol het kruimeldeeg uit en steek (of snijd) er 4 rondjes uit die wat groter zijn dan de bodem van de taartvormen. Deze leg je in de (met boter ingevette) taartvormen, je drukt ze voorzichtig aan aan de randen en het overtollige deeg druk je weg van de randen met je handpalm.


Prik nu gaatjes in het deeg met behulp van een vork. Anders heb je kans dat er luchtbellen onder de bodem verschijnen waardoor het deeg 'bobbels' gaat vertonen.
Leg dan een rondje bakpapier in het deeg en vul dat met bakbonen of met droge rijst. Zo kan je de taarbodems 'blind bakken' (= bakken zonder vulling) zonder dat het deeg naar boven komt.


Plaats de bodems nu 20 minuten in de op 180°C voorverwarmde oven, neem de rijst en het bakpapier eruit en plaats ze nog 5 minuutjes in de oven. Laat ze afkoelen op een rooster.

Ondertussen kan je met de overschot van het kruimeldeeg koekjes maken.
Steek daarvoor rondjes uit het deeg. Neem telkens de overschot bij elkaar en rol het weer uit met een deegroller, waarna je hier ook weer rondjes uit steekt.
Bestrooi de koekjes tenslotte nog rijkelijk met witte suiker. Plaats ze 20 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven. Klaar!




Nu verder met de taartjes... ;)

Voor de banketbakkersroom (= eigenlijk soort vanillepudding) breng je het grootste deel van de melk (niet alles!) samen met het 1/3 vanillestokje langzaam aan de kook. Neem de pot van het vuur wanneer de melk kookt en laat de vanille nog wat 'trekken' in de melk.


Ondertussen meng je de bloem met de dooiers en met het achtergehouden scheutje melk.
Voeg aan dit mengsel onder goed roeren met beetjes de hete melk toe. Blijven roeren is heel erg belangrijk want anders krijg je klonters (van de dooiers die stollen).


Giet dan de massa terug in de kookpot en blijf goed roeren. Laat alles zachtjes koken voor zo'n 3 minuten. Het mengsel zal beginnen indikken.
Neem het vanillestokje nu weg.
Roer tenslotte nog de suiker door de warme massa... en je banketbakkersroom is klaar!


Verdeel de (nog warme) banketbakkersroom nu over je taartbodems.


Was de aardbeien, snijd de steeltjes eraf, snijd ze in de lengte in 4 en schik ze meteen (voor de banketbakkersroom helemaal is opgesteven bovenaan) op de taartjes.

Laat de bessengelei even smelten in een pannetje (neem hem meteen van het vuur als hij gesmolten is) en strijk hem met een keukenkwastje (of eventueel met behulp van een lepeltje) over de aardbeien uit.


Mmmmmm.......