vrijdag 28 september 2012

aardappel-gehaktspiesjes met fetadip

Krielaardappeltjes, gehakt, provençaalse kruiden en een dip op basis van yoghurt en fetakaas... Hoe kan zo'n hapje nu slecht zijn? Ze zijn niet alleen overheerlijk; deze lekkernijtjes zijn bovendien ook leuk om te presenteren. Waar wacht je eigenlijk nog op? ;)


Dit heb je nodig:
(voor 10 spiesjes)

1/2 (of iets minder) oud broodje of 2 sneetjes brood
5 kleine krielaardappels
3 eetlepels olijfolie
1/2 kleine ui
200g gemengd gehakt
1/2 ei (+/- 20g van een geklutst eitje nemen)
1 theelepel mosterd
1/2 teentje knoflook
50g fetakaas
1 eetlepel mayonaise
100 ml volle yoghurt
2 eetlepels gedroogde provençaalse kruiden
snuifje grof zeezout
zout en peper
10 blaadjes basilicum ter decoratie

EXTRA: 10 spiesjes

Verwarm al meteen de oven voor op 175°C.

Week het stukje brood in wat water.
Was de aardappels en snijd ze in de lengte doormidden. Bestrijk een bakplaat (met daarop een bakmatje of een vel bakpapier) met 1,5 eetlepel olie en bestrooi ze met grof zeezout en met 1 eetlepel provençaalse kruiden. Leg de aardappels hierop met de vlakke kant naar beneden en bak ze 40 minuten in de voorverwarmde oven.

 
 
Pel en snipper ondertussen de ui. Een groentenmolentje is hierbij zeer handig.
Knijp het brood goed uit.
Meng dan het gehakt met de uisnippers, het brood, het halve ei, de mosterd, 1 eetlepel provençaalse kruiden en een snuifje zout en peper.
 
Het mengen gaat goed met een een vork of gewoon met je handen.
 
Rol dan 10 balletjes van het gehakt. Met vochtige handen gaat dit het best. Druk de balletjes stevig aan zodat ze niet gemakkelijk uit elkaar kunnen vallen.
 

 

Verhit 1 à 2 eetlepels olie in een pan en bak de balletjes zo'n 8 minuten rondom. Draai ze voorzichtig om zodat ze niet uit elkaar vallen.

 
Snipper voor de dip eerst de knoflook. Dat doe je met een knoflookpers of je snijdt de knoflook gewoon erg fijn. Verbrokkel de feta tussen je vingers (of met een vork) en meng hem met de yoghurt, de mayonaise en de knoflook. Breng de dip op smaak met flink wat peper en zout.
 
 

 
Prik de gehaktballen op de aardappels, overgiet ze met de fetadip en garneer elk hapje met een basilicumblaadje. Je kan de hapjes lauw of op kamertemperatuur eten.
 
 

 
(recept uit het maandblad 'Koken & Genieten')

donderdag 27 september 2012

Mijn eigen boek - nu in de winkel! :)

Zoals jullie al wel hebben opgemerkt, is het hier al een tijdje wat stiller dan voorheen. Ik heb daar dan ook een goede reden voor. Nee, het is zeker niet zo dat mijn liefde voor het koken en bakken is weggeëbt of dat ik het bloggen niet meer leuk vind. Het is wel zo dat ik tussen mijn job, mijn huishouden, de zorg voor mijn kinderen, mijn sociale contacten én mijn hobby's steeds minder tijd vind om nog uitgebreid in de keuken te staan. Dat is natuurlijk best jammer en ik hoop daar gauw weer wat verandering in te kunnen brengen, maar de afgelopen tijd heb ik me voornamelijk geconcentreerd op een van mijn andere hobby's. Ik heb namelijk een boek geschreven, een écht boek, dat sinds enkele weken nu ook in de winkel ligt! Het boek gaat over mijn oudste zoon van ondertussen zes jaar die de diagnose 'autisme' heeft gekregen.

'Zoon met een gebruiksaanwijzing' beschrijft aan de hand van anekdotes uit ons dagelijks leven hoe het leven met een bijzonder kindje eruit ziet. Het boek is op een heel toegankelijke manier geschreven en is zowel bedoeld voor lotgenoten, die ongetwijfeld veel herkenning zullen vinden, als voor mensen die gewoon nieuwsgierig zijn wat autisme juist kan inhouden. Een echte aanrader dus, al zeg ik het zelf! ;)

Wil je graag enkele fragmenten lezen, of wil je meer info over het boek dan kun je terecht op mijn andere blog: http://zoon-met-een-gebruiksaanwijzing.blogspot.be/


 
 
Tot binnenkort voor nog wat recepten! :)

zondag 16 september 2012

Tomaten-worstpannetje met geroosterd brood en basilicum

Heel lekker, snel klaar en best origineel ook... Dit gerechtje zal hier gegarandeerd vaker op tafel verschijnen! Het geroosterd brood dat mee door de andere ingrediënten gemengd wordt, maakt het geheel echt af. En de basilicum zorgt voor een heerlijk frisse toets!


Dit heb je nodig:
(voor 3 à 4 personen)

1/2 stokbrood
3 grote (braad)worsten, elk ongeveer 125g
3 grote tomaten
1 grote ui
2 teentjes knoflook
3 eetlepels balsamico-azijn
1,5 handjevol verse basilicumblaadjes
zout en peper

EXTRA:  grote pan met deksel

Snijd het stokbrood in de lengte doormidden en snijd het daarna in dunne plakken. Verhit een flinke scheut olie in de pan en bak de stukjes stokbrood (portiegewijs) aan beide kanten knapperig. Roer geregeld zodat het brood niet verbrandt.

 
Neem het brood uit de pan en zet het even opzij, MAAR zet de pan nog niet weg. Snijd de worst in plakken, verhit nog een eetlepel olie in dezelfde pan en bak de worst onder af en toe roeren zo'n 5 minuten. Ik schakelde hiervoor - onder toezicht uiteraard - een van mijn kleine helpertjes in...
 


Was ondertussen de tomaten en snijd ze in partjes. Pel en snipper de ui (een groentenmolentje is hierbij zeer handig!), pel de knoflook en snijd hem in fijne plakjes.

 
Voeg de ui en de knoflook toe aan de worst en bak deze ongeveer en minuut al roerend mee.
 
 
Voeg de tomaten en de balsamico-azijn toe, plaats het deksel op de pan en laat het geheel op een zacht vuur 10 minuten smoren.
 


 
Snijd ondertussen de basilicum in reepjes.

 
Breng het gerechtje op smaak met wat zout en peper, meng het geroosterd brood en de basilicumreepjes erdoor en serveer meteen. SMAKELIJK!
 
 
 
(recept uit het maandblad Koken & Genieten)