maandag 22 oktober 2012

Proefpakket deel 2: tomaatmuffins met mozzarella en oregano

In een van mijn vorige blogposts vertelde ik al over het pakketje met producten die ik mocht uittesten. Ik had na het pasta-gerechtje nog een doosje tomatenconcentraat over en wilde er graag iets helemaal anders mee maken. Het werden deze tomaatmuffins. Ik voegde alles toe wat er in mijn ogen bij paste en ze werden zeker niet slecht!


Dit heb je nodig voor 6 muffins:

150g zelfrijzende bloem
30g belegen kaas (blok)
1/4 theelepel zout
1 ei
100 ml melk
2 eetlepels olijfolie, extra vergine
2,5 eetlepels tomatenconcentraat
5 zongedroogde tomaten op olie
1/2 bol mozzarella
1 theelepel gedroogde oregano
enkele blaadjes verse basilicum
snuifje peper

EXTRA: muffin-bakvorm + cupcake-papiertjes

Meng de zelfrijzende bloem en het zout en rasp er de belegen kaas bij. Roer alles door elkaar.


Klop in een andere kom het ei, de melk, de olie en het tomatenconcentraat door elkaar met een garde.

 
 
Aangezien me ook gevraagd werd om de olie te 'keuren', nam ik de proef op de som en vergeleek ik ze qua geur en smaak met de Bertolli-olie die ik nog in de kast had staan. Allebei 'extra vergine' dus zeker goed te vergelijken.


Mijn man en ik vonden allebei dat beide merken een gelijkaardige geur hadden. De Bertolli kwam er voor ons net iets beter uit. Qua smaak (getest door er een stukje brood in te dopen) vond ik ze weer best gelijkaardig, al was de Bertolli duidelijk sterker van smaak. De nasmaak van de Filippo Berio vond ik dan weer beter. Die van de Bertolli was voor mij iets te bitter. Ik denk dat het dus vooral een kwestie van smaak is!

Maar nu dus terug naar het recept! :)

Verwarm de oven al voor op 180°C.

Maak in het midden van het bloem-mengsel een kuiltje en giet er het vloeibare mengsel in. Meng alles snel door elkaar. Het is niet erg als er nog wat klonters in het deeg zitten. Als je te lang blijft mengen kan het deeg te taai worden.


 
Dep de zongedroogde tomaten wat droger met een stukje keukenrol en snijd ze in stukjes. Snijd ook de mozzarella in blokjes. Doe ze samen met de oregano en de in stukjes gesneden (of getrokken) basilicumblaadjes bij het beslag en schep alles nog eens kort door elkaar.

 

Schep het beslag in de met papiertjes beklede muffinvormen. Met behulp van een ijsschep gaat dat gemakkelijk.

 
Bak de muffins 20 à 25 minuten in de op 180°C voorverwarmde oven.
Je kan testen of ze gaar zijn door er een houten prikker in te duwen. Als deze er droog weer uitkomt, zijn de muffins helemaal gaar.
 
 
Smakelijk!!!

maandag 15 oktober 2012

Overheerlijke chocoladecake met stukjes Mars!

Dat deze cake lekker zou zijn had ik wel verwacht, maar dat hij ZO overheerlijk zou zijn... Ik was eigenlijk een beetje bang dat de Mars de cake té zoet zou maken, maar dat bleek niet het geval. Hij is perfect zo en ik ga hem zéker nog maken!


Dit heb je nodig:

150g goede boter (+ een beetje om de cakevorm in te vetten)
150g bloem (+ een beetje voor in de vorm)
1 theelepel bakpoeder
3 Mars-repen van 45g
275g goede pure chocolade met +/- 55% cacao (repen of callets)
4 eieren
125g witte suiker
1 zakje vanillesuiker (8g)
snuifje zout
125 ml room 35% vet (staat op de verpakking)

EXTRA: rechthoekige cakevorm van +/- 25 cm lang

Beboter de cakevorm. Ik doe dit door wat boter uit te wrijven in de vorm met een stukje keukenrol. Bestrooi hem daarna met wat bloem en schud de overtollige bloem eruit. Als de randen volledig vol met bloem kleven dan komt de cake heel gemakkelijk uit de vorm.

Breek 150g chocolade in stukken (hoef je niet te doen als je zoals ik callets neemt natuurlijk) en smelt hem samen met de boter au bain marie. Dit doe je door ze in een hittebestendige schaal bovenop een kookpot met een bodempje water op het kookvuur te verwarmen.
Let op: je gebruikt hier niet alle 275g chocolade!



Neem het mengsel van het vuur en laat het wat afkoelen.

Verwarm ondertussen de oven al voor op 175°C.

Klop de eieren samen met 125g suiker en een snuifje zout minimaal 5 minuten schuimig. Heb je een keukenmachine, dan kan je die nu goed gebruiken. Zo heb je ondertussen je handen vrij ;)


Schep het geklopte eimengsel voorzichtig door het chocolade-botermengsel.



Zeef de bloem en het bakpoeder erboven en spatel het er voorzichtig doorheen.


Snijd de Mars in stukjes en schep deze door het beslag. Zorg dat je er zo weinig mogelijk lucht uit roert.




Giet het beslag in de cakevorm en bak de cake ongeveer een uur in de op 175°C voorverwarmde oven. Wordt de bovenkant te donker, bedek de cake dan na 45 minuten met een stuk aluminiumfolie.


Laat de cake 10 minuten afkoelen in de vorm en haal hem er dan uit. Laat hem verder afkoelen op een rooster.

Als de cake helemaal is afgekoeld is het tijd om het glazuur te maken. Smelt hiervoor 125g chocolade (in stukjes) met 25g boter en de 125 ml slagroom in een pot op een laag vuurtje. Blijf roeren tot je een egaal mengsel bekomt.



Laat het mengsel minstens 30 minuten afkoelen en het zet het eventueel kort in de koelkast tot het stroperig wordt. Verdeel het dan in golven over de cake. Met een soeplepel lukt dat perfect.
Plaats de cake indien gewenst nog een tijd in de koelkast zodat het glazuur nog wat harder wordt.



SMAKELIJK!!!


(recept uit het maandblad 'Koken en Genieten')

woensdag 10 oktober 2012

Proefpakket deel 1: snelle pasta

Onlangs kreeg ik een leuke e-mail: of ik een pakket lekkere producten wou uittesten en mijn bevindingen dan op mijn blog wou posten? Tuurlijk, geen probleem! Waarom zou ik 'nee' zeggen tegen een doos met lekkernijen die zomaar gratis en voor niks aan mijn deur wordt afgezet?! Slechts enkele dagen later stond deze doos naar me te lonken in mijn keuken:


De buit:
- 1 doosje makreelfilets van Cocagne
- 1 doosje sardienen van Cocagne
- 1 blikje ananasschijven van Dole
- 2 doosjes tomatenconcentraat van Elvea
- 1 brikje tomatenbasis voor pizza van Elvea
- 1 pak risotto-rijst van Scotti
- 1 pak pasta (fusilli) van CBG-brands
- 1 zakje gedroogde cranberries van Bonner
- 1 flesje olijfolie extra vergine van Filippo Berio

Een dag later zochten mijn man en ik naar een gerechtje om snel klaar te maken. We hadden nog wat kerstomaatjes over van de dag voordien en haalden er nog snel wat gemengt gehakt bij. Samen met de pasta en het tomatenconcentraat uit mijn 'toverdoos' maakten we hiervan een supersnelle pasta!


Dit heb je  hiervoor nodig:
(voor 2 à 3 personen)

250g pasta (in mijn geval dus fusilli in 3 kleuren - zie afbeelding in het recept)
een scheutje olijfolie
350g gemengd gehakt
1 doosje tomatenconcentraat
een 10-tal kerstomaten
een handjevol verse basilicum + wat extra blaadjes voor de afwerking
een snuifje peper

Breng eerst ruim wat water aan de kook met een snuifje zout en bereid de pasta zoals aangegeven op de verpakking.

 
Verhit wat olie in de pan en bak het gehakt rul (roeren en pletten tot je allemaal kleine stukjes hebt).
 
Als het gehakt bijna gaar is, voeg dan het doosje tomatenconcentraat toe. Werp het doosje niet meteen weg, maar vul het meteen daarna met water (bijna helemaal vol) en voeg ook het water toe. Het tomatenconcentraat wordt op die manier aangevuld met water zodat een lekkere saus ontstaat.
 
 
 
Snijd de kerstomaatjes doormidden en voeg ze toe. Roer alles door elkaar. Voeg nu wat peper toe. Knip er op het einde de basilicumblaadjes bij en roer het mengsel nog eens goed door elkaar.
 
 
Giet de pasta af en roer er een scheutje olijfolie door.
 
 
Schep de pasta in diepe borden of schaaltjes en schep het gehakt er bovenop. Werk af met enkele basilicumblaadjes.
 
 
En wat vonden we nu van dit gerechtje?
 
Het is dus inderdaad heel snel klaar en dat is wel handig als je niet veel tijd hebt. Ik ben eigenlijk niet zo vertrouwd met tomatenconcentraat. Ik heb het al wel eerder gebruikt, maar in de meeste snelle gerechten gebruik ik gewoon tomatensaus. De smaak van het concentraat (aangevuld met water) is iets anders, maar zeker niet slecht. Een eenvoudig pastagerechtje dus! Zeker geen ongelooflijke smaakbom, maar zeker wel oké om vlug een 'kids-proof' maaltijd op tafel te toveren!
De pasta in drie verschillende kleurtjes werd hier absoluut goedgekeurd door de kinderen.
We deden zelfs een blinde smaakproef om mogelijke verschillen tussen de kleurtjes te ontdekken, maar het werd eerder gokwerk en we hebben dus geen duidelijk verschil ontdekt.
 
 

Nu heb ik nog een doosje tomatenconcentraat over en ik heb al wel een idee wat ik ermee kan doen... En ook over de andere producten denk ik nog volop na. Binnenkort dus zeker deel 2 van de producten van het proefpakket! :)