zondag 18 november 2012

Bosto Paella Cook (uit een pakje)

Paella die op 10 minuten klaar is? Hmm, de moeite om eens uit te testen... En die kans kreeg ik ook want ik kreeg twee pakketjes van Bosto toegestuurd om uit te proberen en om een verslagje op deze blog te schrijven. Ik hou van koken met verse ingrediënten, maar ik hou evengoed van lekkere gerechten die in een handomdraai klaar zijn. En dat er dan af en toe eens 'eten uit een pakje' op tafel komt, dat kan me eerlijk gezegd weinig schelen ;)

Ik deed braaf wat men op de verpakking aangaf, en dit werd het resultaat...


Dit heb je nodig voor dit simpele gerechtje:
(voor 4 personen)

1 doosje 'Bosto Paella Cook'
2 eetlepels olijfolie
2/3 liter water
1 doosje gekookte scampi's (+/- 125g)



Eerst en vooral: de uitleg op de verpakking is zeer duidelijk en van elke stap staan er dan ook nog eens mooie foto's afgebeeld... Er kan dus eigenlijk niets mislopen! :)

Je dient eerst twee eetlepels olijfolie te verhitten in een ruime pan, waarin je al de rijst al roerend glazig laat worden. Dan voeg je het zakje met groenten en kruiden toe.


Daar giet je 2/3 liter water bij. Roer vervolgens alles goed door elkaar en laat het geheel op een zacht vuurtje koken tot al het water is opgeslorpt. Schep alles af en toe eens door elkaar.


Roer er op het einde de scampi's door, laat ze nog even mee opwarmen en dien de paella dan op!


Wat vond ik nu van dit gerechtje? Wel, ik vond het eigenlijk best geslaagd en ook super dat het zo snel klaar is! Alleen is er op de verpakking sprake van water OF bouillon. Ik voegde dan ook groentenbouillon toe, maar ik kan dat bij dit gerecht alleen maar AFRADEN!! Het maakt het geheel absoluut véél te zout! Maar als ik de overdreven zoute smaak dus weg dacht, was dit best een lekker gerecht!

Eenvoudige makreelmousse

Je herinnert je vast nog wel het proefpakket dat ik een tijdje terug ontving. In dat pakket vol heerlijke produkten zat ook een doosje makreelfilets in eigen nat. Nu, ik ben eigenlijk helemaal geen fan van dit soort vis uit doosjes. Niet dat ik er wat tegen heb, maar ik lust het gewoon niet graag. De visjes zo opeten was voor mij dus niet meteen een optie. Daarom besloot ik uiteindelijk er een mousse van te maken en dat bleek een goed idee. Lekker! :)


Dit heb je nodig:
(voor een 10-tal amuses)

125g makreelfilets in eigen nat
3 eetlepels volle room (vetgehalte 30%)
1 citroen
peper en zout
verse dille ter decoratie

Pureer de makreelfilets (uitgelekt) samen met de room en met een scheutje citroensap. Dit kan je doen in de keukenmachine of met de staafmixer.



Voeg daarna nog peper en zout + citroensap naar smaak toe (erdoor roeren, proeven en beoordelen tot de smaak goed zit! :))


Schep met behulp van twee kleine tot middelgrote lepels mooie bergjes ('quenelles') mousse in schaaltjes en decoreer de mousse met een sprietje dille. Klaar!


Quiche met gerookte zalm, broccoli en spinazie

Snel en gemakkelijk te bereiden en dan ook nog eens héél erg lekker... Ja, deze quiche verschijnt hier beslist geregeld terug op tafel! Ook Lucas en zijn vriendje dat hier kwam logeren waren erg enthousiast :)


Dit heb je nodig:
(voor 3 à 4 personen)

1 rol bladerdeeg (uit het koelvak in de supermarkt)
300 g verse bladspinazie
1 broccoli
200 g gerookte zalm
200 ml room - vetgehalte +/- 30%
4 eieren
75 g geraspte emmentaler
peper en zout

EXTRA: ronde taartvorm

Rol het bladerdeeg uit samen met het bakpapier en leg het in de taartvorm. Prik er met een vork wat gaatjes in. Zo komt het deeg zeker niet bol te staan onderaan. Wil je zeker zijn dat je bodem niet te slap wordt, strooi dan nog wat paneermeel op de bodem. Ik deed dit deze keer niet en het bleek ook niet nodig want de bodem was perfect.


Breng voor de broccoli alvast een flinke bodem water aan de kook in een kookpotje (zodat de broccoliroosjes net onder kunnen staan). Voeg wat zout toe.

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote diepe pan en voeg dan de spinazie in één keer toe. De steeltjes hoef je niet te verwijderen. Schep de blaadjes geregeld door elkaar en blijf de spinazie fruiten (bakken) tot de blaadjes er net mooi gefruit maar nog niet al te 'slap' uitzien, zoals in mijn derde foto hieronder. Laat ze dan uitlekken in een vergiet.



Snijd het stronkje broccoli in roosjes en kook deze een vijftal minuten in het gezouten water. Laat ze goed uitlekkken.


Verwarm alvast de oven voor op 180°C.

Klop in een mengschaal de room, de eieren, de geraspte kaas en goed wat peper en zout door elkaar.


Trek de zalm in stukken en verdeel deze over de deegbodem. Verdeel dan ook de spinazie en de broccoliroosjes erover en overgiet alles met het roommengsel.


Plaats de quiche 40 minuten in de op 180°C voorverwarmde oven. Is hij nog niet helemaal klaar na 40 minuten, dan kan je ook heel even de heteluchtoven aanzetten. Let wel op dat de bovenkant van de quiche niet té bruin wordt. Je kan er altijd even een vel aluminiumfolie over leggen om dit te voorkomen.

Smakelijk!!

maandag 12 november 2012

Hindesteak met een bospaddenstoelen-perenmengeling en knapperige aardappelchips

Het wildseizoen is volop aan de gang en naar goede gewoonte maken mijn man en ik dan maar al te graag geregeld een stukje wild klaar. Een van onze favorieten is zonder twijfel hinde en dit zeer simpele receptje viel hier zeker in de smaak!


Dit heb je nodig:
(voor 2 personen)

2 hindesteaks
4 à 5 aardappelen van gemiddeld formaat (geen bloemige)
150g bospaddenstoelen
1 redelijk harde peer
4 eetlepels wildfond (uit bokaal, bijvoorbeeld van Lacroix)
enkele blaadjes verse peterselie ter decoratie
peper en zout

TIP: lees eerst het recept goed door want je dient vaak al met een volgende stap te beginnen terwijl een vorige nog niet helemaal is afgerond. Het gerecht is in principe redelijk snel klaar, maar je dient wel wat tegelijk te doen wil je alles lekker warm op je bord krijgen.
Een in de oven voorverwarmd bord is hier trouwens ook handig!


Schil de aardappelen en snijd ze in zeer dunne schijfjes. Dit lukt het best met een mandoline, maar een rasp met langwerpig mesje kan ook handig zijn en eventueel lukt het met de hand ook wel. Dep de aardappelschijfjes wat droog met een schone theedoek of met een velletje keukenrol.

 
Verwarm de friteuse voor op 160°C.

Schil de peer, verwijder het klokhuis en snijd ze in blokjes.


Verhit een pan zonder vetstof en bak hierin al roerend de paddenstoelen ongeveer een minuut. Voeg dan de peerblokjes toe en laat alles zo'n 7 minuten bakken op een zacht vuurtje. Kruid de mengeling tenslotte met een beetje peper en zout.


Verhit ondertussen in een andere pan ongeveer 10g boter. Ik nam hiervoor een deel bakboter en een deel gewone boter. Bak de hindesteaks hierin enkele minuten (aan alle kanten). Ze mogen nog vrij rood zijn binnenin dus ze hoeven niet zo lang op het vuur te staan. Een dik stuk mag uiteraard iets langer in de pan dan een dunner stuk vlees.


Terwijl het vlees in de pan ligt, bak je ook de aardappelschijfjes ongeveer 1,5 minuut in de op 160°C voorverwarmde oven. Licht ze even omhoog terwijl je de friteuse verder verwarmt naar 180°C en laat ze dan weer bakken tot ze lichtbruin en knapperig zijn. Dit duurt slechts enkele minuten.


Terwijl de aardappelschijfjes weer in de friteuse liggen en het vlees goed gebakken is, neem je het vlees uit de pan en houd je het goed warm gewikkeld in een stuk aluminiumfolie. Zet de pan nog niet weg!

Giet 1 eetlepel water en de wildfond in de pan van het vlees. Laat dit heel even opkoken en roer er dan een klompje boter door.


Leg de groenten, de (uitgelekte en met wat keukenrol afgedepte) aardappelchips en de streaks op de borden. Giet wat saus over het vlees en leg enkele peterselieblaadjes op de paddenstoelen-perenmengeling.

Smakelijk!!



(gebaseerd op een recept uit 'Simply You', magazine van Carrefour)

zondag 11 november 2012

Simpel en overheerlijk: chocoladesalami

Ze lijkt op een echte salami, maar vergis je niet... Deze worst is natuurlijk alles behalve van vlees gemaakt! Met als hoofdingrediënten chocolade en Petit Beurre-koekjes is deze chocoladesalami werkelijk onweerstaanbaar lekker! En het leukst van al? Hij is supergemakkelijk te maken en je hebt er geen oven voor nodig. Aan de slag!


Dit heb je nodig:

50g pure chocolade (in stukjes gebroken repen of callets)
37g goede boter (ongezouten)
37 poedersuiker + wat extra voor de buitenkant van de rol
1 ei
150g Petit-Beurre koekjes

extra: velletje vershoudfolie

Weeg de chocolade en de boter af in een kookpotje en laat ze samen smelten op een heel zacht vuurtje. Als alles bijna gesmolten is, blijf dan roeren tot je een egaal mengsel hebt.

 
Meng dan de bloemsuiker er goed onder en vervolgens het eitje ook. Zorg ervoor dat je het ei toevoegt op een moment dat het mengsel niet meer te warm is want anders heb je kans op klontertjes.
 
 
Breek de Petit Beurre-koekjes in stukjes en roer deze (best in een drietal keer) door het chocolademengsel.
 
 
 

Leg een stuk vershoudfolie klaar (ongeveer 35 cm lang) en schep daarop het mengsel uit. Vouw een zijde van de folie over het mengsel en rol verder op. Draai tenslotte de uiteinden van de folie stevig aan zodat de rol wordt opgespannen en je dus een vast geheel krijgt. Hoe lang en dik je de salami juist maakt, kies je zelf.


Laat de chocoladesalami zo'n 1,5 tot 2 uur opstijven in de koelkast. Verwijder dan de folie en rol de salami tenslotte door de poedersuiker (of wrijf hem ermee in, dat gaat nog gemakkelijker).

SMAKELIJK!!!! :)



PS: bewaar de salami - als er tenminste nog wat overblijft - in de koelkast.

(recept uit 'Kook' - magazine van Spar)

vrijdag 9 november 2012

Supersnelle speculoos- en chocomelk

Voor deze lekkere melk heb je enkel een (quasi) lege speculoospasta-pot of chocopot nodig en één tas melk.


Verwarm eerst de melk in de microgolfoven (tot ze nét nog drinkbaar is) of eventueel in een pannetje op het vuur. Giet ze meteen in de pot met restjes speculoospasta of choco en roer tot je een egaal mengsel hebt.


Heb je speculoospasta met stukjes of choco met nootjes erin genomen, dan zeef je de bereide melk best eerst nog even voor je ze opdrinkt.

Ik kwam dit ideetje tegen op mijn 'Creatief met en voor kinderen'-Facebookpagina en sindsdien hebben we hier thuis al heerlijke melk gemaakt van Lotus speculoos-chocopasta, Lotus crunchy speculoospasta, Kwatta met stukjes noot en choco van de Aldi. De kinderen vonden ze allemaal even heerlijk!! :)

PS: heb je geen lege pot, dan kun je natuurlijk ook gewoon een schepje speculoospasta en/of choco door je melk roeren!