zondag 30 december 2012

Passievruchtenmousse met vijgencompote

Dit dessertje kwam onder andere op tafel tijdens ons tapas-kerstetentje en ik ga het beslist nog maken! Bijzonder geschikt om in een kleine hoeveelheid te geven in een amuseglaasje... en absoluut ook 'kids-proof' (volgens onze kinderen dan toch :))!


Normaal maak je ook de vijgencompote zelf, maar de twee keer dat ik dit dessertje maakte kon ik net nergens vijgen vinden... Vijgencompote (confituur) uit een potje dan maar!

Dit heb je nodig:
(voor 6 kleine glaasjes)

6 passievruchten + eventueel nog een extra passievrucht voor de pitjes (als decoratie)
1,5 gelatineblaadje
25g fijne witte suiker
200 ml room, vetgehalte minstens 30% (staat op de verpakking) - goed gekoeld

6 schepjes vijgencompote (confituur)

OF als je de compote zelf wil maken:
5 verse vijgen
12 ml kirsch
50g witte suiker
1/2 eetlepel citroensap
1/2 vanillestok

Zoals ik al schreef, maakte ik de vijgencompote niet zelf. Wil je dit wel doen, dan geef ik je hierbij het (nog niet door mij uitgeteste) receptje:

- Was de vijgen en snijd ze in kleine stukjes.
- Warm de kirsch op in een pannetje.
- Roer de suiker en het merg van de vanillestok erdoor. (stok doormidden snijden en het merg eruit schrapen met een scherp mesje)
- Voeg ook de stukjes vijg en het citroensap toe.
- Laat alles op een zacht vuurtje sudderen tot je een compote bekomt.
- Laat de compote volledig afkoelen.

Snijd de passievruchten doormidden en lepel de pitjes in een zeefje. Wrijf met behulp van een lepel het sap door de zeef in een schaaltje. Je hebt uiteindelijk 75 ml passievruchtensap nodig (en ja, ik gebruik Avent-babyflesjes in de keuken - handig hoor! :)).

 

 Week 1,5 gelatineblaadje in water zodat het zacht wordt.

 
Klop de suiker met een garde onder het passievruchtensap tot deze helemaal is opgelost (de suiker, niet de garde, haha).
 


Giet ongeveer de helft van het passievruchtensap in een hittebestendige schaal die je bovenop een kleine kookpot plaatst. Doe in de kookpot een bodempje water en breng dat aan de kook.('bain marie' dus) Knijp de gelatineblaadjes goed uit en los ze al roerend op in het warme passievruchtensap.

Giet dan al roerend dit mengsel bij de andere helft van het passievruchtensap.

Klop de room met behulp van een mixer op tot hij dik vloeibaar is. Dit lukt het best als de room goed gekoeld is. Ik giet hem zelfs eerst in een schaal die goed koude opneemt (bijvoorbeeld roestvrij staal) en plaats deze samen met de kloppers van de mixer terug voor enkele minuten in de koelkast. Zo is ook mijn materiaal goed koud en dan lukt het opkloppen nog beter.


Voeg de room en het passievruchtensap bij elkaar en schep het voorzichtig tot een egaal mengsel. Ik zeg 'voorzichtig' omdat je niet te veel lucht uit het mengsel mag kloppen. Enkel op deze manier bekom je een luchtige mousse.


Schep de mousse in glaasjes, werk het geheel af met een schepje vijgencompote en eventueel ook nog wat passievruchtenpitjes. Laat de mousses gedurende minstens twee uur opstijven in de koelkast.


Smakelijk!!


(receptje uit 'Kook', het magazine van Spar)

donderdag 27 december 2012

Pana cotta van chocolade met kaneelpeertjes

Chocolade, kaneel, peer en amandelschilfers... Een fantastische combinatie. Deze pana cotta is bovendien gemakkelijk en snel te maken. Ik heb hem nu twee keer gemaakt en hij behoort al meteen tot mijn favoriete dessertjes. Absoluut voor herhaling vatbaar!


Maar wat is nu juist 'pana cotta'? Letterlijk vertaald betekent panna cotta 'gekookte room'. Het is van oorsprong een Italiaans dessert en het bestaat voornamelijk uit room, suiker en gelatine. Dit laatste ingrediënt zorgt ervoor dat het een vast geheel wordt, dat ook zijn vorm kan behouden als je het uit het omhulsel neemt waarin het is opgesteven.

Maar nu genoeg theorie... Laten we eraan beginnen!

Dit heb je nodig:
(voor 4 grote of 8 kleine porties)

2 gelatineblaadjes
300 ml goed gekoelde room (vetgehalte van minstens 30% - staat op de verpakking)
60g goede pure chocolade
30g poedersuiker
1/2 zakje vanillesuiker (= 4 g)
20g amandelschilfers
2 kleine peren
sap van 1/2 citroen
20g goede boter
1 theelepel kaneelpoeder

Week eerst de gelatineblaadjes in een schaaltje/tas koud water.


Giet de helft van de room (= 150 ml) in een kookpotje en breng hem kort aan de kook. Voeg de stukjes chocolade toe en roer deze erdoor. Blijf roeren tot je een egaal mengsel bekomt en neem dan meteen het potje van het vuur.



Knijp het water uit de gelatineblaadjes en roer de blaadjes door het nog warme chocolademengsel tot ze volledig zijn opgenomen. Laat het geheel afkoelen en roer dit regelmatig om.

Giet de resterende 150 ml room in een schaal die goed koude opneemt (roestvrij staal bijvoorbeeld) en zet deze samen met de kloppers van de mixer in de koelkast. (room kloppen kun je best doen als alles goed gekoeld is!) Klop na enkele minuten de room samen met de suiker en de vanillesuiker dik vloeibaar op.
Schep het afgekoelde chocolademengsel er vervolgens voorzichtig door. Om zeker te zijn dat er geen brokjes in het mengsel terecht komen, kun je het best even door een zeef gieten.


Verdeel het mengsel over vier of acht schaaltjes/glaasjes en plaats deze minstens twee uur in de koelkast. Je mag ze er gerust ook langer laten instaan.


Kleur voor je de pana cotta serveert de amandelschilfers even in een pan zonder vetstof. De amandelen geven namelijk zelf voldoende olie af om ze goed te kunnen bakken. Doe dit door geregeld met de pan de schudden en bak ze slechts heel even tot ze mooi goudbruin gekleurd zijn. Laat ze zeker niet onbeheerd achter want dan kunnen ze snel zwart worden.
Zet ze even opzij.


Schil de peren en snijd ze in bescheiden reepjes. Besprenkel deze met citroensap.



Smelt de boter in een pan. Bak er de peerreepjes in gedurende ongeveer twee minuten. Roer ze geregeld om. Bestrooi ze tegen het einde met de kaneel en roer alles nog eens goed door elkaar. Laat ze even afkoelen.


Leg net voor het serveren de peertjes op de pana cotta en strooi er de amandelschilfers over. Smakelijk!!!!



(receptje uit 'Simply You', magazine van Carrefour)

Torentjes van peperkoek, gekarameliseerde appel en paté

Nog op zoek naar een lekker, origineel en snel te maken hapje voor oud- of nieuwjaar? Misschien zijn deze torentjes dan wel iets voor jou!


Dit heb je nodig:
(voor 8 torentjes)

4 dunne plakjes peperkoek (best peperkoek kopen die al in plakken gesneden is)
1 jonagold appel (je hebt niet de hele appel nodig)
1 eetlepel witte suiker
150g paté naar keuze, bij voorkeur een wildpaté die zacht van textuur is (ik koos voor eend)
enkele blaadjes peterselie ter decoratie

Schil de appel en snijd hem in redelijk dunne plakken. Steek er met een kleine ring (of met een borrelglaasje) rondjes uit. Ik nam een ring met een diameter van 3 cm.
Bestrooi de appelrondjes met de suiker.


Verhit in een (antikleef)pan een eetlepel bakboter en bak hierin de appelrondjes aan beide kanten tot ze lichtjes karameliseren (= goudbruin worden). Dat duurt zo'n twee à drie minuten.


Leg de appelrondjes even opzij en laat ze wat afkoelen.
Steek nu ook rondjes van hetzelfde formaat (of iets groter) uit de peperkoek. Ik stak twee rondjes per plakje peperkoek uit.


Leg op elk rondje peperkoek een appelrondje en werk het geheel af met een lepeltje paté. Heb je zachte paté dan kun je quenelles maken met behulp van twee kleine lepels. Dat ziet er nog nét iets mooier uit! :)
Dit doe je zoals op onderstaand prentje.


Tenslotte werk je de torentjes nog af met een peterselieblaadje... Smakelijk!



(receptje van de website van Solo)

dinsdag 25 december 2012

Ons 14-gangen (tapas)kerstmenu in foto's...

Sinds enkele jaren stellen mijn mama en ik een leuk, uitgebreid tapasmenu samen om een hele middag gezellig te kunnen smullen én natuurlijk ook pakjes uit te pakken.
De dag ervoor zijn we enkele uren zoet om alles goed voor te bereiden, maar we zorgen er zo voor dat we de dag zelf niet lang meer in de keuken moeten doorbrengen. Een heel geslaagde formule ! Ook dit jaar was het weer een succes.

Hierbij ons menu in foto's...



Geitenkaasrolletje met dressing van peterseliehoning (door mama)
 
Hammousse op een broodrondje (door mama)
 
Erwtensoepje met munt (door mij)
 
Exotisch paprikasoepje met eekhoorntjesbrood (door mama)
 
Aardappel-gehaktspiesjes met fetadip (door mij)


 
Olijvenkroketjes (door mama)
 
Pakketje van victoriabaars (door mama)

 
Tempura van kip met speculoos en vierkruidenpoeder (door mij)
 
Artisjokbodem met feta en tomaat (door mama)
 
Bladerdeegwafeltjes met ham en mosterd (door mij)
 
Warme perzik met chocoladeijs (door mama)
 
Passievruchtenmousse met vijgencompote (door mij)
 
Panacotta van chocolade met kaneelpeertjes (door mij)
 
Chocoladesalami (door mij)

Nog meer inspiratie nodig? Onze foto's van vorig jaar kun je hier vinden!

Receptjes? Vraag er gerust naar!

dinsdag 18 december 2012

Wortelpannenkoekjes

Aangezien een van mijn zonen absoluut geen vlees eet, vind ik het altijd leuk wanneer ik een vegetarisch gerechtje tegenkom dat ik ook kan combineren met vlees of vis voor de rest van het gezin. Deze wortelpannenkoekjes zijn tof om te maken; ze zien er leuk uit en ze zijn ook lekker! :)


Dit heb je nodig:
(voor +/- 12 koekjes)

500g wortelen
1 sneetje volkorenbrood
5 gedroogde abrikozen (liefst redelijk malse, bijvoorbeeld van Aldi)
1/2 eetlepel rozijnen
1 lente-uitje
1 eetlepel pijnboompitten
1/2 ei (1 ei klutsen en de helft ervan nemen)
1/2 eetlepel verse dille
1/2 eetlepel verse muntblaadjes
peper en zout
snuifje cayennepeper
plantaardige olie (om in te bakken)

Schil de wortelen en rasp de helft ervan met een grove rasp. Dat doe je best boven een mengschaal (groter dan het schaaltje dat je op onderstaande foto ziet ;)).

Stoom de andere helft gaar. Ik deed dit in mijn magnetron-stoommandje. Je kan ze natuurlijk ook gaar koken, maar dit duurt natuurlijk wel wat langer en dan behouden ze iets minder smaak. Laat ze in ieder geval goed uitlekken. Prak de gestoomde/gekookte wortelen met een vork fijn.


Verkruimel met je vingers het sneetje brood bij de geraspte wortelen.


Snijd het witte deel (en een klein stuk van het groene deel) van de lenteui in schijfjes. Snijd de gedroogde abrikozen en de rozijnen in stukjes.

Voeg dan de geprakte wortelen, de schijfjes lenteui, de stukjes abrikoos, de stukjes rozijn, de pijnboompitten, het halve ei, de dille en de munt (fijngeknipt of -gesneden), wat peper en zout en een snuifje cayennepeper toe. Meng alles goed door elkaar. Met je handen kun je het best alles tot een samenhangend geheel kneden.


 
Vorm +/- 12 platte ronde koekjes van het mengsel.
 
 
Verhit een flinke scheut olie in een pan en bak de koekjes hierin zo'n vier à vijf minuten per kant tot ze goudgeel gebakken zijn. Laat ze even uitlekken op een velletje keukenpapier.
 
Smakelijk!!!
 



(recept uit magazine Delicious)