Glaasje met twee bereidingen van doperwtjes

Amuses uit een glaasje zijn ondertussen al een tijdje 'in'. Ook mij blijven ze intrigeren en inspireren, maar ik blijf het moeilijk vinden om écht lekkere receptjes voor glaasjes te vinden.
Toen ik onlangs - samen met mijn boekje over mini-stoofpotjes - een kookboekje voor amuse-glaasjes kreeg, ging ik meteen aan de slag.

Als je van erwtjes houdt, dan is deze amuse vast wat voor jou!


Dit heb je nodig:
(voor een 5-tal kleine glaasjes - volgens het recept voor 3 glaasjes maar dan zijn de porties te groot)

1/2 plak rauwe ham (bijvoorbeeld parmaham)
1/2 eetlepel vloeibare honing
2 lente-uitjes
250g diepvrieserwtjes
klein stukje van een groentenbouillonblokje
1 eetlepel room 30% vetgehalte
10 sprieten verse bieslook
75g cottage cheese (= hüttenkäse, gewoon te vinden bij de kwark e.d. in de supermarkt)
snuifje grof zeezout (of gewoon keukenzout)
snuifje peper
beetje sesamzaadjes voor de afwerking
enkele blaadjes verse munt voor de afwerking

EXTRA: amuseglaasjes

Verwarm de oven voor op 120°C.
Bekleed een bakplaat met een velletje bakpapier. Snijd de ham in kleine reepjes en leg ze op het bakpapier. Giet wat honing in een klein schaaltje en doop er telkens een bakborsteltje in om tenslotte de reepjes ham te bestrijken met honing. Plaats ze zo'n 25 à 30 minuten in de voorverwarmde oven om ze te laten drogen.


Was de lenteuitjes, snijd het uiteinde (met de draadjes) eraf en snijd de uitjes dan in ringen. Al het wit en een deeltje van het groen mag je gebruiken. De taaie groene delen moeten weg.
Je mag de grootste ringen nog eens halveren zodat je zeker kleine stukjes hebt.


Verwarm wat olie in een pannetje en bak daarin de lenteuitjes een minuutje al roerend. Voeg de nog bevroren erwten, 50 ml water en een klein stukje van een groentenbouillonblokje toe. Schep alles goed door elkaar en laat het 10 à 15 minuten sudderen op een laag vuur. Volgens het recept zou dit 20 minuten moeten, maar dat vond ik te lang (dan beginnen de erwten te 'verschrompelen').

 

Terwijl de erwten op het vuur staan kun je de gekruide cottage cheese maken.
Doe de cottage cheese samen met de versnipperde bieslook (kun je in stukjes knippen) en een snuifje peper in een schaaltje en roer alles losjes door elkaar met een vork. Bewaar het mengsel even in de koelkast.



Als de erwtjes klaar zijn, schep dan de helft ervan in een keukenmachine / cutter of in een beker waarin in de staafmixer past. Voeg de room en een flink snuif (zee)zout toe en mix alles goed door elkaar. Ik liet hiervoor mijn keukenmachine toch wel enkele minuten lang op gemiddelde snelheid draaien. Het duurde even voor alles helemaal fijn gemalen was.


Schep tenslotte een laagje erwten in elk glaasje, leg daarop een laagje cottage cheese en eindig met een laagje erwtencrème. Je kunt de glaasjes koel wegzetten tot gebruik of je kunt het gerechtje lauw opeten.

Garneer elk glaasje net voor het opdienen met wat sesamzaad, enkele reepjes ham en enkele (of één) muntblaadje(s).

Smakelijk!

 

(receptje uit 'Amuse glaasjes. Zoet en hartig' van Catherine Nicolas - Good Cook Publishing)

Reacties

Populaire posts