zondag 6 januari 2013

Tempura van kip met speculoos, vierkruidenpoeder en koriander

Tempura: een chique woord voor gefrituurde vis- of vleesreepjes in een deegjasje. Nu ja, 'deeg' is niet echt het juiste woord... een beslag met als basisingrediënten bloem en ijskoud water is het eigenlijk. Waarom ijskoud? Wel, het ijskoude water zorgt ervoor dat het baksel luchtig wordt en niet te veel vet opneemt én dat het korstje krokant wordt. In ieder geval: een geslaagd hapje, deze tempura van kip!


Dit heb je nodig:
(als hapje voor 4 à 6 personen)

2 kipfilets
50g speculoos
1 theelepel vier- of vijfkruidenpoeder (mengsel van meestal nootmuskaat, kruidnagel, kaneel, zwarte peper en soms ook anijs, te vinden in de meeste supermarkten)
1/4 bussel verse koriander
zout en peper

voor het beslag:
1 eetlepel maïszetmeel / maïzena
2,5 eetlepels bloem
75 ml koud water
2 ijsblokjes

EXTRA: cocktailprikkers, eventueel ook diepvrieszakje en deegroller

Snijd de kipfilets in kleine reepjes (van 3-4 cm lang). Kruid deze met flink wat zout en peper.


Verwarm de friteuse voor op 180°C.

Verkruimel de speculoos. Ik doe dit steeds door hem in een diepvrieszakje te stoppen en er dan met een deegroller over te rollen.
Meng dan de speculoos met het vier-/vijfkruidenpoeder en de gehakte koriander en eventueel ook nog een snuifje zout.



Rol de kipreepjes door het speculoosmengsel en zorg ervoor dat ze aan alle kanten goed bedekt zijn met het mengsel.


Meng de bloem, de maïzena, het water en de ijsblokjes kort door elkaar. Er mogen (moeten) nog klontertjes aanwezig zijn! Het beslag mag zich niet te erg binden.

Haal dan de kipreepjes telkens zeer kort door het beslag, leg ze even op een bordje en leg ze dan (snel) een na een in de friteuse. Zorg er daarbij voor dat ze elkaar niet raken. Ik deed dit allemaal met behulp van een vork.


Frituur de reepjes goudbruin. Dit duurt slechts enkele minuten. Als je niet zeker bent of ze klaar zijn, neem dan één reepje uit de friteuse en snijd het door. De kip dient uiteraard volledig doorbakken te zijn.

Prik in elk stukje kip een cocktailprikker.

Je kunt de tempura naar keuze serveren met een dipsaus (soja, zoetzuur, pikant, ...).
Smakelijk!!!



(receptje uit 'Simply You', magazine van Carrefour)