vrijdag 29 maart 2013

Salade met spinazie, basilicum, avocado, mozzarella, zongedroogde tomaten en champignons

Begin deze maand maakte ik samen met mijn man, schoonbroer en -zus een driedaags tripje naar Londen. Voor mijn man en mezelf voelt dit telkens weer een beetje als thuiskomen... We trekken immers ieder jaar weer naar deze geweldige stad. Vorig jaar ontdekten we een leuk Italiaans restaurant waar ze heerlijke salades bleken te hebben. Daar gingen we dit jaar weer naartoe en mijn tafelgenoten waren het helemaal met me eens: superlekkere salades daar!
Het duurde niet lang voor ik thuis natuurlijk ook aan de slag ging met dezelfde ingrediënten... Hier vinden jullie dus mijn versie van de 'bosco salad'. Mmmm!

 
 
Dit heb je nodig:
(voor +/- 3 personen)
 
Deze hoeveelheden zijn slechts indicaties... Je kunt er gerust wat mee variëren.
 
300g verse (gewassen) spinazie
enkele takjes verse basilicum (was ik vergeten, dus staat niet op de foto's!)
2 rijpe (= donkere) avocado's
1 bol mozzarella
een 5-tal zongedroogde tomaten
125g champignons
enkele (volkoren) pitabroodjes
 
voor de mosterd-honingvinaigrette:
1 eetlepel mosterd
1 eetlepel vloeibare honing
4 eetlepels olie
2 eetlepels witte wijnazijn
snuifje peper en zout


Maak eerst de vinaigrette. Daarvoor roer je gewoon alle ingrediënten goed door elkaar in een schaal. Je kunt ze ook door elkaar schudden in een goed afgesloten potje.
Giet de vinaigrette over in een kleiner schaaltje voor op tafel.


Wrijf de champignons schoon (met een champignonborsteltje of een stukje keukenpapier). Gebruik hierbij zeker geen water want de champignons slorpen dan te veel vocht op.
Snijd ze in schijfjes en bak ze even aan in een pan met een klein beetje olie. Je hoeft ze maar even te bakken. Zo blijven ze nog lekker knapperig. Ongeveer twee minuutjes al roerend is goed.


Snijd de avocado's doormidden (tot op de pit), draai de twee helften los en verwijder de pit. Lepel ze van aan de rand van de vrucht uit en snijd het uitgelepelde vruchtvlees in stukken.


Snijd de mozzarella in blokjes. De zongedroogde tomaten mogen in kleine stukjes.

Schep de spinazie, de basilicumblaadjes (van de takjes getrokken), de stukken avocado, de mozzarellablokjes en de stukjes zongedroogde tomaat door elkaar. Leg de lauwe champignons op de salade.

Rooster de pitabroodjes in de broodrooster en snijd ze in reepjes.

Presenteer de salade met de reepjes pitabrood en de vinaigrette.

Lekkerrrrrrrrr!!!!!

woensdag 27 maart 2013

Meringues

Toen ik de chocoladecrème van de vorige blogpost maakte, had ik drie eiwitten over. Ik vond het jammer om ze zomaar weg te smijten en besloot er meringues mee te maken. Het was - merkwaardig genoeg eigenlijk - de eerste keer dat mijn kinderen hiervan smulden en ja hoor, smullen deden ze absoluut! Gelukkig lieten ze er ook enkele over voor mama en papa. Mmmm!!


Dit heb je nodig:

eiwitten (hoeveelheid naar keuze)
witte kristalsuiker (zelfde gewicht als de eiwitten)
poedersuiker (ook zelfde gewicht als de eiwitten)
maïszetmeel / maïzena (ongeveer 1 eetlepel per 250g eiwit)

EXTRA: mixer of keukenmachine + spuitzak met gekartelde spuitmond

Doe de eiwitten samen met de witte suiker in een mengkom en klop dit mengsel samen enkele minuten tot het helemaal stijfgeklopt is. Doe dit op de hoogste snelheid van de mixer of de keukenmachine.

 
Meng de poedersuiker en het maïszetmeel door elkaar en voeg dit schepje per schepje al kloppend toe aan het eiwitmengsel. Dit doe je op de laagste snelheid van de mixer of de keukenmachine.
 

Verwarm ondertussen de elektrische oven voor op 120°C.
 
Neem een spuitzak met een gekartelde spuitmond en schep er het mengsel in.
 
Om ervoor te zorgen dat het mengsel niet uit de spuitzak loopt, kun je best de onderkant van de spuitzak even kort 'draaien' en in de spuitmond duwen. Onderaan de spuitzak een wasknijper zetten kan natuurlijk ook.
Sla de bovenkant van de spuitzak wat om zodat deze proper blijft. Als je gaat spuiten zet je deze terug omhoog zodat je de spuitzak bovenaan kunt vasthouden zonder dat je handen vies worden.
 
 
Leg een stukje bakpapier op een bakplaat en spuit mooie meringues in vormen naar keuze.
 
 
Plaats ze dan in de op 120°C voorverwarmde oven en zet de oven op een kleine kier. Dit kun je doen met behulp van een houten lepel (die je tussen de deur stopt). Op deze manier kan al het overtollige vocht uit de oven verdwijnen en worden de meringues lekker knapperig.
Laat ze minstens een uur bakken. Zo zijn ze nog lekker zacht vanbinnen en knapperig vanbuiten. Als je ze langer dan een uur laat bakken (tot twee uur) dan zijn ze ook vanbinnen knapperig. Aan jou de keuze!
 
 
Smakelijk!!!
 
PS: bewaren doe je best in een goed afgesloten koekentrommel op kamertemperatuur - maar let op: ze worden hoe dan ook redelijk snel taaier... snel opeten is dus de boodschap! ;)

Chocoladecrème uit een potje: super lekker!

Afgelopen weekend kreeg ik een leuk kookboekje over mini-potjes cadeau en ik kreeg er ook nog eens vier mooie potjes bij! In het boekje zijn voornamelijk recepten van heerlijke stoofpotjes en andere hartige gerechtjes te vinden, maar toen ik op zondag zin kreeg om er al meteen iets uit te maken moest ik het natuurlijk doen met de ingrediënten die ik al in huis had... Pure chocolade? Check! ... Melk? Check! ... Eitjes? Check! ... Suiker? Check! Het werd dus een OVERHEERLIJKE (ik kan het niet genoeg benadrukken) chocoladecrème! Ik verklap jullie met veel plezier het recept.


Dit heb je nodig:
(voor 4 goed gevulde potjes)

500 ml (half)volle melk
100g pure chocolade
90g witte kristalsuiker
6 eieren

EXTRA: 4 kleine stoofpotjes zonder deksel of 4 andere kleine ovenschaaltjes
en een grote ovenschaal (of 2) waar deze potjes in passen.

Verwarm al meteen de oven voor op 150°C. Lang duurt de bereiding immers niet.

Breng in een kookpotje de melk aan de kook op een laag vuur en voeg de in stukken gebroken chocolade eraan toe. Roer hem erdoor tot hij volledig is opgelost.


Splits 3 eieren. De eiwitten heb je hier niet nodig*, de dooiers wel.
Roer dan de 3 eidooiers, de 3 volledige eieren en de suiker goed door elkaar.
Giet de kokend hete chocolademelk erdoor (blijven roeren terwijl je deze erbij giet) en blijf even roeren. Als het mengsel echt gaat schuimen dan stop je met roeren want er mogen niet te veel luchtbelletjes in de crème zitten. (vraag me niet waarom juist, daar ben ik nog niet achter gekomen ;))

*TIP: maak van de overgebleven eiwitten heerlijke meringue!! (recept komt in de volgende blogpost!)


Plaats de - voorlopig nog lege - potjes in een grote ovenschaal (of 2 schalen) en giet water in de grote schaal tot het in de helft van de kleine potjes komt. Zo kunnen de potjes 'au bain-marie' verwarmen in  de oven.

Verdeel dan de chocoladecrème over de kleine potjes.


Plaats het geheel zo'n 30 minuten in de op 150°C voorverwarmde oven. De bovenkant van de crème moet enigszins stevig aanvoelen.
Dat was met mijn oven na 30 minuten nog niet zo. Bij mij heeft het er nog 10 minuten extra in gestaan en die laatste 10 minuten heb ik de heteluchtoven aangezet i.p.v. de gewone oven.

Laat de potjes dan op een rooster helemaal afkoelen tot op kamertemperatuur.
De crème voelt nu nog steeds niet echt stevig aan, maar in de koelkast stijft hij verder op.


Als de crèmes helemaal zijn afgekoeld, plaats ze dan voor minstens 2 uur (liefst nog langer) in de koelkast.

Smullen maar!!!!


 
Dit recept komt uit het volgende boekje:

zondag 24 maart 2013

Sojashake met peer en framboos

Zin in een lekker, fris en gezond drankje? Dan is deze sojashake vast wat voor jou! Hier viel hij alvast goed in de smaak. En als je even je ogen sluit en de sneeuw weg denkt dan geloof je al slurpend van deze frisse shake vast wel dat het al lente is! ;)


Dit heb je nodig:
(voor +/- 6 glazen)

4 verse peren
200g diepvries frambozen (of gemengde bosvruchten)
500 ml sojamelk / "sojadrink natuur"
2 zakjes vanillesuiker (8g per zakje)

EXTRA: blender

Schil de peren, verwijder het klokhuis, snijd ze in blokjes en doe ze in de blender.
Voeg ook de bevroren frambozen, de sojamelk en de vanillesuiker toe.



Mix alles in de blender en serveer onmiddellijk.

Mmmm!


(gebaseerd op een receptje uit 'Kook', magazine van Spar)

zondag 17 maart 2013

Lauwwarme aardappel-preisalade met gepocheerd eitje

Het is al bijna lente, maar aan de temperaturen is dat niet bepaald te merken... Voor een frisse salade lijkt het nog te vroeg, maar typische wintergerechten vind ik dan weer te zwaar voor deze tijd van het jaar. Een lauwwarme salade dan maar! En wat voor een... Dit gerechtje is een absolute aanrader!


Dit heb je nodig:
(voor 2 personen - als lunch- of klein gerechtje)

1/2 kg aardappelen met een gave schil
2 preistengels
2 eieren
enkele takjes peterselie
scheutje azijn
snuifje zout

voor de dressing:
1/2 theelepel mosterd
1 eetlepel witte wijnazijn
3 eetlepels olijfolie
1/2 eetlepel water (van de kraan)
snuifje peper
snuifje zout

Doe alle ingrediënten voor de dressing in een schaaltje en roer ze goed door elkaar.


Schrob indien nodig de aardappelen schoon en snijd ze in dikke schijven (met de schil eraan).


Spoel ze even af en breng ze dan aan de kook in licht gezouten water in een ruime pot (de prei moet er zo meteen nog bij). Laat ze zo'n 5 minuten koken.

Snijd ondertussen het groene gedeelte van de prei en snijd het witte gedeelte in grote stukken. Ik zette hiervoor mijn man even aan het werk. ;)
Voeg als de aardappelen 5 minuten koken ook de prei toe en laat alles samen nu nog zo'n 10-12 minuten koken. Giet dan de aardappelen en de prei af en laat ze uitlekken.


Schep voorzichtig de helft van de dressing door de warme aardappel-preisalade en hou deze even warm (of lauw).

Tijd om de eitjes (een voor een) te pocheren...

Breek hiervoor het ei (1 ei per keer) in een beker/schaaltje.
Vul een kookpot met water, voeg een scheut azijn en een snuif zout toe en laat het water verwarmen. Als het water bijna kookt, roer je er snel in met een lepel zodat er zich een draaikolk vormt. Laat dan meteen in het midden van de kolk het eitje in het water glijden.

 
Je kan indien gewenst met behulp van twee lepels het eiwit dicht bij het eitje houden (deed ik hier niet). Na zo'n 3 minuten in bijna kokend water is het ei klaar. Neem het met een schuimspaan uit de pot en laat het even uitlekken op een theedoek of een stukje keukenrol.
 
Verdeel de lauwwarme aardappel-preisalade over de borden, giet de tweede helft van de dressing er over uit en leg het gepocheerde eitje er bovenop. Werk het geheel af met enkele blaadjes peterselie.
 
Smakelijk!


(receptje uit Kook, magazine van Spar)

woensdag 13 maart 2013

Ik werd genomineerd voor een 'Liebster Blog Award'!

Joepie, ik ontving vandaag een 'Liebster Blog Award'! Ik kreeg hem van Fun and Food by Miss Gefreubel en natuurlijk ben ik daar erg blij mee.


Maar wat is nu zo'n 'Liebster Blog Award'? Wel, over de ware oorsprong blijken veel onduidelijkheden te zijn. Vermoedelijk ontstond hij ergens in 2010 in Duitsland, maar dat is niet helemaal zeker. Wel zeker is dat het een award is die je kan krijgen van andere bloggers en die je al dan niet kan aanvaarden. Aanvaard je hem, dan dien je hem ook verder door te geven. Aanvaard je hem niet, dan gebeurt er verder ook helemaal niets.

De bedoeling is om 'kleine' blogs wat meer in de spotlights te zetten en zo aan meer bezoekers te helpen. Wat een 'kleine' blog nu juist is, daar bestaan blijkbaar ook verschillende meningen over. Het gaat van minder dan 200 tot minder dan 3000 volgers... Toch wel een heel verschil! En bovendien, wat zijn dan juist 'volgers'? Mijn blog bijvoorbeeld heeft momenteel 66 volgers via Blogger, 295 via Facebook, 15 via Twitter (daar ben ik niet erg actief, ahum ;) en ook nog eens 60 via e-mail. Tel ik die dan allemaal samen of wat is juist de bedoeling? Ik heb besloten daar bij mijn nominaties geen rekening mee te houden en gewoon de blogs te nomineren die het volgens mij het meest verdienen om ook eens in de spotlights te staan.

Wat dien je nu te doen om de award te mogen doorgeven? Ook hierover bestaan verschillende meningen, maar deze regels vond ik het vaakst terug:

1. De blogger die jou genomineerd heeft bedanken door terug te linken,
2. Zelf minstens vijf 'kleine' blogs nomineren,
3. De genomineerden op de hoogte brengen door een bericht achter te laten op hun blogs,
4. De afbeelding van de 'Liebster Blog Award' op je blog plaatsen.
5. 11 vragen beantwoorden die de persoon die jou heeft genomineerd heeft voor je heeft bedacht,
6. Zelf ook 11 vragen bedenken voor de bloggers die jij nomineert.

Bij deze dus...

11 vragen van Miss Gefreubel & 11 antwoorden van mezelf :)

1. Waarom ben je begonnen met bloggen?
Ik sta graag in de keuken om allerlei recepten uit te proberen. Ik postte vaak foto's van die 'creaties' op Facebook en kreeg daardoor vaak de vraag om ook recepten te delen. Om die recepten en mijn bevindingen netjes te bundelen én meteen met heel wat mensen te kunnen delen, ben ik deze blog begonnen.

2. Wat vind je het leukst aan bloggen?
Ik vind het leuk om mijn passies te kunnen delen met de buitenwereld en ik geniet ervan om daarop dan ook fijne reacties te krijgen.

3. Wat is je lievelings eten?
Ik ben gek op chocolade. :) Een van mijn favoriete hoofdgerechten is zonder twijfel de 'sloppy joe' die ook op deze blog staat.

4. Wat is je lievelings drinken?
Een lekkere rode wijn gaat er altijd wel in. Mijn favoriete druiven zijn (o.a.) tempranillo, syrah en cabernet sauvignon.

5. Welk land zou je nog een keer naar toe willen en waarom?
Nog een keer? Als je een land bedoelt waar ik al geweest ben dan kies ik voor Tsjechië. Mijn reis naar Praag en omgeving met manlief was een van de leukste reizen die ik al gemaakt heb. En verder ben ik nog nooit in Griekenland geweest, maar ik zou er wel graag eens naartoe gaan.

6. Wat is je favoriete quote?
You are never fully dressed until you wear a smile. ;)

7. Noem een droom(pje) die je waar gaat maken dit jaar.
Ik heb zonet mijn tweede boek uitgebracht en hoop daarvoor nu ook een uitgeverij te vinden. Ik begin dit jaar zeker ook nog aan een derde boek.

8. Bio, vega en recycle? Ja? Heb je dan een leuke tip?
Hmm, moeilijke vraag. Ik ben niet zo bezig met bio eigenlijk. Vegetarisch koken doe ik noodgedwongen wel voor een van mijn zonen, maar zelf eet ik eigenlijk liever toch een stukje vlees of vis. Recycleren? Ja, ik vind het milieu zeker belangrijk en ik sorteer zoveel mogelijk. Verder vinden mijn kinderen en ik het leuk om te knutselen met gebruikte materialen!

9. What makes you laugh?
Zonder twijfel de vele leuke en spitsvondige uitspraken van mijn twee zoontjes! (bijna 5 en bijna 7 jaar)

10. Als je iemand bekend zou kunnen ontmoeten, wie zou je kiezen?
De eerste waar ik opkom is Peter Vermeulen, en ik heb het geluk gehad hem te mogen ontmoeten op (en naast) het auteurspodium van de Boekenbeurs in Antwerpen afgelopen jaar.

11. Noem 5 dingen waarmee je niet zonder zou kunnen.
Dingen? Geen mensen dus... Moeilijk ;) Niet zonder kunnen is dan relatief, maar ik doe een poging: mijn bed, mijn laptop, mijn gsm, een minimum aan kleren (haha) en mijn lenzen/bril.

11 vragen van mezelf aan mijn genomineerden
1. Waarom ben je begonnen met bloggen?
2. Wat is de leukste reactie die je al hebt gekregen op jouw blog?
3. Wat is je grootste droom?
4. Met welk (bekend) persoon zou je wel eens een dagje willen ruilen?
5. Noem 3 dingen waar je trots op bent.
6. Wat is je lievelingsgerecht?
7. Wat is je favoriete restaurant en waarom?
8. Hoeveel tijd breng jij ongeveer achter je computer door?
9. Wat doe je het liefst op een vrije dag?
10. Wat is je lievelingsdier?
11. Welk tv-programma zag je als kind het liefst?

En dan nu natuurlijk... de genomineerden!!
(nee, niet enkel foodblogs :))
1. Joli Gâteau - bakken
2. Carolines blog - bakken & koken
3. Outnumbered - creatief met kinderen
4. Cupcake Ilse - bakken
5. Heel bijzonder - autisme
6. Onze superman - autisme

Breng zeker eens een bezoekje aan deze blogs... Je zal er geen spijt van hebben! :)

maandag 11 maart 2013

Medeblogsters bloggen over mijn boek!


Als je een boek uitgeeft in eigen beheer sta je natuurlijk ook helemaal zelf in voor de promotie. Ik schreef hiervoor om te beginnen twee medeblogsters aan. Of ze het misschien zagen zitten om een stukje over Olala Chocola op hun blog te schrijven? Al gauw kreeg ik ook twee positieve reacties terug. En toen ik gisteravond terug thuis kwam na een deugddoend (en alweer veel te kort) weekendje Londen, bleken beide stukjes ook al meteen online te staan! Jolien en Caroline, jullie zijn fantastisch!!

Bij deze maak ik dus ook heel graag wat reclame voor beide blogs want ze behoren allebei absoluut bij mijn favorieten!!

Joli Gâteau


Sinds kort helemaal vernieuwd (en sommige pagina's nog in opbouw) en nu dus nog knapper! Deze blog is heel overzichtelijk en oogt mooi met de knappe layout en de mooie foto's. Jolien post geregeld nieuwe receptjes van allerlei zoete lekkernijen die ze zelf heeft uitgeprobeerd. Daarnaast deelt ze ook graag haar mening over kookboeken, kookmagazines en andere passies. Haar enthousiaste uitleg bij de recepten en de foto's laten je meteen zin krijgen om alles eens uit te proberen!

Haar recensie van mijn boek vind je HIER.

Carolines blog

Toen ik voor het eerst op deze blog kwam was ik meteen verkocht door die onweerstaanbare foto's. Caroline tovert de heerlijkste gerechtjes uit haar keuken en manlief maakt er de prachtigste foto's van. Een ideale combinatie! Ze is zowel gebeten door het bak- als door het kookvirus en blogt dus over heel uiteenlopende gerechtjes... Voor ieder wat wils. Onderaan plaatst ze er telkens ook haar eigen bevindingen en/of enkele tips bij. Heel tof!

Haar recensie van mijn boek vind je HIER.