zondag 14 april 2013

Eitjes met peultjes en ham in brickdeeg (heerlijk!)

Toen ik gisteren deze brickdeegschaaltjes op tafel zette, volgden er al gauw heel wat 'ooohs en aaahs'... Zoooo lekker! Je kunt trouwens ook perfect de ham weglaten als je het liever vegetarisch houdt. Een topgerechtje dat ik meteen zonder twijfel bij mijn favorieten reken!


Dit heb je nodig:
(voor 6 stuks)

40g peultjes / sluimererwten
100g gerookte ham of grillham (dat laatste gebruikte ik hier)
3 takjes verse tijm
40g boter (goede boter of bakboter)
5 ronde vellen brickdeeg (filodeeg volgens het recept, maar het werkt dus ook perféct met brickdeeg)
6 eieren
peper en zout

+ wat sla om erbij te serveren

EXTRA: cupcakevorm

Verwarm de oven voor op 200°C (elektrische oven).

Snijd de peultjes en de ham in reepjes.

Verhit wat olie in een pan en bak de hamreepjes hierin tot ze wat krokant zijn. Ris de tijmblaadjes van de takjes en laat ze kort al roerend meebakken met de ham.

Neem de ham + tijm uit de pan en bak de peultjes al roerend 1 minuut in het bakvet.
Breng ze op smaak met een beetje peper en zout. Meng daarna de ham met de peultjes (van het vuur af).



Smelt de boter in de microgolfoven (of neem vloeibare bakboter). Vet er de holtes van de cupcakevorm mee in.
Snijd nu elk vel brickdeeg in 4. Bestrijk elk stukje deeg met boter en druk in elke holte van de cupcakevorm 3 blaadjes schuin over elkaar heen.


Schep in elk brickdeegbakje wat van het ham-peultjes-mengsel. Hou een beetje van het mengsel over voor de garnering.
Breek tenslotte in elk bakje een ei en kruid met peper en zout.


Laat de bakjes ongeveer 15 minuten bakken in de op 200°C voorverwarmde oven. De eitjes moeten volledig gestold zijn en het deeg lichtbruin.

Laat ze eventjes wat afkoelen in de vormen en til ze er dan voorzichtig uit.
Serveer de bakjes met wat sla... Smullen!!!

 


(recept uit het kookmagazine 'Koken en Genieten' - april 2013, pagina 36)

vrijdag 5 april 2013

Mijn bijdrage aan het 'Lotus Speculoos Kookboek': speculoossnoepjes op een stokje & pralines met een speculoos-whiskyvulling

Toen Lotus een tijdje geleden het nieuws lanceerde dat ze voor een kookboek beroep deden op hun Facebookfans, dachten verschillende van mijn vrienden meteen aan mij. Toen ze bij Lotus zelf zo lief waren om me ook een fantastisch pakket vol Lotus-producten cadeau te doen, kon ik er niet meer aan ontsnappen... Ik moest en zou mijn bijdrage leveren aan hun kookboek!


Ik begon meteen te broeden op allerlei leuke ideetjes en ik wist al gauw welke richting ik uit wilde. In mijn pralineboek Olala Chocola! staan enkele heerlijke speculoosreceptjes, maar ik ging toch nog op zoek naar iets anders. Ik baseerde me op mijn recept van pure ganache met peperkoek en whisky, waarbij ik de peperkoek verving door speculoos. Na wat geëxperimenteer met het basisrecept kwam ik tot de ideale speculoos-whiskyganache... Onweerstaanbaar!

Maar eerst doe ik een ander receptje uit de doeken...

SPECULOOSSNOEPJES OP EEN STOKJE

Ik kwam al gauw op het idee om speculoos-snoepjes te creëren. Maar hoe begin je daaraan? Met een basisrecept voor 'fudge' in het achterhoofd ging ik aan de slag en creëerde ik uiteindelijk met vallen en opstaan deze overheerlijke balletjes. Neem het van me aan: ze zijn echt hééééééél erg lekker!


Dit heb je nodig:
(voor ongeveer 16 balletjes)

30 g goede boter
90 g lichtbruine suiker (cassonade)
30 ml volle melk
60 g Lotus speculoospasta
80 g poedersuiker
schaaltje Lotus speculooscrumble (of enkele verkruimelde speculooskoekjes)
16 lollystokjes

Snijd de boter in blokjes en smelt deze in een kleine kookpot op een middelmatig vuur.
Voeg meteen de lichtbruine suiker en de melk toe aan de gesmolten boter. Laat het mengsel 1 minuut koken. Blijf de hele tijd goed roeren.


Neem de pot van het vuur en roer er meteen de speculoospasta door.


Roer tenslotte de poedersuiker er door. Blijf goed roeren tot je een egaal mengsel hebt. Kneed het met je handen nog wat steviger.


Rol tussen je handpalmen balletjes van ongeveer 3 cm doorsnede van het nog lauwe mengsel. Met deze ingrediënten maak je ongeveer 16 balletjes.
Rol de nog vochtige balletjes door het speculooskruim, duw een stokje in het midden en plaats de snoepjes voor minstens 1 uur in de koelkast zodat ze kunnen opstijven.



PRALINES MET EEN SPECULOOS-WHISKYVULLING

Uiteraard kon ik het niet laten om ook een heerlijke pralinevulling te creëren voor Lotus. De combinatie whisky-speculoos blijkt superlekker te zijn! Heb je geen zin om er echte pralines van te maken, dan kun je de ganache ook zo uit een borrelglaasje op lepelen... Mmm!

In mijn pralineboek Olala Chocola! beschrijf ik de werkwijze van drie soorten pralines: vormpralines, gedompelde pralines en kuipjes. Omdat ik het hier zo simpel mogelijk wilde houden en ervan uitga dat niet iedereen zomaar pralinevormen in huis heeft of het werken met chocolade helemaal onder de knie heeft, koos ik voor gemakkelijk te maken kuipjes. Je hebt er geen echte pralinevormen voor nodig. Je kunt ze perfect maken met behulp van kleine papieren vormpjes die je kunt kopen in de supermarkt en bij winkels met huishoudspullen (à la Casa, Blokker, Krak).


Dit heb je nodig:
(voor ongeveer 15 pralines)

150 g melkchocolade (van goede kwaliteit)
40 g pure chocolade in kleine blokjes (of callets)
40 g room, 30% vetgehalte
20 g Lotus speculooskoekjes
1 à 1,5 eetlepel whisky
1 eetlepel Lotus speculooscrumble (of verkruimelde speculooskoekjes)
15 kleine papieren (praline)vormpjes

Tempereer eerst de melkchocolade. Dat is nodig om hem achteraf goed te laten opstijven. Plaats hem hiervoor in een schaaltje in de microgolfoven. Laat de stukjes chocolade 15 seconden op 800 W verwarmen en schep ze dan goed door elkaar. Herhaal dit tot nog ongeveer 1/3 van de chocolade niet is gesmolten. Roer tot alle stukjes volledig zijn weggesmolten.


Giet de getempereerde chocolade in de papieren vormpjes en keer ze telkens weer om boven de schaal zodat de chocolade er uit vloeit en er enkel aan de randen chocolade over blijft. Laat even opstijven op kamertemperatuur en plaats de vormpjes daarna voor minstens 20 minuten in de koelkast. Haal daarna de papiertjes van de chocoladekuipjes.


Terwijl de kuipjes opstijven kun je de ganache bereiden. Breek hiervoor eerst de koekjes in stukken en leg ze in een klein schaaltje. Giet er de whisky over en laat dit even trekken.


Breng de room kort aan de kook en giet hem dan meteen bij de in stukjes gebroken pure chocolade. Blijf roeren tot je een egaal mengsel hebt.

Plet met een vork de whisky-speculoosjes en roer ze goed door het chocolademengsel.


Giet de ganache in de chocoladekuipjes.


Werk de pralines af met de speculooscrumble en laat de pralines minstens een uur opstijven in de koelkast.

 
Ik vulde met deze ganache ook enkele borrelglaasjes... Heerlijk om op te smullen bij een kopje koffie!
 
 
Ook zin gekregen om mee te werken aan het Lotus Speculoos Kookboek? Klik dan HIER en stuur je eigen recept in! Lotus zal zelf uit alle inzendingen de recepten kiezen die zij geschikt vinden voor in het boek. In oktober 2013 ligt dit ongetwijfeld fantastische boek bij Standaard Boekhandel.
 
Ik kijk er alvast erg naar uit! Jullie ook?

woensdag 3 april 2013

Glaasje met twee bereidingen van doperwtjes

Amuses uit een glaasje zijn ondertussen al een tijdje 'in'. Ook mij blijven ze intrigeren en inspireren, maar ik blijf het moeilijk vinden om écht lekkere receptjes voor glaasjes te vinden.
Toen ik onlangs - samen met mijn boekje over mini-stoofpotjes - een kookboekje voor amuse-glaasjes kreeg, ging ik meteen aan de slag.

Als je van erwtjes houdt, dan is deze amuse vast wat voor jou!


Dit heb je nodig:
(voor een 5-tal kleine glaasjes - volgens het recept voor 3 glaasjes maar dan zijn de porties te groot)

1/2 plak rauwe ham (bijvoorbeeld parmaham)
1/2 eetlepel vloeibare honing
2 lente-uitjes
250g diepvrieserwtjes
klein stukje van een groentenbouillonblokje
1 eetlepel room 30% vetgehalte
10 sprieten verse bieslook
75g cottage cheese (= hüttenkäse, gewoon te vinden bij de kwark e.d. in de supermarkt)
snuifje grof zeezout (of gewoon keukenzout)
snuifje peper
beetje sesamzaadjes voor de afwerking
enkele blaadjes verse munt voor de afwerking

EXTRA: amuseglaasjes

Verwarm de oven voor op 120°C.
Bekleed een bakplaat met een velletje bakpapier. Snijd de ham in kleine reepjes en leg ze op het bakpapier. Giet wat honing in een klein schaaltje en doop er telkens een bakborsteltje in om tenslotte de reepjes ham te bestrijken met honing. Plaats ze zo'n 25 à 30 minuten in de voorverwarmde oven om ze te laten drogen.


Was de lenteuitjes, snijd het uiteinde (met de draadjes) eraf en snijd de uitjes dan in ringen. Al het wit en een deeltje van het groen mag je gebruiken. De taaie groene delen moeten weg.
Je mag de grootste ringen nog eens halveren zodat je zeker kleine stukjes hebt.


Verwarm wat olie in een pannetje en bak daarin de lenteuitjes een minuutje al roerend. Voeg de nog bevroren erwten, 50 ml water en een klein stukje van een groentenbouillonblokje toe. Schep alles goed door elkaar en laat het 10 à 15 minuten sudderen op een laag vuur. Volgens het recept zou dit 20 minuten moeten, maar dat vond ik te lang (dan beginnen de erwten te 'verschrompelen').

 

Terwijl de erwten op het vuur staan kun je de gekruide cottage cheese maken.
Doe de cottage cheese samen met de versnipperde bieslook (kun je in stukjes knippen) en een snuifje peper in een schaaltje en roer alles losjes door elkaar met een vork. Bewaar het mengsel even in de koelkast.



Als de erwtjes klaar zijn, schep dan de helft ervan in een keukenmachine / cutter of in een beker waarin in de staafmixer past. Voeg de room en een flink snuif (zee)zout toe en mix alles goed door elkaar. Ik liet hiervoor mijn keukenmachine toch wel enkele minuten lang op gemiddelde snelheid draaien. Het duurde even voor alles helemaal fijn gemalen was.


Schep tenslotte een laagje erwten in elk glaasje, leg daarop een laagje cottage cheese en eindig met een laagje erwtencrème. Je kunt de glaasjes koel wegzetten tot gebruik of je kunt het gerechtje lauw opeten.

Garneer elk glaasje net voor het opdienen met wat sesamzaad, enkele reepjes ham en enkele (of één) muntblaadje(s).

Smakelijk!

 

(receptje uit 'Amuse glaasjes. Zoet en hartig' van Catherine Nicolas - Good Cook Publishing)

dinsdag 2 april 2013

Flan van zalm, courgette en kwark

Zoals jullie al wisten uit een van mijn vorige blogposts kreeg ik onlangs een tof kookboekje met recepten voor mini-potjes cadeau. De chocoladecrème was alvast een succes. Ditmaal maakte ik een hartig gerechtje klaar. Mmm, ook deze flan bleek overheerlijk te zijn! Ik kijk er al naar uit om nog recepten uit het boekje uit te proberen!


Dit heb je nodig:
(voor 4 mini-potjes - als kleine maaltijd of aangevuld met aardappelen of stokbrood als hoofdgerecht)

400g zalmfilet
1 stevige courgette
1 teentje knoflook
1 citroen
200g halfvolle kwark (= platte kaas = verse kaas)
2 eieren
50 ml room 30% vetgehalte
1 eetlepel mosterd
1 eetlepel fijngehakte verse bieslook
snuifje zout

EXTRA: 4 mini-potjes of andere ovenvaste schaaltjes

(Ik maakte slechts 2 potjes (+ wat extra voor onze kleine etertjes) dus de hoeveelheden die je op onderstaande foto's ziet komen niet overeen met de lijst hierboven)

Verwarm alvast de elektrische oven voor op 200°C.

Snijd de zalm in kleine blokjes en doe ze in een kookpotje. Giet er gezouten koud water en het citroensap bij tot de vis net onder staat. Om ervoor te zorgen dat er geen citroenpitten in het gerecht terechtkomen kun je de citroen boven een zeef uitknijpen.

Verwarm dit op een laag vuur en neem de pot van het vuur wanneer het water begint te koken. Schep de stukjes zalm eruit met een schuimspaan en laat ze afkoelen.



Snijd de courgette in de lengte doormidden en schraap de pitjes eruit met behulp van een lepel. Snijd de courgette vervolgens in kleine blokjes.
Pel het teentje knoflook en pers het of snijd het zeer fijn.

Verwarm wat olijfolie in een pannetje en bak hierin kort de courgette, de knoflook en een snuifje zout al roerend. Het is de bedoeling dat de courgette knapperig blijft.



Meng in een mengkom de kwark met de eieren, de room, de in stukjes geknipte bieskook, de mosterd en een snuifje zout.


Verdeel de stukjes zalm, de courgette en het kwarkmengsel over de potjes.
Zet ze zo'n 25 minuten in de op 200°C voorverwarmde oven.


Bij mij kwam er na een tijdje heel wat vocht bovenop te liggen. Ik heb dit vocht afgegoten en de potjes daarna weer in de oven gezet. Na 25 minuten bleken de gerechtjes nog niet helemaal klaar. Ik plaatste ze nog een kleine 10 minuten extra in de oven met de heteluchtoven aan. Het is echter mogelijk dat het met jouw oven wel na 25 minuten helemaal klaar is!


Lekker!

(receptje uit 'Mini Stoofpotjes' van Frédéric Berqué - Deltas)