maandag 24 juni 2013

Gevulde venkels met kip, noten, rozijnen, wortels, prei en witte wijn

Venkel... Ik vraag me af waarom zo veel mensen het nooit of slechts zelden blijken klaar te maken. Ik vind het een heerlijke groente en moeilijk klaar te maken is venkel zeker ook niet. Dit was de eerste keer dat ik gevulde venkel maakte... maar niet de laatste keer! Fantastisch lekker!!!


Dit heb je nodig:
(voor 2 personen)

2 venkels
een goed handjevol verse platte peterselie
1 sjalot
2 eetlepels olijfolie
200 g kipfilet
2 eetlepels hazelnoten
1 eetlepel rozijnen
1 klein teentje knoflook
1 eetlepel gedroogde rozemarijn
125 ml witte wijn
peper, zout, nootmuskaat
1/2 preistengel (of 1 dunne stengel)
1 wortel

Verwarm de oven voor op 200°C (elektrische oven).

Was de venkelknollen, snijd ze in de lengte doormidden en haal de kern eruit zodat je mooie uitgeholde venkels overhoudt die je kunt vullen. Hak de venkel (die uit het midden komt) in stukjes.



Hak ook nog de peterselie en de knoflook fijn en snijd de kip in blokjes. Hak de noten in stukjes. Ik deed dit met mijn vijzel, maar je kunt ook een scherp mes of een keukenmachine gebruiken.
Doe dit alles samen met de venkelstukjes in een mengschaal.

 
 

Hak ook de sjalot fijn en bak deze in een eetlepel olie een minuutje in de pan (= fruiten). Voeg deze ook toe aan het mengsel in de schaal.

 
Voeg tenslotte de rozijnen en de rozemarijn toe en kruid het mengsel met nootmuskaat, peper en zout.
Leg de uitgeholde venkels in een ingeoliede ovenschaal en vul ze. Overgiet ze met de witte wijn.
Ik hield ook nog vulling over. Deze plaatste ik in een apart schaaltje mee in de oven (ook overgoten met wat wijn natuurlijk).

 
 
Dek de ovenschaal af met een vel aluminiumfolie en zet ze zo'n 45 minuten in de op 200°C voorverwarmde oven.

Snijd de prei en de (geschilde) wortel in schijfjes of kleine stukjes, doe ze na 25 minuten bij de venkels & laat het geheel verder garen.

SMAKELIJK!!!


(receptje uit 'Simply You', magazine van Carrefour)

Mini hotdog-muffins

Voor veel mensen is het nu aftellen geblazen naar enkele dagen of weken ontstressen in het buitenland. En wie er toch voor kiest om in het land te blijven, heeft allicht wel enkele verlofdagen ingepland om even van de zomer te genieten met enkele uitstapjes. Om onderweg naar je bestemming iets lekkers in je mond te kunnen stoppen waar je vooraf toch niet al te veel werk aan hebt, heb ik deze leuke mini-muffins samengesteld. Beslist geschikt voor groot en klein… Smullen maar!


Dit heb je nodig: (voor +/- 20 mini-muffins)

250 g zelfrijzende bloem
½ theelepel zout
1 ei
250 ml melk
50 ml olijfolie
50 ml maïsolie (of andere neutraal smakende olie)
2 eetlepels (= 30 ml) mosterd
2 theelepels (= 10 ml) tomatenketchup
5 Weense worsten (= ‘wienerworsten’)

extra: muffin-bakvorm voor kleine muffins, kleine muffinpapiertjes en eventueel een ijsschep


Zet twee mengkommen klaar. In de ene kom meng je de bloem met het zout (= de droge ingrediënten). Je dient de bloem niet op voorhand te zeven. In de andere kom meng je het ei, de melk, de twee soorten olie, de mosterd en de ketchup (= de vloeibare ingrediënten).

Voeg dan de vloeibare ingrediënten bij de droge en roer alles kort door elkaar tot je een geheel krijgt. Roer zo kort mogelijk; zo krijg je uiteindelijk lekker luchtige muffins. Er mogen zeker nog brokjes in het beslag zitten.


Verwarm de elektrische oven alvast voor op 200°C.

Plaats de papiertjes in de muffinvorm (of boter de holtes van de vorm heel goed in als je geen papiertjes gebruikt) en verdeel het beslag. Het uitscheppen lukt goed met een ijsschep. De papiertjes/holtes mogen tot bijna bovenaan gevuld worden.

Dep de worsten droog met een stukje keukenpapier en snijd ze in stukjes van ongeveer 3 cm. Druk een stukje worst in elke muffin.


Plaats de muffins 20 minuten in de op 200°C voorverwarmde oven. Als ze lichtbruin beginnen te kleuren dan zijn ze klaar. Mmm!



  Dit recept verscheen ook op Gift Avenue (themaweek 'Travelling')

zondag 23 juni 2013

Pasta-gehaktschotel met courgette, wortel en rucola

Met een klassieke pasta bolognaise kun je me niet echt bekoren... al voel ik me daarin wel een uitzondering want de meeste mensen blijken dol op pasta te zijn en kunnen er van blijven eten. Zo ook de rest van mijn gezin. Maar ik niet dus. Deze pastaschotel daarentegen kon me wél helemaal bekoren! Mmm, dit maak ik beslist vaker! :)


Dit heb je nodig:
(voor +/- 3 personen)

1 sjalot of 1/2 ui
2 wortels
1 courgette
2 lente-uitjes
2 plakken ontbijtspek (ik nam Italiaanse ham & dat was ook héél erg lekker)
+/- 2 eetlepels + 1/2 theelepel olijfolie
250 g holle pasta
zout en peper
200 g gemengd gehakt
1/2 eetlepel tomatenpuree
200 ml hele gepelde tomaten (uit blik)
1/4 groentenbouillonblokje
1/2 theelepel gedroogde oregano
65 g mozzarella
40g belegen kaas (stuk kaas, geen sneetjes)
40g rucola
1/2 theelepel balsamicoazijn

Pel en snipper de sjalot / ui (bijvoorbeeld met een groentenmolentje). Schil de wortels en snijd ze in plakjes. Was de courgette, halveer ze in de lengte en snijd ze dan in plakjes. Snijd ook de lente-uitjes in stukjes. Hou het witte deel en een stukje van het groene deel bij. Het taaie groene deel verwijder je.


Snijd of trek de ham of het spek in stukjes. Bak deze al roerend in een droge pan (zonder vetstof) knapperig in enkele minuten. Neem ze dan uit de pan en zet ze opzij. De pan heb je verder nog nodig.


Verhit dan een eetlepel olie in dezelfde pan en bak de wortel- en de courgetteschijfjes er al roerend zo'n 5 minuten in. Voeg dan de lente-uitjes toe en laat ze nog 2 minuten mee bakken. Breng dit alles op smaak met peper en zout en neem het uit de pan. Zet het groentenmengsel even opzij. De pan heb je zo meteen weer nodig.


Zet de pasta in een pot warm gezouten water op het vuur en kook hem in ongeveer 10 minuten (of zoals de verpakking het aangeeft) gaar.

Verwarm ondertussen ook al de oven voor op 200°C.

Verhit nogmaals een beetje olie in de pan en voeg het gehakt toe. Bak het 'rul' (duw het wat in stukjes en blijf roeren tijdens het bakken). Als het nog een beetje rood is, voeg dan de gehakte sjalot / ui toe en bak deze een minuutje mee. Voeg de tomatenpuree toe en roer deze door het mengsel.
Voeg dan de tomaten uit het blik toe (+ het bijbehorende sap) én 75 ml water. Druk de tomaten in kleinere stukken. Roer ook nog het bouillonblokje en de oregano erdoor.

Laat het geheel zo'n 10 minuten onafgedekt koken. Roer af en toe eens door. Kruid alles met wat peper en zout.


 

Giet de pasta af en meng hem met de groenten en met de gehaktsaus.

Vet een ovenschotel in met een beetje olie en schep er het mengsel in.
Snijd de mozzarella in stukjes en verdeel hem over de pasta. Rasp tenslotte ook nog de belegen kaas erover met een rasp.


Laat het geheel 20 minuten bakken in de op 200°C voorverwarmde oven.

Meng terwijl de schotel in de oven staat de rucola met de ham (of het spek), 1/2 theelepel olijfolie en de balsamicoazijn. Verdeel dit mengsel over het gerecht net voor je het opdient.

Smakelijk!!!


(recept uit maandblad 'Koken & Genieten' - juni 2013, pagina 8)

vrijdag 21 juni 2013

Zalmfilet in een hamjasje met een tomaat-olijfmengeling

Vroeger was ik helemaal niet dol op vis... De laatste jaren betrap ik mezelf er echter op dat ik op restaurant steeds vaker een lekker stukje vis bestel en ook visfilets uit eigen keuken kunnen me bijna altijd bekoren. Snel en zonder veel nadenken een stuk vis bereiden doe ik meestal in de oven, met bovenop de vis enkele dunne schijfjes boter, gehalveerde kerstomaatjes en stukjes courgette... Met nog wat heerlijke (al dan niet verse) kruiden er bovenop kan dit gerecht al niet meer stuk!
Vandaag koos ik nog eens voor een van mijn uitgeknipte recepten... Ik paste een drietal ingediënten aan aan mijn eigen smaak & aan wat ik in de winkel kon vinden. De bereiding nam een beetje meer tijd in beslag - al was dat ook niet overdreven veel - en het bleek een heel erg lekker gerechtje!


Dit heb je nodig:
(voor 2 personen)
 
1 sjalot
1 teentje knoflook
enkele eetlepels olijfolie
1/2 theelepel poedersuiker
200g kleine tomaatjes
50 ml witte wijn
1/2 eetlepel balsamicoazijn
40g ontpitte olijven (zwarte volgens het originele recept, maar ik nam er groene)
2 zalmfilets (of een witte vis naar keuze kan ook)
2 tot 4 plakjes Italiaanse ham of parmaham (of gerookte ham)
1/2 handjevol verse basilicumblaadjes
zout en peper

Pel de sjalot en de knoflook en snijd ze allebei in dunne schijfjes. Verwarm een eetlepel olie in een pan en bak de schijfjes samen al roerend goudgeel. Bestrooi ze dan met de poedersuiker en laat ze al roerend nog een minuutje karameliseren.

 
Snijd de tomaatjes allemaal in 4 partjes en doe ze mee in de pan. Laat ze al roerend een minuut verwarmen. Giet er dan de wijn en de balsamicoazijn bij.
 
Laat het mengsel op middelmatig vuur sudderen in een open pan zodat het kan indikken. Neem het van het vuur wanneer je een redelijk dikke 'saus' hebt. Zet dit even opzij. (terwijl het mengel indikt kun je de zalm bereiden --> zie verder)
 


Als het mengsel tot lauwwarm is afgekoeld, dan voeg je de in kleine stukjes gesneden olijven toe. Kruid het geheel met een beetje peper en zout.
 

 
Bereid ondertussen de zalm.
Kruid elk (drooggedept) stuk zalm met een beetje peper. Wikkel er dan een plak of twee plakken ham rond. Verhit een eetlepel olie in een - tweede - pan en bak er de zalmfilets in, eerst even op hoog vuur en daarna op middelmatig tot laag vuur. Keer af en toe om. Afhankelijk van hun dikte zijn ze na zo'n 7 à 10 minuten klaar. Ze dienen niet vollédig doorbakken te zijn.
 
 
Verdeel de vis en de tomaat-olijfmengeling over de borden en werk het gerecht af met enkele blaadjes basilicum.
 
Smakelijk!!!
 
 
(gebaseerd op een recept uit 'Libelle Lekker')


zondag 16 juni 2013

Een zevenjarige zoon en veel lekkers!

Mijn oudste zoon werd 7 jaar en dat werd natuurlijk uitgebreid gevierd.

Afgelopen woensdag hielden we met zijn vriendjes een supercool piratenfeestje. De hapjes werden natuurlijk helemaal aangepast aan het thema...





Verder deden we natuurlijk nog allerlei megacoole 'piratendingen'. Er was een schattenzoektocht; er waren leuke opdrachtjes; de kinderen versierden piratenboten; ze deden een snoepjesmemory enz... Hieronder enkele sfeerbeelden:









En ook op zijn familiefeestje vandaag was er natuurlijk allerlei lekkers...

Appel-brownietaart met marsepeinen figuurtjes van 'Castle Crashers'