donderdag 25 juli 2013

Zelfgemaakte barbecuesaus

Zomerweer is voor veel mensen gelijk aan 'barbecueweer'. Gezellig tafelen met familie of vrienden; heerlijke stukjes vlees (of vis) en rauwkost op tafel en niet te vergeten... lekkere sausjes!
Deze zelfgemaakte barbecuesaus moet je beslist ook eens maken bij je volgende BBQ. Gegarandeerd een hit!


Dit heb je nodig:

1/2 kleine ui
1/2 teentje knoflook
150g tomatenketchup
3 eetlepels tomatenpuree
2 eetlepels worcestersaus
2 eetlepels azijn (naar keuze - ik nam sjalot-azijn)
2,5 eetlepels whisky
1,5 eetlepels witte suiker

Pel en snipper de ui. Pel en pers het knoflookteentje.

Meng vervolgens alle ingrediënten goed door elkaar. Klaar!



(receptje uit het maandblad 'Koken & genieten' - juni 2013, pagina 26)

maandag 22 juli 2013

Visfilet met tomaten-geitenkaas'pesto' en trostomaatjes uit de oven

Wie het met dit tropische weer aandurft om toch de oven aan te zetten, kan dit gerechtje zeker eens uitproberen. Het sausje (geïnspireerd op pesto) is lekker fris en geserveerd met wat komkommerreepjes krijg je meteen een lekker zomerse maaltijd. Ik serveerde er ook nog gebakken aardappeltjes bij.


Dit heb je nodig:
(voor 2 personen)

2 visfilets, van eender welke witte vis
250g trostomaatjes (met steeltjes)
2 gewone vleestomaten
50g zachte geitenkaas, à la Chavroux
10g pijnboompitten of eventueel pompoenpitten (deze laatste nam ik)
5 grote blaadjes verse basilicum
2 takjes citroentijm of citroenmelisse (dit laatste nam ik, omdat ik geen citroentijm kon vinden)
peper en grof zeezout

Serveer bijvoorbeeld met: komkommer, gebakken aardappelen

EXTRA: keukenmachine, cutter of staafmixer

Pel de vleestomaten, snijd ze in partjes en verwijder de pitten.
Het pellen doe je best als volgt: verwijder eerst de steeltjes, snijd dan de tomaten aan de onderkant kruisgewijs in. Breng wat water aan de kook en dompel ze hier even in. Neem ze er voorzichtig weer uit en houd ze even onder koud stromend water. Je kunt de pel er nu gewoon af trekken. Lukt dat nog niet zo goed, dompel ze dan weer even onder in het kokend water en probeer het nog eens.


Rooster de pijnboom-/pompoenpitjes even in een pan zonder vetstof. Gewoon af en toe even met de pan schudden en de pitjes er weer uit nemen als ze lekker beginnen te ruiken. Zorg dat ze niet verbranden!


Pureer de stukjes tomaat samen met de geitenkaas, de pijnboom-/pompoenpitten, de basilicumblaadjes en een snuifje peper.


Verwarm ondertussen de oven al voor op 180°C.

Vet een ovenschaal lichtjes in en leg de visfilets erin. Verdeel de tomatenpesto hierover. Leg op elk stukje vis een takje trostomaten en een takje citroentijm/-melisse. Bestrooi alles met wat grof zeezout.


Plaats de vis voor zo'n 20 minuten in de oven.

Terwijl de vis in de oven staat kun je indien gewenst aardappeltjes bakken (eerst in kleine blokjes snijden en een 12-tal minuten voorkoken) die je dan lekker naar keuze kruidt. En je kunt er ook reepjes komkommer bij geven. Die maak je van een ongeschilde komkommer met behulp van een dunschiller. Ik schakelde hiervoor mijn vijfjarige helpertje in, al heeft de papa het na een tijdje wel even overgenomen. ;)


Serveer de vis met de saus en de trostomaatjes. Het takje citroentijm/-melisse mag je weer verwijderen. Je kunt de vis nog wel decoreren met enkele verse blaadjes indien gewenst.

Smakelijk!


(receptje uit 'Simply You', magazine van Carrefour)

zondag 21 juli 2013

Groen sapje van granny smith appel, limoen, komkommer en selder (aanrader!)

Met dit lekker warme zomerweer kan een heerlijk fris fruit- en/of groentesapje echt deugd doen. Je doet er lekker veel energie mee op en dit sapje is zeker ook qua smakencombinatie een aanrader! De natuurlijke suikers in de appels zorgen voor een zoete touch, terwijl diezelfde appels samen met het limoensap voor een heerlijk frisse smaak zorgen. Ook de komkommer en de selder kun je erdoor proeven en ik kan het je verzekeren... Ze passen er uitstekend bij!


Dit heb je nodig:
(voor 4 glazen)

4 granny smith appels (= groen en zuur)
2 stengels selder
1/2 komkommer
1 limoen

ijsblokjes & seldertakjes ter decoratie

EXTRA: sapcentrifuge / keukenmachine of eventueel staafmixer en zeef (maar dat lijkt me heel wat tijdrovender en minder handig)

Snijd de appels in parten en verwijder het klokhuis. De schil mag je eraan laten.
Snijd de selder en de komkommer (ongeschild) in stukken.


Duw de stukken appel, selder en komkommer allemaal door de sapcentrifuge zodat er een lekker sapje ontstaat.

Knijp de limoen (in twee helften gesneden) helemaal uit boven het sapje en roer ze er goed door.
Plaats het sap een tijdje in de koelkast zodat het goed gekoeld wordt.

Verdeel het sap over de glazen, voeg ijsblokjes toe en werk af met de seldertakjes.


(receptje uit Simply You, magazine van Carrefour)

zaterdag 20 juli 2013

Verfrissend watermeloensapje met limoen, munt en kokoswater

Bij Gift Avenue vroegen ze me om een blog te schrijven naar aanleiding van de vierdaagse afstandmarsen in Nijmegen. Ik ging op zoek naar een lekker fris en bovenal vers sportdrankje. Tussen mijn bundel recepten stootte ik op dit heerlijke watermeloensapje. Watermeloen, limoen en munt hebben een lekker verfrissende smaak en toevallig las ik een tijdje geleden ook hoe kokoswater uitstekend kan fungeren als sportdrank. Het zou zelfs merkelijk beter hydrateren dan water en bezorgt je lichaam een ultragezonde energieboost.

Jammer genoeg blijkt het betreffende kokoswater maar moeilijk te vinden in België (in Nederland daarentegen veel gemakkelijker). Ik kon het niet meteen bemachtigen en heb het dan maar vervangen door een scheutje kokosmelk. Ik ben me ervan bewust dat dit veel meer calorieën bevat dan het befaamde kokoswater, maar qua smaak zit het drankje in ieder geval ook op deze manier super goed!


Dit heb je nodig:
(voor 4 glazen)

1 kleine watermeloen (indien mogelijk pitloos)
120 ml kokoswater (of eventueel een klein scheutje kokosmelk)
1 limoen
een handjevol verse muntblaadjes
ijsblokjes voor bij het serveren

EXTRA: blender of staafmixer en (punt)zeef

 



Snijd de watermeloen met een groot scherp mes in vier parten. Snijd het vruchtvlees eruit, hak het in grove stukken en doe deze in de blender. Kunnen ze er niet allemaal in, dan hou je wat stukken opzij om later toe te voegen. Snijd de limoen in de helft en knijp het sap bij de stukken watermeloen in de blender. Voeg ook het kokoswater en de muntblaadjes (zonder steeltjes) toe. Pureer alles op hoge snelheid. Voeg de eventueel opzij gelegde stukken meloen later toe als er wat plaats is vrijgekomen in de blender.

Giet tenslotte al het sap nog eens door een zeef (best een beetje helpen door er met een lepel in te roeren).
 

Volgens het originele recept dien je eerst alle pitjes te verwijderen alvorens de meloen te pureren. Dat leek me quasi onbegonnen werk en daarom bedacht ik dus deze manier. Je krijgt zo een lekker dun, verfrissend sapje. Je kunt het voor het serveren best even koelen in de frigo. Voeg tenslotte enkele ijsblokjes toe. Njammie!

 
 
Dit recept verschijnt ook op Gift Avenue.
 

 (Gebaseerd op een recept uit ‘Simply You’, magazine van Carrefour)

donderdag 11 juli 2013

Vurige aardappeltjes

Op kinderloze avondjes zoeken manlief en ik graag wel eens samen een restaurant op. Hebben we zin in gezellig tafelen met lekker eten zonder al te veel 'tralala' dan gaan we vaak voor Spaanse tapas. We nemen dan een (bescheiden) tapas-tafel, met voor ieder wat wils... Allebei genieten we onder andere ten volle van de 'patatas bravas' die de Spaanse kok voor ons op tafel tovert. Toen ik dit receptje van 'vurige aardappeltjes' tegenkwam, kwamen ze natuurlijk ook meteen op mijn 'to-make lijstje' terecht. En ja hoor, ze zijn ook héél erg lekker!!


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen als tapa of voor 3 personen als bijgerecht)

500g aardappelen
grof zeezout en peper
scheutje olijfolie
1/2 ui
1 teentje knoflook
1/2 (klein) blik tomatenblokjes
1/2 theelepel paprikapoeder
snuifje chilipoeder (of eventueel cayennepeper)
snuifje witte suiker

Verwarm de oven voor op 200°C.

Snij de aardappelen in blokjes, was ze en dep ze droog met keukenpapier. Als de schil nog helemaal gaaf is dan hoef je ze zelfs niet te schillen.
Leg ze dan in een ovenschaal en giet er wat olijfolie over (niet al te veel). Kruid met wat peper en grof zeezout. Schep alles nog even door elkaar en plaats de schaal voor 45 minuten in de voorverwarmde oven.


Terwijl de aardappelen in de oven staan, bereid je de saus. Snipper de ui en de knoflook fijn. Verwarm 1,5 eetlepel olijfolie in een pan en bak er de uisnippers in tot ze zacht zijn. Voeg tegen het einde ook de looknippers toe. Giet er de tomatenstukjes (met saus) bij en voeg ook de suiker, de paprika- en de chilipoeder en een snuifje zeezout toe.


Breng het geheel zacht aan de kook en laat het sudderen tot een smeuïge saus. Draai dan het vuur uit en laat de saus rusten.

Als de aardappeltjes klaar zijn, meng dan de saus erdoor en serveer met satéprikkers.
Smakelijk!!!


(gebaseerd op een receptje uit 'Kook', magazine van Spar)

maandag 8 juli 2013

Kleurrijke fruitsalade met Cointreau en chocolade-mascarponemousse

Voor mijn blog op Gift Avenue kreeg ik deze week het thema 'Amsterdam Fashion Week'. Niet echt een voor de hand liggend thema voor mij, maar ik heb er toch iets leuks (en vooral lekkers!) van gemaakt. Ik inspireerde me op deze fruitsalade en creëerde voor de gelegenheid een ietwat andere versie... :)

Klik op de foto om naar het recept te gaan!