woensdag 28 augustus 2013

Venkelsalade met witloof, aardappelen en parmezaanse kaas

Deze salade kun je gemakkelijk op voorhand maken en als lekkere, gezonde lunch meenemen naar het werk. Hij is simpel te bereiden en zit boordevol heerlijke smaken én vitaminen. Met dit slaatje hervat je na de lunchpauze je job weer met een nieuwe lading energie!


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)


200 g geschilde aardappelen (eventueel kant-en-klare of een restje reeds gekookte aardappelen)
scheut olijfolie om in te bakken
2 eetlepels verse oreganoblaadjes
2 eetlepels verse peterselie
grof zeezout
4 sneetjes Italiaanse ham
2 venkelknollen mét loof (groene sliertjes)
1 witloofstronk
1 radicchio (“rode sla”, al is het officieel eigenlijk geen sla)
40 g parmezaanschilfers of geraspte parmezaan
4 eetlepels walnoten


voor de vinaigrette:
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel notenolie
2 eetlepels wittewijnazijn
snuifje peper en zout



Zo ga je te werk:

Snijd de aardappelen in kleine blokjes. Kook of stoom ze gaar en bak ze daarna in een pan in een flinke scheut olijfolie. Neem je kant-en-klare of reeds gekookte aardappelen dan kunnen ze natuurlijk meteen de pan in. Schep ze geregeld om. Snijd of knip de oregano en de peterselie fijn en schep deze op het einde samen met een beetje grof zeezout door de aardappelen. Zet opzij en laat afkoelen.


Trek of snijd de ham in stukjes en bak deze in een pan zonder vetstof tot ze lekker krokant zijn. Leg ze even opzij.

Snijd de uiteinden van de venkel en snijd de groente daarna in reepjes. Trek het loof van de steeltjes en hak dit fijn. Snijd ook het uiteinde van de witloofstronk en snijd het witloof in reepjes. Schep de venkel, het venkelloof, het witloof, de radicchio (enkel de buitenste blaadjes) en de parmezaan goed door elkaar in een slakom.

 
Meng alle ingrediënten voor de vinaigrette en overgiet er de salade mee. Verdeel de salade over bordjes (of lunchtrommeltjes) en verdeel de aardappelblokjes erover. Breek de noten in stukjes en leg ook deze op de salade. Werk tenslotte af met enkele stukjes ham.

 

(Recept uit ‘Simply You’ – magazine van Carrefour)


Dit recept verschijnt ook op Gift Avenue.

zondag 25 augustus 2013

Wisten jullie dat...

... je op mijn blog in de rechter kolom een ingrediëntenlijst hebt? Gewoon klikken op het ingrediënt van je keuze en je ziet al mijn recepten verschijnen waarin het wordt verwerkt.

Dus... heb je nog een avocado liggen waar je geen raad mee weet? Heb je een overschot aan appels uit de tuin? Heb je een onweerstaanbare drang naar iets dat suiker bevat? Gewoon klikken! Handig toch?

donderdag 22 augustus 2013

Lotulicious koekjes! :)

Een tijdje geleden deed ik voor de lol mee met een Facebook-wedstrijd van Lotus. Ik stuurde mijn eigen Lotus-leuze in, maar verwachtte er eigenlijk niet meteen wat van. Blijkbaar werd ze dan toch uitgekozen om op Lotus-speculoosjes gedrukt te worden. Ik ontving vandaag een leuk pakket vol met lekkere koekjes en daarin zat ook een mandje met MIJN Lotus-speculoosjes!


Wie er binnenkort dus zo eentje aantreft bij zijn koffie, die weet waar de leuze vandaan komt hè!

Ik ga er alvast eens eentje proeven.. Wedden dat deze koekjes NOG lekkerder smaken?! ;)


zondag 18 augustus 2013

Gehaktballen met een mozzarellahartje in verse tomatensaus

Op mijn blog verscheen eerder al eens een receptje van gehaktballen met binnenin een eitje. Heerlijk! Maar dat zijn deze gehaktballen zéker ook... En die saus, mmm! De verse tomaten, de peterselie en de kappertjes... fantastische combinatie en dus voor herhaling vatbaar!


Dit heb je nodig:
(voor 2 personen)

1 kg tomaten (ja, dat is best veel maar echt wel nodig)
1 ui
1 teentje knoflook
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel tomatenpuree
zout en peper
snuifje suiker
1 sneetje (oud) brood of een stukje stokbrood
65 g mozzarella
250g gemengd gehakt (of rundergehakt als je het gezonder wil houden)
1/2 ei (eitje klutsen en de helft nemen)
1 eetlepel kappertjes
een goed handjevol verse peterselie

Verwijder allereerst het velletje van de tomaten. Dat doe je als volgt: het steeltje snijd je eruit en aan de andere kant snijd je de tomaat kruislings in. Je dompelt ze onder in kokend water voor een half minuutje en je houdt ze daarna even onder koud stromend water. Het velletje kan je er nu zo afpellen.

Snijd de tomaten in partjes, verwijder de pitten en snijd ze vervolgens in blokjes. (de tomaten, niet de pitten, hihi ;))


Pel en snipper de ui en de knoflook. Voor een ui gebruik ik steeds een groentenmolentje... erg handig!
Verhit dan een eetlepel olie in een grote pan* en fruit daarin al roerend 1/2 ui en al de knoflook gedurende een minuut ongeveer. Bak de tomatenpuree kort mee. Voeg de tomaten toe en breng het geheel op smaak met wat peper en zout en met een snuifje suiker.

* Neem een pan waarop een deksel past, want dat heb je later in dit recept nog nodig.


Breng het tomatenmengsel op een laag vuur aan de kook en laat het zo'n 35 à 45 minuten zachtjes pruttelen. Roer er af en toe eens door.

Ondertussen maak je de gehaktballen. Laat hiervoor eerst het stukje brood even weken in wat water en knijp het dan goed uit. Snijd de mozzarella in 4 blokjes.

Voeg dan in een schaal het uitgeknepen brood, de overige 1/2 ui en het 1/2 ei (ik nam een zeer klein volledig ei) bij het gehakt. Kruid met wat peper en eventueel zout.

Vorm met lichtjes vochtige handen 4 grote ballen van het gehakt en druk in het midden van elke bal een stukje mozzarella. Zorg ervoor dat de mozzarella volledig vanbinnen komt te zitten.


Verhit een eetlepel olie in een pan en braad de gehaktballen hierin op hoog vuur aan alle kanten aan. Draai ze voorzichtig om want erg stevig zijn ze niet. Neem ze weer uit de pan en laat ze even uitlekken op keukenpapier. Leg ze daarna in de pan bovenop de tomatensaus en gaar ze afgedekt nog 15 minuten.


Hak de peterselie fijn.
Roer de kappertjes door de saus en laat ze heel even mee opwarmen. Kruid de saus indien gewenst nog wat bij met zout en peper.

Verdeel de gehaktballen met de saus over de borden en bestrooi dit met peterselie.
Smakelijk!


(receptje uit het maandblad 'Koken & Genieten' - augustus 2013, pagina 8)

donderdag 15 augustus 2013

Kippasteitjes met olijven en maïs

Een gezellig avondje voor de buis? Toch niet zonder iets lekkers om in je mond te stoppen! Je kunt gewoon een zak chips opentrekken natuurlijk, maar wil je je gezin (en natuurlijk ook jezelf!) liever verwennen met iets specialers, ga dan eens voor deze kippasteitjes! Ze zijn heel lekker en je kunt ze zowel warm als koud (of op kamertemperatuur) eten. Mmm!

 
Dit heb je nodig:
 (voor 10 stuks)

125 g kipfilet
½ kleine ui
1 klein teentje knoflook
2 takjes verse peterselie
35 g groene olijven zonder pit (= +/- 10 stuks)
100 g maïskorrels uit blik
4 eetlepels olie: 2 eetlepels olijfolie + 2 eetlepels maïsolie (of andere olie naar keuze)
zout en peper
125 g magere kwark / verse kaas
35 ml melk
2 eieren
200 g bloem (+ een beetje om te verstuiven)
1 theelepel bakpoeder

Zo ga je te werk:

Snijd de kipfilet in heel kleine stukjes. Pel en snipper de ui en de knoflook. Hak ook de olijven en de peterselie (zonder takjes) fijn. Laat de maïs uitlekken.

Verwarm een halve eetlepel olie in een pan en bak de stukjes kipfilet al roerend een minuutje. Voeg dan de ui, de knoflook en de olijven toe. Bak dit alles ongeveer 5 minuten en blijf ondertussen roeren. Roer op het einde de maïs en de peterselie erdoor, kruid met zout en peper en zet de pan opzij zodat het mengsel kan afkoelen.


Roer de kwark, de melk, de olie, ½ theelepel zout en ½ ei (eerst klutsen en dan de helft nemen) door elkaar. Schep er dan de bloem en het bakpoeder goed door tot je een glad deeg bekomt. Bestrooi het aanrecht met wat bloem, strooi ook wat bloem op het deeg en rol dit met een deegroller uit tot een dikte van 3-4 millimeter. Steek met behulp van een uitsteekvorm of een glas een tiental cirkels uit van ca. 10 centimeter doorsnede. Rol elke keer de restjes van het deeg weer uit zodat je nieuwe cirkels kunt uitsteken.

Verdeel de vulling over de cirkels en laat de randen vrij. Klop met een vork een eitje los en bestrijk de randen van het deeg hiermee. Klap de deegcirkels allemaal dicht en druk de randen aan. Het deeg is redelijk plakkerig; als je je handen vochtig maakt kun je er het best mee werken.


Leg alle pasteitjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze 20-25 minuten in de op 200°C voorverwarmde oven. Als ze goudbruin kleuren dan zijn ze klaar.



(recept uit ‘Koken & Genieten – Special: Zomerhits 2012, pagina 6’)
 
Dit recept verschijnt ook op Gift Avenue.

zaterdag 3 augustus 2013

Vanille-ijs met Marokkaanse pannenkoekjes (baghrir) en honing

Ik woon hier in Antwerpen in een bijzonder gekleurde, multiculturele buurt. Aangezien er in mijn buurt onder andere zeer veel mensen van Marokkaanse afkomst wonen, zijn de ramadan en aansluitend ook het Suikerfeest thema’s die hier vast en zeker volop leven. Bij de Marokkaanse bakker om de hoek viel mijn oog reeds geruime tijd op een soort pannenkoekjes met allemaal gaatjes erin. Ik had ze echter nog nooit gegeten, en toen 'Gift Avenue' me het Suikerfeest als blogthema gaf, besloot ik ze meteen maar eens zelf te maken!
En ja, natuurlijk gaf ik er ook mijn eigen ‘touch’ aan… Geen pannenkoeken met ijs, maar om het speciaal te houden maakte ik er een keer ijs met pannenkoekjes van. Geslaagd!
Dit heb je nodig:
(voor 4 porties)

75 g gewone bloem
75 g tarwegriesmeel
1/2 zakje gedroogde gist (= 3,5 g)
1 zakje bakpoeder (= 16g)
1/2 theelepel witte suiker
snuifje zout
250 ml lauwwarm water

vanille-ijs (3 bolletjes per portie)
vloeibare honing

EXTRA: handmixer of keukenmachine (of eventueel een gewone garde)
Meng alle droge ingrediënten in een mengschaal (of in de schaal van je keukenmachine). Mix geleidelijk het water erdoor zodat er een glad, redelijk vloeibaar beslag ontstaat. Blijf nog ongeveer vijf minuten mixen om het beslag extra luchtig te maken. Laat het daarna zo’n 15 tot 20 minuten rusten. Je legt er best een theedoek of een velletje huishoudfolie over zodat het wat kan rijzen.

Schep daarna het beslag wat om. Het is normaal dat het niet indrukwekkend gerezen is. Er bestaan receptjes waarbij dat wel zo is, maar hier is dat dus niet het geval.


 Verhit een pan met antiaanbaklaag (belangrijk!) op een matig vuur. Je hoeft géén vetstof toe te voegen. Schep zeer kleine beetjes beslag in de pan om kleine pannenkoekjes te maken. Je zal zien dat het beslag al snel luchtbelletjes en daarna gaatjes begint te vormen. Als de pannenkoekjes volledig zijn opgesteven, neem ze dan meteen uit de pan. Het is de bedoeling dat ze onderaan lichtbruin zijn en bovenaan nog wit met allemaal gaatjes erin.


Schep drie bolletjes vanille-ijs in elk schaaltje, leg er enkele mini-pannenkoekjes op en giet er wat honing over. Heerlijk!


Traditioneel worden deze pannenkoekjes uiteraard groter gemaakt en ze worden dan overgoten met een sausje van 50% goede boter en 50% honing. Uitgetest en eveneens goed bevonden!

 

 


 
(gebaseerd op verschillende baghrir-recepten die ik op internet heb gevonden)