zondag 29 september 2013

Quiche met selder, noten, brie en appel

Nu en dan tover ik wel eens een quiche op tafel. Meestal is er niet al te veel voorbereiding nodig en smaken doet hij altijd wel... Zo ook bij deze quiche. De friszure appeltjes en de zachte smaak van de kwark maken deze quiche helemaal af!


Dit heb je nodig:

1 rol bladerdeeg
1 hele struik bleekselderij
60 g walnoten
4 eieren
200 g volle kwark (= verse kaas)
1 Granny Smith appel (groene schil, zure smaak)
200 g brie

EXTRA: taartvorm


Snijd de selder in stukjes. De harde uiteinden en de bladeren mogen weg.
Bak de stukjes zo'n 5 minuten in ongeveer 2 eetlepels olijfolie. Neem de pan van het vuur.


Leg het bladerdeeg samen met het bijgevoegd bakpapier in de taartvorm. Hak of breek de noten in stukjes en strooi ongeveer 3/4 ervan uit over het bladerdeeg. Verdeel de (iets afgekoelde) selder eveneens over het deeg. Klop de eieren los met de kwark en schenk dit mengsel ook in de taartvorm.

 

Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C.

Snijd de appel met de schil er nog aan in kwartjes en verwijder het klokhuis. Snijd dan elk partje nog eens in 3 stukken. Snijd de brie in plakjes.
Verdeel de stukjes appel en de plakjes brie in een cirkel over de quiche. Bestrooi het geheel met de overschot van de noten.


Bak de quiche 35-45 minuten in de op 200°C voorverwarmde oven. Klaar!

vrijdag 27 september 2013

Stoofschotel uit de oven met kip, krieltjes en spekappeltjes

Nu het stilaan wat kouder wordt, mag er nu en dan eens een stoofschotel op tafel. Voornamelijk de spekappeltjes van deze schotel vielen hier uitermate in de smaak. Die maak ik beslist nog eens... Ze lijken me trouwens ook perfect bij bijvoorbeeld een stukje wild.
Nu ja, niet enkel de appeltjes, maar ook de rest van het gerecht was lekker hoor!


Dit heb je nodig:
(voor 2 personen)

2 kipfilets (van telkens +/- 175 g)
1/4 bosje tijm
500 g krielaardappeltjes
1,5 appel
6 plakken ontbijtspek
zout en peper
1/4 kippenbouillonblokje
150 ml appelcider

EXTRA: grote ovenbestendige pan met deksel OF ovenschotel met deksel OF ovenschotel + vel aluminiumfolie

We beginnen met de ingrediënten voor te bereiden.
De kipfilets snijd je in blokjes. De krieltjes mag je ongeschild in de lengte doormidden snijden (en even wassen). Houd een beetje van de tijm apart voor de afwerking en ris bij de rest de blaadjes van de takjes. De appels hoef je ook niet te schillen. Snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen.


Omwikkel de stukken appel elk met een plakje spek. Verhit een eetlepel olie in een ruime (eventueel ovenbestendige) pan en bak er de spekappeltjes rondom in. Neem ze dan uit de pan en houd de pan nog even in de buurt.


Bak in dezelfde pan de stukjes kip op hoog vuur aan alle kanten aan. Breng ze op smaak met flink wat zout en peper. Roer de aardappeltjes erdoor en bak ze even kort mee. Roer tenslotte de tijmblaadjes er ook door.

Heb je een ovenbestendige pan, dan mag alles daarin blijven. Zoniet, dan dien je even alles over te laden naar een ovenschotel.

Verwarm de oven ondertussen al voor op 200°C.

Neem 150 ml heet water en los er het bouillonblokje al roerend in op. Voeg dan de bouillon en meteen ook de cider toe aan de kip en de aardappelen. De spekappeltjes houd je nog even opzij.


Sluit de pan / schotel af met een deksel of een vel aluminiumfolie. Stoof het geheel 25 minuten in de op 200°C voorverwarmde oven.

Neem na 25 minuten het deksel of de aluminiumfolie even van de pan / schotel en voeg de spekappeltjes toe. Stoof het geheel nog 15 minuten (bedekt) verder in de oven.

Garneer de stoofschotel met de resterende tijmtakjes.

Smakelijk!

zondag 15 september 2013

Gekarameliseerde wortelen met een vleugje Cointreau

Wortelen dienen meestal redelijk lang op het vuur te staan. Hier thuis hebben we twee doeltreffende manieren om hun gaartijd aanzienlijk in te korten. Ofwel stomen we ze in een magnetron-stoomkokertje, ofwel karameliseren we ze in de pan. Zo zijn ze lekker knapperig en naargelang de toegevoegde ingrediënten geef je ze de smaak waar je op dat moment het meeste zin in hebt.


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

 
500 g dunne (jonge) wortelen
een klontje boter
1 laurierblad
½ theelepel zout
2 theelepels witte suiker (of eventueel een scheutje honing, naar smaak)
een flinke scheut Cointreau (of porto, naar smaak)
1 eetlepel verse peterselie (of tijm, naar smaak)


Zo ga je te werk:

Schil de wortelen, halveer ze en snijd ze dan in de lengte doormidden. Zo ontstaan er reepjes.


Laat een klontje boter smelten in een pan met antiaanbaklaag en bak de wortelen met het laurierblad er al roerend een halve minuut in.
Voeg het zout, de suiker en de Cointreau toe en roer alles goed door elkaar. Laat de wortelen voor 5 à 7 minuten zachtjes pruttelen op een middelhoog vuur. Roer af en toe goed door. Let op want suiker kan snel verbranden! Als de wortelen lichtbruin kleuren , zijn ze perfect.


Knip de peterselie fijn en roer hem op het einde door de gekarameliseerde wortelreepjes.
Verwijder het laurierblad.

De wortelen dienen niet volledig gaar te zijn. Ze zijn op hun lekkerst als ze nog wat knapperig zijn. Je kunt ze serveren bij onder andere een stukje gevogelte of rundvlees en in de herfst of winter smaken ze uitstekend bij een heerlijke wildbereiding.



Dit recept verschijnt ook op Gift Avenue.

vrijdag 13 september 2013

Quiche met kip, courgette, lenteui en geitenkaas

Met een quiche kan je werkelijk alle kanten uit. Je legt er op waarin je zin hebt en een nieuwe creatie is geboren! Dit receptje kwam ik ooit eens tegen in Flair en ik heb het helemaal gemaakt zoals beschreven. Het resultaat was een zeer lekkere quiche, maar een beetje minder geitenkaas zou hem eigenlijk nog fijner maken. Bij deze dus mijn lichtjes aangepast recept.


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

2 kipfilets
1 courgette
4 lente-uitjes
1/2 rol geitenkaas (= 75 à 100 g)
200 ml room, vetgehalte +/- 25%
4 eieren
peper en zout
1 rol bladerdeeg

EXTRA: quiche-/taartvorm

Verwarm allereerst de oven voor op 180°C.

Snijd de kipfilets in blokjes en bak de blokjes langs alle kanten aan in een pan in een scheutje olie. Ze hoeven niet helemaal doorbakken te zijn want in de oven garen ze nog verder!


Was de courgette, snijd de uiteinden eraf en snijd de courgette in redelijk dunne plakjes.
Snijd de lente-uitjes in ringen. Je mag hiervoor al het wit en het niet taaie deel van het groen gebruiken.


Snijd ook de geitenkaas in plakjes.


Meng in een schaal de room, de eieren en een snuifje peper en zout goed door elkaar.

Rol het bladerdeeg uit in de taartvorm (samen met het bijgevoegde bakpapier) en prik met een vork enkele gaatjes in de bodem. Op die manier komt het deeg tijdens het bakken zeker niet helemaal bol te staan.

Verdeel de kippenblokjes, de courgetteschijfjes en de lenteui-ringen over het deeg. Overgiet dit alles met het ei-roommengsel en leg bovenop de plakjes geitenkaas.


Plaats de quiche ongeveer 40 minuten in de op 180°C voorverwarmde oven.

Smakelijk!


(recept uit Flair)

zaterdag 7 september 2013

Kindergerecht: witte ei-muizen op een bedje van wortel-erwtenpuree

Het is niet iedere dag mogelijk, maar wat is het leuk om af en toe eens een écht kindergerechtje op tafel te toveren en dan de blinkende oogjes van mijn zonen te zien. Alles smaakt plots eens zo lekker en eigenlijk kost het - bij dit gerechtje althans - niet eens zo veel moeite om het in elkaar te knutselen!

 
Dit heb je nodig:
(voor 4 porties)

100g diepvrieserwten - ontdooid
4 eieren
750 g aardappelen
4 middelgrote wortelen
zout en peper
2 middelgrote radijsjes
4 stengels bieslook
1 theelepel ketchup
125 ml melk
1 eetlepel goede boter
1 kleine dikke plak kaas (of een grote Babybel)

EXTRA: een houten prikkertje + een diepvrieszakje

Schil de aardappelen en de wortelen en snijd ze in stukken. Kook ze 20 minuten in licht gezouten water. (let op: begin te timen vanaf het moment dat het water echt kookt).

Breng op hetzelfde moment de eieren aan de kook. Laat ze zo'n 10 minuten koken zodat ze hardgekookt zijn.


Hebben de eieren 10 minuten gekookt, neem ze dan uit de pan en hou ze even onder koud stromend water. Zo voorkom je een zwarte rand rondom de dooier. Pel ze en laat ze nog even afkoelen.

Maak ondertussen de radijsjes schoon en snijd voor de oortjes van de ei-muizen 8 schijfjes uit het midden van de radijzen. Neem ook 4 stengels bieslook klaar.

Snijd in elk ei met een aardappelmesje gleufjes voor de radijsoortjes en duw ze er voorzichtig in. Prik dan achteraan met een houten prikker een gaatje voor de bieslookstaart en stop de bieslookstengels erin. Vul tenslotte de punt van het diepvrieszakje met de ketchup en knip een klein stukje van de punt zodat het een mini-spuitzakje wordt. Spuit nu de oogjes en het neusje op de 'muizen'.



Als de aardappelen en de wortelen 20 minuten gekookt hebben, giet ze dan af. Voeg de (eventueel even opgewarmde) melk en de boter eraan toe en stamp dit tot een puree. Breng hem op smaak met wat zout en peper en roer er de erwtjes doorheen.

 
Snijd de kaas in blokjes of puntjes en garneer de borden: onderaan een flinke schep puree, daar bovenop een ei-muisje en tenslotte nog de stukjes kaas.

Smakelijk!!!


(receptje uit 'Koken & Genieten' Kinderspecial/11, pagina 36)


Dit recept verschijnt ook op Gift Avenue.