zondag 10 november 2013

Pralinevormen / chocolademallen kopen

Geregeld krijg ik de vraag waar ik mijn pralinevormen zoal koop. Om jullie wat op weg te helpen, legde ik een lijst aan van allerlei (web)winkels in België en Nederland waar je vormen kunt kopen. Uiteraard zijn er nog veel meer. Alle verdere tips zijn welkom!

Klik op de pralinevormen hieronder om naar de lijst te gaan (onderaan de pagina):

http://smulhuisje.blogspot.be/p/mijn-pralineboek.html

vrijdag 8 november 2013

Marsepeinmousse op frambozencoulis

Stilaan breekt weer de periode aan waarin marsepein zeker niet mag ontbreken! Of je nu Sint-Maarten viert of Sinterklaas (of allebei!), deze zoete lekkernij hoort er gewoon bij. Je kunt er leuke figuurtjes uit kneden, al dan niet gekleurd of afgewerkt met wat chocolade. En je kunt er ook deze overheerlijke mousse van maken! Ik heb ondertussen al veel desserts gemaakt, maar dit blijft toch absoluut een van mijn favorieten… Onweerstaanbaar!


Dit heb je nodig:
(voor 4 tot 6 porties)

voor de marsepeinmousse
¾ gelatineblaadje
63 g marsepein
63 ml room (vetgehalte 30%)
¾ eidooier (+/- 13 g)
25 g fijne witte kristalsuiker
25 ml amaretto
nog eens 125 ml room (vetgehalte 30%) - ijskoud

voor de frambozencoulis
 50 g diepvriesframbozen
31 g fijne witte kristalsuiker
sap van 1/8 citroen
enkele blaadjes verse munt of citroenmelisse ter decoratie

Week het gelatineblaadje in een schaaltje met koud water.

Rasp de marsepein met een redelijk grove rasp of snijd hem in kleine stukjes. Warm de 63 gram room op en roer er de marsepein door tot deze volledig is opgelost. Knijp het gelatineblaadje goed uit en roer het door het warme room/marsepein-mengsel.


Klop de eidooier met de suiker goed op met een mixer of in de keukenmachine tot het mengsel lichtgeel van kleur is geworden. Mix de amaretto erdoor en spatel dan het eimengsel door het room/marsepein-mengsel.

Klop de resterende 125 ml room licht op zodat deze een beetje dikker wordt. Hij dient echter NIET stijf geklopt te worden. Schep de room voorzichtig door de rest van het mengsel. Dit dien je zachtjes te doen, zodat je niet alle lucht die je er net in hebt geklopt er weer uit klopt.
Plaats het mengsel in een goed afgesloten bewaardoos minstens een nacht in de koelkast. Zo kan het opstijven.

 
Voor de frambozencoulis kook je de frambozen even op in een klein scheutje water met het citroensap en met de suiker. Mix het mengsel met behulp van een staafmixer en druk het door een zeef. Plaats de coulis in de koelkast tot hij goed is afgekoeld.

Presenteer de mousse op een bodempje coulis en werk het geheel af met enkele blaadjes munt of citroenmelisse. Om de mousse op te scheppen, kun je bijvoorbeeld een ijsschep gebruiken.

Genieten!

 
 
Dit recept verschijnt ook op Gift Avenue.
http://giftavenue.nl/blog/eva-s-cooking

woensdag 6 november 2013

groentenschoteltje met wortel, venkel, courgette, zoete aardappel en room

Groenten kunnen zo lekker zijn, zeker uit de oven! En met een scheutje room en wat lekkere kruiden erbij worden ze helemaal onweerstaanbaar...

 
Dit heb je nodig:
(voor 6 ovenpotjes)
 
1 zoete aardappel (bataat)
2 middelgrote wortelen
1/2 venkel
1/2 courgette
1/2 ui
1 klein teentje look
1/2 eetlepel verse tijm of tijm uit een potje
peper en zout
250 ml room (of eventueel melk)
 
EXTRA: 6 individuele ovenpotjes of eventueel 1 grotere ovenschotel
 
Verwarm de oven alvast voor op 200°C.
Schil de aardappel en de wortelen. Snijd de stengels en de harde bodem van de venkel en doe ook de pel van de ui. Snijd alle groenten en de zoete aardappel in blokjes of schijfjes en verdeel ze over de ovenpotjes.
 
 
Pel en versnipper de look en roer deze samen met de tijm door de room. Kruid dit met wat peper en zout. Verdeel dan de gekruide room over de groenten. Zorg dat de room zeker niet tot aan de bovenkant van de potjes komt want door de warmte kan deze wat opborrelen.
 
 
Zet de potjes zo'n 30 minuten in de op 200°C voorverwarmde oven.
 
Smakelijk!!!

zaterdag 2 november 2013

Weggeefactie van leuke chocoladevormen via Facebook! :)

De komende feestdagen heerlijke zelfgemaakte pralines op tafel toveren? Waarom niet? Het is heus niet zo moeilijk als je misschien zou denken. En met mijn boek 'Olala Chocola!' kan je beslist meteen aan de slag! Geen ingewikkeld materiaal of moeilijke technieken, noch onvindbare ingrediënten. Doen dus!

Om je een eindje op weg te helpen, geef ik graag twee leuke chocolademallen weg! Wat moet je hiervoor doen?
--> Klik op onderstaande foto om naar mijn Facebook-pagina te gaan en lees daar verder hoe je ze kan winnen! Succes!
 
https://www.facebook.com/pages/Evas-Smulhuisje/116797625062569