zaterdag 28 juni 2014

knapperige groene asperges in een jasje van serranoham

Heel simpel te maken en een verrassend lekker resultaat! Jaren geleden kocht ik eens een tapas-boek waaruit ik toen avond na avond een ander hapje klaarmaakte. Deze asperges bleven me - samen met nog heel wat andere tapas - heel goed bij omdat ze o zo lekker zijn en bovendien zijn ze bijzonder snel klaar. Zeker proberen dus!


Dit heb je nodig:

12 groene asperges
6 plakken serranoham (of parmaham)
3 eetlepels olijfolie
een beetje peper

Verwarm de oven voor op 200°C.

Verdeel twee eetlepels olijfolie over de bodem van een ovenschaal.

Snijd de harde uiteinden van de asperges en verwijder ze. Deze zijn te hard / houterig om op te eten.

Snijd de plakken ham in de lengte in twee en wikkel ze om de onderkant van de asperges. Leg de asperges in de ovenschaal en verdeel er nog een eetlepel olie over. Je kan hiervoor een keukenborsteltje gebruiken om de olie echt goed te verdelen.



Strooi vervolgens nog wat peper over de asperges en plaats ze dan voor 10 minuten in de op 200°C voorverwarmde oven.

Je kan deze asperges bijvoorbeeld met aioli / knoflooksaus serveren. Heerlijk!!


(recept uit 'Tapas' van Parragon Books)

vrijdag 27 juni 2014

frisse bonensalade met ei en tomaten

Als lunch of avondmaaltijd, lekker verfrissend na een drukke werkdag of een perfecte afsluiting van een heerlijke vakantiedag... Deze salade - zonder sla - is echt heel erg lekker! Mmm!


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

2 aardappelen van gemiddeld formaat
500g snijbonen
4 eieren
425 g witte bonen uit blik
50 g zongedroogde tomaten
2 tomaten
4 eetlepels wittewijnazijn
5 eetlepels olijfolie
1 eetlepel grove mosterd
een snuifje witte suiker
een goed handjevol verse peterselie
50 g spekblokjes
peper en zout

Was de aardappelen en kook ze met de schil zo'n 20 minuten.
 
 
Was ondertussen de snijbonen, snijd de uiteinden er af en snijd ze in stukken van ongeveer 4 cm lang.
Kook ze 8 minuten in gezouten water. Giet ze dan af en spoel ze onder koud stromend water. Zet ze even opzij.


Kook (in het pannetje van de bonen) de eieren in 8 à 10 minuten hard en laat ze schrikken onder koud stromend water. Zo voorkom je een zwarte rand om de dooier.

Spoel de witte bonen af onder koud stromend water en zet ze even opzij.


Laat de zongedroogde tomaten even uitlekken en snijd ze in stukjes.
Was de tomaten, snijd de steeltjes / kroontjes er af en snijd de tomaten in blokjes. Zet opzij.


Meng de azijn, de olijfolie, de mosterd, de witte suiker en wat peper en zout goed door elkaar en zet deze vinaigrette ook even opzij.


Pel de (ondertussen iets afgekoelde) eieren en snijd ze elk in vier partjes.


Meng de snijbonen met de witte bonen, de zongedroogde tomaatjes en de verse tomaten. Meng ook de vinaigrette eronder. Leg de eipartjes er bovenop.


Als de aardappelen gekookt zijn, spoel ze dan onder koud stromend water. Pel de schil van de aardappelen eraf met behulp van een aardappelmesje. Dit gaat vrij gemakkelijk normaal gezien. Je kan de schil er zo af trekken. Snijd / hak dan de aardappelen in kleine stukjes.

Was de peterselie en hak / knip hem wat fijner.

Verhit een eetlepel olijfolie in een pannetje. Bak er de spekblokjes knapperig in. Voeg ook even de aardappelen en op het einde de peterselie toe. Laat even al roerend bakken.


Strooi nog een beetje peper en zout over de salade en verdeel tenslotte het aardappelmengsel er over.

Smakelijk!!!

 
(recept uit Koken & Genieten)