zondag 17 augustus 2014

Lekker frisse citroentiramisu met aardbeien

Een tiramisu zonder alcohol en met een superfrisse toets. Zeker geslaagd!


Dit heb je nodig:
(voor een vijftal porties)

2 grote citroenen
65 g + 1,5 eetlepel witte suiker
100 g rijpe abrikozen
125 g mascarpone op kamertemperatuur
250 ml Griekse yoghurt (vind je bij de gewone yoghurts in de supermarkt)
1 zakje vanillesuiker
100 ml slagroom vetgehalte 30% goed gekoeld
10 à 15 Boudoirs
10 aardbeien (of andere rode vruchten)

Was één citroen met heet water en wrijf ze droog. Rasp de schil van 1/2 van de citroen eraf (met een fijne rasp) en zet dit even opzij.

Maak dan een siroop van de citroen. Dat doe je zo: pers het sap uit 1 citroen. Je moet +/- 45 ml sap hebben. Breng dit dan met 35 g witte suiker en 40 ml water aan de kook. Kook het 5 minuten op laag vuur en laat de citroensiroop dan afkoelen.



Was de abrikozen, snijd ze doormidden en verwijde de pitten. Pureer de abrikozen met de staafmixer en strijk ze dan nog met een lepeltje door een zeef zodat je enkel abrikozenpuree overhoudt.


Pers het sap uit de tweede citroen. Roer dan de mascarpone, de Griekse yoghurt, 30 g witte suiker, de vanillesuiker, het citroensap en de citroenschil door elkaar.

Klop de slagroom stijf (lukt het best in een koude schaal met koude kloppers) en spatel hem voorzichtig door het mascarponemengsel.


Verdeel per portie één (of een beetje meer) Boudoir in stukjes over de bodem van het schaaltje. Bedruppel deze met 1/2 van de citroensiroop en verdeel er dan 1/2 citroenmascarpone overheen. Leg er dan nog 1/2 abrikozenpuree bovenop. Herhaal dan deze lagen en eindig dus met abrikozenpuree. Zet de tiramisu minstens 2 uur in de koelkast.



Snijd de aardbeien (of andere vruchten) in stukken, meng ze met 1,5 eetlepel suiker en laat even rusten zodat de suiker wat smelt. Verdeel ze voor het opdienen over de porties tiramisu. Mmm!



(gebaseerd op een recept uit Koken en Genieten)

dinsdag 12 augustus 2014

Crumble van aardbeien

Ik had nog wat aardbeitjes staan... en toen stootte ik op een recept van crumble. Met bosvruchten en kersen weliswaar, maar crumble kun je natuurlijk met vanalles maken. Het is een bijzonder eenvoudig recept en het resultaat is werkelijk OVERHEERLIJK!



Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

een bakje aardbeien (of ander fruit)
50 g koude goede boter
50 g witte kristalsuiker + 1,5 eetlepel extra
85 g bloem
25 g amandelschilfers

Verwarm de oven voor op 190°C.

Beboter een ovenschaal en leg het fruit (in grove stukken gesneden) erin. Bestrooi met 1,5 eetlepel suiker.

Meng de boter (in stukjes gesneden), de bloem en de suiker met de mixer of in de keukenmachine tot kruimels. Zorg ervoor dat het géén vast deeg wordt. Met je handen kneden mag je dus niet doen. Krijg je moeilijk kruimels en blijven er veel grote brokken in je deeg zitten, dan kan je wel je vingertoppen gebruiken om deze te verkruimelen. Bij mij lukte het echter prima met de mixer.

Bestrooi het fruit dan met het kruimeldeeg en met de amandelschilfers en plaats de ovenschaal voor 30 à 35 minuten in de voorverwarmde oven.

Serveer de crumble warm (eventueel met een bolletje vanille-ijs)... Mmmmm!!!!!!!!!


(gebaseerd op een recept uit 'Libelle Lekker')

woensdag 6 augustus 2014

Broodpudding / kliekjespudding

Dit recept van brood- / kliekjespudding heb ik van vroeger thuis. Telkens als mijn mama deze broodpudding maakte, vulde het hele huis zich met een heerlijke geur en het was natuurlijk smullen geblazen als hij op tafel kwam! Vanwaar de naam kliekjespudding? Wel, eigenlijk kan je naast brood vanalles toevoegen: koekjes, chocolade, banaan, ... Alles waarvan je denkt dat het er bij past mag je erbij doen. Meestal voeg ik dan ook (eventueel wat oudbakken) koekjes toe, maar ditmaal had ik zo veel - niet meer al te vers - brood over dat ik het bij brood hield. Alhoewel, ik voegde ook nog wel een beetje chocolade toe, omdat ik het echt niet laten kon! ;)



Dit heb je nodig:

500 g wit en / of bruin brood (of brood en koekjes, zolang er maar meer brood dan koekjes in zit en het in het totaal ongeveer 500 g is)
250 g witte suiker (als je veel koekjes gebruikt --> minder suiker toevoegen!!)
1 zakje vanillesuiker
150 g rozijnen (bruine of gele)
400 ml melk
2 eieren
4 appels (event. een appel vervangen door een banaan)
kaneel
event. een scheutje cognac

Doe de rozijnen in een kop of kom en voeg water toe tot ze helemaal onder staan. Zo kunnen ze wellen en zo verbranden de rozijnen aan de buitenkant van het gebak niet. Als je wil kan je ook een scheutje cognac toevoegen. Laat ze ongeveer een kwartiertje (of langer) staan.


Trek ondertussen het brood (met de korst erbij) in stukjes en leg deze in een grote schaal.

Breng de melk kort aan de kook en smelt er al roerend de twee soorten suiker in. Giet de melk dan bij het brood en laat het even rusten.

Kneed  het brood en de melk goed door elkaar, eerst met houten lepels of met vorken en daarna met je handen. Zorg ervoor dat het een mooi (kleverig) geheel wordt.

 


Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes (of gebruik een groentenmolen om ze zeer fijn te snijden).

Giet de rozijnen af door een zeef.

Voeg dan de (kort geklutste) eieren, de appelstukjes, de rozijnen en flink wat kaneel toe aan het broodmengsel. Kneed alles goed door elkaar met je handen.


Verwarm de oven voor op 180°C.
Beboter een bakvorm en schep het mengsel erin. Je kiest natuurlijk zelf welke vorm je neemt, maar zorg dat hij niet te groot is want anders heb je een te dunne laag broodpudding en dan droogt hij gemakkelijk uit in de oven.


Bak de broodpudding 45 minuten op 180°C. Check of hij gaar is door er met een satéprikker in te prikken. Komt de prikker er droog uit dan is de broodpudding klaar.




Lekkerrrrr!!!!!!!!!!!

zondag 3 augustus 2014

Heerlijke moussaka

Je hebt er wel wat tijd en potten en pannen voor nodig om hem te maken, maar deze moussaka is zo lekker dat hij al die energie zeker waard is! Ik maakte hem zonder aubergine (mét courgette) en gebruikte geen lams- of rundsgehakt, maar varken-kalfsgehakt. Helemaal traditioneel Turks of Grieks is hij dus niet, maar de moussaka is gewoon heerlijk en dat is toch wat telt, nietwaar? :)


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

1 kg aardappelen
1 aubergine OF 1 courgette (of half om half)
1 ui
2 teentjes knoflook
500 g runder- of lamsgehakt (of varkens-kalfsgehakt)
4 takjes verse oregano of wat gedroogde oregano
500 g tomatenblokjes uit blik
1 theelepel kaneelpoeder
3 grote tomaten
2 eetlepels goede boter
2 eetlepels bloem
375 ml melk
1/2 groentenbouillonblokje
2 eieren
75 g parmesaanse kaas (stuk of gemalen)
olijfolie om in te bakken
zout en peper

Kook de aardappelen ongeschild 20 minuten.

Was en snijd de aubergine / courgette ondertussen in schijven van ongeveer 1 cm dik. Leg deze op een velletje keukenpapier en bestrooi met zout. Laat dit 15 minuten rusten. Het zout zal het overtollige vocht uit de aubergine / courgette trekken. Dat kan je er dan achteraf gewoon afdeppen.

Pel en snipper ui en knoflook en zet even opzij. Ik had hier een kleine helper die mama even bijstond met de ui en de knoflook... (en de groentenmolen, leuk!).



Dep na een kwartiertje de aubergine- / courgetteschijfjes droog met wat keukenpapier. Verhit 3 eetlepels olijfolie in een grote diepe pan en bak er de schijfjes aan beide zijden goudbruin in. Let op voor oliespatten!
Breng ze dan op smaak met wat peper en laat ze tenslotte uitlekken op keukenpapier. Zet ze opzij. Houd de pan nog even bij. Die kan je zo meteen weer gebruiken.

Giet de aardappelen na 20 minuten koken af en spoel ze onder koud stromend water. Pel ze (de schil komt nu zo los) en snijd ze in plakken. Als ze nog veel te warm zijn om vast te houden, laat je ze nog even liggen en doe je eerst de volgende stap(pen).


Verhit weer wat olie in de pan. Bak het gehakt er rul in (in stukjes hakken met een spatel of houten lepel terwijl het bakt en goed omroeren). Voeg dan de uit en de knoflook toe en bak deze kort mee. Hak of knip de oregano in stukjes en roer deze erdoor. Roer dan ook de tomatenblokjes (uit blik) erdoor en breng het geheel aan de kook. Laat het een vijftal minuten op laag vuur koken. Breng het dan op smaak met zout, peper en 1 theelepel kaneelpoeder. Zet de pan opzij.



Was de tomaten en snijd ze in schijfjes. Je hoeft het niet te doen, maar ik pelde mijn tomaten ook nog. Dat deed ik door het steeltje eruit te snijden, ze kruisvormig in te snijden aan de onderkant,  ze even onder te dompelen in kokend water, ze dan onder koud stromend water te houden en dan kon ik de pel er zo af trekken.


Voor de bechamelsaus smelt je eerst 2 eetlepels (goede) boter in een diep pannetje of potje (neem geen te kleine pan / pot want er moet nog vanalles bij). Als de boter gesmolten is, voeg dan meteen 2 eetlepels bloem toe. Roer deze er goed door en laat even al roerend bakken. Zo gaat de bloemsmaak eruit. Giet de melk er al roerend bij en voeg ook 200 ml water toe. Breng dit aan de kook en voeg het halve bouillonblokje eraan toe. Kook vijf minuten en roer geregeld even. Breng de saus op smaak met zout en peper en neem ze van het vuur.
Klop dan de eieren wat los in een schaaltje en roer er 4 eetlepels van de saus door. Voeg daarna al roerend het mengsel aan de rest van de saus toe. Let op: goed roeren want anders krijg je klontertjes!


Vet een grote ovenschaal in met wat boter en leg het gehakt en de aardappelen erin. Beleg dit dan dakpansgewijs met de aubergine / courgette en de schijfjes tomaat. Giet de bechamelsaus eroverheen en bestrooi het gerecht tenslotte met de (geraspte) kaas.



Bak 40 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is geworden. Heerlijk!!!





(gebaseerd op een recept uit maandblad 'Koken & Genieten')