vrijdag 17 oktober 2014

Puree / stoemp met ratatouille

Met aardappelen kun je veel kanten uit. Je kunt ze gewoon koken, of bakken, of je maakt er frietjes van, of kroketjes of een heerlijke gratinschotel, ... en je kan er natuurlijk ook puree of 'stoemp' van maken. Voeg aan die puree nog iets extra's toe en je hebt een supergerecht! Dat is zeker ook het geval met deze puree... Mmm!


Dit heb je nodig:
(voor 6 personen)

1 kilo aardappelen
1 courgette
1 aubergine
1 rode paprika
1 groene paprika
1 ui
peper en zout
oregano, vers of gedroogd (hoeveelheid naar smaak)
250 ml tomatenpuree
1 teentje knoflook

Schil de aardappelen, snijd ze in blokjes en kook ze zo'n 20 minuten in gezouten water. Zorg dat ze goed zacht gekookt zijn. De exacte tijd hangt natuurlijk ook af van welke soort aardappel je gebruikt. Als ze gaar zijn, giet ze dan af en stamp ze fijn met een pureestamper.


Terwijl de aardappelen op het vuur staan, kun je de groenten beginnen bereiden...

Was alle groenten, verwijder de steeltjes en de pitjes van de paprika's en schil de ui. De courgette, aubergine en paprika's hoef je niet te schillen. Snijd dan alle groenten in blokjes.



Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote pan en voeg alle groenten toe. Roer geregeld even om.

Als de groenten halfgaar zijn, roer je er wat peper, zout en oregano door. Voeg dan de tomatenpuree en een beetje water toe en roer alles goed door elkaar. Laat dit alles 30 minuten sudderen op laag vuur in een open pan. Roer op het einde de (fijngeperste) knoflook toe.


Schep de ratatouille nu onder de puree. Indien gewenst kun je nog een beetje zout toevoegen, maar dat is niet echt nodig. Lekkerrrrr!


(recept uit 'Stoemp!' van Albert Verdeyen)

zaterdag 11 oktober 2014

Pastinaaksoep

Pastinaak is een soort wortel, maar dan wat zoeter én pittiger van smaak. Onze kinderen zijn er dol op en ook deze soep viel hier dus erg in de smaak. Afgewerkt met enkele stukjes walnoot is het absoluut dé perfecte herfstsoep!


Dit heb je nodig:
(voor 4 bordjes soep)

1 ui
2 grote pastinaken (of 3 kleinere)
1 teentje knoflook
2 theelepels currypoeder
1 groentenbouillonblokje
100 ml vloeibare room
enkele (bij voorkeur verse) walnoten
peper en zout

Versnipper de ui, verwarm wat boter (of olie) in een soeppot en fruit de ui daar enkele minuten in. Roer af en toe even door.

Schil ondertussen de pastinaken met een dunschiller of een mesje en snijd ze in stukken. Zoals je kunt zien had ik ook een pastinaak met een hele vreemde vorm... hihi

Pel en versnipper het teentje knoflook en voeg dat ook toe in de pot. Voeg ook de curry toe en laat alles enkele minuten bakken.




Giet 750 ml warm water in de pot en leg ook het bouillonblokje erin. Laat de soep 15 minuten sudderen op laag vuur. Haal de pot dan van het vuur en mix de soep fijn.


Doe de room bij de soep en verwarm ze indien gewenst even terug op. Breng de soep tenslotte op smaak met wat peper en zout.

Hak de noten in stukken en bestrooi de soep hiermee net voor het opdienen.

Mmmmm!!!



(receptje uit Simply You, magazine van Carrefour)


dinsdag 7 oktober 2014

Chocoladetaart met amandel

Een heerlijk stuk chocoladetaart, een beetje smeuïg, niet overdreven zoet en met lekker veel chocolade... On-weer-staan-baar! Bovendien is deze taart in een handomdraai gemaakt. Die tover ik vanaf nu zeker vaker uit de oven!


Dit heb je nodig:
(voor een kleine taart voor 4 tot 6 personen)

3 eieren
70 g witte suiker
80 g pure chocolade
75 g goede boter
130 g amandelpoeder
een beetje cacaopoeder om te bestrooien

Verwarm de oven alvast voor op 180°C.

Splits de eieren en klop de eigelen goed op met de suiker. Je bekomt dan een lichtgele massa.
Klop de eiwitten in een andere kom stijf.


Smelt de chocolade met de boter au bain marie (in een schaal bovenop een pot met een bodempje kokend water) of in de microgolfoven. In dat laatste geval verwarm je de chocolade met de boter telkens 30 seconden op 800 watt, waarna je iedere keer goed roert. Doe je dat niet dan kan de chocolade gemakkelijk verbranden!

Meng dan het gesmolten chocolade-botermengsel met de eigelen en schep er tenslotte voorzichtig de eiwitten door. Roer niet te hevig want dan klop je alle er net ingeklopte lucht er zo weer uit en krijg je geen luchtige taart.

Schep tot slot het amandelpoeder er voorzichtig door.



Beboter een bakvorm en giet het beslag erin. Ik nam een ovenschaaltje omdat mijn taartvorm te groot bleek voor dit taartje. Het is echt niet zo groot als je bovenstaande hoeveelheden neemt.

Bak de taart 20 tot 25 minuten in de op 180°C voorverwarmde oven. Check of ze klaar is door er een houten prikker in te steken. Komt die er droog uit dan is de taart klaar. Zo niet, schuif de taart dan nog voor enkele minuten in de oven.

Bestrooi tenslotte met wat cacaopoeder.




Smakelijk!!!

 
(recept uit Simply You, magazine van Carrefour)

maandag 6 oktober 2014

Supermakkelijke lichte speculoosmousse

Toen er onlangs bezoek over de vloer kwam, wou ik hen graag verwennen met iets lekkers uit eigen keuken. Ik had een drukke voormiddag en dus niet echt tijd om lang in de keuken te staan. Het werd deze speculoosmousse... Hij viel ook bij mijn kinderen zo in de smaak, dat we hem de woensdagnamiddag daarop meteen wéér maakten, samen ditmaal. Mijn zesjarige vond het gewéldig: koekjes verkruimelen, eiwit stijfkloppen met de mixer, ... En het resultaat? Mmm!


Het recept komt trouwens uit hét Lotus Speculoosboek. Een absolute aanrader! Ikzelf sta er natuurlijk ook in... met maar liefst twee recepten! :-D (jaja, ik blijf daar natuurlijk erg trots op)

Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

125 g speculoos (van Lotus bijvoorbeeld :)) + één of twee koekjes extra voor de afwerking
100 ml goed gekoelde slagroom - vetgehalte 30%
3 eiwitten
event. een stukje melkchocolade voor de afwerking (+ een rasp)

Verkruimel eerst de 125 g speculoos. Je kan dat op verschillende manieren doen, maar ik stopte de koekjes in een diepvrieszakje en rolde erover met de deegroller. Zo kan je de speculoos heel fijn verkruimelen.


Klop de slagroom stijf.
Om room stijf te kloppen, stop ik de schaal met de room én de kloppers van de mixer altijd even op voorhand in de koelkast zodat alles echt goed koud is. Zo krijg je de room gemakkelijk opgeklopt.

Schep de speculooskruimels door de geklopte room. Doe dit voorzichtig zodat de lucht die je net in de room hebt geklopt er niet meteen weer uit gaat.

Klop in een andere kom ook de eiwitten stijf en spatel deze dan bij de speculoosroom.


Schep de speculoosmousse in 4 glazen / schaaltjes en plaats deze minimum 4 uur in de koelkast om op te stijven.

Ter afwerking raspte ik eerst een beetje chocolade over de mousse en tenslotte verkruimelde ik enkele speculoosjes grof en strooide ik de kruimels over de glaasjes. Klaar!

Smakelijk!!!

donderdag 2 oktober 2014

Overheerlijke clafoutis met nectarines

"Dit is een van de lekkerste dessertjes die ik ooit heb gegeten!" riep de achtjarige zoon enthousiast uit toen hij amper één hap van dit gerechtje geproefd had. En ik kan hem geen ongelijk geven... Superlekker! En dan ook nog eens echt gemakkelijk te maken.


Een échte (Franse) clafoutis wordt normaal gemaakt met kersen, maar uiteraard kan je dus ook ander fruit gebruiken. Deze versie met nectarines (of perziken) is in ieder geval zéér geslaagd.

Dit heb je nodig:
(voor 4 porties)

2 rijpe nectarines (of perziken)
50 g goede boter op kamertemperatuur (of héél kort zachter gemaakt in de microgolfoven)
50 g witte suiker
een snuifje zout
een citroen (eigenlijk maar 1/2 nodig, enkel de schil)
1 ei
1/2 eetlepel melk
80 g bloem
1/2 theelepel bakpoeder
1 eetlepel rietsuiker
een beetje poedersuiker

Verwarm de (elektrische) oven voor op 175°C.

Was de nectarines, snijd ze doormidden en verwijder de pit. Ik probeerde dat door de twee helften ten opzichte van elkaar te draaien, maar dat bleek niet zo gemakkelijk te gaan als ik hoopte dus er kwam ook een lepel en wat prutswerk bij kijken... hihi
Snijd dan de nectarines elk in een 12-tal (redelijk dunne) parten.


Roer de boter, suiker, vanillesuiker en het snuifje zout door elkaar. Rasp een halve citroenschil boven de schaal en roer ook de eidooier, 1/2 van het eiwit en de melk erdoor.
Bij mij begon dit mengsel te schiften, maar dat kwam in de volgende stap weer goed.

Voeg de bloem en het bakpoeder dan toe en schep kort door het mengsel.



Vet 4 kleine ovenschaaltjes (+/- 10 cm breed) in. Je kan ook één grotere schaal nemen natuurlijk.
Verdeel het beslag hierover en strijk het glad.

Leg tenslotte de nectarinepartjes bovenop en bestrooi alles met de rietsuiker.


Bak de clafoutis 20 minuten in de op 175°C voorverwarmde oven. Als het deeg lichtbruin is, dan is het klaar. Laat de dessertjes even wat afkoelen en bestrooi ze net voor het opdienen met wat poedersuiker. Je dient ze lauw te eten, eventueel met een bolletje vanille-ijs ernaast. Zooooo heerlijk!!



(recept uit Koken & Genieten)