zondag 30 november 2014

Tip voor de feestdagen!

Goed nieuws! Mijn boek 'Olala Chocola!' is vanaf nu te koop voor slechts € 19,32 (i.p.v. € 21,19) en dit via de (nieuwe) website van Shop My Books !

Meer info over het boek vind je HIER.

Waldorfpuree met walnoten

Knolselder, het blijft een van mijn favoriete (herfst)groenten. Samen met aardappelen, appelen en walnoten maak je er deze onweerstaanbare puree van... Smullen!


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen - als bijgerecht)

1 kg aardappelen
500 g knolselder (ongeveer 1/4 knolselder)
300 g appel (ongeveer 2 appelen)
2 eetlepels gehakte walnoten (bij voorkeur verse)
50 g + 2 eetlepels goede boter
175 ml melk
zout en nootmuskaat

Schil de aardappelen, de knolselder en de appelen. Snijd ze allemaal in stukjes (+ verwijder de klokhuizen van de appelen) en leg ze in een grote kookpot. Spoel de blokjes en overgiet ze met warm water. Voeg wat zout toe. Breng aan de kook en laat zo'n 25 minuten koken.


Verhit een tweetal eetlepels boter in een pannetje en voeg de walnoten toe. Rooster ze er enkele minuutjes in tot ze heerlijk beginnen te geuren.


Als de groenten (en appel) bijna klaar zijn, verhit dan de melk samen met de 50 g boter in een pannetje zodat de boter smelt. Neem van het vuur en zet even opzij.


Giet de aardappelen, de knolselder en de appelen af, voeg de melk met gesmolten boter toe en stamp tot puree met een pureestamper. Breng de puree op smaak met flink wat zout en een beetje nootmuskaat.


Giet net voor het serveren de notenboter er overheen. Smakelijk!!


 (recept uit maandblad 'Koken & Genieten')

maandag 17 november 2014

Tiramisu met peperkoek en witte chocolade

Een tiramisu die ik niet lust? Die ben ik eigenlijk nog nooit tegengekomen... Ik vind het ook erg fijn dat het een dessertje is dat je snel kan maken én waarmee je eindeloos kan variëren. Deze versie met peperkoek en witte chocolade vonden we met het hele gezin heel erg lekker. Mmm!!


Dit heb je nodig:
(voor 4 kleine of 2 grote porties)

4 sneetjes peperkoek of honingkoek
75 ml melk
50 g witte chocolade
1 vers ei
125 g mascarpone
2 eetlepels fijne witte suiker
1/2 zakje vanillesuiker (= 4 g)
1/2 likeurglas amaretto
een beetje cacaopoeder

Breek de peperkoek in stukjes en week deze in de melk.

Breek de chocolade in stukjes en smelt ze au bain marie (in een schaal bovenop een pot met een bodempje kokend water) of voorzichtig in de microgolf. Doe je het op de tweede manier, verwarm de chocolade dan telkens 20 à 30 seconden op 800 watt en roer tussendoor goed. Anders kan de chocolade verbranden. Laat de chocolade afkoelen.


Splits het ei en klop het eiwit stijf.
Meng het eigeel met de mascarpone, de suiker, de gesmolten chocolade en de amaretto. Schep dan voorzichtig het geklopte eiwit erdoor. Doe dit zeker voorzichtig zodat je niet alle er net in geklopte lucht er weer uit slaat.



Schep de helft van de peperkoek in een glaasje / potje. Leg een schepje van het mascarponemengsel op de peperkoek; schep de rest van de peperkoek er op en eindig met een laag mascarponemengsel. Laat de tiramisu dan vier uur (of langer) opstijven in de koelkast.

Bestrooi net voor het opdienen met cacaopoeder. (met behulp van een zeefje)

Smakelijk!!!


(receptje uit 'Simply You', magazine van Carrefour)

donderdag 6 november 2014

Gehaktpannetje met kikkererwten, paprika en feta

Toen ik het recept van dit eenvoudige, snelle gerechtje tegenkwam had ik eerlijk gezegd nooit gedacht dat het ZO lekker zou zijn! De smakencombinatie was super... Dit moet je zeker ook eens proberen!


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

1 ui
1 teentje knoflook
1 grote rode paprika
600 g gemengd gehakt
2 eetlepels tomatenpuree
300 g kikkererwten (uit blik, bijvoorbeeld van Bonduelle)
een goed handjevol verse peterselie
200 g feta
peper en zout
4 pitabroodjes
150 g Griekse yoghurt

Pel en versnipper de ui en de knoflook. Snijd de paprika doormidden en verwijder de pitjes. Snijd de paprika in kleine reepjes.

Verhit wat olie in een grote, diepe pan en bak het gehakt er in. Trek het wat uit elkaar terwijl je bakt (= rullen). Bak de ui, de knoflook en de paprikareepjes kort mee. Roer dan de tomatenpuree en 200 ml water erdoor. Breng aan de kook en kook het geheel een vijftal minuten op zacht vuur.

Spoel de kikkererwten in een zeef met koud water en laat ze uitlekken. Roer ze door het gehakt en laat alles nog 3 minuten op een zacht vuur verwarmen. Breng het geheel op smaak met peper en zout.



Bak ondertussen de pitabroodjes volgens de instructies op de verpakking. Snijd ze in kwartjes.

Schep het gerecht in diepe borden.

Verbrokkel de feta eroverheen. Leg een schepje Griekse yoghurt op elk bord. Verknip tenslotte de peterselie over het gerecht. Serveer met het pitabrood. Heerlijk!!


(recept uit 'Koken & Genieten')

zondag 2 november 2014

Walnotencake

Deze week kwamen onze kinderen terug van een logeerpartijtje bij hun grootouders en ze hadden een grooooote doos vol walnoten bij zich. Lekker! Maar toch wel erg veel... We besloten een deel van de noten te verwerken in een cake. Het werd een voedzame cake met een soort broodstructuur. Lekker hoor!


Dit heb je nodig:

5 eieren
50 ml melk
250 g goede boter, op kamertemperatuur (of eventueel KORT opgewarmd in de microgolf)
200 g bruine suiker (of 100 g bruine suiker en 100 g rietsuiker, zoals ik deed)
enkele druppels vanille-essence
300 g bloem
1 theelepel bakpoeder
150 g walnoten (liefst vers geraapte)

Pel de noten en hak ze in fijne stukjes (maar niet tot poeder) in de keukenmachine / cutter of eventueel met een mes.


Verwarm nu al maar de oven voor op 180°C. Het duurt immers niet zo lang om het cakebeslag te maken.

Kluts de eieren samen met de melk in een mengkom.

Doe de zachte boter in stukjes in een andere kom (bijvoorbeeld die van de keukenmachine) en klop de boter een minuutje op lage snelheid door elkaar. Voeg dan de suiker en de vanille-essence toe en klop nog een minuutje verder.

Voeg ook het mengsel van eieren en melk toe en meng alles nog eens goed door elkaar.

Tenslotte voeg je nog de bloem, het bakpoeder en de noten toe. Meng alles nog een keer goed.




Beboter de cakevorm en leg er een schepje bloem in. Schud de bloem langs de randen zodat de binnenkant van de cakevorm helemaal bedekt is met bloem. De overtollige bloem mag uiteraard weg. De cake zal op deze manier na het bakken gemakkelijk uit de vorm komen.


Bak de cake 45 minuten op 180°C. Als je met een (houten) prikker in de cake gaat (tot in het midden van de cake), moet die er droog weer uitkomen. Is dat niet zo, dan laat je de cake nog enkele minuutjes langer bakken.

Is de cake klaar, laat hem dan even wat afkoelen in de vorm en plaats hem na een tiental minuten op een rooster om hem verder te laten afkoelen.

SMAKELIJK!!!

 
(gebaseerd op een recept uit Dagelijkse Kost, Jeroen Meus)

zaterdag 1 november 2014

Herfstsalade met kip, appel, blauwe kaas en gekaramelliseerde pecannoten

Bij het woord 'salade' denk je misschien eerder aan de zomer, maar een salade kan je natuurlijk gewoon aanpassen aan het seizoen en mmm, zo'n heerlijk herfstsalade... Wie kan daar nu aan weerstaan? Bovendien is deze salade ideaal om een restje (gebraden) kip in te verwerken!


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

1/2 gebraden kip (of 2 kipfilets)
150 g blauwe kaas
100 g pecannoten
1 zoete appel (bijvoorbeeld Pink Lady)
1 stronkje witloof
100 g veldsla
2 eetlepels ahornsiroop OF honing
2 eetlepels balsamicoazijn (of andere azijn)
4 eetlepels olijfolie
peper en zout

Gaar eerst de kipfilets (als je niet met een gebraden kip werkt). Zet ze even opzij zodat ze kunnen afkoelen.

Verwarm ondertussen de oven op 180°C en bedek een bakplaat met bakpapier. Meng de noten met de siroop of de honing en verdeel ze dan over het bakpapier. Zet ze 8 tot 10 minuten in de oven en laat ze daarna afkoelen. Hak ze in stukken.


Snijd of trek de kip in stukjes.
Snijd de appel door (schillen hoeft niet) en verwijder het klokhuis. Snijd de appel in dunne partjes.
Maak de blaadjes witloof los van elkaar. Het harde uiteinde verwijder je.
Was de veldsla.
Snijd de blauwe kaas in stukjes.


 


Schep de kip, de appel, het witloof, de sla en de kaas door elkaar. Verdeel dit alles over de borden en bestrooi de salade met de noten.

Roer voor de vinaigrette 4 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels azijn en wat peper en zout door elkaar. Besprenkel vlak voor het serveren de salade hiermee.


SMAKELIJK!!!


(recept uit Libelle Lekker)