zondag 21 december 2014

Kabeljauw à la meunière met stoemp, prei en gepocheerd ei

Van een supercombinatie gesproken! Dit gerechtje is simpel, snel klaar en de combinatie is fantastisch. Een aanrader dus!



Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

4 à 5 grote aardappelen
1 prei
80 g goede boter
een scheutje room
2 theelepels mosterd
4 kabeljauwfilets
een beetje bloem (om de vis in te wentelen)
een scheutje witte azijn
4 verse eieren
peper en zout, olijfolie

Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook ze 20 minuten in gezouten water.
Snijd ondertussen de prei in ringen en bak deze in een flinke scheut olijfolie beetgaar. Zet ze even opzij.

Als de aardappelen gaar zijn, voeg dan 50 g boter, een scheutje room, 2 theelepels mosterd en wat peper en zout toe en pureer alles samen (met de pureestamper). Houd de puree warm


Kruid de visfilets met wat peper en zout en wentel ze in bloem*. Schud ze even uit om de overtollige bloem te verwijderen. Bak ze dan in 30 g goede boter en 1 eetlepel olijfolie goudbruin in een pan met antiaanbaklaag. Hou ze warm.

*Vis wentelen in bloem en dan bakken in flink wat boter = vis à la meunière (meestal geserveerd met citroen en peterselie)


Zet de borden klaar, maar probeer ze warm te houden: onderaan leg je een laag aardappelpuree; daarover verdeel je de preiringen en daarop leg je dan de vis. Bovenaan moet zo meteen het eitje komen.

Breek de eieren in afzonderlijke kommen en zorg dat de dooiers heel blijven. Breng in een kookpot gezouten water met een scheutje azijn zacht aan de kook. Roer met een lepel in de pot om zo een draaikolkje in het midden te vormen. Giet 1 ei voorzichtig in de draaikolk en laat 2 minuten zachtjes koken. Haal het uit de pan met een schuimspaan, laat het even uitlekken en leg het op de puree. Doe net hetzelfde met de andere eieren. Klaar!!


Mmm!!!


(receptje uit Simply You, magazine van Carrefour)

woensdag 17 december 2014

Ovenschotel met gehakt, appel en aardappel

Wat is er heerlijker dan een geurige ovenschotel op tafel kunnen zetten op een koude, sombere dag? Dit gerecht met appel is verrassend lekker én natuurlijk ook uitermate geschikt voor met kinderen!


Dit heb je nodig:
(voor 3 à 4 personen)

4 appelen
4 eetlepels witte suiker
800 g aardappelen
een klontje goede boter
een scheutje melk
een snuifje zout en nootmuskaat
400 g gemengd gehakt
4 eetlepels paneermeel

Schil de appelen en verwijder de klokhuizen. Snijd de appelen in stukjes.
Stoof ze even aan in wat bakboter (in een kookpot waar een deksel op past) tot ze wat zachter worden en voeg dan 50 ml water en 4 eetlepels suiker toe. Roer door elkaar en laat 20 minuten sudderen op een zacht vuur met het deksel op de pot.


Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Laat ze 20 minuten koken (of stoom ze eventueel gaar in de microgolfoven). Stamp ze samen met een klontje boter, een scheutje melk, een snuifje zout en wat nootmuskaat fijn met behulp van een pureestamper.

Bak het gehakt rul in een pan met wat boter. Je kan eventueel een pureestamper gebruiken om het gehakt snel fijn te maken en over de pan te verdelen.


Verwarm de oven voor op 180°C.

Leg het gehakt in een ovenschotel, met daarop de appel en bovenaan verdeel je de aardappelpuree erover. Strooi het paneermeel over de bereiding en zet de ovenschotel 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Smakelijk!!!


(gebaseerd op een bestaand recept - bron onbekend)

dinsdag 16 december 2014

Populairste recepten deze maand

Rond deze periode zie ik ieder jaar de statistieken van mijn blog met de dag stijgen. Logisch ook... Iedereen gaat zo stilaan op zoek naar leuke receptjes voor tijdens de feestdagen én tijdens koude dagen is 'comfort food' bovendien onmisbaar. Benieuwd wat de populairste recepten van mijn blog zijn deze maand? Hieronder een overzicht...

1. pralines maken (maart 2011)


2. koekjes bakken met kindjes (juni 2011)


3. amuseglaasje met gerookte forelmousse (april 2011)


4. ovenschotel met gehakt, broccoli, aardappelschijfjes en bechamelsaus (november 2011)


5. cakepops (mei 2011)


6. preirolletjes met ham en kaas uit de oven (januari 2012)


7. hindesteak met een bospaddenstoelen-perenmengeling en knapperige aardappelchips (november 2012)


8. roze macarons met aardbei-chocoladevulling (mei 2011)


9. chocoladesalami (november 2012)


10. macarons met chocoladevulling (mei 2011)



Wat maken jullie zoal klaar deze maand?