zaterdag 17 januari 2015

Ovenschotel met kerstomaten, witte bonen en worst

Gemakkelijk te maken en heel erg lekker! Wat wil je nog meer? Deze ovenschotel maken we hier nog... zeker weten!!


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

600 g witte bonen (blik)
2 à 4 worstjes (afhankelijk van de grootte), soort worst is naar keuze - Ik nam chipolata
500 g kerstomaten
4 teentjes knoflook
1 ui
enkele takjes verse tijm
scheutje witte wijn
scheutje olijfolie
scheutje balsamicoazijn (of andere azijn)
peper en zout

Verwarm alvast de oven voor op 220°C. De bereiding duurt niet lang dus je zal de oven al vrij snel nodig hebben...

Leg 300 gram gewassen tomaatjes, de gepelde en geperste (of in stukjes gehakte) knoflook en de gepelde en gehakte ui samen in een ruime ovenschotel. Leg de worstjes daarop en giet er een scheut olijfolie en een scheutje azijn over. Je mag iets meer olie dan azijn gebruiken. Leg de takjes tijm er bovenop en kruid het geheel met wat peper en zout.
Plaats de schotel zo'n 25 minuten in de op 220°C voorverwarmde oven.


Spoel de bonen in een vergiet onder de kraan en laat ze goed uitlekken. Neem de ovenschotel uit de oven en blus het gerecht met een scheutje witte wijn. Draai de worstjes om en doe er de rest van de kerstomaatjes en alle bonen bij. Schep alles een beetje om (maar zorg dat de worst intact blijft).
Plaats de schotel nog 20 minuten in de oven.


Het gerecht is heerlijk met een stuk stokbrood erbij. Smakelijk!!!


(recept uit 'Libelle Lekker')

dinsdag 6 januari 2015

Lekkere taart met mascarpone en chocolade

Mascarpone en chocolade... Ik MOEST EN ZOU dit recept uitproberen natuurlijk! En dat deed ik dan ook... met een geslaagd resultaat! Het werd een lekkere, originele taart die ik vast nog zal maken.


Dit heb je nodig:

1 rol kruimeldeeg (uit de koeling van de supermarkt)
3 eieren
150 g witte suiker
250 g mascarpone op kamertemperatuur
50 g cacaopoeder (ongezoet)
50 g pure chocoladecallets (of eventueel een tablet chocolade in stukjes gebroken)
poedersuiker om te bestrooien

extra: ronde taartvorm

Rol het deeg uit en leg het in de vorm. Bestrooi het met de cacao. De randen hoeven niet mee bedekt te zijn. Dat deed ik wel, maar de volgende keer blijf ik een beetje van de rand. Deeg met énkel cacaopoeder erop is namelijk niet zo super! ;)


Verwarm de oven alvast voor op 210°C.

Klop de mascarpone, de eieren en 100 gram (niet alle 150 gram!) suiker goed door elkaar. Giet dit mengsel vervolgens op het deeg en zorg er daarbij voor dat alle cacao ermee bedekt is. Zoals je hierboven kan lezen (en op de foto hieronder kan zien) deed ik dat niet zo, maar je doet het dus beter wel.
Strooi dan de chocolade en de resterende 50 gram suiker erover.


Plaats de taart in de oven en verlaag de temperatuur naar 180°C. Bak de taart 35 à 40 minuten. Laat ze dan even afkoelen en bestrooi ze tenslotte (met behulp van een fijn zeefje) met poedersuiker.

Smakelijk!!!!


(recept uit 'Kook', magazine van Spar)

vrijdag 2 januari 2015

Erwtentaartjes met munt

"Hé, zo lust ik ineens wél erwtjes!" riep mijn jongste zoon uit toen hij voorzichtig een hapje nam van een taartje. En het verbaasde me niets... De taartjes zijn gewoon onweerstaanbaar!


Dit heb je nodig:
(voor 6 à 7 kleine taartjes)

1 rol kruimeldeeg
2 eieren
100 ml room (vetgehalte 20 à 30%)
een snuifje witte suiker
2 eetlepels verse muntblaadjes
50 g diepvrieserwtjes
zout en peper
een beetje boter en een beetje bloem voor het invetten en bestuiven van de taartvormpjes

indien gewenst: 100 g fetakaas

extra: 6-7 kleine taartvormpjes (of eventueel muffin-bakblik)

Verwarm de oven voor op 180°C.

Rol het deeg uit en haal er 6 à 7 rondjes uit met behulp van een ring of glas. De rondjes moeten iets groter zijn dan de taartvormpjes. Vet de vormen in met boter en bestuif met bloem. Leg het deeg in de vormen en prik er gaatjes in met behulp van een vork. Zo zorg je ervoor dat het deeg vlak blijft en er geen 'bobbels' op de taartjes komen.


Klop de eieren een beetje los met een vork of klopper en meng er de room, suiker, in stukjes geknipte muntblaadjes en wat peper en zout aan toe. Roer ook de erwtjes erdoor. Giet het mengsel in de taartvormpjes.

Als je wil kan de ook nog wat feta over de taartjes strooien voor ze de oven in gaan. Of je kan de feta achteraf (koud) toevoegen.

 Plaats de taartjes 30 minuten in de op 180°C voorverwarmde oven.


Als het deeg goudbruin kleurt en de vulling is opgesteven dan zijn de taartjes klaar. Je kunt ze best warm of lauw eten.


(recept uit 'Simply You', magazine van Carrefour)