zondag 15 maart 2015

Quiche met kwark, kip en rucola

Toen ik de ingrediëntenlijst van deze quiche bekeek, vroeg ik me af of de kwark echt wel zo'n meerwaarde zou zijn, maar die bleek deze quiche nu net zo lekker te maken! De kwark geeft het geheel een frisse toets. Heel geslaagd! Bovendien is het een erg gemakkelijk en snel recept. Deze quiche MOET hier nog op tafel komen.



Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

1 rol kruimeldeeg
350 g kipfilet (in het originele recept staat 200 g maar ik vond dit iets te weinig)
100 g kwark / plattekaas
3 eieren
200 ml melk
100 ml room (30% vet)
peper en zout
100 g rucola

EXTRA: taartvorm

Verwarm de oven voor op 180°C.

Snijd de kipfilet in blokjes en bak ze enkele minuten in boter tot ze gaar zijn.

Klop de eieren los in een schaal en roer er ook de melk en de room doorheen. Kruid met peper en zout.


Rol het kruimeldeeg (samen met het bakpapier) uit in de taartvorm en prik er met een vork enkele gaatjes in. Zo blijft het deeg mooi glad als je het bakt.

Smeer de kwark uit over de deegbodem en verdeel de blokjes kip er ook over. Schenk tenslotte het ei-roommengsel er over uit. Bak de quiche +/- 30 minuten in de op 180°C voorverwarmde oven. De vulling moet gestold zijn en de bovenkant ziet er dan goudgeel gekleurd uit.


Verdeel net voor het serveren de rucola over de quiche. Smakelijk!


(recept uit maandblad Libelle Lekker)

zaterdag 14 maart 2015

Zoete aardappel met cottage cheese, radijs en lente-ui

Als je onze oudste zoon (8) vraagt wat zijn lievelingsgroente is, antwoordt hij steevast 'bataat'. Dat is een ander woord voor de zoete aardappel... Of het echt als een groente mag aanzien worden weet ik niet goed (ik denk het wel?), maar feit is dus dat hij er helemaal dol op is. Manlief en ik vinden zo'n zoete aardappel ook wel lekker, maar we worden die smaak al gauw wat beu. Daarom gebruikte ik voor dit recept zowel zoete als gewone aardappelen... Voor ieder wat wils!


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen) 

4 of 8 zoete / gewone aardappelen (naargelang de eetlust en het formaat van de aardappelen)
5 radijsjes
2 lente-uitjes
200g cottage cheese
een handvol kiemen / scheuten naar keuze (ik nam luzernescheuten / alfalfakiemen)
een snuifje (zee)zout

Prik met een vork wat gaatjes in de aardappelen en plaats ze dan in de magnetron op 800 watt. Zoete aardappelen hebben ongeveer 10 - 13 minuten nodig, gewone aardappelen 12 -15 minuten.



Snijd de (gewassen) radijzen in kleine stukjes en snijd ook de lente-uitjes in ringen. Meng de radijzen en de lente-uitjes met de cottage cheese en een snuifje (zee)zout.


Als de aardappelen gaar zijn, snijd ze dan open en vul ze met het cottage-cheese-mengsel. Leg de kiemen bovenop. Lekker!!!


(receptje uit maandblad Libelle Lekker)

zondag 1 maart 2015

Gehaktballen met roomkaassaus en peterselie-appelsalsa & gegratineerde aardappelen

Altijd fijn als een gerechtje dat je op tafel tovert wordt onthaald op veel 'oohs en aahs' en er een unanieme 'mmm' klinkt uit ieders mond. ;) Dit gerechtje was er zo een. Ja, het viel hier duidelijk volledig in de smaak!


Dit heb je nodig:
(voor 5 personen)

1 kg aardappelen
1 sneetje brood
1 ui
650g gemengd gehakt
1 ei
2 theelepels mosterd
4 eetlepels goede ongezouten boter
100 g roomkaas (plattekaas)
75 g room 35% vet
1 eetlepel melk
1 bosje verse peterselie
1 eetlepel (appel)azijn
5 eetlepels olijfolie
1/2 groene appel
zout en peper

Verwarm de oven alvast voor op 225°C.

Schil de aardappelen, was ze, snijd ze in stukken en kook ze in gezouten water in zo'n 20 minuten gaar.

Week ondertussen het sneetje brood even in een schaaltje met water en knijp het water er dan weer uit. Pel en snipper de ui.
Voeg het gehakt, het brood, de ui, het ei, de mosterd en wat peper en zout bij elkaar in een schaal. Kneed alles goed door elkaar, eerst met een vork en dan met je handen.
Maak van het gehakt grote gehaktballen en leg deze op één helft van een met bakpapier beklede bakplaat.

Als de aardappelen gaar zijn, giet ze dan af en voeg meteen 3 eetlepels boter toe. Roer deze erdoor tot de boter gesmolten is. De aardappelen vallen dan een beetje uit elkaar, maar dat is niet erg! Leg de aardappelen op de andere helft van het bakpapier en verdeel er nog 1 eetlepel boter in stukjes over. Bak dit alles zo'n 35 minuten in de op 225°C voorverwarmde oven.


Roer ondertussen de roomkaas, de room, de melk en wat peper en zout door elkaar. Zet dit mengsel even opzij. Als de gehaktballen 25 minuten in de oven staan, giet je dit mengsel er overheen.

Maak nu de peterselie-appelsalsa. Pureer daarvoor de peterselie met de azijn en de olie. Ik deed dit in de blender, maar je kan ook een staafmixer gebruiken.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in hele kleine stukjes. Voeg deze toe aan het peterseliemengsel. Breng de salsa op smaak met wat peper en zout.



VERGEET NIET DE ROOMKAAS OVER DE GEHAKTBALLEN TE GIETEN! ;) Dat doe dus als de laatste 10 minuten oventijd ingaan.

Dien de gehaktballen op met de peterselie-appelsalsa erover gegoten.
Smakelijk!!

 
(recept uit het maandblad 'Koken & Genieten')