woensdag 8 april 2015

Visfilet met paprika-avocadosalade

Mijn man is niet zo gek van avocado en mij doe je eigenlijk niet echt plezier met paprika. Toch waren we allebei verzot op deze salade. Een schitterende combinatie dus!


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

1 gele paprika
300 g kleine trostomaten
3 takjes verse basilicum
3 eetlepels citroensap
zout en peper
3 eetlepels olijfolie
1 rijpe avocado
150 g cottage cheese (hüttenkäse)

+ witte visfilet naar keuze
+ puree (zelf bereid of uit een pakje) of gekookte aardappelen of rijst - geheel naar keuze

Was de paprika, halveer hem en verwijder de zaadjes. Snijd hem in stukken en leg deze in een schaal.
Was de tomaatjes en snijd ze telkens in vier partjes. Doe deze bij in de schaal.
Was de basilicum, pluk de blaadjes van de takken en voeg ook deze toe.
Halveer de avocado in de lengte, verwijder de pit, schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil en snijd het in stukken. Doe mee in de schaal.

Roer in een apart kommetje het citroensap, 1 eetlepel olie en wat zout en peper door elkaar.



Schep voorzichtig de paprika, tomaat, basilicum, avocado, cottage cheese en citroendressing door elkaar.


Bak de vis zoals je zelf verkiest (pan of oven). Ik kruidde hem met wat peper en zout, wikkelde hem in een beetje bloem en bakte hem in goede boter in een pan.

Ik maakte nog ook puree bij dit gerechtje, maar je kunt er ook gerust gekookte aardappelen of rijst bij serveren.
 
Smakelijk!


(recept uit het maandblad 'Koken en Genieten')

dinsdag 7 april 2015

Griekse salade, tzatziki en gegrilde varkensspiesjes

Stralende zon, fluitende vogeltjes, mooie bloemen, ... Daarbij hoort een frisse salade op tafel. Heerlijk! Met dit gerechtje heb je meteen een echt lentegevoel.


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

500g varkensspiesjes (of varkensvlees dat je zelf in repen snijdt en op stokjes prikt)

voor de tzatziki:
200 ml Griekse yoghurt
1 teentje knoflook
1/2 komkommer
2 eetlepels gehakte verse munt
1 eetlepel verse gehakte bieslook
scheutje olijfolie
1/2 theelepel (zee)zout

voor de Griekse salade:
2 tomaten
1/2 komkommer
1 rode ui
12 zwarte olijven
1 theelepel gedroogde oregano
scheutje olijfolie

EXTRA: rasp, grillpan


Schep de yoghurt in een schaal. Pel en pers de knoflook en voeg hem toe aan de yoghurt. Was de komkommer, snijd hem in de lengte door, schep met een lepeltje de zaadjes eruit en rasp de komkommer bij de yoghurt. Voeg de munt, de bieslook, de olijfolie en het zout toe.

Plaats de tzatziki even in de koelkast.


Was de tomaten en snijd ze in partjes. Halveer de 1/2 komkommer in de lengte, schep de zaadjes eruit en snijd hem in plakjes. Pel de rode ui en snijd hem in ringen. Meng de groenten met de olijven, de oregano en een scheutje olijfolie.


Kruid het vlees met wat peper en zout en bestrijk het met wat olijfolie. Bak het in een grillpan goudbruin.


Serveer alles samen. Mmm!


(recept uit Libelle Lekker)

zondag 5 april 2015

Paas-tiramisu

Zoek je nog een goede manier om restjes chocolade te verwerken of tover je gewoon graag een overheerlijk paasdessert op tafel? Dan is deze tiramisu helemaal wat je zoekt!


Dit heb je nodig:
(voor 6 personen)

2 verse eieren (op kamertemperatuur)
50 g (fijne) witte suiker
250 g mascarpone
150 ml koffie (koud)
4 eetlepels amaretto
150 boudoirs / lange vingers (koekjes)
+/- 125 g holle chocolade-eieren (smaak naar keuze)

Splits de eieren en mix de dooiers met de suiker tot je een lichtgele massa krijgt.
Voeg dan de mascarpone toe en mix deze er goed door.

Klop de eiwitten stijf (met de mixer) in een aparte kom en schep ze voorzichtig door het mengsel. Doe dit voorzichtig zodat je de lucht die je er net hebt in geklopt er niet meteen weer uit klopt.



Meng de koffie met de amaretto. Doop de helft van de boudoirs er een voor een kort in en leg ze naast elkaar in een rechthoekige schotel. Schep hierop de helft van het mascarpone-mengel en bestrooi dit met stukjes paasei.


Leg daarop nog een laag gedoopte boudoirs + een laag mascarpone-mengel. Zet het geheel minstens vier uur (liefst nog langer) in de koelkast en strooi er net voor het opdienen nog wat stukjes paasei over. Mmm!!!!


(receptje van Galbani)