donderdag 14 mei 2015

Taart met amandelpoeder en kersen

Een knapperige bodem en een fijne vulling met lichte marsepein-toets (amandel dus eigenlijk ;) ), afgewerkt met heerlijk verse kersen. Lekker hoor!


Dit heb je nodig:

voor het deeg
1 eidooier
70 g poedersuiker
50 ml melk
250 g bloem (gewone, geen zelfrijzende)
125 g goede ongezouten boter (gekoeld en dus hard)
een snuifje zout

voor de vulling
300 g verse kersen
3 eieren
200 ml room met 30% vet
150 g poedersuiker
100 g amandelpoeder

EXTRA: kersenontpitter (tenzij je de pitten eruit wil snijden met een mesje) + deegroller + lage taartvorm + bakbonen / bakparels

Eerst maak je het deeg. Klop daarvoor in een kommetje de eidooier op met de poedersuiker. Als dit goed gemengd is (tot een vrij dikke massa), voeg dan de melk toe en meng goed.

Meng in een andere kom de bloem met de in kleine blokjes gesneden boter en het snuifje zout. Dat gaat het best met je handen.

Maak dan in het midden van het bloemmengsel een kuiltje en giet het eimengsel hierin. Roer en kneed tot een bal deeg. Bestuif het deeg met een beetje bloem zodat het niet kleeft en verpak de bal in plasticfolie. Laat minstens 30 minuten rusten in de koelkast zodat het deeg goed is opgesteven.

 



Als het deeg klaar is, verwarm dan de oven alvast voor op 180°C.

Rol het deeg met behulp van een deegroller uit op een beetje bloem (tegen het kleven) en bekleed er een lage taartvorm mee. Prik het deeg op verschillende plaatsen met een vork in zodat er geen lucht onder het deeg kan blijven zitten. Bedek het deeg met bakpapier en leg er bakbonen of bakparels in. Zo kan het deeg niet omhoog komen tijdens het bakken. Bak de deegbodem 15 minuten in de op 180°C voorverwarmde oven.

Ontpit de kersen met de kersenontpitter (of eventueel met behulp van een mesje).
Klop de eieren los met de room, de poedersuiker en het amandelpoeder.

Neem na 15 minuten de deegbodem uit de oven. Laat de oven aan staan.
Giet het eimengsel over de deegbodem uit en verdeel de kersen over de taart.
Bak tenslotte de taart 25 minuten in de op 180°C voorverwarmde oven.



Laat afkoelen en... geniet!


zondag 3 mei 2015

Lauwe salade van aardappel, spinazie en gerookte zalm

Bij lente (en zomer) horen salades... En al is het zonnetje momenteel eventjes ver te zoeken en zijn de temperaturen niet helemaal waarop we gehoopt hadden, een goede salade smaakt gewoon altijd. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze lauwe salade? Overheerlijk!


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen als voorgerecht of voor 2 personen als hoofdgerecht)

500 g aardappelen
4 eetlepels mayonaise
het sap van 1 citroen
1/4 bussel daslook of een teentje gewone knoflook
2 handjes vol verse bladspinazie
2 goedgevulde takken muntblaadjes
120 g gerookte zalm
1 bakje tuinkers of waterkers
een beetje peper

Schil de aardappelen, snijd ze in kleine blokjes en kook (of stoom) ze gaar. Giet ze af en zet ze even opzij.

Meng de mayonaise dan met het citroensap en kruid dit met wat peper. Meng de saus onder de aardappelen.


Snijd of knip de daslook (of knoflook), de spinazieblaadjes en de munt fijn.
Snijd de zalm in reepjes.



Roer de kruiden en de helft van de zalm door de aardappelen. Schep de salade in diepe borden en leg voor het opdienen de rest van de gerookte zalm en de tuinkers bovenop.

SMAKELIJK!!!


(recept uit Simply You, magazine van Carrefour)