donderdag 30 juli 2015

Kip op zijn grieks uit de oven

Griekse gerechtjes trekken tegenwoordig helemaal mijn aandacht... Onze trip naar Griekenland zal daar vermoedelijk wel voor wat tussen zitten ;) Dit kipgerecht maakte ik onlangs klaar en... het viel bijzonder goed in de smaak bij het hele gezin. Zoooo lekker!! Alweer een topgerechtje!


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

4 teentjes knoflook
1/2 bosje verse oregano
1/2 bosje verse tijm
100 ml olijfolie
sap van 1 citroen
4 kleine uien
1 kg aardappelen
1 panklare kip of kippenbouten (ongemarineerd)
200 g feta
100 g zwarte olijven, ontpit
zout en peper

OPGELET: het gerecht moet een uur in de oven... Begin er dus tijdig aan! :)

Pel en versnipper de knoflook. Ris de blaadjes oregano van de takjes en knip ze fijn. Ris ook de blaadjes tijm van de takjes.
Meng de knoflook, de oregano, de tijm, de olijfolie, het citroensap en 6 eetlepels water in een schaaltje.


Verwarm alvast de oven voor op 200°C. De verdere bereiding duurt niet zo lang.

Pel de uien en snijd ze in kwartjes. Schil en was de aardappelen en snijd deze ook in stukken. (niet al te groot want anders worden ze niet gaar, maar ook niet heel klein)


Heb je een hele kip, verdeel deze dan in stukken. Ik nam kippenbouten, dus bij mij was dat niet nodig. Breng de kip dan op smaak met flink wat zout en peper.

Meng de kip, de aardappelen, de ui en het olie-mengsel en leg dit samen op een bakplaat. (of eventueel in een grote ovenschotel) Bak het geheel 1 uur in de op 200°C voorverwarmde oven.


Terwijl het gerecht in de oven staat, snijd je de feta in blokjes en neem je de olijven klaar.
Verdeel de feta en de olijven over het gerecht tijdens de laatste 15 minuten van de baktijd (na 45 minuten bakken dus) en laat nog even meebakken.

Heerlijk!!!


(recept uit het maandblad "Koken en Genieten")

maandag 27 juli 2015

Pie met kip, champignons en groene asperges

Het aspergeseizoen is ondertussen eigenlijk al ten einde, maar dit fantastische recept kon ik jullie echt niet onthouden. En laat gerust je fantasie de vrije loop... de asperges zijn vast wel te vervangen door een andere groente. Laten jullie me weten hoe jullie deze pie maken?


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

750 g groene asperges
500 g champignons
1 ui
250 g wortelen
4 takjes peterselie
500 g kipfilet
zout en peper
2 eetlepels bloem
125 ml droge witte wijn
1/2 kippenbouillonblokje
125 ml room
nootmuskaat
1 rol bladerdeeg (koeltoog)
1 eidooier
3 eetlepels melk

Snijd de houtachtige uiteinden van de asperges eraf. Deze zijn te hard om te eten. Snijd dan de asperges in stukken.

Borstel de champignons schoon en snijd ze in twee of in vier (afhankelijk van hun formaat).
Pel en snipper de ui.
Schil de wortelen en snijd ze in plakjes.



Snijd de kip in blokjes. Verhit wat olie in een grote pan en bak de kip rondom aan. Breng op smaak met zout en peper en neem de stukjes kip uit de pan. Zet ze even opzij.

Bak dan de champignons in het bakvet. Voeg de ui, de wortel en de asperges toe. Bak een minuutje al roerend. Breng op smaak met wat zout en peper. Voeg de bloem toe en bak deze ook kort mee. Dat is belangrijk want anders krijg je een duidelijke 'bloemsmaak' in je gerecht en dat is niet de bedoeling.

Roer de wijn, 400 ml water en het 1/2 bouillonblokje erdoorheen. Laat dit 5 minuten koken op laag vuur. Voeg dan de kip toe en roer de room en de (in stukjes geknipte) peterselie erdoor. Breng het geheel op smaak met zout, peper en nootmuskaat.



Verwarm de oven voor op 200°C.

Rol het bladerdeeg (+ bakpapier dat erbij zit) uit en snijd een stuk uit dat iets groter is dan de bovenkant van je ovenschotel. (+/- 2 cm meer aan elke kant)

Vul de ovenschotel met de groenten-kip-ragout.
Kluts de eidooier met de melk en bestrijk de rand van de ovenschotel hiermee (met een keukenborsteltje of met je vingers) en houd het ei-melkmengsel nog even bij.
Leg het deeg - zonder bakpapier - op de schotel en druk de randen voorzichtig aan. Snijd uit het overige deeg blaadjes en/of bloemetjes en versier het deeg ermee. Bestrijk het deeg met het ei-melkmengsel. Zo gaat het deeg mooi glanzen.


Bak de pie 20 minuten in de op 200°C voorverwarmde oven. Smullen maar!


(recept uit het maandblad "Koken en Genieten")

Broccolipannetje met kalkoen, geroosterd brood en smeuïge looksaus

Snel, simpel en heel lekker... Wat wil je nog meer? ;) Ik maakte dit gerechtje enkele weken geleden voor de eerste keer en ik kijk er al naar uit het gauw weer te maken. Heel geslaagd!


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

1 teentje knoflook
250 g Griekse yoghurt (ongesuikerd)
zout en peper
2 theelepels citroensap
1 broccoli
2 grote pitabroodjes (of 3 kleine)
400 g kalkoenlapjes

Pel en snipper de knoflook en roer hem door de Griekse yoghurt. Voeg het citroensap en wat zout en peper toe en roer alles goed door elkaar.

Snijd de broccoli in roosjes en snijd of scheur het pitabrood in stukjes. Snijd ook de kalkoenlapjes in stukjes.


Verhit wat olie in een grote pan en bak de stukjes kalkoen en brood hier zo'n 10 minuten al roerend in op hoog vuur. Breng het geheel op smaak met wat zout en peper en neem het uit de pan. Zet het even opzij.

Bak dan de broccoliroosjes in het bakvet (voeg eventueel nog een beetje olie toe) en breng op smaak met een klein beetje zout en peper. Schenk er dan 100 ml water bij en kook dit 3 minuten op laag vuur, tot het water (bijna) allemaal is verdampt.


Schep tenslotte het brood en het vlees door de broccoli en dien het gerecht op met de looksaus. Mmm!!!


(receptje uit maandblad "Koken en Genieten")

zondag 12 juli 2015

De lekkerste chocoladekoekjes ter wereld

Ik had in mijn leven al heel wat soorten chocoladekoekjes gemaakt en geproefd... maar toen ik van deze koekjes een hapje nam, wist ik het meteen: dit zijn de lekkerste chocoladekoeken ter wereld! ;) Echt waar... Hou je van chocolade? Niet aarzelen... maken!!! (en genieten!)


Dit heb je nodig:
voor +/- 12 stuks (grote koeken)

300 g pure chocolade (callets en/of in blokjes gebroken chocoladereep)
125 g goede ongezouten boter
2 eieren
een snuifje zout
100 g rietsuiker
50 g witte suiker
175 g bloem (niet zelfrijzend)
1 theelepel bakpoeder
25 g cacao

extra: een vel bakpapier, een ijslepel

Smelt de helft van de chocolade samen met de boter au bain marie (in een hittebestendige schaal bovenop een kookpotje met een bodempje kokend water) of in de magnetron. Doe je het op de laatste manier, verwarm dan telkens kort, roer goed en verwarm opnieuw. Zo kan de chocolade niet verbranden.

Klop de eieren, de twee soorten suiker en een snuifje zout in een vijftal minuten luchtig met de mixer of in de keukenmachine.
Roer dan het chocolademengsel erdoor.

Meng in een aparte schaal de bloem, het bakpoeder en de cacao en roer dit daarna door het chocolademengsel.

Spatel de overige 150 g stukjes chocolade door het mengsel.



Verwarm de oven voor op 175°C.

Leg een vel bakpapier op een bakplaat en schep hierop met een ijslepel telkens twee bollen uit het beslag op elkaar. (ja, dat is best veel maar dan heb je dus lekker grote koeken!) Druk de bollen een klein beetje plat. Leg de deeghoopjes niet al te dicht bij elkaar want ze worden natuurlijk wat breder in de oven.

Is je bakplaat niet groot genoeg voor al het deeg, doe het dan in enkele keren.


Bak de koeken 10-12 minuten in de op 175°C voorverwarmde oven. Laat helemaal afkoelen en... geniet!!!


(recept uit 'Koken en Genieten')