zondag 23 augustus 2015

Zonnige burger met radijsjes, tuinkers en ei

Deze burger is ideaal als je niet zo veel tijd hebt om te koken. De radijsjes, tuinkers en zure room geven er bovendien een lekker frisse toets aan. Mmm!


Dit heb je nodig:
(voor 4 burgers)

1 bussel radijzen
3 eieren
250 ml zure room
2 eetlepels fijngesnipperde verse bieslook
peper en zout
4 hamburgers (naar keuze)
4 pistolets (naar keuze)
1 bakje tuinkers
4 sneetjes Goudakaas

Kook de eieren in +/- 10 minuten hard en spoel ze onder koud stromend water. Pel ze.

Snijd de radijzen in schijfjes en leg deze even opzij.

Plet de eieren met behulp van een vork. Meng de stukjes ei in een kommetje met de zure room en de bieslook (houd een beetje apart voor de afwerking) en kruid het mengsel met een beetje peper en zout.

Bak de hamburgers.


Snijd de pistolets doormidden en beleg ze met de tuinkers, het eimengsel, de hamburger, de kaas, de radijsjes en een beetje bieslook. Smakelijk!



(receptje uit Simply You, magazine van Carrefour)

zaterdag 22 augustus 2015

Groentetaart met courgette en kerstomaatjes

Wat een simpel recept en wat een lekkere taart! Voor herhaling vatbaar. Normaal zit er ook aubergine in de taart, maar dat valt hier niet zo in de smaak dus ik deed er gewoon wat meer courgette in. Maar uiteraard ben je vrij om de groentjes te gebruiken die je zelf het lekkerst vindt!


Dit heb je nodig:

2 courgetten (of 1 courgette + 1 aubergine)
3 eieren
125 room
70 g geraspte kaas (bijvoorbeeld emmentaler)
1 rol bladerdeeg
enkele blaadjes verse oregano
100 g kerstomaten
peper en zout
eventueel enkele blaadjes verse basilicum voor de afwerking

Snijd de courgette (en de aubergine) in blokjes en bak deze in een beetje bakboter* in een ruime pan, tot ze wat zachter zijn. Breng op smaak met peper en zout en zet opzij.

*Het voordeel van bakken in boter is dat deze minder heet wordt als olie en dan is er dus minder kans dat de groenten verbranden. Bovendien geeft boter ook een lekkere smaak aan de courgetten.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Meng de eieren in een kom met de room, de geraspte kaas en wat peper en zout.

Leg het bladerdeeg in een taartvorm (samen met het bijgeleverde bakpapier) en prik er enkele gaatjes in zodat het deeg niet kan opbollen.

Voorbakken is niet nodig. Je kan eventueel wel een laagje paneermeel op de bodem van de taart leggen zodat het deeg goed knapperig wordt (het paneermeel slorpt het vocht op zodat het niet in de bodem trekt). Ik deed dat in ieder geval niet en de bodem was toch goed gebakken. Echt nodig is het dus niet!

Leg de courgetteblokjes (en de aubergine) op het deeg, versnipper de oreganoblaadjes erover en giet er het ei-room-kaas-mengsel over uit. Halveer tenslotte nog de kerstomaatjes en verdeel deze over de taart.



 Bak de groentetaart 45 minuten in de op 180°C voorverwarmde oven. Leg er eventueel voor het serveren nog wat basilicum op. Mmm!!!


(receptje uit Simply You, magazine van Carrefour)

dinsdag 18 augustus 2015

Kaastaart met kwark

Deze kwarktaart / plattekaastaart stond al een hele tijd op mijn 'to-bake-list'. Wat ben ik blij dat ik ze eindelijk heb gemaakt... Ze is namelijk héél erg lekker! Deze lekkernij komt hier vaker op tafel.


Dit heb je nodig:

voor de taartbodem (het deeg):
150 g bloem
75 g boter (koud)
50 g witte suiker
1 zakje vanillesuiker
1 ei

voor de vulling:
500 g kwark
2 eieren
250 g witte suiker
1 zakje vanillesuiker
1 eetlepel vanillepuddingpoeder

Eerst maak je de taartbodem. Meng daarvoor in een schaal de bloem en de boter (in kleine blokjes gesneden). Dit kan je best met je vingers doen. Voeg dan de twee soorten suiker en het ei toe. Meng / kneed alles - best weer met je handen - tot een deegbal.
Wikkel deze in huishoudfolie en laat hem een uur opstijven in de koelkast. Bij mij was het deeg erg plakkerig. Ik kreeg het niet goed tot een bal gerold. Ik legde daarom het (goed gemengde) deeg op de huishoudfolie en rolde het dan pas tot een bal. Zo lukte het wel.



Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een springvorm in met boter en bekleed deze met het deeg. Ik kon het deeg niet goed uitrollen (te plakkerig) en ik streek het dus met mijn handen uit over de bakvorm. Dat lukte prima zo.
Prik de bodem van het deeg hier en daar in met een vork. Plaats het dan in de voorverwarmde oven voor 20 minuten. Laat het deeg afkoelen.


Terwijl het deeg afkoelt kan je de vulling maken.
Splits de eieren in twee aparte schalen. Klop de eiwitten stijf. Roer in de andere schaal bij het eigeel de kwark, de twee soorten suiker en het vanillepuddingpoeder door elkaar. Schep tenslotte het stijfgeklopte eiwit door het mengsel en giet de vulling in de bakvorm. Het is niet erg als deze hoger komt dan het deeg. De vulling stijft op tijdens het bakken dus dat komt wel goed.


Bak de taart 1u15 in de op 160°C voorverwarmde oven. Laat even afkoelen, snijd eventueel los van de rand en verwijder dan de rand van de springvorm.

 

Laat de taart eerst op kamertemperatuur en daarna in de koelkast afkoelen. Smakelijk!


(recept uit 'Simply You', magazine van Carrefour)

zondag 16 augustus 2015

Kaneel-kwarkbroodjes

Ga je op uitstap en zoek je nog iets om mee te nemen voor onderweg? Iets dat snel klaar is én heel lekker? Check! Deze kaneelbroodjes zijn exact wat je zoekt!


Dit heb je nodig:
(voor 9 broodjes)

250 g bloem
8 g bakpoeder (= 1/2 zakje)
50 g witte suiker + 1 eetlepel extra om over de broodjes te strooien
1,5 theelepel kaneelpoeder
4 g vanillesuiker (= 1/2 zakje)
een snuifje zout
50 ml melk
50 ml neutrale olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie)
125 kwark / plattekaas
1 ei

voor het glazuur:
60 g poedersuiker
1 eetlepel melk

Meng de bloem, het bakpoeder, 50 g suiker, 1 theelepel kaneelpoeder, de vanillesuiker en een snuifje zout in een kom.

Voeg dan 50 ml melk, de olie en de kwark toe. Meng goed door elkaar. Dit kan je met de deeghaken van de mixer doen, maar met je handen gaat het eigenlijk nog beter.


Vorm met vochtige handen bolletjes van het deeg en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg ze ver genoeg van elkaar want ze zetten nog uit tijdens het bakken.

Verwarm de oven voor op 175°C.

Klop het ei los en bestrijk de broodjes ermee. (met behulp van een keukenkwastje best)
Meng 1 eetlepel suiker met 1/2 theelepel kaneelpoeder en bestrooi de broodjes hiermee.


Bak de kaneelbroodjes zo'n 25 à 30 minuten in de op 175°C voorverwarmde oven.
Laat ze afkoelen op een rooster.

Meng de poedersuiker met de melk en giet het glazuur over de broodjes. Laat opstijven... en dan... genieten maar!



(recept uit 'Koken & Genieten')

maandag 10 augustus 2015

zelfgemaakte tortillachips

Serveer er een (al dan niet zelfgemaakte) dipsaus bij en je hebt het ideale apertitiefhapje of de ideale snack voor tussendoor. Op enkele minuutjes tijd heb je deze tortillachips gemaakt, dus waar wacht je eigenlijk nog op?


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

2 grote tortilla's (grote ronde vellen)
een scheutje olijfolie
1,5 theelepels paprikapoeder
1 theelepel grof zeezout
1/2 theelepel gewoon keukenzout

Verwarm de oven voor op 200°C.

Knip de tortilla's met een (propere) schaar in driehoekjes en leg deze in een schaal. Giet er een scheutje olijfolie bij en meng goed. De driehoekjes moeten allemaal bedekt zijn met een dun laagje olie.


Leg de driehoekjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg ervoor dat ze zo weinig mogelijk overlappen. Bestrooi ze dan met paprikapoeder en de twee soorten zout.


Bak ze 5 à 6 minuten in de op 200°C voorverwarmde oven. Laten afkoelen en... dippen maar!


(receptje uit Libelle Lekker)