vrijdag 23 oktober 2015

Uitgetest: Hello Fresh Family Box

Na vorige week de vijf maaltijden van de Original Box uitgetest te hebben, was het nu tijd voor de Family Box. We zijn tenslotte een gezinnetje met kinderen en die lusten veel, maar zeker niet alles. En bovendien waren we natuurlijk ook wel eens nieuwsgierig of deze box ons misschien beter zou bevallen dan de original. Want zoals ik al schreef, vonden we vorige week de gerechten wel oké, maar zeker niet super. Ditmaal waren het drie maaltijden en geen vijf. Ook nu was ik helemaal in mijn nopjes toen ik de doos in ontvangst nam. Wat een lekker ogende, verse ingrediënten!


Hierbij de gerechtjes die we ermee konden maken:

kalfsburger met aardappelen en champignons


Onze punten voor dit gerecht:
- ik: 8,5/10
- manlief: 8/10
- zoonlief (9 jaar): 7/10
- zoonlief (7 jaar): 8/10

totaal: 31,5/40

Een heel lekkere hamburger, een mengeling van aardappel en champignon die echt heerlijk werd dankzij de rozemarijn en marjolein erbij en een fris slaatje van krulsla en komkommer, afgewerkt met een super-vinaigrette met o.a. honing en mosterd. Aangezien ik geen honing in huis had (die moest je zelf nog toevoegen), gebruikte ik in de plaats daarvan ahornsiroop. En ja hoor, dat ga ik dus vaker doen! Mmm!!!

Het volledige recept kan je HIER vinden.

Zalm met frisse citroen en pasta


Onze punten voor dit gerecht:
- ik: 8,5/10
- manlief: 8/10
- zoonlief (9 jaar): 7/10
- zoonlief (7 jaar): 7/10

totaal: 30,5/40

Wauw, wat een lekker stuk zalm... Ik zei het al: vers, vers, vers. Dit vind je niet in de supermarkt in ieder geval! En ik ben normaal geen pasta-fan en ook paprika kan me doorgaans niet echt bekoren... Maar in deze combinatie vond ik het allemaal geweldig! Echt heerlijk. de citroen(schil) en de basilicum maakten dit gerecht hélemaal af.

Het volledige recept kan je HIER vinden.

Nasi met groenten en mangosausje


Onze punten voor dit gerecht:
- ik: 8,5/10
- manlief: 8,5/10
- zoonlief (9 jaar): 8,5/10
- zoonlief (7 jaar): 9,5/10

totaal: 35/40

In het eitje had ik zin, in de mangochutney ook, in de rijst en de kool-mix eerlijk gezegd heel wat minder... Maar dit gerechtje heeft me dus echt verrast! Zo lekker! De hele combinatie was fantastisch en ons hele gezin was bijzonder enthousiast. Dit maken we vaker!

Het volledige recept kan je HIER vinden.


Onze tweede week Hello Fresh viel dus heel wat beter mee dan de eerste week. Erg blij dat we dit hebben geprobeerd!
Volgende week staat Hello Fresh hier even op pauze en testen we Foodbag uit, een gelijkaardige service. Binnenkort is het dan ook nog de beurt aan Smartmat. We zijn erg benieuwd!!


Lees HIER mijn verslag over de Hello Fresh Original Box, HIER mijn verslag over Foodbag & HIER mijn verslag over Smartmat.

dinsdag 20 oktober 2015

Cheesecake-chocolademuffins

Cheescake? Lekker! Chocoladecake? Lekker! Een combinatie van die twee? Mmmmmm!!!!!!!!!! Echt héél lekker!


Dit heb je nodig:
(voor 12 muffins)

200 g goede ongezouten boter, op kamertemperatuur
125 g witte suiker
1 eetlepel citroensap
3 eieren
15 g puddingpoeder / custardpoeder
200 g magere kwark / plattekaas
75 g rietsuiker
1 zakje (8 g) vanillesuiker
150 g bloem
1/2 zakje (4 g) bakpoeder
1 eetlepel cacaopoeder
100 ml melk

EXTRA: muffinbakblik voor 12 muffins + muffinpapiertjes

Ditmaal geen foto's van de tussenstappen. Maar geen nood; het is helemaal geen ingewikkeld recept. :)

Klop voor het cheesecakebeslag 100 g boter en de witte suiker romig met een mixer of in de keukenmachine. Klop dan het citroensap, 1 ei, de puddingpoeder en de kwark erdoorheen. Zet even opzij.

Klop voor het cacaobeslag in een andere kom 100 g boter, de rietsuiker en de vanillesuiker romig met een mixer of in de keukenmachine. Klop er dan 2 eieren één voor één doorheen.
Meng de bloem, het bakpoeder en de cacao in een aparte kom en schep dit mengsel afwisselend met de melk door het beslag.

Verwarm de oven alvast voor op 180°C.

Verdeel het cheesecakebeslag afwisselend met het cacaobeslag over de papieren vormpjes in het muffinbakblik. Haal er een vork of de achterkant van een lepel kort doorheen zodat je een gemarmerd effect krijgt.

Bak de muffins 35 minuten in de op 180°C voorverwarmde oven.
Laat ze dan 20 minuten afkoelen in de vorm en plaats ze nadien op een rooster om ze volledig te laten afkoelen. Ze zijn het lekkerst als ze nog helemaal vers zijn!

Heerlijk!!!


(receptje uit maandblad Koken & Genieten)

zondag 18 oktober 2015

Uitgetest: Hello Fresh original box

'Hello Fresh'... Ik hoorde er steeds meer over en meestal waren dat erg enthousiaste reacties. Toen een collega van manlief ons een code aanbood waarmee we een week volledig gratis 'Hello Fresh' konden uittesten (met daarna natuurlijk nog wel een aankoopverplichting), besloten we daar dan ook op in te gaan. We bestelden de 'original box' voor 5 dagen voor 3 personen (want we zijn met 2 volwassenen en 2 kinderen...).

Hoe gaat dat nu allemaal in zijn werk?
Bij 'Hello Fresh' kun je kiezen tussen verschillende soorten boxen: de original box, de veggie box, de family box en de ontbijtbox. Bij de original en veggie box kies je tussen 3 of 5 maaltijden, bij de andere zijn het er sowieso 3. Je kiest een dag en tijdsblok waarin je de levering wenst en de box vol verse producten en receptfiches wordt vervolgens bij je thuis afgeleverd op het afgesproken moment. Je hoeft niet meer naar de winkel te lopen; de kosten vallen best mee; de producten zijn allemaal gezond en vers. Mooi toch?

En ja, zo was het ook. Ik hoorde hier en daar dat de boxen wel eens te laat worden geleverd. Onze eerste ervaring op dat vlak viel alvast mee. We hadden het tijdsblok 16h30 - 18h30 gekozen, kregen de dag ervoor een sms dat de levering rond 17h30 zou plaatsvinden met mogelijk 1 uur verschil (wat dan terug tussen 16h30 en 18h30 werd eigenlijk...) en de doos werd netjes afgeleverd om 16h45.

De producten waren duidelijk om ter verst en de receptfiches deden me helemaal zin krijgen om aan de slag te gaan!




Op de receptfiches staat duidelijk met foto's vermeld welke ingrediënten je per recept nodig hebt, hoe lang het duurt om het gerecht te bereiden (meestal rond de 30 minuten) en ook de moeilijkheidsgraad wordt aangegeven. Bovendien wordt duidelijk vermeld of het recept vegetarisch, glutenvrij, lactosevrij, pittig, kindvriendelijk enz is. Ook de voedingswaarden staan erbij. De hoeveelheden worden per ingrediënt in een tabel aangegeven, naargelang voor hoeveel personen je kookt. Basisproducten die je zelf nog dient toe te voegen staan er ook bij. Het gaat dan vooral over olie, azijn, peper, zout, suiker en andere zaken die je normaal gezien wel in huis hebt. Het recept is opgedeeld in duidelijke (soms vrij uitgebreide) stappen en er werden ook foto's van enkele tussenstappen toegevoegd. Benodigdheden (pan, wok, ...) staan ook vermeld op de fiches. Je kan dus zeker niet zeggen dat ze niet volledig zijn!
O ja, en uiteraard is er een vaste volgorde die je best hanteert i.v.m. de versheid van de producten. Die volgorde wordt ook vermeld.

In de original box zaten afgelopen week volgende gerechten:

Kipdrumsticks met prei, peen en gewokte rijst


Onze punten voor dit gerecht:
- ik: 5/10
- manlief: 6/10
- zoonlief 1 (9 jaar): 7/10
- zoonlief 2 (7 jaar): 5/10

totaal: 23/40

De kip was absoluut heel lekker. Daar bestaat geen twijfel over. De rest van het gerecht kon ons echter niet echt bekoren. Voor mezelf was het in ieder geval te pittig (rode peper!!), waardoor de overige smaken grotendeels verloren gingen. Er zaten geen geen ingrediënten in dit gerecht die we niet lustten; het was gewoon de combinatie die we niet geslaagd vonden.

Penne integrale met gerookte makreel, romatomaten en veldsla


Onze punten voor dit gerecht:
- ik: 7/10
- manlief: 7/10
- zoonlief 1 (9 jaar): 5/10
- zoonlief 2 (7 jaar): 8/10

totaal: 27/40

Toegegeven, ik ben niet echt een pasta-eter. Naar deze combinatie met makreel was ik echter wel nieuwsgierig. En ja, het maakte de pasta best interessant moet ik toegeven. Anderzijds begon het al redelijk snel tegen te steken. Gelukkig was er nog de superverse, lekkere veldsla die dan voor wat afwisseling kon zorgen.

Roergebakken biefstukpuntjes met paksoi en boekweitnoedels


Onze punten voor dit gerecht:
- ik: 8/10
- manlief: 8/10
- zoonlief 1 (9 jaar): 8/10
- zoonlief 2 (7 jaar): 6/10

totaal: 30/40

Dat vind ik dus super aan initiatieven zoals 'Hello Fresh': je eet producten die je anders niet of bijna niet eet. In dit geval paksoi... Ik had het eigenlijk nog nooit zelf klaargemaakt en ja, het was een meevaller! Het vlees was absoluut ook goed van kwaliteit. Eigenlijk valt er niet veel verkeerds te zeggen over dit gerecht. Geen topgerecht, wel lekker.

Marokkaanse couscous met verse munt en falafelballetjes


Onze punten voor dit gerecht:
- ik: 8/10
- manlief: 7/10
- zoonlief 1 (9 jaar): 9/10
- zoonlief 2 (7 jaar): 5/10

totaal: 29/40

Mijn verwachtingen voor dit gerecht lagen vrij hoog (ik had er echt zin in!) en ze werden ook grotendeels ingelost. Leuke smakencombinaties en verschillende texturen. Alleen onze jongste was er geen fan van. Hij miste namelijk écht gehakt! ;)

Zuurkool-aardappelschotel met ananas en rozijnen


Onze punten voor dit gerecht:
- ik: 6/10
- manlief: 6/10
- zoonlief 1 (9 jaar): 6/10
- zoonlief 2 (7 jaar): 7/10

totaal: 25/40

We begonnen aan dit gerecht met het idee dat we helemaal geen zuurkool lustten. Al bij al viel dat nog goed mee. Gelukkig zat er best veel ananas in de schotel en ook wat rozijntjes en pecannoten ter afwisseling. Zuurkool is toch wel erg zuur en die smaak stak eigenlijk al gauw tegen.


Over het algemeen zijn we dus niet laaiend enthousiast over de gerechten van afgelopen week, maar het was ook niet slecht! Zullen we dit nog doen? Wel ja, voor volgende week bestelden we de 'family box' (3 dagen) en we bestelden dit maal maar voor 2 personen, want de hoeveelheden waren voor ons als kleine eters best groot. Handig, zo'n flexibel lidmaatschap! We zijn heel benieuwd wat onze bevindingen volgende week zullen zijn. Wordt ongetwijfeld vervolgd!!

Hebben jullie 'Hello Fresh' ook al uitgetest? Ik ben erg benieuwd naar jullie bevindingen!


Lees HIER mijn verslag over de Hello Fresh Family Box, HIER mijn verslag over Foodbag & HIER mijn verslag over Smartmat.

dinsdag 13 oktober 2015

Bloemkool-wortelschotel met gehaktballen

Lekker, lekker, lekker en ideaal voor met kinderen! (die bloemkool lusten ;)) Hier eet een van de twee zonen geen vlees, maar dat vormde bij dit gerecht geen probleem aangezien de gehaktballen erg gemakkelijk te omzeilen zijn bij het uitscheppen. Geslaagd!


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

1 bloemkool
2 wortelen
500 g gemengd gehakt
3 eetlepels paneermeel
1 ei
1 theelepel mosterd
zout en peper
2 eetlepels boter
2 eetlepels bloem
200 ml melk
60 g roomkaas (à la Philadelphia)
nootmuskaat
1 eetlepel amandelschilfers
1 bakje tuinkers

Snijd roosjes van de bloemkool en was ze. Schil de wortelen en snijd ze in stukken.
Breng ruim wat water aan de kook met een beetje zout en laat de groenten hierin zo'n 6 minuten koken. Klaar? Giet dan het water NIET allemaal weg. Je hebt er nog 200 ml van nodig! Dat dien je dus op te vangen.

Kneed het gehakt met het paneermeel, het ei, de mosterd en wat peper en zout goed door elkaar. Dat kan je doen met een vork of gewoon met je handen. Rol er dan ongeveer 20 gehaktballen van.
Verhit wat olie in een pan en bak de balletjes daar rondom in aan.

 


Verwarm de oven alvast voor op 200°C.

Maak dan de saus. Smelt daarvoor de boter in een pan en bak daarin de bloem. Door de bloem te bakken krijgt de saus geen typische bloem-smaak. Blus af met 200 ml van het kookvocht dat je hebt bewaard en roer ook de melk en de roomkaas erdoor. Breng de saus aan de kook en laat ze ongeveer 3 minuten op hoog vuur staan. Roer af en toe eens door. Breng de saus op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Verdeel dan de groenten, de gehaktballen en de saus over een ovenschaal. Bestrooi met de amandelschilfers en plaats 30 minuten in de op 200°C voorverwarmde oven.


Als de schotel klaar is, knip dan de tuinkers af en strooi over het gerecht. Lekker!!!


(recept uit maandblad 'Koken & Genieten')

dinsdag 6 oktober 2015

Gnocchi uit de oven met ham, brie en vijgen

Wat een verrassend lekker gerechtje! Erg eenvoudig en erg lekker... Absoluut aan te raden dus!


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

500 g gnocchi, uit de versafdeling
2 dikke plakken beenham, in stukjes gesneden of een pakje hamblokjes
4 verse vijgen
150 g brie
150 g room
een snuifje peper

Verwarm de oven voor op 180°C.

Kook de gnocchi gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. (bij mij was dit 3 minuten koken in gezouten water) Giet af en zet even opzij.


Verwijder korst van de brie en snijd de kaas in stukjes. Meng met de room en kruid met peper.

Was de vijgen en snijd ze in stukken.

Leg de gnocchi in een ovenschaal, verdeel er de ham en vijgen over en giet het room-kaas mengsel erover. Plaats in de oven voor 25-30 minuten.



Smakelijk!!!


(gebaseerd op een recept uit Libelle Lekker)

zaterdag 3 oktober 2015

salade met broccoli, cheddar en rozijnen met yoghurtdressing

De fijne smaak van broccoli, de sterke smaak van cheddar, de zoete smaak van rozijnen, de scherpe smaak van rode ui... Daar dan nog wat krokant spek en lekker geroosterde zonnebloempitten bij... Onweerstaanbaar!


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

1 broccoli (500 g)
30 g zonnebloempitten (en/of pijnboompitten)
6 plakjes ontbijtspek
1 rode ui
150 g cheddarkaas
150 g rozijnen
2 eetlepels Griekse yoghurt
1 eetlepel mayonaise
peper en zout

Verdeel de broccoli in roosjes en kook (blancheer) ze 2 minuten in lichtgezouten water. Giet de broccoli af, spoel onder koud water, laat uitlekken en afkoelen.

Rooster de zonnebloempitten in een pan met antiaanbaklaag zonder vetstof. Schud af en toe even met de pan zodat de pitjes worden omgedraaid. Ze zijn klaar als ze mooi bruin kleuren en er een lekkere geur vrijkomt. Zet ze dan even opzij en laat ze afkoelen.

Bak het spek aan beide zijden in dezelfde pan zonder vetstof. Laat het dan uitlekken op een vel keukenpapier. Laat het even afkoelen en breek het krokante spek in stukjes.

Pel de ui en snijd ze in ringen.



Snijd de cheddarkaas in blokjes.


Meng in een schaal de broccoli (goed uitgelekt!) met de zonnebloempitten, het spek, de uiringen, de kaas en de rozijnen.

Roer tenslotte de Griekse yoghurt en de mayonaise door elkaar en breng deze dressing op smaak met wat peper en zout. Serveer de dressing bij de salade.

Lekkerrrrrrr!