zondag 31 januari 2016

Uitgetest: Foodbag (deel 2)

Toen we een tijd geleden Foodbag uittesten, was dat euhm... geen onverdeeld succes. Het verslag daarvan lees je HIER. Ik bracht hen hiervan op de hoogte, maar buiten een kortingscode voor onze volgende aankoop (die er niet kwam) volgde er geen respons. Een gemiste kans toch wel... Maar plots, bijna drie maanden later, kwam er dan toch een mail. Dat ze mijn blogpost (nog eens?) hadden gelezen en dat het zo jammer was dat het voor ons was tegengevallen. Ditmaal kwamen er wél excuses en ditmaal kreeg ik ook het voorstel om Foodbag nog eens uit te testen. Een herkansing, zeg maar. Aangezien ik na onze vorige ervaring was achtergebleven met een vervelend gevoel, ging ik graag in op het voorstel. Daarom aten we afgelopen week opnieuw vier Foodbag-maaltijden.

Wat we daarvan vonden? Dat lees je hieronder...

Na de pech met onze vorige Foodbag-levering (uren te laat... we lagen al in bed toen de koerier langskwam), kwam de levering ditmaal netjes op tijd, met ook vooraf nog een sms om te verwittigen dat de koerier op komst was.

Vol verwachting opende ik de grote doos en tot mijn vreugde zag ik ditmaal allemaal lekker ogende, verse producten en vier receptenfiches met mooie foto's die me zin deden krijgen om er meteen aan te beginnen.



Hieronder de gerechtjes en wat wij ervan vonden:

Zweedse gehaktballetjes met puree en veenbessensaus


Zweedse gehaktballetjes... De titel deed me meteen aan Ikea denken. 'Köttbullar' heten ze daar geloof ik. Ik maakte het gerechtje dan ook vol verwachting klaar, want die köttbullar bij Ikea, ja die bevallen me wel!  En of ze mijn verwachtingen konden inlossen? Ja hoor! Ook het bijhorende sausje en de combinatie met de puree, de veenbessensaus en de veldsla was erg geslaagd. Niet het beste gerechtje dat ik al heb gegeten, maar toch absoluut een meevaller! Eén klein minpuntje: de gehaktballetjes smaakten iets te sterk naar citroenzeste, maar misschien was ik gewoon zelf net iets te ijverig aan het raspen geweest... Verder wel een leuk idee om ook citroenschil in het gehakt te verwerken!

Groene Gentse waterzooi van kip met prei, selder en waterkers


Ik geef mijn receptenfiches van de verschillende foodboxes bijna altijd aan mijn oudste zoon van negen. Hij vindt ze leuk om mee te spelen en vaak vind ik de gerechtjes vooral goed voor één keer. Maar deze fiche? Nee, die krijgt hij niet! Dit gerechtje maak ik zeker nog!! Erg, erg lekker! Ik kan hier werkelijk niets negatiefs over zeggen. De ingrediënten zijn allemaal fantastisch en dat sausje... heerlijk! Ook de rest van het gezin was uitermate enthousiast.

Kabeljauwspiesjes met rijst en erwtjes


Het minst geslaagde gerechtje van de vier van deze week, vonden wij persoonlijk. Niet dat het slecht was, verre van. Maar het was nogal gewoontjes en het miste wat 'pit'. Bovendien vonden we het jammer dat we erwtjes uit blik moesten gebruiken, terwijl verse (diepvries-)erwtjes zo veel lekkerder zijn. Nu ja, we begrijpen natuurlijk ook wel dat het niet zo evident is om een diepvriesproduct te leveren (VERSE niet-diepgevroren erwten zijn namelijk deze tijd van het jaar niet verkrijgbaar), maar misschien hadden ze dan gewoon beter voor een ander groentje gekozen om bij de rijst te doen. Het botersausje met look en peterselie was wel heel geslaagd.

Bami goreng met een zachtgekookt eitje


Noedels zijn niet écht mijn ding en met een rode peper erbij ben ik altijd bang dat een gerecht naar mijn smaak net iets té pikant zal zijn. Maar deze bami goreng was écht lekker! De combinatie met het eitje was super en de kruiding zat perfect. Ook de rest van het gezin at z'n bordje braaf leeg. Geslaagd!


Was dit een geslaagde herkansing van Foodbag? Zeker weten!! Alle gerechtjes waren lekker, sommige zelfs heel erg lekker! Qua hoeveelheden zat het beter dan de vorige keer, maar de porties zijn nog steeds naar de kleine kant. Gelukkig zijn wij geen grote eters en onze kinderen al zeker niet, waardoor het nét ging om er met zijn vieren van te eten. (we hadden een Foodbag voor twee personen) Bij Hello Fresh en Smartmat zijn de porties groter, maar zoals gezegd is dat voor ons gezin dus niet echt nodig.

Als ik dan toch echt een minpuntje moet noemen, vind ik het een beetje jammer dat de (mooie) foto's op de receptenfiches niet helemaal overeen komen met de recepten. Zo mis ik bijvoorbeeld veldsla op de officiële foto van het eerste gerechtje en zie ik dankzij de gele kleur van de paprika kleurrijkere visspiesjes op de Foodbag-foto dan bij mijn spiesjes met de geleverde rode paprika. Maar of dat nu echt een groot probleem is... ;)

Goed gedaan, Foodbag!


Klik HIER om al mijn verslagen over de verschillende FOODBOXES bij elkaar te zien.

zondag 24 januari 2016

Salade met broccoli, peer, rozijnen, noten en gebakken ricotta

Gebakken ricotta? Ja hoor, gebakken ricotta. Ik kwam dit receptje tegen en het intrigeerde me meteen. En ja, deze salade is écht lekker, inclusief de ricotta. Heerlijk!


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

200 g gemengde sla (soorten naar keuze)
1 broccoli
1 bosje waterkers
2 rijpe peren
1 citroen
1 rode ui, gepeld en in fijne ringen gesneden
4 eetlepels gemengde noten, eventueel geroosterd en in stukjes gehakt
4 eetlepels rozijnen en/of gedroogde veenbessen

voor de ricotta:
500 g ricotta
1 teentje knoflook
2 eetlepels verse peterselie
1 ei
2 eetlepels geraspte pecorino of parmezaan
2 eetlepels bloem
flinke snuif cayennepeper
peper en zout

voor de dressing:
5 eetlepels olijfolie
3 eetlepels citroensap
1 eetlepel vloeibare honing
1 theelepel mosterd
peper en zout

Verwarm de oven voor op 200°C.

Meng alle ingrediënten voor de ricotta. Vet vier kleine ovenschaaltjes in met boter (of olie) en verdeel het mengsel over de schaaltjes. Tip: met een ijsschep lukt dit heel vlot!
Plaats 15 à 20 minuten in de op 200°C voorverwarmde oven.


Kook de broccoli in een vijftal minuten beetgaar en spoel hem dan onder koud water zodat hij afkoelt. Laat hem goed uitlekken.

Snijd de peren in parten (met de schil eraan) en verwijder de klokhuizen. Snijd de citroen doormidden, knijp wat sap uit over de peren en schep voorzichtig door elkaar.


Meng de ingrediënten voor de dressing.

Schep de sla, de broccoli, de peren en de dressing door elkaar in een grote kom. Verdeel de salade over de borden. Leg de gebakken ricotta erop en werk af met de waterkers, de rode ui, de noten en de rozijnen/veenbessen.
Bij mij was de ricotta net niet lang genoeg gebakken, waardoor hij nog niet zo stevig was en nog iets te wit van kleur was. Als hij lichtbruin is bovenaan en iets steviger dan is hij perfect. Maar geen nood, zo was hij ook erg lekker hoor!


(receptje uit Libelle Lekker)

zondag 17 januari 2016

Frittata / tortilla met courgette, olijven en feta

Wat is het verschil tussen een frittata en een tortilla? En is er dan nog een verschil met een omelet? Na wat opzoekwerk geraak ik er nog steeds niet helemaal uit. Ja, frittata is Italiaans en tortilla Spaans, maar verder? ... Eigenlijk kan het me niet veel schelen hoor, dit gerechtje is super lekker en dat is waar het uiteindelijk om draait, toch?


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

3 middelgrote vastkokende aardappelen
2 uien
2 teentjes knoflook
1 courgette (geel of groen)
8 eieren
100 ml melk
1 theelepel tijm (vers of gedroogd)
peper en zout
100 g ontpitte olijven (zwarte of een mengeling van zwarte & groene)
150 g feta

EXTRA: grote ovenvaste pan, taartvorm of ovenschotel(s)

Verwarm de oven voor op 180°C.

Schil de aardappelen, snijd ze in (relatief kleine) blokjes een kook ze in lichtgezouten water in een tiental minuten beetgaar. Ze hoeven niet helemaal gaar te zijn want ze garen nog verder in de oven.
Als ze klaar zijn, zet ze dan even opzij.

Pel en snipper ondertussen de uien en de knoflook. Snijd ook de courgette in blokjes. Je hoeft hem niet te schillen. Verhit wat olijfolie en fruit hierin de ui en de knoflook. Voeg ook de courgetteblokjes toe en laat even al roerend mee bakken. Zet dan de pan opzij.

Zoals je op de foto's kan zien gebruikte ik een rode ui i.p.v. een gewone. Dat doe je beter niet want het geeft de frittata een grijze kleur vanbinnen, maar ik had nu eenmaal nog zo'n ui liggen en qua smaak kan het natuurlijk wel perfect!


Klop de eieren in een schaal los samen met de melk. Roer de tijm en wat peper en zout erdoor.

Leg de aardappelen en de groenten in een ingevette ovenvaste pan / taartvorm / ovenschotel. snijd de olijven in de lengte doormidden en leg ze er ook bij. Overgiet alles met het eiermengsel. Snijd de feta in stukjes en strooi deze erover.


Bak de frittata 25 minuten in de op 180°C voorverwarmde oven. Hij moet goed stevig zijn. Laat hem dan nog even wat afkoelen. Je kan hem lauw of koud eten. Smakelijk!!!


(receptje uit Libelle Lekker)

zondag 10 januari 2016

Shakshuka met salami en rookworst

Na wat research op het internet zag ik dat shakshuka een bekend gerecht is dat wereldwijd wordt gegeten, telkens een beetje op een andere manier bereid. De basisingrediënten zijn eieren, tomaten, uien (en cayennepeper / chilipeper) en de oorsprong zou vermoedelijk in Tunesië liggen, al blijkt niet iedereen het daarover eens te zijn. Nu... ik moet bekennen: ik had nooit eerder over shakshuka gehoord. Maar wat ben ik blij dat ik er een recept van tegenkwam! Het gerecht is namelijk zeer gemakkelijk en snel te maken en wat is het lekker!! Ik ben fan! Jullie ook?


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

3 uien
100 g boerensalami
100 g boerenrookworst
(of enkel een van deze twee vleessoorten, of gewoon helemaal geen vlees... naar keuze!)
800 g gepelde tomaten (blik)
flinke snuif cayennepeper
snuifje zout
1/2 bosje verse peterselie
4 eieren

EXTRA: Turks brood om erbij te serveren


Verwarm alvast de oven voor op 180°C.

Pel de uien en hak ze grof.
Halveer de salami in de lengte en snijd hem in plakken. Maak ook plakjes van de rookworst.


Verhit wat olijfolie in een grote (bij voorkeur ovenbestendige) pan. Bak de ui en de salami / rookworst hierin 5 minuten al roerend op middelhoog vuur.
Voeg dan de tomaten toe en druk ze met een spatel in wat kleinere stukken. Laat een vijftal minuten pruttelen op laag vuur. Breng tenslotte de saus op smaak met wat zout en flink wat cayennepeper.(goed doorroeren en proeven!)

Snijd of knip de peterselie fijn en roer hem door de saus.

 

Als je een ovenbestendige pan hebt gebruikt kan je nu gewoon verder werken. Zoniet (zoals bij mij) dien je nu het gerecht even over te gieten in een grote ovenschaal.

Breek een voor een de eieren boven het gerecht op wat afstand van elkaar.


Bak de shakshuka 10-15 minuten tot het eiwit gestold is.

Heerlijk!!!


(gebaseerd op een recept uit maandblad Koken en Genieten)

woensdag 6 januari 2016

Lichte bananenmuffins met chocoladestukjes

Lekker snoepen zonder schuldgevoel? Dat kan perfect met deze lichte mini-muffins! En ze zijn dan ook nog eens écht lekker! Ideaal...


Dit heb je nodig:
(voor 24 mini-muffins)

125 g bloem
1 theelepel bakpoeder
60 g witte suiker (eventueel te vervangen door 6 g stevia als je geen suiker wil gebruiken)
1/2 theelepel kaneelpoeder
een snuifje nootmuskaat
35 g pure chocoladedruppels
1 rijpe banaan
1 ei
30 g boter (halfvol als je het echt licht wil houden)
100 ml magere melk (of amandelmelk)

EXTRA: muffinbakblik voor mini-muffins en papieren vormpjes

Verwarm de oven alvast voor op 200°C.

Meng de bloem met het bakpoeder, de suiker, de kaneel, de nootmuskaat en de chocoladedruppels.

Pel de banaan en plet ze in een schaal met behulp van een vork. Smelt de boter in de microgolfoven of in een pannetje op het vuur en roer deze samen met het ei en de melk door de banaan.

Voeg het banaanmengsel en het bloemmengsel bij elkaar en meng.



Leg de papieren vormpjes in het muffinbakblik en vul ze met het muffinmengsel. Ze mogen tot bovenaan gevuld worden zodat er een torentje op de muffins komt. (het zijn immers geen cupcakes ;)) Tip: gebruik een ijsschep op de vormpjes te vullen!

Plaats 10 tot 15 minuten in de op 200°C voorverwarmde oven, tot de muffins goudbruin zijn.
Laat afkoelen op een rooster... en geniet!
Gebruik je gewone muffinvormen (en niet de mini-versie), bak de muffins dan 20 minuten.



(recept uit Libelle Lekker)

dinsdag 5 januari 2016

Moussaka met Griekse yoghurt-topping

Een tijdje geleden postte ik hier al een heel geslaagd moussaka-recept, maar deze bereidingswijze met Griekse yoghurt-topping kon ik jullie toch ook niet onthouden. Zo lekker! Je staat wel even in de keuken, maar waarom maak je hem niet meteen voor twee dagen? Je zal er zeker geen spijt van hebben!


Dit heb je nodig:
(voor 6 personen)

850 g gemengd gehakt (varken-kalf)
2 grote aubergines (of 2 courgettes of eentje van elk)
1 grote ui
600 g aardappelen
2 handjesvol verse peterselie
2 teentje knoflook
1/2 theelepel oregano (vers of gedroogd)
1/2 theelepel kaneelpoeder
1 laurierblaadje
125 ml witte wijn
500 g tomatenpassata (in fles of brik te vinden in de supermarkt, bijvoorbeeld van merk Elvea)
peper en zout

voor de yoghurttopping:
2 eieren
1 eetlepel maiszetmeel (Maizena)
300 g Griekse yoghurt
50 g geraspte parmezaan

Snijd de aubergines / courgettes in de lengte in plakken van ongeveer een halve centimeter dik. Je hoeft ze niet eerst te schillen. Leg de plakken op keukenpapier en bestrooi ze met zout. Het zout zorgt ervoor dat het vocht uit de groenten komt. Laat een halfuur rusten.


Pel en hak ondertussen de ui fijn, verwarm wat olijfolie in een grote pan en fruit de ui hier al roerend enkele minuten in. Pel en hak of pers de knoflook en snijd of knip de peterselie fijn en voeg deze allebei toe aan de ui. Voeg ook het gehakt toe en bak het al roerend rul.

Roer het kaneelpoeder en de oregano erdoor en voeg het laurierblaadje toe. Bestrooi met peper en een beetje zout en schenk de wijn en de tomatenpassata erbij. Schep alles goed door elkaar. Let op: zorg ervoor dat het laurierblaadje niet breekt terwijl je roert (anders kost het je achteraf moeite om alle stukjes terug te vinden...). Laat het mengsel een halfuur onafgedekt pruttelen.



Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes van ongeveer een halve centimeter dik. Roerbak ze enkele minuten in olijfolie (in een tweede pan). Schep ze dan op keukenpapier en bestrooi ze met zout. Laat uitlekken. Laat de pan nog even staan. Die heb je nog nodig.


Verwarm de oven alvast voor op 180°C.

Dep de aubergines / courgettes droog en bak ze in dezelfde pan als de aardappelen. (in enkele keren)

Neem een schaaltje en roer daarin de yoghurt, de eieren, de parmezaan en het maiszetmeel goed door elkaar.

Leg een derde van de aubergines / courgettes in een beboterde ovenschaal (of twee ovenschalen), leg daarop de helft van de aardappelen en de helft van de saus (eerst nog het laurierblaadje verwijderen!). Leg dan weer een laagje groenten, aardappelen en saus en eindig met een laag aubergines / courgettes. Schep daarop het yoghurtmengsel en bestrooi dit met oregano en kaneelpoeder.



Zet de moussaka 45 minuten in de op 180°C voorverwarmde oven, tot de toplaag goudbruin wordt.

Smakelijk!!!


(gebaseerd op een recept uit Libelle Lekker)