zaterdag 27 februari 2016

Tomaten-paprikasoep met gedroogde abrikozen en parelcouscous

Dat wij een tijdje geleden verschillende foodboxen uittestten wisten jullie al aan de hand van de verslagen die ik postte. Dat we nog steeds (bijna) iedere week drie Hello Fresh maaltijden eten, wisten jullie misschien nog niet. De ene keer is het super lekker, de andere keer iets minder naar onze smaak, maar Hello Fresh blijft ons over het algemeen wel bekoren! En hebben we er eens geen zin in, dan slaan we gewoon een weekje over. Geen probleem. Deze soep kwam hier afgelopen week op tafel en ik deel het recept graag met jullie. Lekker!


Dit heb je nodig:
(voor 2 personen)

1 ui
2 knoflooktenen
enkele stengels verse dragon
4 pruimtomaten
1 rode paprika
50 g gedroogde abrikozen
85 g parelcouscous
4 eetlepels slagroom
1 groentenbouillonblokje
peper en zout
ciabatta om erbij te serveren

EXTRA: staafmixer


Pel en versnipper de ui en snijd of pers de knoflook fijn.
Snijd de tomaten, de paprika en de abrikozen in blokjes.

Verwarm de oven voor op 200°C als je graag lookbroodjes wil maken van de ciabatta.

Verhit wat olijfolie in een soeppan en fruit hierin de ui en de helft van de knoflook. Voeg na een minuut de paprika-, tomaat- en abrikoosblokjes toe. Bak al roerend zo'n twee minuten, verkruimel het bouillonblokje boven de pan en voeg 400 ml water toe. Kook de soep 20 minuten (met deksel op de pan).


Breng 200 ml water aan de kook in een pannetje met deksel en kook de parelcouscous hierin droog in 10 minuten.

Snijd de ciabatta in reepjes, leg ze op een bakplaat met bakpapier, besprenkel ze met wat olijfolie en strooi de knoflook erover. Bak een 7-tal minuten in de op 200°C voorverwarmde oven.

Haal na 20 minuten de soeppan van het vuur, voeg 2 eetlepels slagroom toe en pureer de soep met een staafmixer. Breng op smaak met peper en zout en voeg de parelcouscous toe.



Schep de soep uit, garneer iedere portie met een eetlepel slagroom en strooi de (fijngeknipte) dragonblaadjes erover. Serveer de soep met de lookbroodjes.

Smakelijk!


(recept van Hello Fresh)

vrijdag 12 februari 2016

Heerlijke vanilletaartjes

Onze jongste zoon van bijna 8 staat graag in de keuken. Vooral bakken vindt hij super: lekker kliederen met allerlei plakkerige goedjes, ingrediënten nauwgezet afwegen op de keukenweegschaal, met een vingertje tussendoor al eens van het beslag proeven, ... Hij geniet er ten volle van. Deze vanilletaartjes maakte hij bijna helemaal zelf, met natuurlijk een mama naast hem die uitgebreid instructies gaf. En lekker dat de taartjes waren!! Zeker voor herhaling vatbaar!


Dit heb je nodig:
(voor 12 taartjes)

een rol bladerdeeg (270 g, uit de koeltoog)
1 vanillestokje
500 ml melk
1 theelepel goede boter
275 g witte suiker + extra om de taartjes te bestrooien
2 eetlepels bloem
snuifje zout
1 ei + 5 eidooiers (je kan met het overige eiwit bijvoorbeeld meringues maken!)

EXTRA: muffinbakblik voor 12 muffins

Vet het muffinbakblik in met boter (met behulp van een keukenkwastje of een stukje keukenrol). Rol het bladerdeeg wat uit met een deegroller en steek er dan 12 cirkels uit van +/- 10 cm doorsnede. (overschotjes tegen elkaar aan drukken en daar ook nog eens cirkels uit steken. Let op: bladerdeeg mag je NIET kneden want anders verliest het zijn typische structuur!) Heb je geen ronde uitsteekvormpjes, dan kan je bijvoorbeeld een glas gebruiken. Leg de rondjes bladerdeeg in het bakblik en zet dat even in de koelkast terwijl je verder werkt.

Hier zie je mijn flinke kleine helper aan het werk:


Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap er met de punt van je mes het merg uit. Zowel het stokje zelf als het merg heb je nog nodig.

Breng de melk, het stokje (zonder de merg) en de boter even aan de kook en verwijder dan het vanillestokje. Roer de suiker, de bloem en een snuifje zout door de kokende melk en laat kort (al roerend) koken tot de suiker goed gesmolten is. Zet even opzij.

Kluts het ei, de eidooiers en het vanillemerg door elkaar. Roer dan 3 eetlepels van de hete melk erdoorheen. Roer goed zodat er zich geen klonters vormen. Roer vervolgens het eimengsel door de hete room.


 

Verwarm de oven alvast voor op 225°C. 

Verdeel het melk-eimengsel over de deegbodems in het bakblik en bak de taartjes zo'n 12 tot 15 minuten in de voorverwarmde oven.


Laat de taartjes even afkoelen in het bakblik en bestrooi ze dan met wat suiker. Karameliseer de suiker met een crème-brûléebrander of eventueel 3 minuten onder de hete grill in de oven. (zorg ervoor dat het deeg niet verbrandt!)

Laat de taartjes nog wat afkoelen en neem ze dan uit het bakblik (even de randen lossnijden kan nodig zijn). Je kan ze lauw of koud eten. SMAKELIJK!!!!!


(recept uit maandblad 'Koken en Genieten')