woensdag 16 maart 2016

Appel-speculaascrumble met gedroogde vijgen

Ik had afgelopen weekend nog enkele vergeten appelen in de fruitmand liggen... Zeker nog niet rot, maar ook niet meer erg vers waardoor ze wat zachter geworden waren. Zonde om ze weg te smijten uiteraard! Daarom besloot ik er deze crumble van te maken. En o wat was die lekker zeg!! Mmm!!!


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

4 appelen
50 g gedroogde vijgen
een klontje goede boter
1 eetlepel bruine suiker
100 ml appelsap
2 eetlepels citroensap
1/2 theelepel kaneelpoeder

voor de crumble:
80 g speculaasjes
50 g bruine suiker
60 g goede boter
40 g amandelpoeder

om erbij te serveren: een bolletje vanilleijs bij iedere portie

Verwarm alvast de oven voor op 180°C en beboter 4 ovenschaaltjes van +/- 12 cm diameter.

Schil de appelen, verwijder de klokhuizen en snijd ze in blokjes.
Snijd de gedroogde vijgen in reepjes.

Verwarm een klontje boter in een kleine diepe pan / kookpotje en stoof er gedurende 10 minuten de appelblokjes samen met de vijgen, het citroensap, het appelsap en 1 eetlepel bruine suiker in.
Roer na 10 minuten de kaneel erdoor en verdeel het appelmengsel over de schaaltjes.

Maal dan de speculaasjes fijn. Dat kan je doen door de koekjes in een (diepvries)zakje te stoppen en er met een deegroller over te gaan. Doe je het liever in de blender dan mag dat natuurlijk ook.
Meng de speculaaskruimels met de suiker en het amandelpoeder. Smelt de boter en roer deze er ook door.




Verdeel de crumble over de schaaltjes en zet ze 20 à 25 minuten in de op 180°C voorverwarmde oven.


Serveer lauw met een bolletje ijs erop. Heerlijk!!!


(recept uit het boek 'De lekkerste desserts' van Libelle)

vrijdag 11 maart 2016

Gevulde pistolets met paprika-tomatenrelish en ei

Met Pasen in het vooruitzicht is een eiergerechtje zeker op zijn plek. Eigenlijk kunnen eitjes me altijd wel bekoren, in zowat elke vorm. Deze gevulde pistoletjes zijn in ieder geval ook fantastisch lekker. Zeker proberen!!


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

4 eieren
4 pistolets (bij voorkeur met sesamzaadjes of maanzaadjes)
een handvol rucola
4 eetlepels geraspte kaas naar keuze
peper en zout

voor de relish:
4 tomaten
1 rode paprika
2 eetlepels witte balsamicoazijn
2 theelepels bruine suiker
een flinke snuif cayennepeper
peper en zout

Eerst maak je de relish. Dat doe je als volgt...
Verwijder de steeltjes van de tomaten en snijd ze aan de andere kant kruislings in. (een kruisje snijden dus... om ze straks gemakkelijker te kunnen pellen) Breng wat water aan de kook, dompel de tomaten er kort in en laat ze schrikken onder koud stromend water. Nu kan je ze goed pellen.

Snijd de paprika door en verwijder de steel en de zaadlijsten.

Snijd de tomaten en de paprika in vrij kleine blokjes.

Verhit een scheutje olijfolie in een diepe pan en voeg de tomaten- en paprikablokjes toe. Laat ze 5 minuten stoven op laag vuur. Voeg dan de azijn, bruine suiker, cayennepeper, peper en zout toe. Laat het geheel nog 15 minuten (zonder deksel) sudderen tot een lekkere, smeuïge saus. Roer af en toe even.

 

Verwarm de oven alvast voor op 200°C.

Snijd de pistolets NIET doormidden zoals ik deed. ;) Snijd WEL van alle broodjes de bovenkant weg en hol ze lichtjes uit. Ik had me bij deze stap dus vergist... wat gelukkig geen ramp was.

Leg de pistolets op een bakplaat.
Strooi in elke pistolet een eetlepel kaas en schep er dan 2 eetlepels relish in. Breek in elke pistolet een ei en kruid met peper en zout.

Houd de overige relish even warm onder een deksel.


Bak de pistolets 15 minuten in de op 200°C voorverwarmde oven.

Serveer ze op een bodempje relish en garneer met rucola. Mmm!!!!!


(recept uit Libelle Lekker)

vrijdag 4 maart 2016

Ovenschotel met bloemkool, broccoli en hamblokjes

Mmm! Bloemkool en broccoli vallen hier sowieso in smaak bij het hele gezin. Doe daar dan nog ham bij en een sausje op basis van ricotta en het gerecht kan echt niet meer stuk! Lekker hoor!!


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

1 bloemkool
1 broccoli
300 g gekookte hamblokjes
300 ml melk
2 eidooiers
175 g ricotta
1 theelepel mosterd
50 g geraspte kaas (bijvoorbeeld emmentaler)
peper en zout

Verdeel de bloemkool en de broccoli in roosjes en stoom of kook deze in enkele minuutjes beetgaar. Ze mogen dus nog lekker knapperig zijn!

Schenk de melk in een kookpot en klop er de eidooiers met een garde door. Breng het geheel op een zacht vuur aan de kook. Neem meteen weer van het vuur en klop dan de ricotta, de mosterd en wat peper en zout door de saus.

Vet een ovenschotel in met een beetje boter (of olie) en leg de bloemkool, de broccoli en de ham erin. Giet de saus erover en bestrooi met de geraspte kaas.



Plaats het gerecht 15 minuten in het midden van de oven onder de grill. Als de kaas goudbruin is, is de ovenschotel klaar. Heerlijk!!


(recept uit Libelle Lekker)

dinsdag 1 maart 2016

Chocolade-kokosbrownies

Als ik ergens een recept van brownies tegenkom... Tja, dan kan ik daar moeilijk aan weerstaan. Oké, brownies zijn echte caloriebommetjes, maar ze zijn toch zoooooo onweerstaanbaar lekker! Deze brownies met kokos vielen ook alweer erg in de smaak bij ons hele gezin. Na één hap vroeg de jongste me al of ik ze zeker nóg een keer zou maken. Ja hoor, verslavend!!!


Dit heb je nodig:
(voor +/- 14 stukken)

225 g boter + een beetje om in te vetten
60 g bloem + een beetje om te bestuiven
225 g Griekse yoghurt (OF crème fraîche zoals in het originele recept)
135 g witte suiker
100 g geraspte kokos
175 g pure chocolade
4 eieren
2 druppels vanillearoma
100 g rietsuiker
1 eetlepel cacao
1 theelepel bakpoeder
een snuifje zout

EXTRA: rechthoekige bakvorm van +/- 20 x 25 cm en 3,5 cm diep (of ronde taartvorm)

Vet de bakvorm in met boter en bestrooi hem met wat bloem. Verwijder de overtollige bloem door de vorm even om te keren.

Roer de Griekse yoghurt, 35 g witte suiker en de kokos door elkaar in een schaaltje. Zet opzij.


Smelt de chocolade met de boter en roer deze goed door elkaar zodat je een egale bruine ganache krijgt. Het smelten kan je au bain marie (met een hittebestendige schaal boven een pot kokend water) of in de microgolfoven doen. Doe je het - zoals ik - op de laatste manier, verhit de chocolade en de boter dan telkens een halve minuut, roer goed, verhit weer een halve minuut en zo verder tot alles goed gesmolten is. Laat de ganache afkoelen tot lauwwarm.

Klop ondertussen de eieren, het vanillearoma, 100 g suiker en de rietsuiker met een handmixer schuimig.


Roer de chocoladeganache door het eiermengsel.

Meng in een andere kom de bloem, de cacao, een snuifje zout en het bakpoeder door elkaar.


Roer dan het bloemmengsel door het chocolademengsel.

Verwarm de oven inmiddels voor op 180°C.

Giet het beslag in de bakvorm en verdeel het kokosmengsel er met een lepel over.
Bak de brownie 35 à 40 minuten in de op 180°C voorverwarmde oven. Hij is dan nog lekker smeuïg vanbinnen!


Laat afkoelen, snijd in rechthoekjes en serveer... SMULLEN MAAR!!!


(gebaseerd op een recept uit maandblad 'Koken & Genieten')