zondag 29 januari 2017

Gehaktrolletjes in tomatensaus

Gehakt, parmaham en tomatensaus... Oké, ik ben verkocht! Dit gerechtje is vrij gemakkelijk klaar te maken en heel erg lekker. Maken dus!


Dit heb je nodig:
(voor 6 personen)

2 uien
3 teentjes knoflook
7 takjes verse oregano (eventueel 2 theelepels gedroogde)
1 eetlepel witte suiker
3 eetlepels tomatenpuree (optioneel)
800 g kerstomaten uit blik (met sap)
1/2 groentenbouillonblokje
peper en zout
3 sneetjes brood (wit of bruin)
800 g gemengd gehakt
1 ei
15 plakken parmaham
4 eetlepels slagroom

Pel en snipper 1 ui en 2 teentjes knoflook. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote pan en fruit de ui en knoflook hierin. Voeg de suiker toe en laat deze even mee bakken zodat het geheel wat karameliseert. Zorg dat de suiker niet verbrandt! Voldoende roeren is dus de boodschap. Bak dan de tomatenpuree kort mee en voeg de kerstomaten met sap en 150 ml water toe. Roer ook het 1/2 bouillonblokje, 3/4 van de (fijngehakte) oregano en wat peper en zout toe. Kook het geheel 30 minuten op laag vuur (zonder deksel) en roer af en toe door.



Week ondertussen het brood kort in koud water.
Pel en snipper 1 ui en 1 teentje knoflook. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een kleine pan en fruit de ui en knoflook hierin. Zet de pan even opzij. Knijp dan het brood goed uit. Ik drukte het hiervoor goed aan met een lepel in een zeef.

Kneed nu het gehakt, het uitgeknepen brood, het uimengsel, de resterende oregano, het ei en wat peper en zout goed door elkaar met je handen.

Maak dan een 15-tal kleine rolletjes van het gehaktmengsel en wikkel telkens 1 plakje parmaham om elk rolletje.

Verhit 3 eetlepels olijfolie in een grote pan. Bak er de gehaktrolletjes rondom bruin in. Zet de pan even opzij.

 

Verwarm de oven alvast voor op 175°C.

Roer de slagroom door de tomatensaus en breng de saus indien nodig op smaak met wat peper en zout (proeven!). Schenk dan de saus in een grote ovenschaal en leg de gehaktrolletjes erop. Bak 15 minuten in de op 175°C voorverwarmde oven.


SMAKELIJK!


 (recept uit het maandblad 'Koken & Genieten')

zaterdag 7 januari 2017

Appel-citroendessert met Oreo

Met oudjaar gingen we op verplaatsing fonduen. Ik stond in voor het dessert. Niets te zwaars dus best, zo na een uitgebreide maaltijd... Ik koos voor dit appel-citroendessert en dat bleek een superkeuze. Lekker luchtig en aangezien het in een grote schaal zat kon iedereen gewoon nemen waar hij nog zin in had. Ideaal!


Dit heb je nodig:
(voor 6 personen)

17 g puddingpoeder
100 g witte suiker
1,5 citroenen
250 ml melk
250 g Griekse yoghurt
1 kg appels
150 ml appelsap
1/2 eetlepel maïzena
125 ml slagroom 30% vetgehalte
175 g Oreo-koekjes

Rasp eerst de schil van de citroenen en zet even opzij.

Meng het puddingpoeder met 75 g suiker (NIET alle suiker!) en pers er de citroenen bij. Roer door elkaar.

Breng de melk en ongeveer 2/3 van de citroenschil aan de kook, roer het puddingpoedermengsel er doorheen en kook ongeveer 1 minuut op laag vuur. Neem de pot dan van het vuur, giet het mengsel over in een schaal, roer de Griekse yoghurt erdoor en laat helemaal afkoelen.



Schil ondertussen de appels, snijd ze in vieren, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in blokjes. Breng dan de appelblokjes met de overige 25 g suiker, de overige citroenschil en het appelsap aan de kook op laag vuur in een pot met deksel. Laat ongeveer 8 minuten pruttelen.

Roer de maïzena glad met 1,5 eetlepels koud water en roer het mengsel door de appelcompote. Laat nog 1 minuut op laag vuur koken en laat dan afkoelen.


Klop de slagroom stijf. Dit lukt het best als je hem in een schaal giet en deze samen met de kloppers van de handmixer even op voorhand in de koelkast plaatst zodat alles goed koud is. Spatel hem dan door het citroen-yoghurtmengsel.

Verkruimel de koekjes.


Schep tenslotte de koekjes, de citroenroom en de appelcompote afwisselend in een grote schaal. Zet in de koelkast tot aan het serveren.


Smakelijk!!!


(recept uit het maandblad 'Koken & Genieten')