zondag 19 februari 2017

Makkelijke chocoladetaartjes met frambozen

Chocoladeeeeeeee! Frambozeeeeeeeen! Snel en heel gemakkelijk... Moet ik nog meer zeggen? Echt overheerlijk, deze taartjes. En wachten tot ze zijn afgekoeld? Nee hoor, lauw zijn ze ook fantastisch lekker! Maken dus!!


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

100 g pure chocolade
100 g goede boter
80 g rietsuiker
2 eieren + 1 eidooier
een handvol (diepvries)frambozen

EXTRA: 4 kleine ronde bakvormpjes

Verwarm de oven alvast voor op 200°C.
Beboter de bakvormpjes.

Smelt de chocolade, de boter en de rietsuiker in een kookpotje op een zacht vuur.

Haal dan van het vuur en roer de eieren en de eidooier erdoor.

Giet het beslag in de bakvormen en leg op ieder taartje enkele frambozen.



Bak 10 minuten in de op 200°C voorverwarmde oven.

SMULLEN!!!!!!!


(recept uit 'Libelle Lekker')

woensdag 15 februari 2017

Salade met gehaktballetjes in barbecuesaus en aardappelsticks

Een salade in de winter? Natuuuuuuuurlijk! Een lekkere salade kan elk moment van het jaar. Gemakkelijk en snel te maken, vol vitamientjes én lekker... Wat wil je nog meer? ;)


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

1 kleine ui
350 g gemengd gehakt
1 theelepel tomatenpuree
1 eetlepel paneermeel
3 eieren
peper en zout
80 g barbecuesaus
1/3 ijsbergsla
1/2 komkommer
170 g kerstomaten
170 g yoghurtmayonaise (of yoghurt + mayonaise)
1,5 eetlepel melk
1,5 eetlepel appelazijn (of wittewijnazijn)
40 g belegen kaas
35 g aardappelsticks

Pel en versnipper de ui. Kneed het gehakt met de ui, de tomatenpuree, het paneermeel en 1/2 geklutst ei goed door elkaar. Je kan dit met een vork doen of gewoon met je handen.

Rol het gehakt tot middelgrote balletjes en bak deze in wat olie in een grote pan 8 minuten rondom tot ze helemaal gaar zijn. Schep ze voorzichtig om want heel stevig zijn ze niet!

Neem ze uit de pan, meng ze in een kom met de barbecuesaus en laat ze afkoelen.

 

Kook dan de 2 overige eieren in 7-8 minuten hard. Spoel de onder koud stromend water, pel ze en snijd ze in stukjes.

Snijd de sla in reepjes en de komkommer in plakjes. De tomaten mogen gewoon in de helft.

Roer de yoghurtmayonaise, de melk, de azijn en wat peper en zout goed door elkaar.

Rasp de kaas.

 

Verdeel tenslotte de eieren, de sla, de komkommer, de tomaat, de dressing en de kaas afwisselend in een grote schaal. Strooi de aardappelsticks (vlak voor het serveren) eroverheen en serveer de gehaktballetjes erbij. De gehaktballetjes mogen ook meteen bij de salade natuurlijk, maar aangezien wij een vegetariër in huis hebben, deden wij dit niet zo.

Smakelijk!


(recept uit 'Koken & Genieten')

zaterdag 11 februari 2017

Salade met prei, aardappel, eitjes en amandelen

Ik ben normaal niet zo dol op prei. Wel, en in dit gerecht vond ik de prei net heel lekker! Niet alleen de prei natuurlijk... Een super geslaagde combinatie!


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

600 g vastkokende aardappelen
2 preistengels
1 eetlepel kokosolie
5 eieren
2 eetlepels gehakte verse peterselie
1 theelepel citroensap
350 g roomkaas / plattekaas
80 g amandelen (gepeld of ongepeld)
peper en zout
4 eetlepels olijfolie

Schil de aardappelen, snijd ze in blokjes en kook of stoom ze gaar. Zet ze daarna in de koelkast.

Snijd de prei in ringen van +/- 1 cm dik. Verhit en smelt een eetlepel kokosolie in een pan en bak de preiringen hierin al roerend aan. Blus hem dan met een scheutje water en laat stoven tot het water verdampt is. De prei moet volledig gaar zijn. (proeven!) Kruid met wat peper en zout en laat afkoelen.



Hak de amandelen in grove stukken en meng ze met de prei, de aardappelen, 1 eetlepel gehakte peterselie en 4 eetlepels olijfolie. Kruid bij met wat peper en zout indien gewenst.


Kook de eieren hard of bijna hard (de dooiers mogen nog een béétje lopend zijn) in 7 minuten. Spoel ze dan onder koud stromend water en pel ze. Snijd de eieren in partjes.

Meng de roomkaas met het citroensap en wat peper en zout.


Schep de salade in diepe borden, leg de eieren erop en bestrooi met de resterende peterselie. Serveer met het roomkaasmengsel. Smakelijk!!


(recept uit 'Libelle Lekker')

vrijdag 10 februari 2017

Gnocchi en kip uit de pan

Njammie, echt lekker, dit gerechtje! Het sausje op basis van roomkaas en zure room maakt het ook helemaal af. Geslaagd!!


Dit heb je nodig;
(voor 4 personen)

4 kipfilets
2 grote wortelen
150 g roomkaas (= plattekaas)
100 g zure room
250 ml melk
600 g gnocchi (uit de verstoog)
enkele takjes verse peterselie
nootmuskaat
peper en zout
olijfolie om in te bakken

Snijd de kipfilets elk in een viertal stukken.
Verhit 2 à 3 eetlepels olijfolie in een grote pan en bak hierin de kip op hoog vuur, ongeveer 1 minuut per zijde. Bak daarna nog een vijftal minuten verder op middelhoog vuur. Bestrooi de kip tenslotte met peper en zout.

Terwijl de kip gaart, schil je de wortelen. Snijd ze in plakjes.

Houd 1 theelepel roomkaas apart en roer de rest van de roomkaas door de melk. Kruid met nootmuskaat, peper en zout.



Leg de kip aan de zijkant van de pan. Voeg de wortelen en de gnocchi toe en bak al roerend even op hoog vuur.

Roer dan alles door elkaar en laat het geheel op laag vuur vijf minuten bakken (zonder deksel). Schep geregeld door elkaar.


Roer de zure room en de opzij gehouden roomkaas door elkaar en kruid met wat peper en zout.

Snijd / knip tenslotte de peterselie fijn en bestrooi het gerecht hiermee. Schep uit en leg een schepje saus op ieder bord. Lekker!!!


(recept uit 'Koken en genieten')