Proef de herfst: champignonroomsoep met ovengedroogde ham
Jaja, het is nu echt herfst. En wat past er perfect thuis in dit seizoen? Juist, een hartverwarmend soepje met... champignons! Mijn receptje vermeldt enkel kastanjechampignons, maar ik nam een mengeling van allerlei heerlijke soorten. Aangevuld met enkele reepjes gedroogde ham en een blaadje peterselie is dit soepje werkelijk 'om duimen en vingers van af te likken' zoals men dat zo mooi zegt.
De champignons maak je schoon (met een champignonborsteltje of eventueel een stukje keukenrol of iets dergelijks, maar NIET met water want zo slorpen ze meteen water op en ze moeten nog gebakken worden...) en je snijdt ze in stukjes.
Pers het teentje knoflook erbij en laat kort mee bakken (fruiten).
Ondertussen plaats je de plakjes parmaham op een bakpapiertje op de bakplaat in een oven van 180°C (voorverwarmd mag maar moet niet). Laat ze drogen tot ze mooi krokant zijn. Bij mij duurde dit ongeveer een kwartiertje in een niet-voorverwarmde oven.
Na 20 minuten voeg je aan de soep nog de room en peper + zout toe en dan mix je ze fijn met de staafmixer.
Kruid ze achteraf indien nodig nog wat bij met peper en zout naar smaak (even proeven dus).
(receptje uit Flair)
Dit heb je nodig:
(voor 4 porties)
500g champignons (verschillende soorten of kastanjechampignons of een soort naar keuze)
1 middelgrote ui
2 middelgrote teentjes knoflook
1 kippenbouillonblokje
2 dl (light)room
scheutje olijfolie
peper en zout
2 plakjes Italiaanse ham of parmaham
enkele blaadjes peterselie
Pel en snipper eerst de ui. Ik gebruikte hiervoor alweer mijn handige groentenmolentje.
De champignons maak je schoon (met een champignonborsteltje of eventueel een stukje keukenrol of iets dergelijks, maar NIET met water want zo slorpen ze meteen water op en ze moeten nog gebakken worden...) en je snijdt ze in stukjes.
Fruit nu de ui een minuutje in een scheutje olijfolie. Zo komt de smaak het best vrij.
Pers het teentje knoflook erbij en laat kort mee bakken (fruiten).
Voeg de champignonstukjes toe en bak ze al roerend ongeveer 2-3 minuten.
Overgiet het geheel met 750 ml water en voeg het kippenbouillonblokje toe. Roer nog even tot het is opgelost. Laat de soep dan 20 minuten afgedekt op een laag vuur koken.
Ondertussen plaats je de plakjes parmaham op een bakpapiertje op de bakplaat in een oven van 180°C (voorverwarmd mag maar moet niet). Laat ze drogen tot ze mooi krokant zijn. Bij mij duurde dit ongeveer een kwartiertje in een niet-voorverwarmde oven.
Kruid ze achteraf indien nodig nog wat bij met peper en zout naar smaak (even proeven dus).
Verdeel de soep over borden / kommetjes. Trek de gedroogde ham in stukjes en leg ze op de soep. Decoreer elke portie tenslotte nog met wat peterselie.
Smakelijk!!!
(receptje uit Flair)
O wat heerlijk;)))
BeantwoordenVerwijderen