Bloemkool-aardappelgratin met spinazie, gehakt en pittige mascarpone-harissasaus

De sombere, kille, grijze en natte dagen zijn aangebroken. Gezellig? Buiten alvast niet, maar binnen kan je het nog altijd gezellig maken uiteraard! Wat dacht je van heerlijke comfortfood. Deze ovenschotel zet ik meteen op mijn favorietenlijstje. Die komt zeker weten vaker op tafel! Bijzonder geslaagd!!

Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

1 bloemkool
800 g vastkokende aardappelen
1 ui
2 teentjes knoflook
600 g gemengd gehakt
100 g verse jonge spinazie
3 eetlepels ketchup
150 g geraspte gruyère
200 g mascarpone
1/2 eetlepel harissa (of sambal oelek) --> Hou je niet zo van pittig? Voeg dan wat minder toe.
peper en zout


Verwarm alvast de oven voor op 180°C.

Snijd de bloemkool in roosjes.
Schil de aardappelen en snijd ze in schijfjes.
Kook ze samen beetgaar (ongeveer 15 minuten) in licht gezouten water.

Pel en versnipper de ui en de knoflook.
Fruit ze samen in een scheutje olijfolie en voeg dan het gehakt toe. Rul/bak het in enkele minuten bruin.
Voeg dan de spinazie toe en laat deze al scheppend slinken.
Breng op smaak met de ketchup en een beetje peper en zout en laat nog 2 minuten sudderen.


Schep dan het gehaktmengsel in een ovenschotel, strooi de helft van de kaas erover en bedek met de aardappelen en bloemkoolroosjes.


Klop de mascarpone met een grote scheut water met behulp van een garde tot een romige saus. Voeg de harissa (of sambal) en wat peper en zout toe. Schep de saus over het gerecht en werk af met de rest van de geraspte kaas.

Bak de ovenschotel zo'n 15 minuten in de op 180°C voorverwarmde oven. Super lekker!


(gebaseerd op een recept uit Carrefour Food Magazine)

Reacties

Populaire posts