Ovenschotel met broccoli, courgette en kastanjechampignons (veggie)

Deze koolhydraatarme ovenschotel / lasagne lijkt misschien een beetje saai zo zonder aardappelen of pasta en zonder vlees, maar niets is minder waar! Lekkerrrrrr! Echt waar!


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

1 broccoli
750 ml groentebouillon (water + 1,5 groentebouillonblokje)
1 grote ui
2 teentjes knoflook
2 eetlepels mosterd
100 ml room
200 g gemalen kaas
1,5 eetlepel bloem
500 g kastanjechampignons
1 klontje goede boter
1 theelepel tijm (verse of gedroogde)
1 eetlepel tomatenketchup
1 eetlepel tomatenpuree
2 kleine courgettes (of voor kleine eters zoals wij: 1 grote)
peper en zout

Snijd de broccoli in roosjes en kook deze een drietal minuten in de groentebouillon. Schep de roosjes eruit en houd de bouillon nog bij. Snijd de broccoliroosjes in plakjes en leg even opzij.

Versnipper de ui en fruit deze in wat boter of olijfolie glazig. versnipper de knoflook en bak deze kort mee. Voeg dan ongeveer 350 ml van de bewaarde bouillon toe. Roer de mosterd, de room en de helft van de gemalen kaas erdoor. Verwarm en roer de bloem erdoor om de saus te binden. Blijf roeren tot ze is aangedikt. Meng de helft van de saus door de broccoli.


Snijd de champignons in plakjes en bak ze zonder vetstof al roerend in een hete pan tot ze beginnen te garen. Neem van het vuur, voeg een klontje boter toe en laat dit smelten. Voeg de tijm, de tomatenketchup en de tomatenpuree toe. Breng op smaak met een beetje peper en zout.


Snijd de courgette in de lengte in dunne plakken met behulp van een mandoline of dunschiller (of heel fijn snijden met een mes).

Verwarm de oven voor op 180°C.

Maak in een ingevette ovenschotel laagjes van broccoli, courgette, champignons en geraspte kaas. Leg bovenop de overgebleven mosterdsaus.


Bak 40 minuten in de op 180°C voorverwarmde oven. Smullen maar!


(recept uit het boek 'Gewoon koolhydraatarm')

Reacties

  1. Wat een héérlijk recept... Een toppertje! Mijn tafelgenoten en ik hebben geen moment vlees of aardappelen gemist... Su-per-lek-ker!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik maak dit nu voor de 2de keer. Wat een geweldig en heerlijk recept!! Mijn man is een echte vleeseter, maar mist het vlees in deze schotel absoluut niet!
    Bedankt voor het delen 😊

    BeantwoordenVerwijderen
  3. holy smack, wat kost het veel tijd om te maken. Nog 15 minuten en dan hopelijk genieten (5 min ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts