Romige kippenpastei met ham & witloof-selderslaatje met appel

Als we in Londen zijn (zowat jaarlijks), dan ga ik daar heel graag een typisch Engelse pie eten: een deegomhulsel met daarin een lekkere vulling, meestal met vlees (kip, rund, ...) en een lekker sausje. Dit is natuurlijk geen pie, maar het doet er me wel aan denken en is ook heel erg lekker! Het heerlijke slaatje erbij maakt dit gerecht helemaal af!


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

1 rol bladerdeeg
2 kipfilets
200 g gekookte hamblokjes
2 preiwitten
1 teentje knoflook
1 ui
citroensap naar smaak
1 eidooier
350 ml melk
1 blokje kippenbouillon
2 eetlepels graanmosterd
2 eetlepels bloem
kippenkruiden
2 eetlepels ongezouten boter
peper

voor het witloof-selderslaatje met appel:
4 stronkjes witloof
2 stengels selder
1 appel
1 theelepel citroensap
2 eetlepels gesnipperde verse peterselie
2 eetlepels rozijnen
1 eetlepels graanmosterd
2 eetlepels mayonaise
2 eetlepels Griekse yoghurt
peper en zout

EXTRA: 4 ovenschaaltjes van +/- 10 cm diameter doorsnede

Snijd de kip in blokjes en kruid ze met kippenkruiden.
Pel en versnipper de ui en de knoflook. Snijd de preistengels in ringen.

Verhit een scheutje olijfolie in een stoofpot of pan en bak de kippenblokjes gaar. Neem ze uit de pot/pan.

Verwarm alvast de oven voor op 185°C.

Verhit 2 eetlepels boter in dezelfde pot/pan en fruit hierin de ui en de knoflook. Voeg de preiringen toe en roer de bloem eronder. Bak deze even mee en blus dan met de melk. Verkruimel het bouillonblokje erbij. Laat op een zacht vuur 10 minuten indikken.

Voeg de mosterd, de gebakken kipblokjes en de hamblokjes toe en schep door elkaar. Breng op smaak met een beetje citroensap en wat peper.




Schep het mengsel in de schaaltjes.
Rol het bladerdeeg uit en steek er rondjes uit die iets groter zijn dan de doorsnede van de schaaltjes. Leg deze over de bovenkant. Klop de eidooier los en bestrijk het bladerdeeg hiermee.




Bak 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Maak ondertussen het slaatje.
Versnipper daarvoor het witloof en snijd de selder in fijne ringen. Snijd de appel (met schil) in blokjes.
Roer het witloof, de selder, de appel en de rozijnen door elkaar. Meng de mayonaise met de yoghurt, de mosterd, het citroensap, de (versnipperde) peterselie, peper en zout door elkaar. Schep de saus onder de groenten.


Serveer de pasteitjes met het slaatje.



(recept uit Libelle Lekker)

Reacties

Populaire posts