Kerststolkoekjes met vulling van marsepein, rozijn en walnoot

Kerststol in een nieuw jasje: een knapperig koekjesjasje! Deze kerststolkoekjes verdwenen hier in huis in een oogwenk. Ik vond de vulling in het originele recept wat karig, dus die heb ik in dit recept wat royaler gemaakt. Lekker!!


Dit heb je nodig:
(voor 12 koekjes)

1 eetlepel rozijnen
15 g walnoten
40 g marsepein
25 ml amandelaroma (of rumaroma)
250 g zelfrijzende bloem (+ wat extra voor op het werkblad)
75 g witte kristalsuiker
1 zakje vanillesuiker
een snuifje zout
50 g amandelpoeder
1 ei + 1 eiwit
150 g ongezouten boter
poedersuiker om te bestuiven

Week de rozijnen kort in water en dep ze droog.
Hak de rozijnen en de walnoten fijn.
Rasp de marsepein.

Doe de rozijnen, de walnoten en de marsepein samen in een schaaltje en meng alles met het amandelaroma. Zet even opzij.


Meng met je handen de bloem met de suiker, de vanillesuiker, het snuifje zout, het amandelpoeder, het ei (niet het extra eiwit) en de boter - in blokjes - tot een glad deeg.


Halveer het deeg en rol iedere helft op een met bloem bestoven werkblad met de deegroller uit tot een rechthoek van 13 op 20 cm. Snijd elke rechthoek in 3 gelijke stroken.

Verdeel over elke strook op gelijke afstand 4 hoopjes vulling. (op de foto zie je vrij weinig vulling, gemaakt volgens het originele recept)


Kluts het eiwit een beetje los en bestrijk hiermee het deeg rondom de hoopjes met behulp van een keukenkwastje. (ik ben zelf deze stap vergeten... oeps!)

Leg de onbelegde 3 stroken bovenop de belegde en druk de randen rondom de hoopjes vulling aan. Snijd nu in 12 gevulde koekjes. Druk de randen van de koekjes goed aan en druk met een vork lichtjes in de vier zijkanten van elk koekje.


Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak zo'n 14 minuten in de op 200°C voorverwarmde oven, tot de koekjes goudbruin en gaar zijn.

Laat afkoelen en bestrooi dan met poedersuiker. Smakelijk!


(recept uit Koken & Genieten)


Toveren met chocolade tijdens de feestdagen of nog op zoek naar een leuk cadeau?
Misschien is mijn boekje 'Olala Chocola!' wel wat voor jou. (ook verkrijgbaar in PDF-vorm)
Klik hier voor meer info!

Reacties

Populaire posts