Vegetarische lasagne (uit de airfryer of oven)

Sinds kort zijn wij de trotse eigenaars van een airfryer. In mijn omgeving hoorde ik er steeds meer mensen over opscheppen en mijn nieuwsgierigheid werd helemaal gewekt. De friteuse die al jarenlang ongebruikt aan de kant stond gaven we weg aan mensen die ze konden gebruiken en deze ruimde dus nu plaats voor een airfryer. Gezond, gemakkelijk, snel en handig koken werd me beloofd ... Wel, tot nu toe lost hij alle verwachtingen helemaal in! Hierbij deel ik graag een recept dat ik maakte in de airfryer. (en dat zal ik vanaf nu uiteraard vaker doen) Heb je er geen? Geen probleem! Dit gerechtje kan je zeker ook in een oven klaarmaken. Alleen zal je dan iets meer tijd moeten incalculeren.



Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

1 stronk witte selder (= bleekselderij, voor de Nederlanders)
2 sjalotjes
1 teentje knoflook
20 g verse gember
3 grote tomaten
200 ml gezeefde tomaten (blik)
1 courgette
1 gele paprika
1 theelepel tijm (vers of uit een potje)
1 eetlepel verse basilicum
snuifje chilipoeder
35 g (room)boter
30 g bloem
1 groentenbouillonblokje
125 ml (half)volle melk
60 ml slagroom
60 g gemalen parmezaanse kaas
50 g geraspte kaas naar keuze
6 droge lasagnevellen
peper en zout


EXTRA: airfryer met bakaccessoire (of bakvorm/schaal die er in past) / eventueel oven

Snijd de selder in schijfjes, versnipper de sjalotten en de knoflook en rasp de gember (eerst schillen uiteraard).
Verhit een scheutje olijfolie in een grote pan en roerbak alles op hoge temperatuur. 
Snijd de tomaten in blokjes en roer ze samen met de gezeefde tomaten door het seldermengsel.
Snijd ook de courgette en paprika in blokjes en voeg deze toe.
Breng op smaak met peper, zout, chilipoeder en fijngehakte tijm en basilicum.
Neem van het vuur.




Tijd om de bechamelsaus te maken ...
Smelt de boter in een klein pannetje (of kookpotje) en voeg de bloem toe. Roer goed door elkaar met een garde en laat even bakken. Voeg dan geleidelijk aan 400 ml water, de melk en de room toe. Blijf de hele tijd roeren. Breng aan de kook en voeg het bouillonblokje toe. Blijf roeren tot het blokje opgelost is. Voeg de helft van de parmezaanse kaas en wat peper en zout toe.

Giet een laagje bechamelsaus in het bakaccessoire, leg er de helft van de groenten bovenop en vervolgens 2 lasagnebladen. Herhaal en eindig met een laagje bechamelsaus. Strooi hier bovenop de rest van de parmezaan en de geraspte kaas.



Plaats het bakaccessoire in de airfryer en bak (zonder voorverwarmen) 35 minuten op 180°C.
Bak je de lasagne in de oven, dan doe je dat best ongeveer 45 minuten op 200°C. (voorverwarmde oven) Wil je dat het sneller gaat, dan kan je de lasagnebladen eventueel even voorkoken.

Smakelijk!!!



(recept van de Philips NutriU-app)

Reacties

Populaire posts