Aperitiefhapje: Zweedse gehaktballetjes met komkommersalade (van snackkomkommers)
Inmiddels is het al enkele maanden geleden dat ik hier een receptje heb gepost. Wil dat zeggen dat ik geen lekkere gerechtjes meer heb gemaakt? Natuurlijk niet! :) Ik ben de afgelopen maanden echter druk in de weer geweest met mijn nieuwe boek dat eind deze maand uitkomt! Ondertussen stapelden de uitgeprobeerde receptjes zich een beetje op, dus ik zal mijn best doen om ze stilaan allemaal eens te posten hier.
Vandaag het recept voor Zweedse gehaktballetjes met komkommersalade, een hapje dat ik met oudjaar klaarmaakte (jaja, ik sta echt wel wat receptjes achter, haha). Lekker hoor!
Dit heb je nodig:
(voor 8 glaasjes)
4 à 5 snackkomkommers
1 sjalotje
enkele takjes verse dille
2 eetlepels appelazijn
1/2 theelepel vloeibare honing
3 eetlepels (zonnebloem)olie
200 g gemengd gehakt
1 eidooier
2 eetlepels paneermeel
8 schepjes zure room
8 kleine schepjes cranberrycompote / veenbessenconfituur (pot)
zout en peper
Schaaf de komkommers met een mandoline in dunne schijfjes, bestrooi met een snuifje zout en laat zo'n 10 minuten trekken.
Pel en versnipper het sjalotje. Roer de olie, de azijn, de helft van de sjalot, de (fijngehakte of -geknipte) dille, de honing, zout en peper door elkaar.
Dep de komkommerschijfjes droog met keukenrol en meng met de vinaigrette. Zet in de koelkast.
Kneed voor de gehaktballetjes het gehakt, de eidooier, het paneermeel, de overige sjalot, zout en peper door elkaar en kneed er met vochtige handen kleine balletjes van.
Verhit een scheutje olijfolie in een pan met antiaanbaklaag en bak er de balletjes in 6-8 minuten rondom goudbruin in.
Verdeel de helft van de komkommerschijfjes over 8 glazen, leg de gehaktballetjes erop en schep de andere helft van de komkommer erover.
Roer de zure room glad en lepel in elk glas een schepje. Werk af met een lepeltje cranberrycompote. Lekker!
Reacties
Een reactie posten