Ovenfrietjes met rundergehakt en cheddarsaus

Dit gerechtje met frieten onderaan het bord, doet een beetje denken aan een kapsalon, maar in dit recept wordt gehakt gebruikt en natuurlijk ook een heel andere saus. In ieder geval: lekker, origineel, zeer geslaagd!


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

+/- 750 g ovenfrieten (of frieten voor de airfryer)
3 tomaten
1 rode ui
een snuifje cayennepeper
1/2 bosje verse peterselie
1 eetlepel olijfolie
2 eetlepels limoensap
400 g rundergehakt
2 teentjes knoflook
2 theelepels paprikapoeder
400 g tomatenblokjes (uit blik)
2 eetlepels (room)boter
2 eetlepels bloem
200 ml runderfond
200 ml melk
een snuifje nootmuskaat
150 g geraspte cheddar
peper en zout


Verwarm alvast de oven voor volgens de aanwijzingen op de verpakking van de ovenfrieten. (niet nodig als je de airfryer gebruikt uiteraard)

Snijd de tomaten in blokjes.
Pel en versnipper de ui.
Hak of knip de peterselie fijn.

Meng de tomaten met de peterselie, de cayennepeper en de helft van de rode ui. Breng op smaak met 1 eetlepel olijfolie, 2 eetlepels limoensap en een snuifje zout.


Verdeel de ovenfrieten over een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze volgens de aanwijzingen op de verpakking. (of bak ze in de airfryer)

Verhit een scheut olie in een grote pan en bak er het gehakt ongeveer 5 minuten al roerend in.
Pel de knoflook en hak hem fijn. Voeg dan de overige rode ui en de knoflook toe aan het gehakt en laat nog even verder bakken.

Roer de tomatenblokjes en het paprikapoeder erdoor en kook zo'n 5 minuten op laag vuur. Breng tenslotte op smaak met wat peper en zout.


Tijd om de cheddarsaus te maken!
Verhit hiervoor de boter in een kookpotje. Roer de bloem erdoor en laat kort mee bakken. Voeg dan de fond en de melk toe. Breng al roerend aan de kook en laat zo'n 3 minuten pruttelen op laag vuur. Roer regelmatig door. Breng op smaak met nootmuskaat en een beetje zout. Voeg dan de cheddar toe en roer tot deze gesmolten is. De saus is nu klaar!


Leg de frieten onderaan op de borden, leg hierop het gehakt en eindig met de groentenmengeling en de saus. Smakelijk!


(recept uit Koken & Genieten)

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts